DOSJE ŠKOTSKA

VATRENI OPREZ Škotska je jedna od deset momčadi koje Hrvatska još nije pobijedila

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. lipanj 2013. 20:55

U svojoj uspješnoj nogometnoj povijesti Hrvatska od svih protivnika s kojima se susrela nikada nije uspjela pobijediti 10 reprezentacija. To su Brazil, Ekvador, Egipat, Francuska, Maroko, Portugal, Rusija, Švicarska, Jugoslavija i - Škotska!

Dakle, u nekoliko dana Vatreni će igrati s dvije nacionalne vrste kojima nikada nisu mogli ostaviti gol više u mreži. Sasvim je jasno da je ogled s Škotima bitniji od prijateljske utakmice s Portugalom. U mrtvoj trci s Belgijom, ne smije se dogoditi bilo kakvo posrtanje, bilo kakav kiks. Zašto su Hrvatskoj Škoti tako neugodan suparnik kojeg ne mogu pobijediti? Što to imaju potomci Hrabrog srca Williama Wallacea, a ne odgovara hrvatskim nogometašima? Je li došlo vrijeme da se prekine ta tradicija i da konačno Vatreni u Maksimiru 7. lipnja slome suparnika kojeg do sada nikad nisu? Pobjeda se nameće kao imperativ, svaki drugi rezultat bi Belgijancima široko otvorio vrata prema prvom mjestu u skupini.

Na temu “neugodnih Škota” porazgovarali smo s ljudima koji su im se suprotstavljali.

- Podatak o tome da nikad nismo dobili Škotsku nije mogao doći u boljem trenutku - kazao nam je Ćiro Blažević koji se s Vatrenima prvi suprotstavio Škotima.

poučna statistika

Kaže Ćiro da su rezultati te tri utakmice s otočkim momcima upozorenje.

- Činjenica da smo tri puta odigrali neodlučeno, iznimno je poučna statistika. Da naši reprezentativci slučajno ne bi podcijenili Škote, taj podatak im treba staviti na stol. Hrvatska je jaka, bolja od suparnika, ali mnoge jake i moćne reprezentacije nisu uvijek pobjeđivale slabije.

Blažević drži da momci Igora Štimca neće podcijeniti Škote.

- Vrijeme je da se prekine ta tradicija, vjerujem da ćemo u četvrtoj utakmici s njima trijumfirati. Vidim da ne dolaze kompletni, ali bez obzira što vjerujem u tri boda, tradicija nije za zanemariti. Ovakva kakva jest mora biti dodatni razlog mobilizacije. Makar znam da je Igor Štimac sve poduzeo i maksimalno spremio momke za tu bitnu utakmicu - zaključio je Blažević.

Mirko Jozić je pak prvi od hrvatskih izbornika gostovao na škotskom tlu.

- Ta utakmica u Glasgowu, koja je završila 0:0, za njih i za nas bila je odlučujuća - priča Jozić

Taj bod na Hampden Parku za Vatrene je bio velik poput Himalaje.

- S tim neodlučenim rezultatom, Škote smo maknuli kao moguće kandidate za prvo mjesto u skupini.

Mirko Jozić ipak sugerira da se Štimčevi momci moraju paziti svog suparnika.

- Naši igrači će nakon naporne sezone utakmicu igrati dosta potrošeni. Dobro, pretpostavljam da su se na ovom zajedničkom boravku osvježili te da će konačni skinuti križ zvan Škotska! Predugo se nosio na leđima. Moja prognoza glasi: pobjeda Hrvatske i prekid neugodne tradicije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 21:42