'POVIJESNA UTAKMICA'

Vaha o Bruggeu: Ne žele govoriti francuski! Pričajte engleski ili će vas prevariti

Perišića je na utakmici protiv Standarda sjednio na klupi. Belgijski kolege kažu kako je Hrvat prije deset dana viđen u noćnom životu duže nego što dozvoljavaju pravila
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. studeni 2010. 18:53

U ponedjeljak kasno poslijepodne stigli smo u 'belgijsku Veneciju’, prekrasni grad Brugge, gdje Dinamo u četvrtak igra vjerojatno krucijalnu utakmicu svoje skupine Europske lige. Put je imao i svoju predigru, na zagrebačkom aerodromu Pleso sudarili smo se s trenerom Dinama Vahidom Halilhodžićem. Vaha je otpratio svoju suprugu koja se vraćala u Pariz.

- Primam jako puno pisama koja stižu na klupsku adresu. Ljudi svašta pišu, ali izdvojio bih jedno pismo. Piše mi je čovjek: “Vaha, Dinamo stalno igra te povijesne utakmice, valjda ova u Bruggeu nije takva. Nemojte da je svaka povijesna, to opterećuje momčad”. A što možemo? Izgleda da je tako. Naravno da ova u Bruggeu nije povijesna, ali isto tako, znamo da bi nas bodovi približili tom toliko sanjanom snu, Dinamovu proljeću u Europi - kazao nam je Vaha. Onda nam je otkrio jednu tajnu...

- Znate li vi da je mene Club Brugge želio za trenera prije nekih godina? Bio sam im preskup!

Vaha odlično poznaje Brugge. Često je s obitelji odlazio u taj 'grad iz snova’.

- Samo je 60 kilometara od Lillea. Divan je, pa je krasno turistički otići do Bruggea. Samo, tamo nitko ne želi govoriti francuski. Kad kažete nešto za francuskom, čudno vas gledaju. Nemojte se služiti francuskim jezikom, govorite isključivo engleski. To su Flamanci.

Onda je kazao nešto što je nama izgledalo kao šala, ali Vaha kaže da nije.

- Kad na francuskom pitate za neku lokaciju, onda će vas zločesto sigurno poslati u krivom smjeru!

Nakon što je otpratio suprugu, Vaha se krenuo posvetiti Clubu Bruggeu.

- Idem gledati kasetu s utakmice protiv Standarda (2:2). Želim sve vidjeti. Club Brugge je bolji od PAOK-a. Mogli ste vidjeti u Maksimiru kako je to ozbiljna momčad.

A kako je u Bruggeu? Utakmica između Cluba Bruggea i Standarda bila je pravi derbi. Očekivali su u Bruggeu da će njihovi ljubimci slaviti, ali nije se dogodilo. Kažu ovdašnji kolege da je situacija u klubu daleko od idilične. Daleko su ona vremena kad je u tom klubu branio Tomislav Butina i kad se igrala Liga prvaka. Dugo nema pravog rezultata. Izgleda da ga u prvenstvu neće biti niti ove sezone, pa je sva pozornost usmjerena na Europsku ligu.

- Utakmica s Dinamom strašno je važna za Club Brugge. Njima je to sigurno utakmica sezone. Ukoliko ne trijumfiraju, gube europske izglede, a to bi bio udarac za klub - kaže nam kolega Peter.

Iako u Clubu Bruggeu nema dramatike kakva vlada u Dinamu, iako se ovdje utakmice ne shvaćaju kao pitanje života i smrti, daleko od toga da im je svejedno. Predsjednik kluba Pol Jonckheere je meta navijačkih kritika, a niti on sam nije sretan s dosezima momčadi i trenera Ardiea Kostera.

Svi su očekivali više, mnogo više. Kažu nam ovdje da se Kosteru već 'sapuna daska’, te da mu je ogled s Modrima možda i presudan kad je u pitanju njegova daljnja karijera na klupi Cluba Bruggea.

- Ukoliko izgubi od Dinama, Koster će vrlo vjerojatno dobiti 'nogu’. Bila bi to kap koja bi prelila čašu - veli kolega.

Ako je tako, onda Dinamo zaista očekuje vrlo težak posao u Bruggeu. Club Brugge je protiv Standarda igrao 'relativno dobro’. To je rečenica belgijskoga kolege. Nakon ogleda nije bilo previše negativnih tonova, čak se pisalo kako se Club Brugge diže u formi. To je uistinu loša vijest za Modre. Bilo je razočaranja što nije stigla pobjeda, ali ipak ne prevelikog...

- Nekako vlada mišljenje u javnosti da će ogled s Dinamom biti utakmica istine za Club Brugge - priča kolega.

Stadion će biti pun, to je ovdje sasvim normalno. Dinamo dobro kotira. Drži se da u Brugge dolazi daleko najbolja hrvatska momčad koja je u stanju svima u skupini 'presoliti juhu’. Pobjeda nad Villarrealom još uvijek odjekuje, a belgijski kolege se slažu da je u Maksimiru Dinamo bio bolji, te da je Club Brugge imao dosta sreće. Osim Dinama, Belgijance plaši i Vaha.

- Itakako ovdje dobro znaju za Halilhodžića. Francuska nije daleko. Misle da je bolji trener od Kostera.

To mislimo i mi. Iako je Koster predstavnik Ajaxove nogometne škole.

U utakmici 13. kola belgijske lige Club Brugge i Standard igrali su 2:2. Oba gola za Brugge zabio je Venecuelac Ronald Vargas.



Trener Cluba Bruggea Ardie Koster kaznio je Ivana Perišića pa ga je na utakmici protiv Standarda posjeo na klupu. Zašto je Nizozemac kaznio Hrvata? Belgijski kolege kažu kako je mladi hrvatski reprezentativac prekršio klupsku disciplinu, prije desetak dana viđen je u noćnom životu nešto duže nego što dozvoljavaju klupska pravila. Kad su u klubu to saznali Ivana su odlučili kazniti neigranjem u derbiju.

Ipak, ne radi se o nikakvom velikom skandalu, Perišić je pravi profesionalac, a noćni izlazak prema pričama kolega trajao je tek nekoliko minuta duže tako da više neće biti nikakvih većih sankcija. Jedan od najboljih igrača Bruggea bit će u sastavu momčadi protiv Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 19:21