GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
DERBI NA MAKSIMIRU

Video: Dinamo maestralnom akcijom slomio Rijeku i preskočio Osijek! Svi su očekivali šut, a ne - podvalu

Nogometaši Dinama pobijedili su Rijeku 2:0 na Maksimiru u derbiju 24. kola Prve HNL
Piše: Tomo Ničota/SNObjavljeno: 07. ožujak 2021. 16:22

DINAMO - RIJEKA 2:0 (Ivanušec 27', Oršić 65')

Dinamo (4-1-4-1): Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile, Leovac (od 71. Čabraja) - Jakić - Ivanušec (od 68.Kastrati), Majer (od 71 Franjić), Ademi, Oršić (od 85. Atiemwen) - Petković (od 85. Gavranović).

Trener: Zoran Mamić

Rijeka: (4-2-3-1): Nevistić - Tomečak, Capan, Galović, Vukčević (od 74. Štefulj) - Čerin, Lončar (od 80. Yateke)- Murić (od 74. Pavičić), Andrijašević, Menalo - Kulenović (od 60. Drmić). Trener. Goran Tomić


Dinamo je bio 'gladan' pobjede i uvjerljiv svih 90 minuta (2:0), naplatio je Rijeci onaj poraz iz siječnja, iskoristili su Modri činjenicu da Osijek nije pobijedio Goricu, imaju dva boda više uz utakmicu manje od Bjeličine momčadi. Već šest utakmica zaredom Mamićeva momčad nije u Maksimiru primila gol, Dinamova stvarnost uoči velikog ispita s Tottenhamom djeluje uistinu ružičasto. A Mislav Oršić je još jednom potvrdio da je igrač za najvažnije utakmice.

Već u 35. sekundi prošao je Oršić u svom stilu kroz obranu Rijeke, završnica je bila loša, samo korner. U četvrtoj minuti izveo je Dinamo već treći udarac iz kuta, Petković lope pucao glavom. Odličan početak, motiviran i odlučan Dinamo, ali ni Rijeka nije loše izgledala. Nije gubila glavu pred tim startnim pritiskom Modrih. Izveli su Riječani korner, dvojica igrača smetala su si međusobno pred golom, propala je prilika, jurnuo je Dinamo. Ristovski je ubacio, Oršić pucao glavom pokraj vrata. Tek je 11. minuta, a Dinamo je već imao treću ili četvrtu priliku, s vrha šesnaesterca pucao je Ademi, Capan mu se bacio u udarac - novi 'kut'. Pa onda malo Petkovićeve minijature, nekoliko driblinga nakon kojih je izgubio loptu. Bio je raspoložen za atrakciju, međutim, izgubio je i nekoliko lopti, koje Rijeka nije iskoristila za bolje kontranapade.

Ali, i Dinamovi igrači oduzimali su lopte na centru, bili požrtvovni, iskazao se u tom segmentu i Lovro Majer. Dobra utakmica, visoki ritam, velika Dinamova želja da naplati Rijeci 'dug' iz siječnja. Majer je onda pucao s 25 metara, Nevistić zaustavio loptu, iako mu je zamalo kroz noge ušetala u mrežu. Rijeka se nije samo branila, pokušala je napasti i ugroziti Livakovića, no, jedan takav pokušaj zavrpio je vodećim golom Dinama. Majer je oduzeo loptu na vrhu svog kaznenog prostora, dobra je bila kontra Modrih, Ivanušec je precizno pogodio.

Nije to bilo sve, štoviše. Dinamo je zakratko stao, Rijeka napokon ugrozila Livakovića. Menalo je pucao s lijeve strane, snažnio - greda. Još se držao za glavu, a na drugoj strani zicer je imao Ivanušec. Dobio je povratnu loptu, namjestio se, ali pucao mlako u blok. Pa je Majer dugom loptom pronašao Ademija, on izbio sam pred Nevistića, malo iskosa, Rijekin vratar bio je uspješniji. Nikako da Dinamov kapetan zabije, često je u šansama, možda se otvori u Londonu. Pred sam kraj prvog dijela Vukčević je ubacio s lijeve strane, Kulenović s pet metara pucao preko gola. Sadržajan prvi dio, sa samo šest prekršaja, Dinamo je mogao uvjerljivije voditi, ali Rijeka je pokazala da još nije 'mrtva'.

Međutim, nisu Riječani, iako su pokušavali, napravili preveliki nered pred Livakovićem, bilo je 'puškaranja' izmeđe dva šesnaesterca, a onda je Dinamo, zahvaljujući lucidnosti Majera i Petkovića i pribranosti Oršića povećao prednost i prelomio utakmicu.

Prvo je gol poništen zbog zaleđa, no, nakon VAR provjere lopta je bila na centru. Mislav Oršić opet je bio igrač prevage, opet je on odlučio važnu utakmicu, derbi. Asistencija i pogodak za plus dva pred Osijekom. I novu visoku dozu samopouzdanja pred Tottenham, Dinamo je odigrao odličnu utakmicu, mogli su na kraju Ademi, Gavranović i Franjić još i povisiti rezultat.


PRIJENOS UŽIVO

90+4' - Završena je utakmica u Maksimiru. Dinamo je pobijedio Rijeku sa 2:0 i upisao osmu pobjedu zaredom. Modri sada imaju 54 boda, dva više i utakmicu manje od drugoplasiranog Osijeka.

90' - Igrat će se još 4 minute sudačke nadoknade. Pucao je opet Franjić, ali Nevistić akrobatski spašava svoja vrata.

89' - Sjajna prilika za Dinamo. Jakić je proigrao Ademija, ovaj puca iskosa s desne strane, ali Nevistić sjajno brani.

84' - Nove izmjene kod Dinama. Izašli su Oršić i Petković, a ušli Atiemwen i Gavranović.

82' - Osam je minuta preostalo do kraja susreta na Maksimiru. Dinamo je sada potegnuo opasnu kontru, ali Jakićevo dodavanje za Oršića je u zadnji tren presjekao Capan.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

75' - Franjić je topovski odapeo s vrha kaznenog prostora, ali udarac je išao preblizu Nevistiću koji lakoćom brani.

72' - Dvostruka izmjena kod Dinama. U igru sz ušli Čabraja i Franjić, a izašli Leovac i Majer.

68' - Sada je iz igre izašao Ivanušec, koji se čini se ozlijedio. Zamijenio ga je Kastrati.

65' - GOOOL! Dinamo vodi 2:0! Trese se mreža Rijeke, ali linijski sudac je podigao zastavicu. Situacija se provjerava. Odluka linijskog suca je poništena. Petković je s desne strane sjajno proigrao Oršića koji iz blizine trese mrežu!

60' - Izmjena u redovima Rijeke. Drmić je sada zamijenio Kulenovića.

58' - U ovim trenucima na travnjaku je nakon duela ostao Ivanušec. Ipak se brzo oporavio i nastavio s igrom. Inače je utakmica vrlo korektna, bez grubih startova.

54' - Nema zasad prave prilike u drugom poluvremenu. Dinamo je nastavio s pritiskom, ali nema ozbiljne opasnosti po Nevistića.

49' - Majstorski potez Petkovića koji je driblingom izbacio dvojicu igrača Rijeke, ali nema opasnosti po goste u nastavku.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45+1' - Završeno je prvo poluvrijeme, Dinamo na odmor odlazi s vodstvom 1:0.

44' - Nova dobra prilika za Rijeku. Ubacio je Vukčević za Kulenovića koji puca s ruba peterca, ali neprecizno.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

38' - Lijepa duga lopta Majera za Ademija. Pucao je Dinamov kapetan iskosa s lijeve strane, ali Nevistić brani nogom.

35' - Trese se greda Dinamovog gola. Andrijašević je odigrao za Menala koji lijepo puca, Livaković je savladan, ali lopta odsjeda na gredi.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

33' - Lijepa solo akcija Petkovića po lijevom boku Rijekinog kaznenog prostora. Dinamov se napadač driblingom odlobodio čuvara, ali je njegov udarac blokiran u zadnji tren.

27' - GOOOL! Zabio je Ivanušec i Dinamo vodi 1:0! Oršić je lijepo iz ponovljenog pokušaja asistirao Ivanušecu, a ovaj je ostao nebranjen i prizemnim udarcem iskosa s desne strane kaznenog prostora savladava Nevistića.

25' - Dobar dalekometni udarac Majera i mala nesigurnost Nevistića. Ipak je vratar Rijeke uspio ukrotiti loptu.

24' - Novi korner za Dinamo. Ubacio je Oršić, ali Rijeka se obranila i otjerale domaće od svog gola.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

22' - Redaju se napadi Dinama, ali Rijeka ih sve zasad uspješno odbija. Utakmica je puna tempa.

17' - Nastavljaju se napadi Dinama na gol Rijeke. Igra se po lijepom, ali vrlo hladnom vremenu. Čeka se i na prvi ozbiljniji pokušaj Rijeke na vrata Livakovića.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

11' - Opasan pokušaj Dinama nakon akcije Leovac-Petković. Pucao je Ademi, ali je lopta odbijena u korner.

9' - Dinamo na početku očekivano ima veći posjed lopte. Sada su Modri imali opasan napad, kombinirao je na vrhu kaznenog prostora Petković, ali je na kraju izgubio loptu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

3' - Dva vezana udarca iz kuta za Dinamo. Pritisak Modrih u uvodnim minutama.

1' - Počeo je derbi na Maksimiru.

Kao i na ostalim utakmicama 24. kola oči derbija je održana minuta šutnje za Zlatka Kranjčara.


16.20: Stigao je sastav Dinama sa samo jednom promjenom u odnosu na najavu. Umjesto Gvardiola koji danas nije niti u zapisniku, u prvih 11 je Marin Leovac. Kod Rijeke također jedna promjena - Goran Tomić se umjesto Drmića ipak odlučio za Sandra Kulenovića u vrhu napada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 12:25