VIENNA, AUSTRIA - JUNE 08: A flare is lit by Croatian fans during the UEFA EURO 2008 Group B match between Austria and Croatia at Ernst Happel Stadion on June 8, 2008 in Vienna, Austria. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
 Clive Mason/Getty / 2008 Getty Images
NADMAŠIT ĆE SE POLJSKA

VATRENA PODRŠKA NA EURU Hrvati razgrabili ulaznice, sprema se novo ludilo

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. ožujak 2016. 13:05

Vrlo skoro, 28. ožujka, bit će gotovo nevjerojatnih godinu dana kad su hrvatski navijači posljednji put imali pravo uživo na stadionu bodriti Vatrene! Kalvarija dostojna Danteovih devet krugova pakla koju je potom reprezentacija prolazila od aktivista koji je, kako bi to oni kazali, toliko vole da bi je radije uništili nego da s aktualnom vodstvom hrvatskog nogometa igra na velikoj sceni poput francuskog Eura, imala je red praznih tribina, red svastike, zabrane dolaska Hrvata na gostovanja, peticije za bojkotom, opet praznog stadiona, pa i dalje nedopuštanja ulaska na tribine do konačnog poraza svih zajedno i baš ničije pobjede - utakmica na Malti i Rostovu, gdje osim gostiju Saveza i novinara nije bilo nikoga u koga kuca hrvatsko srce. Čak niti onih koji se se u Bakuu i Oslu prošvercali bez državnih obilježja. S Rusijom u Rostovu nije bilo ni medijskih djelatnika, osim iz Sportskih novosti.

Nadmašit će Poljsku

No, Hrvati se vraćaju Hrvatskoj, u Parizu, St. Etienneu i Bordeauxu opet će stadione i trgove prošarati “kockice” i oriti se naše pjesme. “Lijepa li si” i sve ostale. Prema službenim podacima UEFA-e, koja je ovaj put samostalno, bez utjecaja nacionalnih saveza vodila prodaju - hrvatski navijači kupili su 25.284 ulaznice za tri utakmice u skupini, za hrvatske sektore. Na uvodu s Turcima na Parku prinčeva Vatrene će pratiti 8.345 fanova, protiv Češke u St. Etienneu 8.378 te najviše u Bordeauxu na ogledu sa Španjolskom 8.561. Što li se sprema za kasnije, dohvate li Srna i društvo konačno nokaut-fazu, možemo samo zamisliti... U toj brojci uračunate su karte iz prodaje u nacionalnoj kvoti, gdje je zbog većeg broja zaineresiranih obavljen i ždrijeb, kontingent koji pripada KN Uvijek vjerni te 1.700 ulaznica za svaki susret za “nogometnu obitelj”, s njima raspolaže HNS.

Poznanj i Gdanjsk bili su prije četiri godine u dobroj mjeri u “kockastom”, daleko više nego brazilski gradovi. Francuska, barem za startu, neće biti kao Austrija 2008., ali Poljsku može i nadmašiti, a kasnije tko zna. Postoji mogućnost i dalje kupiti karte preko UEFA-e za tribine koje su u slobodnoj prodaji, dakle ne spadaju u nacionalni kontingent. Ukupna brojka zato će sigurno biti i nešto veća.

Novca nema kao nekad

Na susretu s Norveškom u Zagrebu toga 28. ožujka 2015., koji je završio 5:1, bilo je oko 24.000 gledatelja, dugo Vatreni nisu imali pravu podršku. Da su negdašnja vremena kad su naši navijači dobivali pohvale za najbolju publiku na prvenstvu, mogli bismo se isključivo radovati hrvatskim danima u Francuskoj, od novog sraza s Turcima do uzvrata Španjolcima, no s obzirom na sve akcije diverzije, a kako se u međuvremenu ništa bitno nije promijenilo, ostaje samo nada da ponovno pozornost neće preuzeti grupe koje će osramotiti narod i državu. Ne HNS jer on će u tom slučaju prvi kazati - eto vidite kakvi su protiv nas, huligani, ksenofobi... Hoće li se ova država konačno pobrinuti da takvima ne bude mjesta na nogometnim stadionima?

Naravno da novca nema kao nekad, vjerojatno su dobar dio karata pokupovali Hrvati koji žive u zapadnoj Europi, ali nogomet bi po svemu trebao biti još jednom ponos Hrvatske i doista bi bilo grozno da se pokvari veselje Eura. U gradu i na tribinama, a za teren će se pitati igrače i izbornika! Jače mjere osiguranja koje će provesti Francuzi zbog straha od terorizma trebale bi ići u korist reda i sportske atmosfere!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 18:59