Ronald Gorsic / CROPIX
POSUDBA JE IPAK BOLJA OPCIJA?

VELIKA BORBA ZA UDARNU MOMČAD, DINAMOV POKER TALENATA SVE DALJE OD PRVE POSTAVE? Bivši dinamovac poručuje: 'Njemu se apsolutno mora napraviti mjesta'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. prosinac 2018. 12:02

Nikola Moro (20), Lovro Majer (20), Luka Menalo (22) i Bojan Knežević (21) trebali su biti Dinamova djetelina s četiri lista. Čista nogometna sreća. Trojica su igrala i mladoj selekciji Hrvatske U-21, a Menalo je, osim što je igrao u U-21 vrsti BiH, upisao i dva nastupa kod Roberta Prosinečkog u A selekciji, na američkoj je turneji igrao jako dobro protiv SAD-a i Meksika. Sva su četvorica bila - i još uvijek jesu - velike nade Dinama. Mladi dečki na kojima bi trebala počivati skora budućnost maksimirskih Modrih.

Međutim, sreće za njih nije bilo, posljedično ni za Dinamo. Lovro Majer ozlijedio se na startu sezone, odigrao je tek 72 minute protiv Rudeša, operirao je gležanj, tako da je ova polusezona za njega propala. Moro se pak ozlijedio na onoj reprezentativnoj utakmici s Moldavijom u Velikoj Gorici, operirao je križne ligamente, vratio se u smiraj polusezone. Međutim, Moro ne bi trebao imati problema, on se već dokazao kao vrhunska kvaliteta, on je igrač za udarni sastav, pred njim su pripreme u kojima će nadoknaditi sve što je propustio zbog ozljede i operacije.

Što vrijedi dres

Bojan Knežević je pak nestao s radara trenera Nenada Bjelice još 2. rujna ove godine, nakon što je odigrao 23 minute protiv Rijeke. Otada je odigrao samo jednu utakmicu, 27. listopada za drugu momčad protiv Zadra. Međutim, igrao je za Dinamo U-23 u Premier League International Cupu, bio je junak pobjede protiv West Hama postigavši oba pogotka u pobjedi od 2:0.

Luka Menalo je pak imao prilike kod Nenada Bjelice, igrao je na deset utakmica te dvije u Kupu, ali ukupna mu minutaža nije bila impresivna, iznosila je tek 400 minuta. Ipak je bio daleko od udarne postave.

Što te mladiće očekuje u nastavku sezone na proljeće? Modri igraju sjajno, ostvarili su odlične rezultate, treba se probiti u momčad. Istina, Bjelica stalno rotira, to je velika prilika za sve, mogućnost koja nije postojala kod bivših trenera. Međutim, ipak postoji otegotna okolnost - izgleda da će u zimskom prijelaznom roku ova megamomčad Dinama ostati na okupu, a to znači ipak manje prilika za one koji se pokušavaju probiti u udarni sastav.

Zagreb, 020317.
Mirogoj.
Posljednji ispracaj bivseg nogometasa Dinama Zvjezdana Cvetkovica koji je iznenada preminuo u 57 godini.
Na fotografiji: Jerko Leko.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Jučer smo o tome porazgovarali s trenerom juniora Lokomotive Jerkom Lekom, čija momčad vodi na ljestvici HNL-a. Leko se sprema za trenersku licencu UEFA Pro, polagat će je skupa s Ivicom Olićem i Nikom Kranjčarom.

- Moje je mišljenje uvijek isto: igrač mora igrati ako želi napredovati, mora imati adekvatnu minutažu. Što nekome vrijedi odijevati Dinamov dres, a igrati 10-15 minuta po utakmici. Tu prije svega mislim na Menala i pogotovo Kneževića. Jer vidim da Menalo dobiva više prilika. Držim da obojica moraju tražiti neku alternativu da bi se dalje razvijali, da bi se opet mogli vratiti u Dinamo, ali kao igrači za udarni sastav. Kad budu spremni za udarni sastav. Međutim, tu bi se mogao naći i problem za Majera. Momčad Dinama izgleda jako dobro, teško će se oni koji nisu igrali previše uklopiti u najbolji sastav ako nitko ne ode u zimskom prijelaznom roku. Majer je u povratku od ozljede, lagano će se trebati vraćati u određenu minutažu - kaže Leko.

Majer još nije spreman

Veli da će se stvari najbolje vidjeti ovog proljeća, da će svi ti dečki moći prepoznati kako stvari stoje.

- Ako i nakon ljeta ova momčad ostane na okupu, onda momci moraju dobro razmisliti. Jer najgore je kad ste stalno nada, budućnost, talent... Onda na tome ostanete jer niste dobili pravu priliku. Tako da ako momci ne dobiju priliku u Dinamu, sami je moraju potražiti negdje drugdje.

Kaže da se u to ne odnosi na Nikolu Moru.

- On se već vratio, posljednje je utakmice igrao svih 90 minuta, sad su pred njim pripreme, on će sigurno biti unutra. S Majerom je kompliciranija situacija. On još nije spreman, on će u sljedećem razdoblju morati jako zapeti. Znam ga, naravno, iz Lokomotive, ogroman je potencijal, vjerujem da će on, kad dobije adekvatnu priliku, iskoristiti sve svoje kapacitete. Mislim da Lovro može igrati u Dinamu ako dobije malo slobode. Onda će stići i odgovornost, koja mu je prijeko potrebna. Majer je u Lokomotivi ipak igrao slobodnije, imao je otvorene ruke za sve. U Dinamu je drukčije, tu se vidi da svi igrači, recimo Olmo ili Gojak, igraju s velikom obvezom, on će to mora prihvatiti. Čvrsto sam uvjeren da hoće, jer je takav karakter.

Kad je riječ o Mori, Leko je želio još nešto nadodati:

- Njemu se apsolutno mora napraviti mjesta jer je igrač za prvu momčad Dinama - zaključio je Leko.

Lovro Majer

Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa, mladi reprezentativac. U Lokomotivi je igrao sjajno, došao je u plavi klub kao mladić za velika djela, kao igrač koji je vrlo brzo trebao postati jedan od nositelja. Svi smo s nestrpljenjem očekivali kako će se snaći u plavom domu ove polusezone, ali onda se ozlijedio. Imali smo ga prilike upoznati, izvrstan je momak, dali bismo ruku u vatru da će već na proljeće pokazati sve svoje znanje te da će zaista u budućnosti postati nova velika zvijezda Dinama.

Zagreb, 270618.
Stadion Maksimir.
Predstavljen novi igrac GNK Dinamo Lovro Majer.
Na fotografiji: Igor Kodzoman i Lovro Majer.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

MINUTAŽA

Odigrao 72 minute protiv Rudeša u HNL-u.

Bojan Knežević

On je najveća enigma. Defenzivni vezni koji ima moć, koji zna s loptom, čvrst je, borben, već je i prije igrao u prvoj momčadi. Bjelica mu je na startu sezone dao priliku, ali nakon toga je nestao sa scene. Najboljim se pokazao u Dinamovoj U-23 momčadi, ali to ga sigurno ne može zadovoljiti. Ako želi oplemeniti svoj talent, onda mora imati veću minutažu. Ostane li izvan rostera onih koji kod Bjelice igraju, to bi moglo biti vrlo loša opcija za njegovu budućnost.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

MINUTAŽA

U HNL-u igrao na pet utakmica, ukupno 279 minuta, igrao i jednu utakmicu za drugu momčad Dinama.

Nikola Moro

O njemu se, zapravo, zna sve. Da nije bilo one nesretne utakmice s Moldavijom u Velikoj Gorici, Nikola bi danas već možda bio i A reprezentativac. Ta operacija križnih ligamenata zaustavila je njegov “boom”, zakočila je neviđen napredak u karijeri. Ipak, bio je strpljiv, sa stručnjacima je pozorno planirao povratak i uspio se vratiti pred kraj polusezone. Mladi je reprezentativac koji će biti jedna od ključnih figura na Euru U-21 u Italiji i San Marinu. Na pripremama će mu biti zadatak osvojiti maksimalno povjerenje Nenada Bjelice i uhvatiti udarni sastav.

Zagreb, 100318
Stadion Maksimir.
Prvenstvena utakmica 25 kola Hrvatski telekom, prve lige izmedju GNK Dinama i Lokomotive.
Na fotografiji: Nikola Moro.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

MINUTAŽA

Odigrao 439 minuta u HNL-u, svih 90 minuta protiv Lokomotive, Gorice, Intera i Hajduka, a 79 minuta protiv Slavena Belupa. Nadodao 12 minuta u Kupu protiv Slavena Belupa, igrao i četiri utakmice za drugu momčad.

Luka Menalo

Luka je u Dinamo stigao kao reprezentativac BiH, igrao je u selekciji Roberta Prosinečkog u SAD-u, ali nije samo igrao već je za svoje prezentacije dobio i sjajne kritike. Brz je, ima odličan dribling, iznimno je opasan napadač. Međutim, ima peh što Modri imaju odlične krilne igrače, a na njegovoj poziciji igra Mislav Oršić, koji se pokazao vrhunskim pojačanjem. On je od onih koji moraju što prije loviti svoju šansu kod Bjelice, bilo bi šteta da takav talent bude samo igrač koji ulazi s klupe.

Zagreb, 230918.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL izmedju GNK Dinamo i NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Herdi Prenga, Luka Menalo, Tomislav Haramustek.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

MINUTAŽA

U HNL-u igrao na 10 utakmica, ukupno 311 minuta, u Kupu dvije utakmice, ukupno 89 minuta. Nijednom nije odigrao 90 minuta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 05:38