Nenad Dugi/CROPIX
ŽUTA OPASNOST

VATRENI, POZOR Švedske špice ove sezone zabili 25 golova više od naših igrača

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. veljača 2012. 10:01

Možda bi Ronaldo i Messi za većinu kazali “Ah, jazavci. Druga liga”, ali hrvatska reprezentacija ima na čemu zavidjeti Šveđanima; četvorica njihovih napadača zabili su ove sezone za klubove čak 25 golova više od naših! I za dodatak - bolji su za 16 asistencija. Petog, Emira Bajramija iz Twentea, nismo ubrojili jer Slaven Bilić ovaj se put opredijelio za kvartet špica.

Kad uzmeno u obzir da su 59 pogodaka i 30 dodavanja skupili u 86 utakmica, a da Vatreni u 89 nastupa imaju 34 gola i 14 asistencija, pomislio bi netko da je Bilić pozvao Šegrta Hlapića, Bundaša, Gitu i Amadeusa u komparaciji s Ibrahimovićem, Guidettijem, Elmanderom i Hysenom. Srećom, znamo koliko mogu Olić, Eduardo, Mandžukić i Jelavić.

Ali, pozor! Pogotovo defenzivci i gledatelji. Takav konto nije slučajan. Zbog domaćeg terena Hrvatska je favorit, hrabre nas i krasne uspomene na tri pobjede u jednako toliko međusobnih susreta, no u Maksimiru će se večeras predstaviti vrlo ozbiljan protivnik. Objektivno jači od svih s kojima su Kockasti bili u kvalifikacijskoj skupini za EP. Kroz takve naočale treba pratiti nadmetanja na terenu.

Zlatan je iznad svih. U 27 susreta ima 22 gola i 11 asistencija. Razvikana nada John Guidetti, čiji je nogomet dobar, ali prije konačne ocjene treba ga temeljito podvrgnuti rendgenu matirao je superničke čuvare mreža u 18 navrata, sve u 16 prvenstvenih ogleda. Izvrsno je što je Nikica Jelavić nakupio u Rangersu 17 komada jer sva tri glavna aduta Vatrenih skupa su zabili manje i od Ibrahimovića i od Guidettija (17!). Jelavićeve brojke spašavaju ugled!

Očito da neće biti lako Pletikosi, Šimuniću, Schildenfeldu i društvu da sačuvaju krasnu tradiciju; Švedska je Hrvatskoj dala tek jedan gol u tri utakmice. Pravi je to ispit za lipanjske izazove.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 15:19