Ronald Gorsic / CROPIX
BIO BI TO ŠLAG NA TORTU

UZEO PRVENSTVO, IGRA U FINALU KUPA, NAPRAVIO ČUDO U EUROPI, ALI JEDNU STVAR NIJE USPIO Nenad Bjelica pred velikim izazovom i još jednim pothvatom!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. svibanj 2019. 16:14

Sve što Dinamo napravi u HNL-u do kraja sezone, sve je to samo dodatno pojačavanje dojma, rušenje pojedinih rekorda, “bildanje” brojaka, pojedinačnih i klupskih. Primjerice, očekujemo da Dinamo ove sezone sruši rekord po broju pobjeda u prvenstvu otkad se igra ova Liga 10. U dosadašnjih pet sezona triput su Modri imali na kraju 26 pobjeda, jednom 22 i najviše 27 u onoj sezoni kad nisu bili prvaci. Sad već imaju 26, četiri kola prije kraja, a bilo bi veliko iznenađenje da do kraja ne pobijede još dvaput i time postave taj novi mini rekord.

Imaju Modri još jedan motiv. Primili su samo 16 pogodaka dosad u HNL-u, točno 0,5 po utakmici, njihova je obrana među najboljima u Europi. Nedostižan je tek Šahtar, čija je obrana u ligaškim utakmicama kapitulirala tek devet puta, još niti jednom u 2019!

Pritom je zanimljivo da su Dinamovu mrežu u HNL-u tresle sve momčadi osim splitskog Hajduka. Ako je uopće potreban dodatan motiv u dvobojima s Bijelima, imat će ga Bjeličini igrači u zadnjem kolu u Maksimiru, ostaviti Splićane bez pogotka u četiri derbija u sezoni, bilo bi to dodatno udaranje “kompleksa” najljućem rivalu.

Zagreb, 230419.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Međutim, dvije su velike utakmice još ispred Bjelice i Dinama prije tog derbija, obje s Rijekom. I dok je ona u Puli 22. svibnja direktna borba za trofej, za Rabuzinovo Sunce, ova prva, subotnja na Rujevici, još je jedna prilika Dinamu i Bjelici da naprave nešto što prethodne momčadi i treneri nisu uspjeli.

Kekova utvrda

Dakle, nećemo ići dalje u prošlost od 2013., jer neuputno je uspoređivati s prvenstvima prije Lige 10. Ali otkad egzistira ovaj sustav natjecanja Dinamo nikad nije uspio pobijediti sve protivnike na njihovu terenu. Protiv svakoga ima dvije prilike, ali dosad je uvijek postojao netko tko se “izmigoljio”. Primjerice, prošle sezone, u kojima su Modre vodili Mario Cvitanović i Nikola Jurčević (Bjelica je na klupi bio samo u domaćoj utakmici protiv Intera), Dinamo je slavio i na Poljudu, i na Rujevici i u Gradskom vrtu. I u Koprivnici i u Puli. Ali, nije uspio nijednom pobijediti Rudeš u Kranjčevićevoj.

Koprivnica, 190419. 
Gradski stadion. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, 
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama i trenera Nenada Bjelice.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

U sezoni prije, toj jedinoj kad je prepustio naslov Riječanima, Dinamo je imao čak 15 gostujućih trijumfa, no, ostala je neosvojena Rujevica, Kekova je momčad tada imala utvrdu koja dugo, dugo nije srušena. U sezoni 2015./16. sa Zoranom Mamićem na klupi, nedosanjane su ostale gostujuće pobjede protiv Rijeke i Hajduka, sve ostale suparničke terene Dinamo je osvojio barem jednom. Zanimljivo, u sezoni 2014./15. u kojoj je Mamićev Dinamo promarširao osvojivši naslov prvaka bez poraza, slavile su se pobjede i na Poljudu i u Rijeci (tada još na Kantridi), prošao je Dinamo barem jednom neokrznut i kroz Gradski vrt, Pulu, Zadar, uvijek neugodni Park mladeži... Gdje nije uspio? U Kranjčevićevoj protiv Zagreba i Slavena Belupa u Koprivnici. Godinu dana ranije, za kompletiranje pobjeda na svim terenima opet je izostao uspjeh u Rijeci.

Šlagiranje torte

Nedostaje i sad. Samo taj stadion, jedini u HNL-u na kojemu Bjeličini Modri nisu pobijedili. Bio im je to dugo i jedini poraz u HNL-u, do ovog u Osijeku. No, za razliku od utakmice u Gradskom vrtu, gdje je Bjelica ipak poslao na travnjak tzv. “kombiniranu momčad”, ili “HNL momčad”, na Rujevici je jesenas bodove izgubila ona nominalno najjača, “europska momčad”. Bila je to jedna od rijetkih utakmica u kojima je Dinamov trener na teren u prvenstvu poslao “udarnike”. Tada taj recept nije upalio, iako su Modri bili solidni i nisu Rijeci pružili mnogo šansi, ipak su pokleknuli, jedan Čolakov top s dvadesetak metara pogodio je metu.

Rijeka, 270419.
Stadion Rujevica. 
HNK Rijeka - Rudes, 31. kolo, 1. HT nogometna liga.
Na fotografiji: slavlje.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Protiv Lokomotive je Bjelica na teren opet poslao najjače snage, znači li to da će Rujevicu ovaj put pokušati osvojiti s onom, “drugom” momčadi? Možda će skrivati prave namjere za finale Kupa, iako se malo toga može sakriti, sve je tu manje-više poznato. U svakom slučaju, utakmica na Rujevici nije revijalna, iako je Dinamova prednost nedostižna, pobjeda u Rijekinom dvorištu dovodi Bjelicu i njegove igrače do još jednog pothvata.

Kolika god prijašnjih godina bila dominacija, koliko god gostujuće pobjede i nisu neka velika vijest kad je Dinamo u HNL-u u pitanju, još nikome u Ligi 10 nije uspjelo pobijediti u gostima baš sve suparnike. Ni Matjaž Kek one godine kad je doveo Rijeku do naslova, nije uspio u tom naumu, u Maksimiru, recimo, nije mogao pobijediti. A lani kad je uspio i tom, “crna mačka” mu je bio Zekićev Osijek, a i Lokomotiva. Kao dokaz koliko je teško doći dosegnuti takav rezultat. Zato, nakon svega što je Bjelica napravi ove sezone ima priliku rujevičkom pobjedom dodatno “šlagirati” tortu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 07:50