Nikola Moro u duelu s Kristijanom Lovrićem koji se također nada velikom transferu
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
DOBAR POSAO U DINAMU

Veliki transfer na pomolu, Dinamo dobiva odštetu od čak 10 milijuna eura! Veznjak je već dogovorio plaću

Samo ove godine prodan je Olmo za dvadesetak milijuna eura, a otišli su i Šemper i Baturina za dva i pol. Kriza je prevladana...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. kolovoz 2020. 08:01

Sve je, zapravo, počelo još za vikend, kad je u Maksimiru odbijena ponuda kijevskog Dynama za Nikolu Moru od sedam milijuna eura. Dinamo ju je načelno čak i prihvatio, Moro se nećkao, nije baš htio u Kijev, ali očito je takva odluka imala pozadinu i u najavi koja je vrlo brzo stigla iz Moskve, kad se u igru ubacio još jedan Dinamo.

I onda, u utorak, već od jutra, priča se brzo proširila, stigla je ponuda iz Moskve za Moru, svi su pričali kako Moro odlazi, kako je to gotova stvar, da Moro postaje “Car Nikolaj”. I ostali relevantni izvori sa svih strana potvrdili su da je transfer jako blizu, da su Moskovljani ponudili 10 milijuna eura, a da je Dinamov veznjak dogovorio svoju plaću, koja je viša i od one u Kijevu pa sad sigurno neće odbiti odlazak.

Međutim, Nikola Moro u utorak ujutro normalno je trenirao, odradio sve obveze s momčadi, dok smo pisali ovaj tekst bio je s ostalima na dnevnom odmoru i pripremao se za poslijepodnevni trening. I, iako je, pretpostavljamo, tijekom dana barem 100 puta dobio pitanje: “Je li istina, ideš?”. Neki su već i čestitali, a on se ponašao kao da je normalan radni dan i kao da će ostati u Maksimiru.

Možda dečko puše i na hladno, već je nekoliko puta bio blizu transfera...
Očito, načelno je sve dogovoreno, ali čini se da postoje još neki detalji koji su spriječili klub(ove) da već u utorak poslijepodne objave da je sve gotovo i službeno i da Moro odleti za Moskvu. Iako vrag često zna spavati u detalju, ako je Moro dogovorio svoju plaću, a Dinamo zadovoljan iznosom ponude, bilo bi iznenađenje da posao u zadnji tren propadne. No, kao što znamo, dok nema potpisa, uvijek postoji “ali”...

Uglavnom, Morin transfer od 10 milijuna eura bio bi odličan posao za Modre. Ne zato što Moro potencijalno ne vrijedi više i da bi za njega mogli u budućnosti dobiti i veću svotu, već što u ovim čudnim životnim i nogometnim okolnostima to jest svota koju nije lako dosegnuti. Nema puno igrača, pogotovo ne ih klubova Dinamova ranga koji su otišli za toliku svotu.

Olmo je otišao za dvadesetak milijuna, ovisno o bonusima, za Šempera i Baturinu, koji je odigrao tek 14 seniorskih minuta za Dinamo, stići će u blagajnu 2,5 milijuna eura, sad još 10... Bio bi tu ostvaren dobar dio zacrtanoga godišnjeg budžeta, čak da Dinamo i više ne proda nijednog igrača, a ipak se očekuje da u idućim mjesecima, barem nakon kvalifikacija još netko ode iz Dinama. Uz plasman u Europsku ligu, ako već ne i Ligu prvaka, to je dosta za preživljavanje korona-godine? Trebalo bi...

A, igrački, ako ništa, barem u veznom redu, Modri imaju igrača koji mogu nadomjestiti Nikolu. Ademi, Ivanušec, Majer, Gojak, Jakić, samo su neki od igrača koje Modri još uvijek imaju ili će imati u svojoj svlačionici. Uz Moru, sljedeći su “na redu” za odlazak Gojak i Majer, iako je, kako dani prolaze, sve izvjesnije da će Lovro Majer još neko vrijeme ostati u Dinamu. Do prije neki dan bio je sasvim na izlaznim vratima, sve se brzo promijeni.

A koji su planovi moskovskog Dinama? Ne radi se, trenutno, o klubu iz vrha lige, tamo caruju Zenit, Lokomotiv, CSKA i u zadnje vrijeme Krasnodar, međutim, novi vlasnik VTB banka, koja je preuzela klub, ambiciozno je izgradila novi stadion i najavila da je plan vratiti Dinamo u vrh ruskog nogometa, jer tamo, Dinamo tradicionalno i pripada. Novi je i stadion, VTB Arena, multifunkcionalni, po potrebi se i zatvara, klub je ove sezone izborio i nastup u pretkolu Europske lige, otpustio jedan dio igrača, uglavnom domaćih da bi sad doveo nove. Iako su u klubu najavili da će se uzdati i u mlade domaće snage, svjesni su očito da moraju nekoga i dovesti, Nikola Moro mogao bi biti i najveći transfer ovog ljeta.

Inače, glavni čovjek sportskog sektora u klubu je Željko Buvač, dugogodišnji pomoćnik Jürgena Kloppa, koji je prošle godine odlučio krenuti svojim putem. Pričalo se, kad je dolazio u Moskvu za sportsko direktora, da je to samo “parking”, da će u budućnosti preuzeti klupu i biti trener. No, zadovoljni su u klubu Kirilom Novikovim, 39-godišnjim trenerom, koji je trebao biti samo v.d. Ali, preuzeo je klub na 15. mjestu, došao do šeste pozicije i sad će ga voditi i u Europi.
Sjećamo se, jednom smo pitali Moru dok je još bio mlad, koliko će ostati u Dinamu, rekao je: “Dok Dinamo to želi”. Evo, malo šale, Dinamo ga jako želi - moskovski!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:53