Damir Krajač/ CROPIX
ŽELJAN USPJEHA

VEZNJAK DINAMA U MOŽDA I PRESUDNOJ SEZONI 'Hvala Bjelici što mi je dao priliku, a na meni je da budem spreman i iskoristim šansu kod Jovićevića'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. svibanj 2020. 00:46

Marko Đira jučer je napunio 21 godinu. Zaželjeli smo mu sretan rođendan, makar je jasno da ovaj neće moći proslaviti kao neke ranijih godina.

- Hvala vam na čestitkama. U pravu ste, možda proslava neće biti kao što je bila prije, ali nema veze. Takva su vremena da moramo biti odgovorni prema sebi i drugima pa će takva biti i proslava.

Koja vam je najveća rođendanska želja?

- Ona je već ispunjena jer sam tijekom ove nametnute pauze zbog epidemije poželio da do rođendana počnemo trenirati u Maksimiru. Eto, ispunilo se… Sada bih htio da što prije krenu utakmice. Naravno, uz zdravlje koje je preduvjet svega.

Jeste li se jako zaželjeli nogometa?

- Kako ne bih kada sam s loptom otkako sam prohodao. Ne pamtim tako dugu pauzu bez zajedničkih treninga i bez lopte. Prošli ponedjeljak, kada sam došao u Maksimir, rekao sam sebi “to je to”. Najgore je prošlo.

Nisam naviknuo

Gdje ste provodili vrijeme karantene, jeste li bili u svom Skradinu, jeste li trenirali?

- Bio sam u Skradinu kod obitelji, malo smo se družili i skupa prolazili kroz karantenu. Trenirao sam individualno prema programu koji sam dobio u klubu. Redovito sam bio u kontaktu sa suigračima i tako mi je vrijeme brže prolazilo. Uvodni dani bili su najteži, kasnije se čovjek navikne.

Što vam je najteže padalo za vrijeme karantene?

- Ta odvojenost od suigrača i lopte. Jednostavno nisam na to naviknuo te mi je bilo teško prilagoditi se. Sa svima smo u kontaktu, ali samo virtualno… Ono što mi je olakšavalo bila je obitelj kojom sam bio okružen. Dugo vremena nismo bili toliko skupa pa se može reći kako je svako zlo za neko dobro.

Kako vam izgledaju ovi treninzi po skupinama? Može li se tu nešto ozbiljnije napraviti?

- Za početak je dobro. Svatko od nas je ispunjavao program i nismo došli zapušteni, ali treba neko vrijeme da se uđe u ritam treninga. Sada smo u skupinama od četiri, pet igrača i vjerujem da već od sljedećeg tjedna proširujemo priču, pa možemo nešto konkretno raditi.

Najbolja opcija

U kakvoj ste tjelesnoj spremni, jeste li dobili koji kilogram?

- Dobar sam. Već duže vrijeme pazim na prehranu i nemam problem s time. I doma u Skradinu je riba bila često na meniju pa nisam imao problema s time. Ako je i bilo nečega previše, brzo će se to istopiti u ritmu kojim smo krenuli ovih dana.

Jučer je donesena odluka u smjeru nastavka natjecanja na otvorenom, možda već potkraj svibnja...

- Nastavak sezone je najbolja opcija. Sada smo ionako iskoristili odmor koji smo trebali imati nakon sezone i možemo odmah nastaviti s novom. Uvijek je dobro rasplete natjecanja rješavati na terenu. Na taj način izbjegavaju se potencijalni repovi i nedoumice.

Jesu li nogometaši u opasnosti od ozljeda nakon tako duge stanke?

- Sigurno da jesu nakon stanke, ali naši treneri su previše iskusni da ne bi znali dozirati treninge i izbjegli neka opterećenja s kojima bi ušli u rizik ozljeda.

Novi izazovi

Prošle sezone igrali ste devet utakmica u HNL-u, nastupili u čak tri u Ligi prvaka, trener Bjelica nudio vam je prilike, je li vam žao što je otišao?

- Imali smo dobru suradnju i naravno da mi je žao što je otišao, ali to je odluka kluba koju ne želim komentirati. Hvala mu na prilici koju mi je dao i želim u sreću u karijeri, a na nama je da se okrenemo novim izazovima i pozitivnoj energiji koja dolazi s Igorom Jovićevićem.

S Igorom Jovićevićem ste surađivali u mladoj momčadi, kako ga doživljavate kao trenera, očekujete li i kod njega pravu priliku?

- Znam da je studiozan, pozitivan i sto posto u nogometu. Tu energiju prenosi na momčad i daje ti poticaj da rušiš neke granice. Prilika će sigurno doći, kako meni tako i drugima. Samo je treba iskoristiti i nametnuti se što neće biti lako obzirom na koncentraciju kvalitete. Međutim, volim izazove i veselim se tome.

Sad već ulazite u ozbiljne nogometne godine, mislite li da je ova nova sezona koja slijedi možda presudna za vašu karijeru?

- Nema pravila. Neko ranije iskoči, neko malo kasnije. Meni je bitno da budem spreman u svakom trenutku te da iskoristim priliku kada je dobijem. Ništa ne dolazi preko noći i sve je plod truda i odricanja. Spreman sam za njih.

Držite li da ćete ove sezone postati standardni u prvih jedanaest?

- A tko to može reći za sebe u kontekstu Dinama? Mi imamo i po 60 utakmica u sezoni i siguran sam kako će biti vremena i prostora za sve. Moj cilj je napraviti iskorak u odnosu na prošlu sezonu kojom sam zadovoljan jer je bila prva konkretnija u prvoj momčadi - zaključio je Marko Đira.

Damir Krajač/ CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:38