SRDJAN VRANCIC/CROPIX
IGRAČ PO MJERI MODRIH

Veliko zimsko pojačanje Dinamo će dobiti potpuno besplatno: ‘Bio sam na rubu suza, živio sam za taj tren‘

Bude li ponovio neke izvedbe koje su ga uvele među Vatrene, Zoran Mamić ne mora brinuti.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. prosinac 2020. 08:02

Dinamov zimski mercato, tako se barem nazire, bit će dijetni. Zoran Mamić ima posloženu momčad, sve pozicije su praktički duplirane, ovog trenutka nema nekih potreba za dovođenjem pojačanja. Jasno, ako uleti kakva dobra prilika, ne znači da ZG-klub neće nekoga dovesti u maksimirske dvore. Ista je priča i kad se radi o mogućim odlascima. Nema za sada nikakvih naznaka napuštanja plavog broda. Vrijedi isto kao i za dolaske, ako nešto uleti, nešto zgodno i financijski isplativo, onda “da”.

Ove polusezone bilo je podosta igrača koji su se posebno istaknuli, Lovro Majer i Joško Gvardiol su svojim igrama došli do razine zbog koje ih mnogi stručnjaci već vide kao buduće A-reprezentativce, Mario Gavranović se nazabijao pogodaka, Bruno Petković se u finišu vratio na one stare “tvorničke postave” koje su ga dovele u Vatrene, Rasmus Lauritsen i Kristijan Jakić pokazali su se kao pojačanja, Sadegh Moharrami je iskočio u prvi plan...

Kod Bjelice maksimalan

Ako Dinamo i ne dovede neko novo ime koje će pojačati postojeći kadar, ima jedan koji bi na proljeće mogao biti itekakvo pojačanje, a već je u kadru. Radi se o - Dini Periću. Za Modre je ovaj danas 26-godišnji središnji branič potpisao još tamo 2013. godine, ali trebalo mu je dosta vremena kako bi prošao sve filtere maksimirskog kluba. Po dolasku iz Osijeka je prvo proslijeđen u Sesvete, a nakon toga proveo je dvije sezone u Lokomotivi, gdje je stekao prvoligaško iskustvo te zaradio pozivnicu za povratak u Maksimir. No povratak u plave dvore nije bio od onih idealnih. U to doba u fokusu je bio Filip Benković, dečko koji je obećavao, kojem se predviđala zvjezdana karijera. Partner mu je bio Leonardo Sigali, a minutažu su dobivali Gordon Schildenfeld i Marko Lešković, tako da za Perića nije bilo mjesta. Sreća se ipak okrenula, otišli su Big Ben, Sigali i Šifo, te se Dino naglo katapultirao u prvi plan, bez obzira na kasnije dolaske Dilavera i Theophilea. Mnoštvo Dinamovih utakmica i rotacije Nenada Bjelice bili su mu od koristi, tako da je pet godina nakon dolaska u Maksimir konačno dobio svoju istinsku priliku koju je iskoristio. Maksimalno. Nakon što je Dinamo ostvario povijesni uspjeh plasmanom u europsko proljeće, u kojem je Dino sudjelovao u pet utakmica, a s maksimalnom minutažom u dva sraza sa Spartakom iz Trnave, već sljedeće sezone Perić je postao prva Bjeličina stoperska opcija. Nakon što je odigrao svih šest utakmica kvalifikacija za Ligu prvaka, potvrdio se kao startni član prve postave. Sve utakmice u skupini Lige prvaka odigrao je u punoj minutaži!

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Nakon što se dokazao kao u Drugoj HNL, Lokomotivi te u HNL-u kao Dinamov igrač, pokazao je kvalitetu sudjelovati na razini Lige prvaka i tako zasluženo postao hrvatski reprezentativac. Debitirao je dresu Vatrenih u kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo protiv Slovačke, 16. studenoga prošle godine na Rujevici. Tri dana kasnije igrao je i na prijateljskoj utakmici protiv Gruzije na stadionu Aldo Drosina u Puli. Sve je za Perića izgledalo sjajno, nakon toliko truda, rada i zalaganja, od igranja u drugoj ligi do plasmana u reprezentaciju, dogodila se nesreća. Baš u njegovom rodnom Osijeku, na utakmici Osijek - Dinamo u veljači ove godine. Ozljeda se dogodila na pomalo bizaran način. Dvije minute prije kraja utakmice, kad oko njega nije bilo nikoga, koljeno se zarotiralo. Ozlijedio je prednji križni ligament, morao je na operaciju, na terenu ga nije 223 dana! Vratio se na teren 26. rujna ove godine na kup utakmici u Ferdinandovcu. Mjesec dana kasnije Zoran Mamić ga je ubacio na utakmici HNL-a u Šibeniku, a četiri dana kasnije igrao je u Moskvi protiv CSKA. I to jako dobro... Svoju minutažu dobio je i na maksimirskom uzvratu, a u manjoj minutaži igrao je protiv Wolfsbergera i Feyenoorda.

- Bio sam na rubu suza. U tih pola sata prošli su svi ovi mjeseci od utakmice u Osijeku pa do Ferdinandovca. Sretan sam kao malo dijete. Nije bilo straha, mislim da je sve u glavi. Već sam jednom to prošao, svaki dan sam živio za taj povratak. Ako je suđeno da se opet dogodi, dogodit će se, ali straha nema. Pokazao sam i sebi i drugima da mogu igrati na razini koja je potrebna za reprezentaciju. Dakle, na meni je da je opet dosegnem. Neće biti lako, ali meni u karijeri nikada nije bilo lako pa sam spreman i na ovaj izazov - kazao nam je nakon povratka u Ferdinandovcu.

Dino Perić iz svojih najboljih izdanja koja su ga dovela do Vatrenih, trebao bi biti najveće Dinamovo pojačanje u proljetnom dijelu sezone u kojem Dinamo juriša na dvostruku krunu, te na još jedan ogroman europski uspjeh.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 20:06