TOM DUBRAVEC/CROPIX
NOVI STRATEG BIJELIH

Već viđena priča na Poljudu! Glavni trener s ugovorom pomoćnika pred kojim je šansa bez ograničenja

Vukas je dvije šanse imao u proljeće 2015., ali brzo je saznao da je privremeno, a ne trajno rješenje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. kolovoz 2020. 17:24

Hari Vukas vodi danas Bijele u Osijeku, sjeo je na upražnjeno mjesto trenera, ali pritom nije objavljeno da je dobio ugovor trenera prve momčadi. Vukas je prvi trener Hajduka s ugovorom pomoćnika. Dobio je Vukas šansu provesti bijeli brod kroz hridine i opasne plićake na startu sezone. Ima priliku, pa ukoliko je iskoristi, imat će i novi ugovor. Slično kao i Ante Miše prije 12 godina, ali ne i potpuno isto.

Miše je u startu imao težu poziciju, kao pomoćnik je naslijedio dotadašnjeg prvog trenera Vučevića, ali je znao da se traži novi trener. Hajduk je prvo pregovarao sa Zlatkom Kranjčarom, potom s Avramom Grantom, bivšim trenerom Chelseaja. Klub je imao visoke ambicije, ali Miše je s četiri pobjede u nizu prekinuo potragu. Potpisao je Hajduk ugovor s Mišom koji je sezonu započeo kao pomoćni trener u Vučevićevom stožeru.

image
DENIS KAPETANOVIć

Vukas je jednu utakmicu odradio kao pomoćnik, a koliko će dvoboja sjediti na klupi kao glavni trener, pitanje je na koje će sam ponuditi odgovor. Za razliku od Ante Miše, danas Hari Vukas ima jasniju situaciju. Hajduk ne traži novog trenera, Vukas je taj kojem je ponuđena prilika. Istina je da će imati jako težak posao u rujnu, pitanje je bi li i veći trenerski kalibri uspjeli odgovoriti izazovu koji slijedi u osam paklenih dana sljedećeg mjeseca kada Hajduk ima derbi s Dinamom, pa europsku premijeru i zatim gostovanje na Rujevici. Jasno je da se u tom tjednu snivaju europski prolaz i domaći bodovi, ali pitanje je kako će izgledati momčad, kakav će kadar na raspolaganju imati Vukas.

Puno je elemenata za uspjeh, ali Vukas primarno sam odlučuje o svojoj sudbini. Nema protukandidata, nema nikoga tko mu “sjedi za vratom” kao neka nova opcija. Ante Miše je pobijedio Varteks, prošao Kup u Čilipima, pa uzeo bodove Zagrebu i Rijeci. Pred Koprivnicu, nakon četiri pobjede u nizu i neuspješnih pregovora s Kranjčarom i Grantom, odlučio se tadašnji predsjednik Peroš za Antu Mišu.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Vukas je dvije šanse imao u proljeće 2015., ali brzo je saznao da je privremeno, a ne trajno rješenje. U prvom navratu je klub pregovarao s Rejom, a na kraju uzeo Špacu Poklepovića. U finišu sezone ponovno je Vukas dobio priliku, čak se razmišljalo o tome hoće li ostati trener za sljedeću sezonu ako izbori Europu do kraja prvenstva. Međutim, unatoč ostvarenoj trećoj poziciji, i prije kraja prvenstva se znalo da Vukas neće povesti Bijele u sljedećoj sezoni.
Aktualni angažman nećemo stoga stavljati u isti koš s prethodnima, pred Vukasom je prva prava prilika bez ograničenja. Prilika da postane trener Bijelih za dulje vrijeme. Jasno, koliko je to uopće moguće na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:25