MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
TOTALNI SPEKTAKL

Video: Burna utakmica na Rujevici! I Istra otkinula bodove Rijeci, meč obilježila intervencija VAR-a

Rijeka i Istra su u 21. kolu Prve HNL odigrali bez pobjednika na Rujevici (1:1).
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. veljača 2021. 14:40

RIJEKA - ISTRA 1961 1:1 (Murić 8; Gržan '5)

RIJEKA (3-4-2-1): Nevistić - Arsenić, Galović, Smolčić - Tomečak, Mudražija, Pavičić (od 83. Drmić), Štefulj (od 75. Vukčević) - Murić, Menalo (od 57. Kulenović) - Andrijašević (od 75. Stjepan Lončar).

ISTRA 1961 (3-5-2): Lučić - Šutalo, Tomašević (od 61. Bosančić), Perković - Navarro, Blagojević 6,5, Galilea 6, Stefan Lončar 6 (od 75. Špoljarić -), Sergio Gonzalez 6 (od 62. Hujber) - Guzina, Gržan (od 88. Lisica).

-----------------------------------------------------------------------

Rijeka teče krivim koritom i nastavi li tako sve joj ozbiljnije prijeti da neće završiti gdje želi - u Europi! U Goricu u sljedeoj utakmici mnogo će se više znati o borbi za treće mjesto, a četvrto donosi Konferencijsku ligu jedino ako se poklope rezultati u Kupu. Simon Rožman još ima vremena, ali ne digne li momčad uskoro tonut će sve dublje. Koliko se god žalio da je "njegova ekipa radna, a nema kad trenirati", na njemu je da nešto učini. Kad u šest uzastopnih domaćih prvenstvenih utakmica ne pobijedite, kad u osam susreta u nastavku sezone osvojite tek 45,8 posto i protiv posljednjeg na tablici umjesto dominacije i razlike u kvaliteti demonstrirate mučenje, "tvrdu terapiju" za navijače i sve ostale gledatelje, problem je težak.

Bijeli s Kvarnera nisu napravili očekivane rezultate u utakmicama u kojima su bili premoćni u odnosu na suparnike, ali i dopustili da ih jeftino kažnjavaju, u takvoj situaciji treba biti jak karakter i dodati gas, a ne pasti u samopouzdanju i energiji te se prepustiti letargiji. Posljedica je neminovan gubitak forme i igre. Rijeka izgleda kao da bi joj svaki protivnik bio golema prepreka, da nije u stanju mrkvu iščupati. Nikako da nađe igru za HNL. Nogomet koji nudi nema ritma ni entuzijazma, usto je i predvidljiv. Sve teže dolaze do šansi. Formula da se ekipa u finišu nakrca napadačima nije donijela profit. Rožman je predstavio i zvučno pojačanje Josipa Drmića, ali što je sportaš koji nije spreman najbolje je prikazao kad se u 90. minuti našao u akciju koju je trebao završiti, a otišao je u slijepu ulicu...

Istra 1961 odnijeli je vrijedan bod s Rujevice nakon dugo vremena, apsolutno ga je zaslužila, novi trener Danijel Jumić dobio je poticaj pred vrlo bitne susrete u borbi za ostanak. Nisu dali domaćinu igrati, potvrdili su da bodovni konto ne odgovara onome što nude na terenu.

Utakmica je krenula "vatrometom akcija“, Istrani su već i petoj minuti poveli izvrsnim golom u kojem je Blagojevićev majstorski pas kroz sredinu čak nadmašio točnu završnicu Šime Gržane, a nakon što je Rijeka ekspresno poravnala preko Roberta Murića, u 11. minuti ponovno se zatresla mreža domaćina. Gržan je bio asistent, a Stefan Lončar egzekutor sa pet metara. Međutim, Gržana je ostavila sreća, lopta koju je napucao Arsenić odbila mu se od lakata lijeve ruke. Sudac Dario Kulušić pogledao je VAR snimku i kazao: "Nema gola!“. Kad bi Gržan bio branič za spomenuto igranje rukom ne bi mu smio suditi kazneni udarac jer lopta je bila uz tijelo, ali napadač si rukom nema pravo pomoći ni na kakav način.

No, taj šok što nemaju vodstvo nego samo egal, kao da je iskopčao struju gostujućim igračima na neko vrijeme. Rijeka je nastavila "voditi ples“, iako do kraja prvog dijela nije imala više od jedne ozbiljne šanse. U 26. minuti Andrijašević je pucao preko gola na dodavanje Pavičića i to je bila prava prilika. Iskre pred vratima počele su frcati ponovno tek od 40. minute i pokušaja Stefana Lončara s ruba kaznenog prostora, na što su na sličan način odgovorili Menalo i Andrijašević. Vratari su to rutinski krotili.

Igralo se tvrdo, sudac Kulušić mahao je karatonima kao prometnik palicom, pokazao je žuti čak jedanaestorici igrača, ali na kraju on je korektno odradio posao.

Rijeka u drugom dijelu nije stisnula Puljane u žrvanj kao što bi se moglo očekivati, djelovala je prazno, nije imala snage za to. Tempo od dva nastupa tjedno također uzima danak, no profesionalni sportaši na to se nemaju pravo previše vaditi. Tako se igra u Europi.

Od akcija vrijednih notiranja u 53. minuti iz okreta je pokušao Andrijašević, u 70. minuti Arsenić je imao šansu, sa pet metara pucao je kraj vratnice. Na ubačaj Murića. Nakon toga Andrijašević s dva-tri metra iz gužve preko gola, pa po korneru Kulenović s pet metara glavom, a Lučić je obranio.

U 80. Blagojević je šutirao sa petnaestak metara, na pas Gržana, ali daleko od vrata, te ponovno on u finišu, što je Nevistić relativno lako zaustavio. Istra 1961 poklazje da će imati što reći u završnici sezone.

-----------------------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

RIJEKA - ISTRA 1961 1:1 (Murić 8; Gržan '5)

87' - Nakon udarca iz kuta lopta je pala Mudražiji točno na volej na 20-ak metara od vratiju, ali jak udarac otišao je pored gola

79' - Gržan je dao idealnu povratnu loptu za Blagojevića, a njegov snažan udarac s ruba kaznenog prostora otišao je iznad grede. Bila je ovo sjajna prilika za goste, najbolja u nastavku

72' - Andrijašević je nakon kornera imao priliku pospremiti loptu iz blizine u mrežu, ali pogođa nekog u bloku i lopta odlazi u korner

69' - Murić je ubacio sjajnu loptu na pet metara, Arsenić je potpuno neometano pucao, ali lopta odlazi pored vratnice

62' - Gržan je prošao po desnoj strani, vidio da je Nevistić malo izašao sa svojih vrata i pokušao zapucati iz daljine, ali udarac je bio slab i neprecizan

53' - Andrijašević je pucao iz okreta s ruba šesnaesterca, ali lopta je otišla ravno u vratara Lučića

49' - Gržan je dobio sjajnu loptu u prostor, ušao u kazneni prostor i tamo pao, ali sudac se nije oglasio

Kraj 1. poluvremena - Dosta događanja, itekako uzbudljivih prvih 45 minuta. Domaća momčad zapucala je nekoliko prilika, ali gosti mogu biti zadovoljni. Doduše, obzirom na nervozu koju isijavaju trenutačno na terenu, pa i sa klupe, čini se da ne mogu preboliti poništen gol...

42' - Nova prilika Andrijaševića! Sjajno je opalio s nekih 14 metara po istarskom golu, no golman gostiju je spreman, ništa od promjene rezultata na semaforu.

26' - Kakav zicer! Sjajna lopta za Andrijaševića u peterac, ali ovaj je pukno nekoliko metara iznad okvira gola. Velika šansa za preokret...

20' - Još jedan pokušaj, ali nije to baš bilo precizno. Andrijašević je dobio loptu na nekih 15 metara od gola i opalio volej, ali samo za - statistiku.

11' - Goooool!? Što se ovo događa na Rujevici! Obrana Rijeke totalno spava! Gol se provjerava! Ruka Gržana, ništa od vodstva! Sudac Kulušić provjeravao je dosta ovaj gol, kako i ne bi nakon što je gazda Rijeka nedavno, nezadovoljan suđenjem protiv Šibenika, "srušio" Komisiju nogometnih sudaca. Gazda Rijeke će biti zadovoljan ovom odlukom, u svakom slučaju... Padaju žuti kartoni na klupi gostujuće momčadi, nisu zadovoljni, čini se da je ovo za njih "sporna odluka".

8' - Gooool! Opet gol, ali sada u mreži gostujuće momčadi! Činilo se da će Murić asistirati nekome kad se po desnoj strani sjurio u šesnaesterac, ali odlično je naciljao prizemnom loptom suprotni kut i domaća momčad je ekspresno izjednačila.

5' - Gooool! Šok na Rujevici, Istra 1961 je povela 1:0! Gržan je izbio "jedan na jedan" pored uspavane obrane domaće momčadi i s lakoćom šokirao Nevistića!

1' - Počeo je susret.

--------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 19:41