Rafael Camacho u dresu Liverpoola
 CATHERINE IVILL
SPREMA SE TRANSFER-BOMBA

Veliko pojačanje pred vratima Dinama, Modri za bivšeg igrača Liverpoola nude 3 milijuna eura i postotak!

Sad ovisi o Sportingu hoće li prihvatiti uvjete i hoće li novi igrač do u ponedjeljka stići u Zagreb
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. listopad 2020. 07:48

Eto, još jedan siguran transfer u Maksimiru se neće dogoditi. Brazilac Marquinhos iz Atletica Mineira ne dolazi u Dinamo, iako je sve već bilo dogovoreno.


- Taj je dolazak, nažalost, propao u četvrtak navečer. Sve smo dogovorili s njegovim klubom, ali onda je nazvao predsjednik kluba i rekao da ipak neće prodati Marquinhosa. Ali, u ovih nekoliko dana može biti još transfera, radimo na dovođenju tri igrača - rekao je Zoran Mamić, Dinamov trener i sportski direktor.

Nevjerojatni preokreti

A doista je sve bilo pred zaključenjem, čekali su Brazilca u Dinamu tijekom vikenda da obavi preostale formalnosti, liječnički pregled, potpis ugovora, priključi se momčadi i već u idućem kolu protiv Šibenika imao bi šansu debitirati za Modre. Da se izrazimo, ne samo slikovito, već doslovno, Marquinhos je imao u džepu kartu za Zagreb, ali ni to danas nije dovoljan “garant” da će se posao završiti. Ovaj će prijelazni rok biti zapamćen kao jedan od onih nevjerojatnih, koliko preokreta, koliko sigurnih poslova je u zadnji tren propalo. Ne samo u Dinamu, u čitavom svijetu. Pa, ako smo nekome nanijeli duševnu bol time što su SN zadnjih dana pisale kako se radi o sigurnom transferu, onda - isprike. Viša sila.

image
Rafael Camacho (Sporting)
PAULO NASCIMENTO


Zato ćemo sad napisati da je Rafael Camacho, napadač lisabonskog Sportinga, pred vratima Dinama, ne da je posao već gotov, jer to doista i nije. U nogometnim krugovima portugalski klubovi uvijek slove za teške pregovarače, cijene svoje igrače nekad i pretjerano, s njima se često najteže dogovoriti. Sporting se, s jedne strane, smatra velikim klubom, u rangu Benfice i Porta, s druge mu strane rezultati i financije zadnjih godina ne idu u tom smjeru, pa mu i Braga sve više puše za vratom u hvatanju statusa trećeg kluba u državi.

Zanima ih novac

U petak tijekom dana priča oko Camacha ušla je u onu fazu kad se može reći da je igrač blizu dolasku u Maksimir. Još nema kartu u džepu, kao što ju je imao Marquinhos, ali se “gugla po internetskim servisima” da se pronađe najbolja prometna veza Lisabona i Zagreba. Igrač bi došao, Dinamo ga želi, Sporting se načelno slaže, ali još nije rekao konačno “da”. Kao što vidimo iz primjera Marqiunhosa i Atletica Mineira, ni to nije dovoljno jamstvo da je sve gotovo. Portugalce u ovom slučaju muči što su Camacha od Liverpoola kupili za pet milijuna eura, pa ne bi željeli izgubiti taj novac.


Također, u kontekstu one priče o natjecanju s Portom i Benficom, ne bi ga Sporting htio prodati ispod cijene. I sad, to što ga traži Dinamo, Sporting smatra prilikom, jer Dinamo slovi kao klub koji zna dobro prodati igrače. Camacho je bio u Liverpoolu, kao klinac i u Cityju, za jedan pravi - tek mu je 20 godina - veliki transfer, treba mu kontinuitet i klub gdje će igrati i nogometno napredovati.

Ako već u Sportingu, iz nekog razloga, ne igra, neka se probija kroz Dinamo, bez kontinuiteta nikad neće klub vratiti uloženi novac. I onda bi to bio dolazak na posudbu s pravom otkupa, ako zadovolji, Modri će platiti do tri milijuna eura. Između 2,5 i 3 milijuna eura plus postotak od transfera. Pa bi ta konačna svota, napravi li Camacho u Dinamu željeni napredak, mogla Sportingu nadoknaditi uloženi novac. Sad ovisi o Sportingu hoće li prihvatiti te uvjete, shodno tome Camacho će sutra ili najkasnije u ponedjeljak biti u Zagrebu.

Andrić je želio igrati

No, dodatno je zaintrigiralo ono što je Mamić rekao o “dva-tri igrača” koja bi mogla doći ovih preostalih dana.
- Neću reći na kojim pozicijama tražimo igrače, vidjet ćemo idućih dana što će biti. Što se tiče Andrića koji je otišao u Ufu, on je želio ići. Htio je kontinuitet, želio je igrati. Sagledali smo što imamo u svlačionici i vidjeli da imamo dovoljno igrača kojima ga možemo zamijeniti. Dobro, nemamo špica kao što je on, ali imamo igrače koji u promjeni sustava mogu zamijeniti te igrače. Vezni igrači mogu igrati na krilu, Oršić i Kastrati mogu u napad...


Vratio je Mamić Atiemwena u roster.
- Da, on je iz Lokomotive došao ozlijeđen, imao je problema s pubičnom kosti, dugo se oporavlja, ali za sedam do 10 dana mogao bi biti spreman.


Kad smo već kod prijelaznog roka, osvrnuo se Zoran Mamić na sve ono što se događalo pa i na kritike koje stizale s mnogih strana. Ukazali smo i mi više puta da je prodajni dio “mercata” bio dobro odrađen, ali da nije onaj kupovni, da su tu možda moglo i bolje.

Od Europe i transfera

- Dinamo je bio aktivan na tržištu iako igrače poput Olma, koji je otišao, ili Dine Perića, koji je bio jedan od najvažnijih igrača Dinama, a nitko ga ne spominje, nije lako nadoknaditi. Mi živimo 80 posto iz inozemstva, mi živimo od Europe i od transfera. Kad napravimo fantastične transfere, ne možete očekivati da ako smo prodali Olma, da će tih istih 20 milijuna biti investirano u jednog igrača. A tražiti zamjenu Olmu u igračima od milijun ili dva eura, nije realno. Reći ću vam, mi smo poslali dosta konkretnih ponuda, kazat ću vam dvojicu igrača, višemilijunske ponude za Alana Franca i mjesec dana prije nego se dogodio transfer Haugea iz Bode Glimta u Milan, poslali smo ponudu od tri milijuna eura koja je odbijena. Uvijek može bolje, naravno, mogli smo možda napraviti više u prijelaznom roku, ali uvijek bi bilo kritika. Kad dovedemo skupe strance, zašto igraju stranci, gdje su naši, kad igraju naši mladi, nikad slabiji Dinamo u povijesti... Nije lako, ali imamo naš put i vjerujem da ćemo ostvariti ciljeve.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 17:54