Taichi Hara i Rasmus Steensbaek Lauritsen
 BORIS KOVACEV/CROPIX
UZLET HR PRVOLIGAŠA

Veliko pospremanje: Stiže novi, španjolski trener, odbijena prva ponuda Dinama za opasnog napadača!

U tijeku je veliko lipanjsko pospremanje unutar redova Istre 1961
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. lipanj 2021. 10:05

Nakon dramatičnog ostanka u Prvoj HNL, dojam je da će se u Istri 1961 štošta promijeniti. Više je nego dojam da se gazda kluba Josean Querejeta odlučio intenzivnije uplesti u (re)organizaciju prve momčadi kako bi se osnažio kadar i napokon odigrala natjecateljski pristojna sezona bez stresa nakon devete pozicije u protekla tri prvenstva.

U tom resetiranju vidi se da se pristupa drugačijom koncepcijom selekcije. Sada je više iskusnijih novaka, koji će uz starosjedioce tvoriti gro kadra na početku priprema, da bi se do 31. kolovoza koristile lakše situacije angažmana pravih pojačanja. Obje grupe igrača zajedno trebale bi onda biti snažniji štit da se logičnije i postupnije unaprjeđuju mladi igrači kao što su, primjerice, Perković i Lisica.

Logika nogometa

Glavni kreator kadra je Mikel Gonzales (uz asistenciju Darija Dabca), što samo potvrđuje da je kod starijeg Querejete sazrelo uvjerenje da Istru treba voditi drugačije nego što je to bilo od 2018. do 2021. godine, a čiju je sportsku politiku usmjeravao Sergio Fernandez. Što navijači Istre mogu očekivati za četvrtak 17. lipnja, kada su zakazane pripreme? Prije svega to je temeljna novost da će se krenuti s novim stručnim stožerom i 80% kadra od početka. To je logika nogometa, ali ona u Istri protekle tri sezone nije bila na dnevnom redu, pa je već to važan pomak.

Pitanje trenera bit će riješeno vjerojatno do četvrtka. Pouzdano je tek da je odabran španjolski trener, između nekolicine kandidata. Tako će nakon pet hrvatskih trenera (Rendulić, I. Cvitanović, Prelec, Budicin, Jumić) Baski optirati za trećeg “njihovog” stručnjaka nakon Manola Marqueza (sada u Indiji) i Curra Torresa (posljednji klub lani u La Ligi 2). Ono što se može doznati to je da novi trener ima ofenzivne vizije igre.

image
Danijel Jumić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Što se tiče donedavnog trenera Danijela Jumića, njemu je ponuđen povratak na mjesto voditelja omladinske škole kluba s Drosine. Neslužbeno se može čuti da je Jumić odbio takvu opciju i najavio raskid ugovora te odlazak s Drosine.

Na igračkom planu iz prošlosezonskog rostera članovi Istre više nisu Gržan, Paez, Ondoa, Levitt, Tomašević, Halilović, Šipoš, Perić-Komšić, Sane, Juric, te posuđeni igrači Galilea, Navarro, Gonzales, Vuk, Špoljarić, Šutalo i Joao Silva. Ugovor istječe i Lončaru (15. lipnja), Bosančiću i Guzini (30. lipnja). Kako sada stvari stoje, navodno je samo Guzina u prilici ostati i to ako prihvati smanjenje dosadašnjih ugovornih obveza.

Hoće li Šutalo ostati?

Vjerojatno je i da će se klub pokušati dogovoriti s Vojkovićem za sporazumni raskid s obzirom da mu ugovor vrijedi do 2022. godine, a jako je malo igrao u prošloj sezoni.Ukupno je to 20-21 bivših, uz nekoliko ograda. Istra je pri kraju dogovora s Joaom Silvom za povratak, a ponuđeni su ugovori i Galilei i Navarru, koji se moraju izjasniti idućih dana. Sergiju će se također ponuditi ostanak, ali uz smanjenje uvjeta. Puljani i dalje žele Šutala, što ovisi o stavu Dinama.

Kako doznajemo iz krugova ozbiljnijih agenata, Istra pregovara s dva igrača koji bi sigurno bili u rangu pojačanja, ali još nije definiran epilog. Kao ni oko igrača iz Alavesa, koji bi uskoro mogli biti određeni i iz druge momčadi, koja po novim pravilima Lige više ne može igrati u Segundi. Puno će toga ovisiti i o treneru te njegovim zahtjevima.

Ono što je izvjesno, Istra će u sezonu ući spremnija nego prošlih sezona, a moguće je da bude i bitno snažnija...

Odbijena prva ponuda Dinama za Taichija Haru

Od prošlosezonske momčadi sigurno ostaju golman Lučić (produžio do 2023.), Blagojević, Ivančić, Hujber, Majkić, Perković, Lisica, Bande i, uvjetno rečeno, Hara. Japanac je pod ugovorom s Alavesom i oni će odlučiti hoće li ga zadržati (teže) ili još jednu sezonu pustiti u Istri. Prva ponuda Dinama je odbijena...



Dogovoren Igor Postonjski

Na planu dolazaka objavljeni su Obanor (25), Mlinar (29), Solomon (25) i Matić (26), stiže i Miroslav Iličić iz Slavena Belupa, a dogovorena su i dva igrača koji moraju riješiti svoj odnos s prethodnim klubom. Jedan od tih je očito Postonjski iz Varaždina. Klub je imao opciju produženja ugovora, ali po stavu igrača i njegovih zastupnika to je vrijedilo samo za prvoligaški status.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:33