RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PRVI PUT ZA HR-MEDIJE

Veliko Hajdukovo pojačanje otkriva kako je skoro završio u drugom hrvatskom klubu: ‘Moram biti iskren...‘

Dva dana uoči zadnjeg velikog derbija sezone, veznjak splitske momčadi poručuje: ‘Bit ćemo jači!‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. svibanj 2021. 18:00

Marco Fossati, 28-godišnji Talijan, postao je ovog proljeća standardni prvotimac Hajduka. Neizostavni član prve postave na poziciji zadnjeg veznog. Dva i pol mjeseca je u Splitu i sam priznaje, odlično se snašao.

- Sviđa mi se u Splitu, osjećam se dobro. Ambijent mi je ugodan, ali nogomet je na prvom mjestu. Ljepota grada je nesporna, bitno je da se u nekoj sredini lijepo osjećaš, ali najvažnija stvar za mene je misliti na nogomet - kazao je Fossati.

Posudba iz Monze u Hajduk ističe na kraju sezone, još uvijek nema konkretnog odgovora na pitanje gdje će igrati sljedeće sezone.

- Još ne znam, ali ne ovisi samo o meni. Ovisi o namjeri Hajduka, ovisi o tome što Monza želi sa mnom. Velika je razlika u plasmanu Monze. Ako Monza ode u Serie A, veće su šanse za moj ostanak u Hajduku. Trenutno je Monza četvrta, igra sutra s Lecceom, direktnim konkurentom za izravni plasman, a još su tri kola u Serie B.

Dakle, ako Hajduk želi ostaviti Fossatija, uputno je Bijelima navijati za Monzu do kraja Serie B. Ali, lako će hajdukovci razmišljati o plasmanu Monze kada ostvare svoje ambicije. Hoće li eventualni plasman Hajduka u Europu pomoći ostanku Fossatija?

- Hoće, ali uvijek treba prvo razgovarati s Monzom.

image
VOJKO BASIC Cropix

Na putu prema europskom plasmanu Hajduk je pobjedom protiv Rijeke napravio mali korak naprijed. Ipak, još uvijek nedovoljan za veći iskorak.

- Sve ono što smo radili na treninzima, sve što smo spremali za Rijeku uspjeli smo pokazati u utakmici. To je naš najveći dobitak. Promijenili smo formaciju, igrali s četvoricom u zadnjoj liniji, jer trener je u nedostatku puno igrača bio prisiljen tako igrati.

Odgovara li vam više igra s tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji?

- Meni se više sviđa igra s tri u obrani, jer u tom sustavu smo bolje defenzivno pokriveni u sredini.

Ali, pokazalo se da je Hajduk puno opasniji u formaciji 4-2-3-1. U pojedinim trenucima i "ranjiviji", jer primjerice Fossati je protiv Rijeke napravio pogrešku kod prvog gola. Ali, od svoje odgovornosti nikada ne bježi.

- Istina, pogriješio sam, međutim uvijek je najbitnije kako reagiraš nakon pogreške.

Pametno zbori Fossati, a ista se sintagma može primijeniti i na momčad Hajduka koja deset dana nakon poraza od Dinama ima novu priliku protiv lidera prvenstva.

- Bit će to sasvim drukčija utakmica u odnosu na onu koju smo izgubili, ali i tada smo izašli uzdignute glave s terena. U odnosu na prošlu utakmicu bit ćemo jači za Livaju, važnog igrača naše momčadi. S Livajom ćemo biti jači, izaći ćemo kao sasvim druga momčad na teren. Stav je bitan, moraš ući u utakmicu s mišlju "možemo ih pobijediti". I to je najveća istina, bez obzira na razliku u bodovima imamo mogućnost za pobjedu.

Odakle crpite optimizam?

- Vidim grupu, vidim promjenu stava i vidim trening. Imamo momčadski duh i ovo je samo jedna utakmica.

Kako ste doživjeli Dinamo?

- Momčad napravljena za pobjede što je potvrdila ne samo u HNL-u nego i u Europi. Ali, to ne znači da je Hajduk inferioran i da je izgubio utakmicu i prije negoli je počeo igrati. Može se svašta dogoditi.

Optimist je Fossati, njegove riječi ulijevaju samopouzdanje suigračima i navijačima. Pokazao se Talijan kao istinsko pojačanje za Hajduk u sredini terena. A malo je nedostajalo da završi u redovima Hajdukovog konkurenta za Europu, u Gorici.

- U siječnju sam imao druge opcije koje sam mogao izabrati. Rumunjski Cluj, talijanski Pordenone, jednog austrijskog prvoligaša, slovensku Novu Goricu i hrvatsku Goricu. Na kraju imao jedan dan za odluku, birao sam između Hajduka i Gorice. Moram biti iskren, nisam znao što je Gorica, kakav je klub. O Hajduku sam sve brzo saznao i trener me zvao da dođem. Razgovarao sam s oba sportska direktora, Hajduka i Gorice, na kraju sam se odlučio za Hajduk.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Nasmijao se pritom Fossati na novinarsku usporedbu kako su Hajduk i Gorica "kao Napoli i Sassuolo u Italiji". U ozbiljnijem tonu je bilo pitanje vezano uz europski rasplet. Tri su momčadi u konkurenciji za dva mjesta, Hajduk je u najtežoj poziciji.

- Ne trebamo ići daleko, samo utakmicu po utakmicu, jer ćemo u protivnom destabilizirati glavu. Ono što mi se sviđa, jest činjenica da je teško bilo pričati o Europi kada sam došao u Hajduk, ali danas možemo razgovarati o Europi. Blizu smo, pokušat ćemo na svaki način plasirati se u Europu.

Nakon dva i pol mjeseca u Hajduku može Fossati usporediti Serie B i Prvu HNL.

- Bio sam ugodno iznenađen intenzitetom igre na prvoj utakmici u Rijeci. Hrvatska je moje prvo iskustvo izvan Italije, ovdje je bolji osjećaj nogometa, u Italiji je više taktike.

Dva crvena kartona ste dobili u devet prvenstvenih utakmica. Neprilagođeni na suđenje ili....

- Bilo je i mojih pogrešaka, dogodi se u žaru borbe. Kriteriji suđenja su drukčiji, u Italiji se više konzultira VAR, više se prekida igra. Primjerice kontakt s vratarom Kalinićem kod gola Belupa u Koprivnici uvijek je u Italiji prekršaj. I suci su drukčiji. Drukčiji je kriterij u Italiji.

Idol Rui Costa, igrao s Pirlom

Ispričao je Fossati tko mu je bio idol, kojeg je igrača obožavao kada je igrao u nižim uzrasnim kategorijama.

- Dok sam bio u omladinskom pogonu obožavao sam nogomet Ruija Coste. Kasnije sam igrao u Milanu s Pirlom koji je preuzeo taj status mog idola.

Stručnjaci su mi predviđali veliku karijeru

Italija, Italija... Cijelu karijeru osim zadnja dva i pol mjeseca proveo je Fossati u domovini. S 18 godina bio je velika nada, mlada zvijezda u usponu za koju je Milan 2010. godine platio Interu četiri milijuna eura.

- Sa 16 godina svi su pričalo o meni, igrao sam za reprezentacije Italije na europskim i svjetskim prvenstvima mlađih uzrasta. Ali, postoji proces odrastanja. Poslan sam na posudbu i karijera je krenula drugim smjerom.

Jeste li u konačnici zadovoljni svojom karijerom?

- Ja sam zadovoljan, ali stručnjaci su mi predviđali veću karijeru. Ostvario sam svoj cilj, igrao Serie A.

S 18 godina bili ste nada AC Milana kao Biuk i Ljubičić danas u Hajduku.

- Sličan status. Biuk i Ljubičić su mladi igrači koji će se morati nositi s pritiskom igranja u Hajduku, ali jasno je da je ispred njih velika perspektiva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 03:18