DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
BARCELONA NA VRHU

Veliko priznanje za Dinamo: Modri na ljestvici uglednika ispred Ajaxa, Intera, Milana, Rome...

Dinamo je u navedenom razdoblju osvojio devet od mogućih 10 naslova prvaka, pet Kupova
Piše: SNObjavljeno: 25. ožujak 2021. 21:32

Prema izračunu Međunarodnog nogometnog instituta za povijest i statistiku (IFFHS) Dinamo je zauzeo visoko 28. mjesto na ljestvici najboljih nogometnih klubova svijeta u proteklom desetljeću.

Prema parametrima IFFHS-a Dinamo je skupio 1647 bodova i zauzeo je 23. mjesto najboljih u Europi u periodu između 2011. i 2020. godine. Na vrhu ljestvice nalazi se Barcelona sa 2877 bodova, a slijede Real Madrid (2782 boda), Bayern (2594.5), PSG (2357) i Atletico Madrid (2302).

"Parametri pri statističkom izračunu podrazumijevaju učinak momčadi u domaćim i međunarodnim natjecanjima u svakoj sezoni. Izbor momčadi desetljeća zapravo je zbir plasmana klubova u svakoj od prethodnih 10 sezona sukladno renkingu IFFHS-a. Uključena su isključivo natjecanja pod okriljem nacionalnoga saveza, UEFA-e i FIFA-e. Nacionalna prvenstva kategorizirana su u četiri kvalitativna razreda, a sukladno tome određen je i način bodovanja za IFFHS-ovu ljestvicu najuspješnijih klubova.

Dinamo je u navedenom razdoblju osvojio devet od mogućih 10 naslova prvaka, pet pokala pobjednika Kupa i pritom devet puta sudjelovao u skupinama UEFA natjecanja od čega pet puta u Ligi prvaka i četiri u Europa ligi.

Iza Dinama smjestili su se brojni veliki klubovi kao, primjerice, Ajax, Lazio, Olympiacos, Inter Milano, Flamengo, Dynamo Kyiv, Corinthians, Milan, Roma, Atletico Mineiro, Palmeiras, Zenit, Valencia, Steaua, Santos, Bayer Leverkusen, Viktoria Plzeň, PSV Eindhoven, Sao Paulo, Athletic Bilbao, Brugge, Villarreal, Sporting, Schalke, Fenerbahçe, Olympique Marseille, Cruzeiro, Sparta Prag, Fiorentina, Fluminense, Velez Sarsfield, Beşiktaş, Anderlecht, Monaco, CSKA Moskva, Atalanta, Borussia Mönchengladbach, Galatasaray...

Na ljestvici koju je objavio IFFHS nalazi se još jedan hrvatski klub. Rijeka je sa 1176,5 bodova zauzela 89. mjesto u svijetu, odnosno 60. u Europi", stoji, između ostaloga, u Dinamovom priopćenju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 14:05