VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
SLAVLJE GOSTIJU

Veliki preokret Osijeka, tragičar Lovre Kalinić! Pogledajte golčinu Livaje, ali i pogotke gostiju!

Odličan derbi na Poljudu pred gotovo deset tisuća navijača, Bjelica opet osvojio Poljud
Piše: SN, Jurica RadićObjavljeno: 25. srpanj 2021. 22:59

HAJDUK - OSIJEK 1:2 (Livaja 63'; Jurčević 66', Pilj 87')

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 9486. Sudac: Igor Pajač (Zelina). Pomoćnici: Đurak i Pušić. Četvrti sudac: Kulušić. VAR sudac: Bebek. VAR pomoćnik: Kezele.

HAJDUK (4-2-3-1): Kalinić – Lovrencsics (od 71. Dellova), Simić, Vušković (od 90. Dimitrov), Čolina – Vuković, Krovinović – Sahiti (od 71. Diamantakos), Livaja, Mlakar (od 78. Atanasov) – Ljubičić (od 46. Jairo). TRENER: Jens Gustafsson.

OSIJEK (4-3-3): Ivušić – Miloš, Škorić, Lončar, Jurčević – Nejašmić (od 71. Hiroš), Žaper (od 46. Jugović), Kleinheisler – Gržan (od 70. Bočkaj), Mierez (od 84. Mance), Bohar (od 70. Pilj). TRENER: Nenad Bjelica.

ŽUTI KARTONI: Škorić (11- preoštar start), Krovinovć (23- grub start), Livaja (25- preoštar start), Vušković (39- preoštar start), Vuković (55- povlačenje s leđa). IGRAČ UTAKMICE: Marin Pilj.


Marin Pilj i Mario Jurčević poništili su čaroliju majstora Marka Livaje donijevši Osijeku veliku pobjedu u čvrstom dvoboju suparnika podjednake kvalitete. Livaja je čudesnim pogotkom gotovo sa korner linije doveo Hajduk u vodstvo, a Osijek potvrdio snagu karaktera i veličinu klase poravnanjem nakon samo tri minute.

Pogledajte gol Livaje:

I to nije bilo sve, jer Marin Pilj je u finišu spretno zabio za novo veselje Osječana na Poljudu. Nije tradicija uzalud, u posljednjih pet sezona uzeli su Osječani četiri pobjede u devet utakmica pretrpjevši samo jedan poraz. Hajduk je loše startao u sezonu, uzeo je jedan bod u dvije utakmice i Osijek mu nakon 180 minuta već bježi pet bodova. Kako reče Gustafsson, nije prvenstvo gotovo nakon dva kola, ali puno su bodova već prosuli Bijeli.

Splićani su više napadali, ali ipak popustili u završnici dvoboja, a Osječani su se oduprijeli inicijativi Hajduka koja je trajala gotovo 70 minuta. Bitno je bilo tih posljednjih 20 koje su pripale gostima.

Hajduk nije ostvario napredak u odnosu na prošlu sezonu, to je najteža činjenica za Bijele. Sredinom travnja gledali smo na Poljudu susret istih suparnika sa Osijekom u ulozi rutinskog pobjednika. Krajem srpnja Hajduk i Osijek su bili ravnopravni protivnici, dapače, Splićani za nijansu bolji veći dio susreta, ali na kraju ipak poraženi. S terena su ispraćeni pljeskom tribina, ali puno posla ostaje Gustafssonu.

Pogledajte gol Jurčevića:

Šahovsku partiju sa puno striktnih obrambenih zadaća gledali smo u prvom dijelu koje je ponudilo tri velike prigode Bijelih i dvije Osijeka. Ivušić i Kalinić su opravdali status "jedinice" na vratima Osijeka, odnosno Hajduka, a treba dodati da se ni napadači nisu istaknuli.

Bijeli su krenuli aktivnije, prvu priliku kreirali su iz prekida. Očekivano, jer u susretu velikih defanzivnih obveza, gdje su se striktno pokrivali protivnički igrači, ali pazilo i da se ne ponudi prostor, prekidi su bili jako oružje. Stefan Simić je najviše skočio u 11. minuti na ubačaj Krovinovića, ali sjajno je Ivušić iz lijevog gornjeg kuta izvadio njegov pokušaj. Tri minute kasnije prošao je Gržan po desnoj strani, vratio Milošu koji je ubacio za Miereza, a prvi golgeter Osijeka se spetljao na petercu.

Htio je Argentinac smiriti loptu, namjestiti se na udarac, ali takvog komfora nema više ni u HNL-u. Na sljedeću prigodu čekali smo do 40. minute, ubacio je Bohar sa desne strane, a Žaper sam na pet metara nije uspio udarcem glavom svladati Kalinića. Obranio je vratar Bijelih veliki "zicer" Žaperu, a u finišu bilježimo još dvije šanse Hajduka.

Pogledajte gol Pilja:

Prvo je Livaja u 42. minuti povukao loptu do kaznenog prostora Osječana, a onda je snažnim šutem natjerao Ivušića da se vine pod gredu i vršcima prstiju odbije loptu. U sudačkoj nadoknadi najveća prigoda poluvremena. Gergo Lovrencsics je ubacio s desne strane, precizno, na šest metara za Mlakara koji je poput Miereza želio smiriti loptu, ali nije ju uspio kontrolirati, u padu je neometan šutirao preko vrata za uzdah velikog razočaranja poljudskih tribina.

Osim pet prigoda, prvi dio je prošao u borbi za loptu i prostor na sredini. Hajduk agresivniji, Osijek suzdržaniji, sa Žaperom kao "osiguračem" na Krovinoviću. U konačnici 10 udaraca prema vratima premoćnijih Bijelih, od čega četiri u okvir. Osječkih su dva, odnosno pola, otišli u Hajdukov okvir. Na poluvremenu je Gustafsson u svlačionici ostavio junaka iz susreta sa Tobolom, Marina Ljubičića, poslavši u igru Jaira na krilo, dok je Mlakar dobio svoju poziciju centarfora. Bjelica je mijenjao "figuru za figuru", Jugovića za Žapera.

Izmjene nisu ipak donijele bitnije promjene u igri. Hajduk je i dalje više pokušavao, Osijek se orijentirao na čuvanje remija, oslonivši se na brzinu Gržana u potencijalnim kontrama. Na prvo uzbuđenje u nastavku čekali smo do pogotka Livaje, a onda je zabio i Jurčević, a Osijek poslije izjednačenja preuzeo kontrolu utakmice. I na kraju došao do velika tri boda.

-----------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

97. minuta - kraj utakmice!

93. minuta - očajnički pokušaji Hajduka, jedan od brojnih centaršuteva sletio je na glavu Livaje, ali iz prilično teške situacije udarac odlazi kraj vratiju.

90. minuta - igrat će se čak sedam minuta nadoknade...

87. minuta, GOOL! - odlična akcija Osijeka, Hiroš za Bočkaja, Bočkaj za Miloša, centaršut, Kalinić opet loše odbija, Pilj odbijanac šalje u mrežu za potpuni preokret!

Pogledajte gol Pilja:

75. minuta - udarac s distance Kalinić kratko odbija, ne baš najbolja intervencija, pritrčava Mierez i trese mrežu! No, Mierez je u trenutku udarca Bočkaja bio u zaleđu, signalizirao je pomoćni sudac, a nakon minutu i pol provjere potvrdio i VAR.

71. minuta - nakon dva gola, čak pet promjena! Jedan od novaka na terenu, ovoljetno pojačanje Osijeka Hiroš, u prvoj je akciji odlično pucao, koji centimetar iznad grede! Kod domaćih sada je središnji napadač Diamantakos, Mlakar je opet lijevo krilo, Jairo odsad desno.

66. minuta, GOOL! - ekspresan odgovor Osijeka! Centaršut Bohara, Mierez je neobjašnjivo ostao sam na drugoj vratnici, njegov šut glavom obranio je Kalinić, ali je odbijenu loptu iz blizine pod prečku zakucao Jurčević! Provjeravalo se je li Mierez bio u zaleđu, ništa od toga, Hajduk je vodio sam 2-3 minute!

Pogledajte gol Jurčevića:

63. minuta, GOOL! - nevjerojatan pogodak Livaje! Kapetan Hajduka probio je lijevu stranu, otišao skroz do gol crte, svi su oečkivali centaršut, ali uslijedio je udarac pod prečku! Je li Livaja gađao ili je želio centrirati? Dio krivnje za gol sigurno snosi i Ivušić...

Pogledajte gol Livaje:

57. minuta - Sahiti je presjekao jedno dodavanje Osječana, sjurio se u šesnaesterac, ali je lijevom nogom uputio slabašan udarac, bio je to lak posao za Ivušića.

55. minuta - peti žuti karton na utakmici, četvrti za Hajduk. opomenut je Vuković koji je faulirao Kleinheislera.

46. minuta - dvije promjene za drugi dio. Jairo ulazi, Ljubičić van, Mlakar odsad igra centarfora. Kod gostiju Žaper, kojem se dvaput ukazivala pomoć, očito više nije mogao, unutra je Jugović.

45. minuta - akcija je počela novim sjajnim potezom Livaje, na kraju je poslije ubačaja Lovrencsicsa Mlakar ostao sam u srcu kaznenog prostora, ali je od zemlje pucao preko gola!

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

42. minuta - Livaja se namjestio na udarac iskosa s ruba kaznenog prostora, odlično pucao, ali Ivušić vršcima prstiju diže lopta iznad prečke!

40. minuta - najveća šansa na utakmici! Ubačaj Bohara, Žaper sa šest-sedam metara oštro puca, izvanredno brani Kalinić!

39. minuta - i treći žuti karton za hajdukovce, sada je kažnjen Vušković, prvo je startao na Miereza, potom je prigovarao Pajaču..

32. minuta - žestoko se igra na Poljudu, nakon nekoliko oštrih startova Pajač je pozvao kapetane Livaju i Škorića na razgovor. S tribina se zaorilo 'Cigane, Cigane', ružen uvrede na račun suca...

23. minuta - žestoki sudar Žapera i Krovinovića, Pajač pokazuje žuti Hajdukom veznjaku... Samo koju minutu kasnije požutio je i Livaja zbog zakašnjelog starta na Kleinheislera.

14. minuta - nakon ubačaja Miloša lopta je stigla do potpuno usamljenog Miereza na drugoj stativi, ali napadač Osijeka se spetljao u idealnoj poziciji...

12. minuta - iz slobodnog udarca centrira Krovinović, glavom puca Simić, odlično brani Ivušić!

11. minuta - prvi žuti karton! Škorić zbog prekršaja na Čolini...

10. minuta - Hajduk bolji u otvaranju, sada je prošao Livaja, ali je njegov udarac s 20-ak metara bio lak plijen za Ivušića.

3. minuta - prva prijetnja domaćih, Krovinović je opalio s 18 metara, prohujalo je kraj gola...

- Poljud je opet vrlo solidno popunjen, uoči utakmice na prodajnim mjestima stvarale su se gužve u redu za ulaznice. Hajduk je krenuo sa samo jednom promjenom u odnosu na Tobol - Eleza nema niti na klupi, igra Vušković. Bjelica je od prve minute na teren poslao dojučerašnjeg hajdukovca Nejašmića...

image
Redovi za ulaznice i testiranje navijača uoči utakmice
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 11:05