Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
VELIKA ČETVORKA

VELIKA ANKETA SN-A: TREBA LI DINAMOVO OTKRIĆE GODINE ODMAH ZAIGRATI U VATRENIH PRVIH 11? Ako se to dogodi, gotovo pola reprezentacije bit će iz Dinama

MISLAV ORŠIĆ Prvi strijelac hrvatskog prvaka i vatreni reprezentativac ispisuje čudesnu priču i s optimizmom gleda na izazove koji su pred njim
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. studeni 2019. 15:23

Priču o Mislavu Oršiću moramo započeti sa statistikom. Od 19. srpnja do 10. studenoga Dinamovo lijevo krilo zabilo je 16 pogodaka! Prvi je strijelac Modrih u prvenstvu sa 8 golova, prvi je strijelac u Europi sa 7 pogodaka, zabio je jednom u Kupu. U 53 dana zabio je tri hat-tricka, Atalanti, Gorici i Rijeci. Od dana kad je došao u Dinamo, od prvog dana mjeseca srpnja 2018. do danas, zabio je 29 pogodaka uz 12 asistencija. Prošle sezone je sa 13 pogodaka bio najbolji strijelac Dinama, a ove je, eto, već do sada prebacio tu cifru za tri pogotka!

Fenomenalne su to brojke. Naravno, u međuvremenu je postao i reprezentativac. Čudesna je to priča, vjerojatno to nije mogao niti sanjati. Ili?

- Ma teško mi je uopće reći što sam mislio tada kad sam dolazio u Dinamo, odnosno čemu sam se nadao. Bio sam silno motiviran dokazati se u svome gradu i svom Dinamu, ali nitko nije mogao znati kojim će to smjerom ići. Kada podvučem crtu, moram biti zadovoljan. Igram u Dinamu, dobio sam poziv reprezentacije, živim u Zagrebu... Nema boljeg osjećaja od toga - kazao nam je u uvodu Oršić.

Nakon utakmice na Rujevici odmah se u eteru pojavila jedna zezancija koja kruži društvenim mrežama. Ide ovako... Majka budi sina u Rijeci: “Sine, ustani, šest je...” Sin trlja oči i pita: “Nije valja opet Oršić?” Pitamo ga koja je tajna njegovih sjajnih igara i efikasnosti?

- Nema tajni, puno se stvari poklopilo. Od sjajnog stručnjaka na klupi, koncentracije kvalitete koju imamo u svlačionici, sjajno organiziranog kluba u kojem igračima ništa ne nedostaje pa do mog skromnog doprinosa. Kada se te stvari poklope, onda dobijemo odgovor.

Rano za najave

Mislite li da biste trebali igrati u odlučnoj utakmici reprezentacije sa Slovačkom? Bruno Petković i vi ste, po mnogima, u najboljoj formi od svih hrvatskih napadača. Ne samo to, Rujevica vam očito leži? Osjećate li se sposobnim da srušite i Slovačku?

- Znate da od mene nikada nećete dobiti odgovor: ja sam taj! Pogotovo ne u kontekstu reprezentacije u kojoj igraju svjetske zvijezde. Izbornik je taj koji nas prati, koji će nas imati u treningu ovih nekoliko dana do Slovačke i koji će naposljetku odlučiti hoće li na Slovake Bruno i Mislav ili netko drugi. Ja ću se pokušati nametnuti, odluka je na izborniku.

Dinamo je protiv Rijeke pokazao ogromnu dominaciju. Možete li već do kraja prvog dijela prvenstva osigurati još jedan naslov prvaka?

- Znate već kako smo u svlačionici pobornici one: nije gotovo dok matematika ne odigra svoje. Mislim da je rano za takve najave, ali bismo na odmor mogli otići s pristojnom prednošću koja garantira mirno proljeće. Htio bih još samo nešto reći vezano za utakmicu na Rujevici. I mislim da govorim u ime cijele svlačionice. Posebno nam je drago što je Stojanović zabio pogodak. Mislim da je nepravedno bio izložen kritikama i to dva dana uoči najvažnije utakmice u sezoni. Ne vidimo smisao toga, pogotovo termin objave... I zato smo se tako veselili njegovu pogotku. Tu smo pokazali da smo momčad na travnjaku i izvan njega i to je snaga ovog Dinama.

16 golova zabio je Oršić za Dinamo u 20 utakmica ove sezone

5,5 milijuna eura vrijednost je danas Oršića prema portalu TM

Mora se poklopiti

Rijeka je dobila pet komada, hoće li i Hajduk u sljedećem derbiju proći slično u Maksimiru? Hoćete li zabiti i Majstorima s mora?

- Ako bude prilike, nećemo se štedjeti. Jako dobro znamo što navijaču Dinama znači pobjeda u derbiju. Svjesni smo toga svi u svlačionici i to će nam biti dodatna motivacija 22. studenoga. A pogađanje rezultata zaista nema smisla.

Može li Dinamo u Milanu protiv Atalante osvojiti bodove koji će osigurati europsko proljeće? Gdje vidite vaše šanse u toj utakmici?

- Mislim da smo u prvoj utakmici skupine pokazali da možemo. U dvije utakmice sa Šahtarom smo bili bliže pobjedi i jedino nas je City nadigrao, a riječ je o ponajboljoj momčadi svijetA. Dakle, mislim da možemo, ali mora se poklopiti nekoliko stvari. Ima vremena do tada.

Slovačka na Rujevici, Hajduk u Maksimiru, Atalanta u Milanu... Koliko bodova, koliko pobjeda? Koliko Oršićevih golova?

- Što se mene tiče, ako u tri utakmice osvojimo devet bodova, može i bez i mojih golova. Iako, bilo bi lijepo zabiti.

Četiri dinamovca kao starteri sa Slovačkom?

Ako vas Dalić ne postavi u momčad protiv Slovaka, vi ćete biti jedini dinamovac koji neće igrati. Livaković i Petković su sigurni, Perić praktički također. Je li vrijeme da sva četiri dinamovca zagraju na Rujevici i nokautiraju Slovačku?

- Bilo bi lijepo. I bila bi to nagrada za sve nas u klubu. Ne pamtim kada se dogodilo da Dinamo ima četiri startera u reprezentaciji, ali mislim da to ne bi bila nikakvo čudo u kontekstu rezultata koje Dinamo postiže u ovoj sezoni u Ligi prvaka, ali i u HNL-u. Utakmica na Rujevici samo je dokaz tome.

Hoće li se reprezentacija plasirati na Euro?

- Niti malo ne sumnjam u taj epilog. Idemo na Euro kao prvi u skupini što je bio cilj na početku kvalifikacija i to ćemo ostvariti.

TRI ORŠIĆEVA HAT-TRICKA U OVOJ SEZONI

PRVI HAT-TRICK

1. kolo skupine C LP

18. rujna 2019.

Dinamo - Atalanta 4:0

- pogodak za 2:0 (31)

- pogodak za 3:0 (42)

- pogodak za 4:0 (68)

DRUGI HAT-TRICK

12. kolo HNL-a

18. listopada 2019.

Gorica - Dinamo 2:4

- pogodak za 0:1 (25)

- pogodak za 0:3 (49)

- pogodak za 1:4 (61)

TREĆI HAT-TRICK

15. kolo HNL-a

10. studenoga 2019.

- pogodak za 0:2 (18)

- pogodak za 0:4 (26)

- pogodak za 0:5 (70)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 06:06