Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
ODLUKA IZVRŠNOG ODBORA

UVODE SE DVIJE VELIKE NOVOSTI U HNL! Više se neće moći ponoviti kobna situacija koja je sigurno doprinijela ispadanju Hajduka i Rijeke iz Europe

PRVA HNL Izvršni odbor HNS-a za novu natjecateljsku sezonu pripremio dvije iznimno pozitivne novosti
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. srpanj 2019. 16:37

U novoj sezoni Prve HNL dočekat će nas i dvije velike novosti. Prva je da će na klupi za pričuve svake momčadi moći dodatno sjediti pet mladih igrača. Do sada su klubovi na klupi mogli imati najviše sedam igrača, a po novome će ih moći imati 12.

Druga novost je što su odgode utakmica zbog natrpanog europskog programa ponovno moguće, a klub koji igra europsku utakmicu moći će tražiti odgodu i bez suglasnosti suparničkog tima.

Kobne odgode

Prije godinu dana bili su Rijeka i Hajduk s jedne, a povjerenik Josip Brezni s druge strane. Dva kluba zajednički su tražila odgodu jadranskog derbija, koji su 13. kolovoza u 3. ligaškom kolu trebali odigrati u Rijeci. Odgodu su tražili zbog iscrpljujućeg ritma igranja utakmica četvrtkom i nedjeljom, jer četiri dana kasnije čekale su ih nove važne i teške europske utakmice. Hajduk je, primjerice, u 25 dana odigrao osam utakmica, na svakoj je bilo barem +30.

Rijeka, 160219.
Stadion Rujevica.
Utakmica HNK Rijeka - Hajduk, 1.HT 21. kolo.
Na fotografiji: Jakov Puljic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Brezni ih je, međutim, odbio. S obrazloženjem da je davno ranije donesena odluka da termini HNL-a moraju biti svetinja i da nitko nema pravo odgađati utakmice. Osim u slučaju viših sila, odnosno vremenskih nepogoda. A 40 stupnjeva u kolovozu nije vremenska nepogoda...

Četiri dana kasnije Rijeka i Hajduk oprostili su se s Europom. Splićani su na gostovanju kod Steaue u Rumunjskoj u 93. minuti primili koban pogodak. Rijeka je pak iznenađujuće doma izbačena od norveškog Sarpsborga. Naravno da to nikada nećemo doznati, ali možda bi netko od njih - a zašto ne i oba? - preživjeli u Europi da im je Hrvatska nogometna liga izašla u susret i dozvolila odgodu? Možda je taj presudni detalj u vrlo otvorenim utakmicama bila činjenica da su četiri dana ranije igrala jadranski derbi u kojem nema kalkulacija jer to je - derbi.

Bitno za sve

Naravno, javit će se neki klubovi, zašto bi ostatak lige trebalo biti briga za one koji igraju Europu? A razlog je sasvim jasan, zato što svaki dobar europski rezultat naših klubova diže rejting i vrijednost lige, a i može im izravno donijeti milijune. Izbori li Dinamo Ligu prvaka, svaki će klub u ligi dobiti barem četiri milijuna kuna, što će nekima izravno značiti spas u krpanju proračuna.

Ne bi li nacionalna liga trebala klubovima biti svetinja? Trebala bi, ali ako u njoj tijekom kompletne sezone možeš zaraditi najviše milijun kuna od TV prava, onda je teško pričati o svetinji. Posebno ako s druge strane postoji Europa u kojoj za pobjedu u svakom pretkolu dobiješ najmanje dvostruko više. Plus mogućnost da lakše transferiraš nekog igrača, a od toga svi žive...

Prilika mladima

Da ne pričamo o tome koliku zaradu donosi mogući plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu. I dok god klubovi HNL budu toliko ovisni o europskom novcu, morat ćemo dopustiti da im Europa u pojedinim trenucima natjecateljske sezone bude apsolutni prioritet.

O drugoj novosti - povećanom broju igrača na klupi - ne treba trošiti previše riječi. Mnogi mladi igrači dobit će priliku makar s klupe osjetiti što je to Prva HNL. Već je to veliki dobitak, jer do sada su morali sjediti na tribinama. Također neće biti mali broj utakmica u kojima će se otvoriti prostor da i neki od njih dobije pokoju minutu na terenu. Što za svakog mladog igrača može samo biti prilično veliki impuls u karijeri. U konačnici, ukoliko neki klub ne želi mlade igrače na klupi, on ih jednostavno neće imati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 22:26