CROPIX
NJEGOVU JE IGRU UŽITAK GLEDATI

VELIKA NADA DINAMA I HR NOGOMETA SE VRAĆA: 'Izgubio sam cijelu polusezonu, iz ove kože ne mogu pobjeći, ali nikome ne priznajem da je bolji od mene!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. prosinac 2018. 16:44

Lovro Majer ima samo 20 godina. Kad je iz Lokomotive došao u Dinamo, najavljen je kao pravo, veliko pojačanje. Ne bez razloga, jer već je u Lokomotivi označen kao dečko koji obećava. Lovro je jedan od onih koji tako dobro igraju nogomet da je, jednostavno, užitak gledati. Kad u nogometu kažete playmaker, odmah vam napamet padne baš on. Volimo gledati momke poput njega, koji se ne muče na travnjaku, njemu lopta klizi kao nož kroz maslac. Ali nešto još mnogo bitnije: Majer je stvaratelj.

Stvara igru, to mu je najjača osobina. Tehnički je fantastičan, brz je u primopredaji lopte, osjeća prostor, ali ne bježi od duela. Čak nam se čini da ih voli. Kad suparnik igra presing, onda samo daje loptu Majeru, on će to riješiti. Možda će netko kazati da previše carini loptu, ali to je posve pogrešna procjena; ima vrhunski osjećaj za kombinatoriku i suradnju. Tijekom utakmica često ga možete vidjeti u kratkom odigravanju te potom u brzo otvarajućoj kretnji kojom se nudi za ponovni prihvat lopte. Loptu udara snažno, precizno, svaki mu udarac ima snažnu rotaciju, idealan je za izvođenje prekida...

Bitno je samo zdravlje

Ali sve ovo što smo napisali vidjeli smo kod Majera u dresu Lokomotive. Po dolasku u Dinamo ozlijedio je gležanj, morao je na operaciju, odigrao je samo 72 minute protiv Rudeša ove Dinamove sjajne polusezone. Na neki način, na zimskim pripremama kreće ispočetka. Misli li i on tako?

- Da, izgubio sam cijelu polusezonu, ali ne mogu pobjeći iz ove kože. Ozljedu sam sanirao i već neko vrijeme radim s momčadi, ali i samostalno da bih se što bolje pripremio i što spremniji dočekao pripreme, koje počinju početkom siječnja - kaže na Lovro u uvodu.

Što od sebe - s obzirom na dugu stanku - očekuje u proljetnom dijelu sezone?

- Nakon ovoga što sam prošao s ozljedom, samo mi je bitno zdravlje. Sve je ostalo na meni. Ako me ozljede zaobiđu, idem punom snagom da bih se nametnuo treneru u nastavku sezone.

Naravno da nismo mogli izbjeći pitanje hoće li postati pravo Dinamovo pojačanje. Kad je dolazio u plavi dom, to se od njega očekivalo.

- To me pitajte na kraju sezone, ali da imam bilo kakvu dvojbu, da mislim da nisam za Dinamo, ne bih bio ovdje. Upravo suprotno; jedva čekam da počnu pripreme. Svjestan sam koliko je teško nadoknaditi par mjeseci bez nogometa, ali imam puno samopouzdanja.

Gdje se vidi u momčadi? Dinamo je imao sjajnu polusezonu u kojoj su praktički svi blistali. Koga može istisnuti?

- To mi je teško odgovoriti jer nikoga nisam osjetio na travnjaku. U pravu ste da je iza nas velika jesen u kojoj smo napravili puno više nego što su i najveći optimisti očekivali, ali uvijek može bolje. Siguran sam da ću dobiti svoju priliku, na meni je da iskoristim ono što mi trener ponudi. Nikome ne priznajem da je bolji od mene.

Sad znam što trebam

Kako je podnosio vrijeme bez nogometa za vrijeme ozljede i rehabilitacije?

- Ma, sav mi je fokus bio na tome da se što prije oporavim i vratim na travnjak. Sve sam podredio tome i nadam se da sam vrijeme oporavka sveo na najmanju moguću mjeru.

Misli li da ga je ozljeda nogometno unazadila?

- Ne žalim zbog ozljede jer sam iz svega ovoga što mi se dogodilo toliko toga naučio i shvatio; da nije bilo ozljede, vjerojatno nikada ne bih naučio neke stvari. Sad znam što mi je potrebno da bih došao do razine koju želim. Nikada ne bih mijenjao put kojim sam sad išao.

Kad predviđa da bi mogao biti u adekvatnoj formi?

- Vjerujem da ćemo svi krenuti s istih startnih pozicija i da su pripreme koncipirane tako da svi budemo u formi već početkom veljače, kada počinje nastavak prvenstva, a u najboljoj formi sredinom drugog mjeseca, kada su važne utakmice protiv Viktorije iz Plzena.

Niste se naigrali u Dinamu, ali vjerujemo da možete ocijeniti: koja je razlika između igranja u plavom dresu i igre u Lokomotivi?

Viša razina

- Sustav je u Dinamu podignut na višu razinu. Ipak je Dinamo perjanica hrvatskog nogometa, dok se Lokomotiva polako diže i sve više stabilizira u gornjem domu hrvatskog nogometa. U Dinamu je krema hrvatskog nogometa i najbolje što možeš dovesti u Hrvatsku od stranih igrača, takvo te okruženje dodatno motivira.

Vjeruje li da će na proljeće imati dovoljnu minutažu, kolika bi ga zadovoljila?

- Teško mi je odgovoriti na to pitanje jer je jasno da su neki u prednosti s obzirom na ovu fantastičnu jesen, ali ako sve bude u redu, očekujem priliku da se nametnem. Tada je sve na meni.

Nije mi žao što nisam izabrao Sampdoriju

Je li Lovri možda žao što iz Lokomotive nije otišao u inozemstvo? Odlazak u Sampdoriju bio je naime posve izgledan.

- Nije mi ni na trenutak žao što sam odabrao Dinamo jer volim ovaj grad i klub, jer sam cijeli život u ovom gradu i oduvijek sam htio zaigrati u Dinamu, zagrebački sam dečko.

Gdje vidi Dinamo na proljeće, u HNL-u i Europi?

- U domaćem nas natjecanju vidim s dvostrukom krunom, u Europi što god da napravimo više od ovog bilo bi fantastično. Ali ajmo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti kamo će nas to dovesti.

Nada li se da će igrati na Euru mladih iduće godine u Italiji i San Marinu?

- Naravno. To je moja generacija i imam dovoljno vremena da se nametnem izborniku i odem na Euro. I ovim putem čestitam suigračima na kvalifikacijama i veselim se završnom turniru - zaključio je Majer.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. srpanj 2022 04:28