GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
SPEKTAKL U KRANJČEVIĆEVOJ

VIDEO: Čudesna utakmica sa šest golova! Lokosi zaustavili niz Hajduka, pogledajte majstorije, autogolove...

Vrlo atraktivan susret odigrali su Lokomotiva i Hajduk u 19. kolu Prve HNL
Piše: Nikola Lipovac/JL/SNObjavljeno: 11. prosinac 2021. 16:57

LOKOMOTIVA - HAJDUK 3:3 (Elez 11' ag., Marić 63', Katić 86' / Livaja 33', Mlakar 77', 81')

ZAGREB – Nogometni stadion Zagreb. Gledatelja: 3216. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 5. Pomoćnici: Pataki i Đurak. Četvrti sudac: Kurtović. VAR: Lovrić. AVAR: Grgić. Delegat: Valić.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Santini – Cipetić, Soldo, Mersinaj, Milićević - Cokaj, Marić (od 85. Tuci) – Aliyu (od 75. De Haas), Kačavenda, Goričan (od 46. Stojković) – Kulenović (od 89. Maleš). Trener: Silvijo Čabraja.

HAJDUK (4-3-3): Kalinić (od 46. Subašić) – Lovrencsics – (od 20. Čolina), Katić, Elez, Melnjak – Fossati (od 66. Biuk), Atanasov (od 71. Vuković), Krovinović – Sahiti (od 46. Ljubičić), Livaja, Mlakar. Trener: Valdas Dambrauskas.

ŽUTI KARTONI: Mersinaj (48., preoštar prekršaj), Marić (68., preoštar prekršaj), Katić (78., preoštar prekršaj), Kačavenda (83., preoštar prekršaj)


Sami pucali, sami se ubili! Nevjerojatno što su nogometaši Hajduka propustili na svom drugom gostovanju u Kranjčevićevoj u 10 dana, zabili su si dva autogola, ponovno su primili tri "komada", ali ovaj put su i zabili "samo" tri, još najmanje toliko obranio je Krševan Santini!

Dvaput je Lokomotiva vodila, Hajduk preokrenuo, no Marko Livaja nije mogao toliko zabiti i iskreirati koliko su Elez i Katić mogli sprovesti u vlastitu mrežu i završilo je 3-3, prvi izgubljeni bodovi "majstora s mora" otkako ih vodi Litavac iz "zelene šume", nakon pet uzastopnih pobjeda. Bez Livaje, dojam je, "bijeli" bi uvjerljivo izgubili...

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Iako je trener domaćih Silvijo Čabraja najavljivao promjenu formacije u 3-4-1-2, ostao je vjeran 4-2-3-1, ali sa Soldom umjesto De Haasa, drugi stoper ostao je Mersinaj. Ukupno su "lokosi" imali petoricu novih u odnosu na kup-dvoboj prije 10 dana, jer oporavio se lijevi bek Milićević, Cokaj i Ibrahim Aliyu su odradili kartone, no ovaj put zbog kartona nije bilo Dabre, a zbog ozljeda vratara Nevistića (leđa), te Pivarića i Đire. Valdas Dambrauskas, pak, s Katićem umjesto Dimitrova, kao i protiv Dinama, ali s novim krilima, Sahitijem i Mlakarom umjesto "bilih tića" Biuka i Ljubičića.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Počelo je obostrano agresivno, Hajduk je preuzeo inicijativu, ali Lokomotiva je povela. Cipetić je u 11. minuti nabacio, a Elez nogom prevario svoga vratara, njegov drugi autogol zaredom u Kranjčevićevoj, gdje je ponovno bilo 80 % navijača gostiju, mislimo na zapadnu tribinu. Trebalo je "bijelima" u zlatnim dresovima desetak minuta da se oporave od nokdauna, u 16. minuti lopta izvedena iz kornera udarila je u lice Lovrencsicsa, mađarski desni bek nije mogao nastaviti igru i ušao je ljevonogi Čolina. a onda su krenule prilike gostiju: Krovinović, Melnjak, Livaja, sve je branio Krševan Santini, ali u 33. minuti nije imao izgleda: Milićević je izgubio loptu na polovici suparnika, Sahiti pokrenuo kontru, izbacio Livaju, koji je izbjegao zamku zaleđa, primio i potkopao loptu za 1-1. "Tukli" su domaći dotad Livaju, u granicama dopuštenog, prednjačio je Mersinaj, ali ipak im je zabio.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Na poluvremenu je Dambrauskas morao zamijeniti vratara, Kalinić je osjetio mišić kao i u kupu i prepustio rukavice Subašiću, a ušao je i Ljubičić umjesto Sahitija. Čabraja je. Pak, uveo 18-godišnjeg Luku Stojkovića umjesto Goričana. Poveli su domaći nakon ukradene lopte, Ibrahim je pobjegao i dao povratnu natrčalome Mariću koji je pobjegao Fossatiju i loptu lijepo zavrnuo u rašlje. Potom je Santini obranio Livaji, a Dambrauskas uveo napadača umjesto defenzivnog veznog, povukao Krovinovića niže. U 74. minuti Ibrahim Aliyu je imao zicer za 3-1, ali je pucao u Subašića i baš nakon što je Čabraja uveo trećeg stopera i prešao na 5-4-1 gosti su dvaput zabili na gotovo isti način. Prvo je Livaja na dubinsku loptu proigrao Ljubičića desno, a dvije minute potom Biuka lijevo, a dvojac iz mlade reprezentacije strijelca Mlakara. No, nakon auta u 86. minuti Katić u želji da očisti pogodio svoju mrežu! Ho-ruk gostiju nije uspio i ostalo je 3-3.

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - POTENCIJALAN JEDANAESTERAC, PROVJERAVA SE VAR! Čini se da je Cipetić igrao rukom u šesnaestercu, usput je i Biuk pao u tom duelu, skočili su svi hajdukovci i tražili najstrožu kaznu... Sudac Tihomir Pejin konzultirao se s VAR sobom, a ondje je Zdenko Lovrić sa sudačkim timom procijenio da jedanaesterca nema! Bit će tu puno posla za naknadnu stručnu analizu...

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86' - GOOOL! Nevjerojatna pogreška Nikole Katića! Nespretno je reagirao i prebacio Subašića, slično kao Elez Kalinića u prvome dijelu, za drugi autogol Hajduka na susretu... treće izjednačenje u Kranjčevićevoj!

81' - GOOOL! Nova predasistencija Marka Livaje! Sada je idealno uposlio Biuka koji na drugoj vratnici pronalazi Mlakara, a slovenski napadač upisuje svoj drugi gol nakon samo četiri minute!

76' - GOOOL! Kakva majstorija Marka Livaje! Kratkim je i laganim dodirom izbacio pola obrane Lokosa te pronašao Ljubičića koji bježi De Haasu i šalje idealnu loptu u peterac Mlakar, a Slovenac ispred Solde pogađa praznu mrežu... novo izjednačenje u Kranjči!

​75' - Nova promjena kod Lokosa. U igri je De Haas, na klupu će Ibrahim Aliyu.

74' - Brani Subaaa! Ibrahim Aliyu opet šutira s ruba šesnaesterca, ali izvrsno je postavljen Danijel Subašić!

71' - Mijenja Dambrauskas. Ušao je Josip Vuković umjesto Janija Atanasova.

69' - GREDA SE TRESE, SANTINI OPET SKIDA NEMOGUĆE! Livaja je zaprijetio glavom i pogodio gredu, a na odbijanac naletio Ljubičić čiji udarac glavom s pet metara čudesno skida Krševan Santini! U nastavku opet pokušava Ljubičić, ali samo pored vratnice...

69' - Mateo Marić dobiva žuti karton zbog faula na Biuku.

66' - Nova izmjena kod hajdukovaca. U igri je Stipe Biuk umjesto Fossatija.

64' - Livaja opet prijeti! Sjajno je šutirao iskosa, i to s kapetanskom vrpcom nakon Kalinićeva izlaska, a Krševan Santini još jednom fantastično spašava svoju momčad!

63' - GOOOL! Nova pogreška u kombinatorici hajdukovaca iznjedrila je kontru Lokosa... Ibrahim Aliyu prošao je po lijevoj strani pa idealno uposlio Marića koji isprve pogađa bliže rašlje za novo vodstvo Lokomotive!

60' - Osim projektila Marka Livaje, ništa u drugome dijelu nismo vidjeli u Kranjčevićevoj. Zasad je na stadionu najaktivnija Torcida čiji neumorni glasovi daju podršku Bijelima od prve sekunde susreta...

55' - Nema one trke iz prvoga dijela, opreznija su oba sastava u nastavku i morat će treneri dodati još 'svježe krvi'...

50' - Livajaaaa!!! Fijuknulo je pored gola nakon udarca s 20-ak metara, Santini je već bio svladan...

48' - Prvi žuti karton, 'krivac' je Jon Mersinaj nakon prekršaja na Atanasovu.

46' - Vraćamo se u Kranjčevićevu. Jedna promjena kod Lokosa, ušao je Luka Stojković umjesto Silvija Goričana. Kod Hajduka dvostruka izmjena. U svlačionici su ostali Lovre Kalinić i Emir Sahiti, priliku će dobiti Danijel Subašić i Marin Ljubičić. Subašiću je ovo povratak u HNL nakon punih 10 godina!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bolje je Hajduk ušao u susret i nekoliko puta zaprijetio, no Lokosi su prvi došli do vodstva kada je Elez pogodio vlastitu mrežu. Nije to poljuljalo Dambrauskasovu družinu... Nastavili su igrati svoju igru, a nagrada je došla u 33. minuti kada Marko Livaja majstorski vara dotad fantastičnog Krševana Santinija. Vrijedi zabilježiti i da je zbog nezgodnog udarca izašao pouzdani mađarski branič Lovrencsics, a spremno je na njegovo mjesto uskočio David Čolina.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

38' - Smirio se tempo susreta nakon izjednačenja. Aliyu pokušava iznenaditi s ruba šesnaesterca, međutim spreman je Lovre Kalinić. Izgleda kao da i jedni i drugi samo čekaju kraj prvoga dijela.

33' - GOOOL! Sahiti šalje idealnu okomicu prema Livaji koji je izbjegao ofsajd-zamku i zatim majstorski prebacio nemoćnog Santinija za izjednačenje u Kranjči!

25' - Melnjak još jednom prijeti iskosa, premda ne toliko opasno kao dvije minute ranije, a Santini upisuje novu obranu!

24' - Četiri velike intervencije Krševana Santinija! Prvi je zaprijetio Krovinović - prihvatio je dugačko dodavanje i pucao iz okreta, a kao pobjednik izlazi vratar Lokosa. Na odbijanac je naletio Melnjak i opasno zaprijetio - brani i izbacuje u korner Santini! Nakon ubačaja iz kuta lopta se nezgodno odbija od Miličevića, ali koncentriran je Lokomotivin golman. Minutu poslije Livaja se driblingom riješio svog čuvara, gađao suprotnu stranu, međutim ni on ne uspijeva svladati domaćeg vratara... Spektakularna serija obrana u Kranjči!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

18' - Novi problemi za Dambrauskasa... ozlijedio se Lovrencsics kada ga je lopta pogodila u stražnji dio glave, leži na tlu i dugo mu se ukazuje pomoć. Izgleda poprilično potreseno. Ne može nastaviti Mađar, zamijenit će ga David Čolina.

15' - Dobar udarac Matea Marića! Naletio je na jednu 'ničiju' loptu i opalio isprve, Kalinić se ispružio na golu, no ne bi imao šanse da je išlo u okvir...

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

11' - GOOOL! Cipetićev centaršut s desne strane Elez je skrenuo u vlastitu mrežu i prevario Kalinića... Josip Elez baš nema sreće, prije 11 dana također je postigao autogol u kupu, također protiv Lokosa. Tada je Hajduk slavio sa 6:3.

5' - Nova šansa gostiju! Livajin projektil iz slobodnjaka s kojih 20 metara prohujao je svega par centimetara iznad grede!

3' - Prijeti Hajduk na samome startu! Katić iz dobre pozicije gađa glavom malo iznad gola Lokosa!

15.00 Utakmica je počela. Glavni je sudac Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix


>>> De Haas ipak kreće s klupe

Iako je u najavi dvoboja s Hajdukom trener Lokomotive Silvijo Čabraja rekao kako razmišlja da Splićanima sučeli momčad u 3-4-1-2 formaciji, s trojicom srednjih braniča u posljednjem obrambenom redu, to se ipak neće dogoditi. Ostat će, naime, Čabraja vjeran svom uhodanom ovosezonskom 4-2-3-1 sustavu, a par srednjih braniča činit će mu Soldo i Mersinaj. Na klupu je tako preselio Nizozemac Justin de Haas, koji je na posljednje dvije utakmice igrao ispod svoje uobičajeno dobre razine, pa je Čabraja procijenio da ga je najbolje malo odmoriti.

>>> Ovo je pak jedanaestorka koju na teren šalje Silvijo Čabraja

>>> Evo sastava Hajduka.

>>> Stigli su sastavi! U odnosu na najave, na klupi će ostati Marin Ljubičić i Stipe Biuk, a na terenu će pored Marka Livaje od prve minute stajati Emir Sahiti i Jan Mlakar.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 03:05