Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX
PRESS-SOBA BILA JE TIJESNA

VIDEO: BIVŠI PRVOTIMAC BARCELONE OTKRIO ZAŠTO JE DOŠAO U HRVATSKU Predstavljanje majstora koji je igrao s Ibrom i Mesijem izazvalo nezapamćeni interes

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. veljača 2020. 17:30

Bio je u čuvenoj La Masiji, s 18 godina debitirao je za prvu momčad Barcelone, zadržao se tri sezone u društvu Messija, Xavija, Inieste i ostalih velikana katalonskog ponosa. Osvojio je tri naslova prvaka Španjolske i Ligu prvaka, odigrao 34 utakmice i zabio tri gola.

- Uglavnom svi znaju moje najveće uspone. Bilo je to u vrijeme kad sam kao član Barcelone osvojio mnoge naslove – rekao je Jeffren Isaac Suárez Bermúdez, novi član Slavena Belupa, na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u klupskim prostorijama na koprivničkom stadionu.

Kad se u medijima u ponedjeljak pojavila vijest o njegovom potpisu za Farmaceute, neki su vjerojatno pomislili da je riječ o šali. Jer, ne dolaze bivši igrači Barcelone baš često u klubove iz Hrvatske nogometne lige. Da je riječ o Dinamu ili Hajduku, to bi možda bilo malo logičnije, ali Jeffrenov transfer u redove Slavena Belupa doista je prava senzacija.

Stoga se samo po sebi nameće pitanje; zašto Hrvatska i zašto Slaven Belupo?

- Zato što su mi klub i trener dali puno povjerenje. Uvijek se vodim time da idem tamo gdje ću se osjećati dobro, kao kod kuće, i gdje ću imati povjerenje.

O našem nogometu, priznaje, ne zna previše.

- Istina, ne znam baš mnogo, ali spreman sam naučiti što više o hrvatskom nogometu i hrvatskoj ligi.

Kad su u pitanju hrvatski nogometaši, tu nije mogao promašiti.

- Poput svih, znam za Luku Modrića, pogotovo otkako je počeo igrati za Real Madrid. On mi je jedan od boljih nogometaša.

Jeffren je u Barceloni najviše igrao u prvom dijelu 2010. godine, tada je skupio 18 nastupa. Zaigrao je u El Clasicu protiv Reala 29. studenoga 2010. godine, u epskoj pobjedi od 5:0 postigao je peti pogodak za Barcu. Međutim, nije ostao u Kataloniji, nogometni put odveo ga je 2011. godine u lisabonski Sporting.

- Bio sam tada jako mlad. Nisam razmišljao o financijama, a želio sam isprobati malo više klubova, i dobiti pravu priliku. Tražio sam se, zato sam napustio Barcelonu i otišao u Portugal.

Dijelio je svlačionicu s Lionelom Messijem koji je tada tek stupao na veliku scenu.

- Nije tada u Barceloni bio samo Messi, nego i drugi veliki svjetski igrači, kao što su Xavi, Iniesta, Puyol i ostali. Puno sam naučio od njih, a kad si kao mlad igrač među najboljima, onda brzo napreduješ.

Nije tajna da se posebno svidio Pepu Guardioli.

- Stvarno sam mnogo naučio od njega. Već tada u Barceloni bio je jedan od najboljih trenera na svijetu, što je potvrdio i svojim rezultatima u klubovima koje je kasnije vodio. Bila je velika čast i zadovoljstvo raditi s njim.

Otkrio je da je od bivših suigrača iz Barcelone najviše u kontaktu s aktualnim sportskim direktorom Ericom Abidalom te s neuništivim brazilskim desnim bekom Danijem Alvesom. U karijeri je ovaj 32-godišnjak najviše igrao na desnom krilu, ali može se snaći i na lijevom, te kao središnja špica. No, na pitanje koja mu pozicija najbolje odgovara, bez razmišljanja je kazao:

- Desetka!

Nije želio previše pričati o razdoblju koje je uslijedilo nakon odlaska iz Barcelone. Više nigdje nije osvajao trofeje, no u svakom od klubova za koje je igrao ostavio je određeni trag u vidu svojih golova i asistencija. S obzirom na svoju reputaciju, u HNL-u bi Slavenu trebao donijeti dodatnu vrijednost te svojom kvalitetom podići cijelu momčad.

- Nisam ovdje došao zbog novca, nego zbog nogometa. Želim igrati dobro, dati što veći doprinos dobrim rezultatima momčadi.

Njegovo nogometno znanje nije upitno, pitanje je samo u kakvoj je formi i koliko će mu vremena trebati da pokaže što zna. Naime, iz ciparskog AEK-a otišao pred pola godine te je od tada bez kluba.

- Unatoč tome što pet mjeseci nisam igrao, konstantno sam bio u treningu, vježbao sam s osobnim trenerom. Kroz maksimalno dva tjedna bit ću potpuno spreman za igru. Očekujem da ću u suradnji s trenerom i cijelim klubom dodatno napredovati i poboljšati svoju igru.

Jeffren bi za Farmaceute mogao debitirati protiv Hajduka u subotu u Koprivnici. Već je jednom igrao protiv Bijelih, bilo je to 2011. godine u prijateljskoj utakmici na Poljudu, kad je splitski klub slavio 100. obljetnicu od osnutka.

- Nažalost, ne sjećam se toga. No, nadam se da ću već u prvom nastupu pomoći svojim novim suigračima u osvajanju bodova – poručio je Jeffren.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. travanj 2024 17:23