RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ZAKON ŠUTNJE NAKON KAZNE

Veliki nespokoj u Maksimiru, nešto užasno ‘smrdi‘! Je li kontinuitet sudačkih grešaka doista slučajan?

Prvak nakon žestokog priopćenja izbjegava javni eter, ali neslužbeno se osjeća nemir zbog arbitraža
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. veljača 2021. 17:11

Nakon izjava Zorana Mamića, za koje je kažnjen s pet tisuća kuna, te nakon žestokog priopćenja, u Dinamu su se odlučili za omertu, kodeks šutnje. Naravno da su u Maksimiru pročitali sve što je o sudačkoj organizaciji kazao dopredsjednik HNS-a Damir Mišković, ali na tu temu više se ne žele izjašnjavati.

Što se to događa?

Naravno, ovih dana, nakon onih situacija u derbiju s Hajdukom, razgovaramo s maksimirskim društvom, neslužbeno, slušamo što govore igrači, ljudi iz kluba i oko kluba. U takvim neformalnim pričama možemo doći do zaključka da u Maksimiru nikome nije jasno što se događa u HNS-u. Puca li Kuća hrvatskog nogometa po šavovima, zar doista svatko štiti svoje partikularne interese, tko točno kontrolira procese u Savezu? Kad dopredsjednik Saveza (Mišković), član Izvršnog odbora (Črnko) i član Skupštine (Šimunović) napadaju sudačku organizaciju, tko kontrolira situaciju? Gdje je odgovornost Izvršnog odbora, zašto se ne oglašavaju predsjednik HNS-a Davor Šuker, izvršni direktor Marijan Kustić?

Dinamo će se maksimalno koncentrirati na sebe, doveo je igrače za sedam milijuna eura, sve će baciti na teren, ali jasno je da se poput grude snijega koja se povećava kad klizi niz padinu povećava i briga. Društvo iz svlačionice nam priča da ima osjećaj kako ih suci uopće ne žele zaštiti kad bi to trebali, da na očite prekršaje samo odmahuju rukom. Posebno ih je pogodio onaj nedosuđeni jedanaesterac nad Lovrom Majerom protiv Hajduka, zbog razloga što je sudac Zebec sve mogao vidjeti na TV ekranu. Ili, također, prekršaj nad Majerom protiv Šibenika. Zar je Majer “padavičar”? Pa, nikada u svojoj karijeri nije bio takav...

Iako Dinamo nikada za svoje rezultatske (ne)uspjehe ne treba tražiti alibi u (ne)namjernim sudačkim pogreškama, recentni događaji, kao i oni koji kontinuirano traju od početka ove sezone, ukazuju na potrebu da se na taj segment stavi naglasak. I pri tome je površno i netočno zatvarati usta Dinamu nekim sudačkim pogreškama koje su u prošlosti bile u njihovu korist. Modri su do sada oštećeni protiv Slavena Belupa, Lokomotive, Osijeka, Rijeke i Šibenika. Ovdje namjerno nismo spomenuli nedosuđeni kazneni udarac nad Lovrom Majerom u utakmici protiv Hajduka ili nedosuđeni drugi žuti karton igraču Lokomotive na utakmici u utorak, jednostavno zbog toga što je Dinamo pobijedio i tim odlukama nije zaustavljen u osvajanju bodova. Međutim, ne treba smetnuti s uma da u zadnje tri utakmice Dinamu nisu svirana tri kaznena udarca i jedan crveni karton.

Uglavnom, kada bi se minimalistički poigrali s ovih pet situacija, pod pretpostavkom da bi svaki nedosuđeni kazneni udarac bio realiziran, Dinamo je uskraćen povećati bodovni konto za osam bodova. Sad bi izgled ljestvice bio ponešto drukčiji, zar ne? Naravno da je, nažalost, bilo pogrešaka i na štetu drugih klubova, što generalno nije dobro za hrvatski nogomet i pozitivnu atmosferu koju donosi ravnopravnije i samim time kompetitivnije natjecanje. Ali, koliko smo shvatili, u Dinamu se pitaju je li ovaj kontinuitet pogrešaka slučajan?

Nešto užasno ‘smrdi’

Ne možemo se oteti dojmu da maksimirskom društvu nešto “smrdi”, užasno “smrdi”… Tim više što i u javnom prostoru dolazi do polariziranja. Sudački ekspert javne televizije kaže da za Dinamo protiv Šibenika nisu svirana dva kaznena udarca, dok samo sat vremena kasnije član Sudačke komisije HNS-a na jednoj drugoj televiziji kaže da Dinamu nije trebao biti sviran niti jedan kazneni udarac. Ili, nakon utakmice Lokomotiva - Osijek, isti sudački ekspert na javnoj televiziji kaže da kazneni udarac za Osijek i drugi žuti karton stoperu Lokomotive nije postojao, dok isti dan jedan drugi član Sudačke komisije HNS-a kaže da je bilo sve u redu i da su i kazneni udarac i drugi žuti karton dosuđeni opravdano?!

Objektivnom promatraču ovih zbivanja vjerojatno ništa nije jasno ili može pomisliti da postoje dvije stvarnosti. Nitko u hrvatskom nogometu ne smije biti privilegiran ili ravnopravniji od drugih, pa tako to ne smije biti niti Dinamo. Ali, u maksimirskim razgovorima može se naslutiti da se prema ZG-klubu traži više poštovanja i objektivnosti...

DINAMO DO KRAJA VELJAČE

07/02/21.
Istra - Dinamo

13/02/21.
Dinamo - Osijek

18/02/21.
Krasnodar - Dinamo

21/02/21.
Hajduk - Dinamo

25/02/21.
Dinamo - Krasnodar

27/02/21.
Dinamo - Slaven Belupo

42 boda osvojili su Dinamo i Osijek, ali Modre na vrhu HNL-a drži bolja gol-razlika

Tko će suditi derbi Dinamo - Osijek?

Svakako jest zanimljivo da su suspendirani suci Zebec, Pajač i Matoc. Dakle, zemljopisno gledano, suci iz sjevernog dijela Hrvatske. Dakle, Dinamo će nadalje suditi suci iz Splita, Rijeke ili iz Slavonije. Recimo, protiv Šibenika je Dinamu sudio Dario Bel iz Osijeka, koji Modrima nije dosudio minimalno jedan jedanaesterac. Doduše, i Zebec ih je zakinuo protiv Hajduka...

No, jasno jest da u Maksimiru razmišljaju o zemljopisnoj raspodjeli sudaca. Posebno ih intrigira tko će suditi veliki derbi Dinamo - Osijek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:43