Adrian Leon Barišić
 FACEBOOK OSIJEK
NOVO IME U MOMČADI

VIDEO: Bjelica otpisao čak četiri igrača, predstavio novog stopera i objavio cijenu za najveću zvijezdu

‘Nisam poznavao nijednog igrača, ali on mi je prvi zapeo za oko i kvalitetom i fizičkom nadmoći‘
Piše: Nikola Patković/JLObjavljeno: 19. svibanj 2021. 16:54

Adrian Leon Barišić u srijedu je stavljanjem potpisa na četverogodišnji profesionalni ugovor s Osijekom učinio prvi korak na putu prema, po mnogima, iznimnoj nogometnoj karijeri. Mladi stoper koji će u srpnju napuniti 20 godina, inače rođen u Njemačkoj, nije krio zadovoljstvo.

- Ovo je veliki dan za mene. Najveći u dosadašnjoj karijeri. Zahvalan sam stručnom stožeru na čelu s trenerom Bjelicom i Upravi što su u meni prepoznali perspektivu. Zadovoljan sam i ponosan na svoj put, hvala i svim trenerima koji su mi pomogli da dođem do ovog nivoa. Na početku sezone svi su mi govorili da je ovo jedna od najvažnijih sezona da se nametnem za prvu momčad. Trenirao sam jako i naporno nadajući se ovom trenutku i sada sam sretan i ponosan. Ovo je rezultat ne samo moga rada, nego i moje obitelji koja je uz mene od 5. godine života i često je ovdje na utakmicama iako žive u Splitu - rekao je mladić koji je završio Jezičnu gimnaziju s prosjekom 4,9, a što je jasno i iz njegove odlične elokvencije.

Ništa manje zadovoljan nije bio ni Nenad Bjelica, pogotovo zbog činjenice da je riječ o mladiću koji je dobar dio nogometnog obrazovanja prošao u Gradskom vrtu.

- Adriana sam odmah zapazio na prvoj utakmici Osijeka 2 koju sam gledao. Nisam poznavao nijednog igrača, ali on mi je prvi zapeo za oko i kvalitetom i fizičkom nadmoći, a bio je najmlađi od stopera na terenu. Vidio sam već tada u njemu veliku perspektivu pa smo ga često priključivali treninzima prve momčadi, a sada mu pretkraj sezone dali prigodu i da debitira u Prvoj ligi. On je to sjajno iskoristio i pokazao da zaslužuje biti standardni član prve momčadi, pa će u sljedećoj sezoni biti jedan od naših 4-5 stopera. Iako je on najzaslužniji za ono što je ostvario, čestitam i svim trenerima u Osijeku 2 i juniorima koji su radili s njim - rekao je Bjelica, a Barišić je spremno progovorio i o svojim prvim prvoligaškim minutama.

- Tu sam osjetio koliko je jači intenzitet u odnosu na 2. ligu, koliko se brže i otvorenije igra. Najveći šok je bio za moje tijelo, jer se trebalo brzo prilagoditi na tu brzinu. Recimo, u duelima s Obregonom sam osjetio koliko je važno iskustvo, treba znati kad ćeš mu se zalijepiti na leđa, a kad se maknuti. To su neki detalji koji se stječu s iskustvom, ali vidio sam da fizički i tehnički mogu biti dio takvog nogometa - istaknuo je Barišić koji je tako nastavio putem svog godinu dana starijeg prijatelja Boška Šutala, koji je također kao 17-godišnjak stigao u Osijek, a danas je član Atalante.

- Boško i ja se dugo znamo, igrali smo u Splitu u tandemu, a onda je on otišao u Osijek pa sam ja stigao godinu poslije, onda je on priključen prvoj ekipi pa sam ga tako stalno pratio i lovio. Hoću li nastaviti njegovim putem? Važno mi je da se dokažem i pokažem u Osijeku, a za dalje se ne zamaram - poručio je mladić koji igra i za U-21 reprezentaciju BiH, pa smo ga pitali što bi rekao da mu dođe ponuda iz Hrvatske.

- Odlučio sam se za BiH kad sam bio U-18. Prvi su mi uputili poziv, zapazili me i imam samo lijepa iskustva, uživam tamo igrati i sretan sam tamo. Signala iz Hrvatske nije bilo, ali nikad ne reci nikad. Neću zatvarati nijedna vrata - poručio je mladić, kojemu u sljedećoj sezoni konkurencija više neće biti iskusni Brazilac Guti.

S njim se, naime, kao i s Lopom te Santinijem i Gyurcsom neće nastaviti suradnja, što zbog odluke kluba, što zbog samih igrača. Bjelica im je svima zahvalio na onome što su dali Osijeku, posebno Lopi, koji je tu bio najdulje, a ostavio je i opciju za eventualnim ponovnim angažmanom Santinija ako se poklope želje i mogućnosti. Pred finalizacijom je i dolazak Amera Hiroša, slobodnog igrača iz BiH, premijerligaša Mladosti Doboj-Kakanj, koji pokriva pozicije krila i "desetke", a otprije je još potpisan Istrin Šime Gržan. Produljena je i posudba Ercega, iako ga na travnjaku neće biti do veljače 2022., što je i sportska i ljudska gesta, a zna se i da u sljedećoj sezoni trener Osijeka 2 neće biti Igor Tolić, nego netko domaći.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Plan je dovesti još jednog stopera i ofenzivnog veznog... Osijeku se vraća i 10 igrača s posudbi, koji će krenuti u pripreme 14. lipnja, a onda će 21. lipnja biti određen kadar koji ostaje. Naš je dojam da će sigurno ostati Mance i Malenica, a vjerojatno i Caimacov, a za ostale će se vidjeti.

Rekao je Bjelica da ima i puno interesa za Osijekove igrače, transferno prvenstveno za Miereza, kojega neće pustiti za manje od 8,5 do 10 milijuna eura "a sve ide prema tim iznosima", kao i za neke igrače koje bi klubovi iz susjednih zemalja htjeli na posudbu.

- Puno klubova s nama želi suradnju i toga će sigurno biti, kao što sigurno nećemo imati naše igrače u pet klubova HNL-a, jer to smatramo neregularnim i protiv toga ćemo se boriti - poručio je Bjelica, dodavši na naše pitanje o utakmici s Dinamom za dovođenje kvalitetnih igrača iz HNL-a i kako puno igrača želi doći u Osijek, ali i da se Osijek ne može nositi s financijskom moći i imenom Dinama.

- Mi ih možemo privući šansom za kvalitetan rad, razvoj, napredovanje... Ima igrača koji će rado doći u Osijek. Vrijeme će pokazati jesam li uspio u dovođenju nekog od takvih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:21