ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE POGOTKE

Video: Dinamo napunio mrežu Slavena! Oršićevo remek-djelo, zabijali Petković i Čop, napadač se ozlijedio

Domaći uspjeli zabiti počasni pogodak, Modri raspucani uoči važnog euro-gostovanja u Belgiji.
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 25. rujan 2021. 18:55

SLAVEN BELUPO - DINAMO 1:4 (Grgić 80' / Jurić 23', Oršić 43', Petković 50', Čop 76')

KOPRIVNICA – Gradski stadion 'Ivan Kušek – Apaš'. Gledatelja 993. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik). Pomoćnici: Vidović i Jakšić. Četvrti: Burilo. VAR: Lovrić. AVAR: Tomas. Delegat: Valić. Kontrolor: Vučkov.

SLAVEN BELUPO: Čović – Zirdum, Van Bruggen, Goda – Bogojević, Marina (od 90+2. Bosec), Kocijan (od 61. Mlinarić), Glavčić (od 46. Zapata, od 82. Ganžulić), Caimacov (od 46. Brković) – Grgić, Krstanović. Trener Zoran Zekić.

DINAMO: Livaković – Lauritsen, Theophile, Franjić – Ristovski, Baturina (od 72. Tolić), Mišić, Ivanušec (od 61. Gojak), Oršić (od 70. Čop) – Petković (od 61. Ademi), Jurić (od 61. Menalo). Trener: Damir Krznar.

Žuti kartoni: Goda (14 – preoštar start), Caimacov (34 – preoštar start), Marina (45+1),

Sedmi put zaredom ili osmi put u zadnjih devet susreta Dinamo je pobjednički projurio kroz Koprivnicu, bogato su se Modri revanširali Slavenu za onih 0:2 na startu HNL-a. Štoviše, na kraju je izgledalo kao su pobijedili s pola gasa i sačuvali snagu za europski dvoboj, važan dvoboj, protiv Genka u četvrtak. Uvjerljivo i efikasno, baš je to ono što je trebalo Damiru Krznaru prije puta u Belgiju. A sve su to začinili i lijepim golovima i akcijama, posebno je efektan bio onaj Oršićev za 0:2, sve golove zabili su napadači, raspucali su se u pravi tren!

Pogledajte Oršićev pogodak za 0:2

Doduše, na početku nije izgledalo da će Slaven biti tako lagan zalogaj. Domaćini su krenuli bolje, Dinamo se još tražio, Petković, Oršić, Jurić i Ivanušec mijenjali su pozicije u napadu, Oršić je, primjerice, više bio u špici nego na krilu, Petković se povlačio prema centru, pa odlazio naprijed, Ivanušec vrebao poziciju iz koje može biti najopasniji, 'malom' Baturini trebalo je neko vrijeme da uhvati sigurnost. U takvoj igri bilo je prostora i prilika za Koprivničane, u 19. minuti, recimo, Grgić je prošao kraj Franjića (već ranije ga je jednom izbacio lažnjakom), odigrao povratnu loptu za Krstanovića. No, Krstanović nije najbolje pucao, nije poklopio loptu punom nogom, njegov je udarac bio prelagan izazov za Livakovića.

Nije Dinamo u tim minutama nešto posebno igrao, nije bilo previše opasno pred Čovićem, ali kad je sjevnula prva prava akcija, Modri su poveli. Mišić je proigrao Baturinu, Goda ja malo zakasnio na tu loptu, Baturina je odigrao prema drugoj vratnici, van Bruggen nije najbolje reagirao i Deni Jurić je zabio. Za Dinamo nije moglo bolje, gol u pravi tren i opet napadač, opet Jurić koji je neki dan protiv Orijenta u Kupu zabio svoj prvi pogodak za Dinamo. To je ono što je trebalo Krznaru, raspoloženi napadač, Jurić je početo koristiti svoje prilike. Lakše je tad disao Dinamo, vidjelo se to na terenu, mogao je Jurić ubrzo zabiti još jedan gol, nakon kombinacije Baturine i Ristovskog, bio je pred Čovićem, koji je ovaj put odlično reagirao, bacio se pod noge i obranio. A onda je mogao izjednačiti Slaven Belupo, praktički, ni iz čega.

Ubačaj u šesnaesterac, Dinamova obrana bila je u raskoraku, lopta je nekako došla do Krstanovića, koji je iz prve pucao i pogodio vratnicu. Da je zabio, možda bi taj gol na neko vrijeme izbacio Dinamo s pobjedničke rute, no, ispalo je da je ta šansa samo razljutila Modre. Opet je nakon Krstanovićeve šanse zabio Dinamo. Oršić je nedugo potom krenuo u kontru, odigrao za Petkovića na lijevoj strani, on je lijepo dodao Oršiću, koji je primio loptu i iz okreta pogodio. Atraktivno i precizno za povećanje vodstva i uplovljavanje u mirnije vode za Modre.

>>> Ostale pogotke pogledajte u prijenosu uživo!

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Pokušao je na poluvremenu Zekić promjenom formacije (četiri u zadnjoj liniji) promijeniti i tijek utakmice, prvi je šansu opet imao Krstanović, pucao je lijevom nogom pokraj gola. I, opet, nakon njegova promašaja, Dinamo je zabio. Opet iz kontre. Sad je Ivanušec povukao, pronašao Petkovića, a on rutinski poentirao. Jednostavno je izgledao nogomet u Dinamovoj izvedbi, a tih 0:3 bio je znak i Krznaru da počne mijenjati, odmarati važne karike za Genk. Ušao je Ademi zadnjih pola sata, što znači da je zdrav i spreman za Belgijce, izišao je Petković, Jurić, pa je neko vrijeme Oršić igrao u špici, dok nije i on izišao. Dobio je priliku i Čop pa se i on upisao među strijelce, nakon asistencije Gojaka, u samo tri dana Dinamo je u dvije utakmice zabio osam golova, sedam baš oni kojima je to posao (Jurić i Čop po dva, Oršić, Petković i Menalo) Dinamovi napadači, baš im se otvorilo, da je Krznar sam mogao 'upisati' strijelce prije utakmice, vjerojatno bi popis bio isti ili vrlo sličan.

Ivan Krstanović, na drugoj strani, bio je daleko najopasniji igrač Slavena, ali nije imao svoj dan. Opet je dobro pucao, ali je Livaković obranio. Ipak, stigli su domaćini zabiti, Zapata je lijepo proigrao Grgića, on pobjegao Dinamovoj obrani zatresao mrežu. Imali su Koprivničani dosta prilika, ipak, nije to moglo pokvariti dojam Dinamove uvjerljive pobjede, jedne od najuvjerljivijih ove sezone. U Belgiju s optimizmom, ovo je već bolja slika Dinama!


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ: Završen je dvoboj u Koprivnici velikom, uvjerljivom pobjedom Dinama.

90' Tri minute sudačke nadoknade, a čeka nas i još jedna promjena kod Slaven Belupa.

87' Čeka se kraj dvoboja, Modri su se zadovoljili trenutnim vodstvom. A kako i ne bi, nema zamjerki na njihovu igru danas.

84' Prvi žuti karton za Dinamo danas, dobio ga je Arijan Ademi.

82' Zapata ide iz igre... Ušao je na poluvremenu! Umjesto njega na terenu je Ganžulić.

80' GOOOOOL! Evo i Slavenovog pogotka. Zabio je Alen Grgić. Ostavila je Dinamova obrana prostora, evo makar počasnog gola domaćina. Sjajnu je loptu dobio u prostor i zadržao mirnoću za 1:4.

78' Može krznar biti zadovoljan učinkom svojih napadača. Zabili su i Petković i Čop i Jurić, a i Oršić koji je jedan od glavnih ofenzivaca. Raspucali su se svi uoči puta u Belgiju, ostaje samo upitnik što će biti s Jurićem.

76' GOOOOOL! Zabija Duje Čop! Sjajna akcija Tolića, proigravanje na Menala koji nalazi Čopa, a on potvrđuje da je u pravom ritmu i s ruba kaznenog prostora matira Čovića.

75' Boysi su sa svoje tribine instalirali par pirotehničkih sredstava, točnije nekoliko "dimnih bombi" pa je na dijelu terena pred golom Modrih prisutna magla. Ipak, vidi se dovoljno...

72' Umjesto Martina Baturine ulazi Marko Tolić, posljednja je to Krznarova promjena u ovome dvoboju.

71' Ne prestaje navijačka podrška BBB-a kroz čitav dvoboj...

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

69' Oštar ubačaj upućuje Ristovski, ali kasni Menalo na drugoj vratnici. Neloša prilika za dečke u žutim dresovima večeras... A sada i četvrta promjena, umjesto Oršića ulazi Duje Čop.

66' Krstanović! Uh, ovo je bio jako opasan udarac. Nije to bilo iz velike udaljenosti, koji metar izvan kaznenog prostora, no lopta se nezgodno odbila na putu prema gore i umalo se pretvorila u lob koji će prevariti Livakovića. Ipak, snašao se vratar Dinama i spasio to.

63' Trebat će vidjeti što je s Denijem Jurićem... Nakon pogodaka na Krimeji i u Koprivnici dojam je da je uhvatio ritam, ne bi bilo dobro da je ozljeda nešto ozbiljnije prirode.

60' Nije dobro Deni Jurić, pruža mu se pomoć nakon jednog zadobivenog udarca poslije kontakta s obranom gostiju... Kod Slavena umjesto Kocijana ulazi Mlinarić, a čak tri promjene sprema Krznar. Gojak umjesto Ivanušeca, a ulaze i Ademi i Menalo. Na klupu će Petković i Jurić.

58' Imat će sada vremena Damir Krznar za isprobavanje nekih taktičkih varijanti... Jer, u četvrtak je Dinamo gost u Belgiji kod vrlo opasnog Genka u 2. kolu Europske lige.

56' Skida udarac Ivanušeca sada Čović. Bilo je i ovo opasno za njega, no uspio se na vrijeme baciti u pravu stranu i pokriti taj šut.

54 Otupjet će, barem se tako sada čini, sve one napadačke oštrice koje je sporadično kroz utakmicu prikazivala momčad Slaven Belupa. Dobiju li još jedan gol u sljedećim minutama, prijeti im rezultatski potop..

52' Prvi je to pogodak ove sezone u HNL-u za Brunu Petkovića, prvi uopće nakon 4. kolovoza kada je na Maksimiru zabio Legiji u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

50' GOOOOOL! Evo Dinama, evo Petkovića! Prebrzi su sada bili Ivanušec i Petković za obranu domaćih. Ivanušec je odradio dodavanje i odvlačenje igrača, Petković je pokazao hladnokrvnost u realizaciji.

49' Sada je i Zirdum bio u prilici, pokušao je atraktivno zaprijetiti Livakoviću... Pritisak domaćih zasad nije urodio plodom, Dinamo i dalje ima dva pogotka prednosti.

48' Brković! Uh, blizu je ovo bilo, odlazi preko gola. Ali, okomit je i opasan Slaven, znaju domaći dečki da nemaju više što izgubiti...

46' Počinje drugo poluvrijeme dvoboja, a čak dvije promjene radi Zoran Zekić. Ulaze Brković i Zapata, a u svlačionici su ostali Caimacov i Glavčić.

>>> Problematika oko sastava

Čekali smo Zvonareka, dočekali Baturinu! Dobro, znalo se da je 'mali' Zvonarek, koji je nedavno potpisao za Bayern, ozlijeđen i da neće igrati protiv Dinama, no, on je taj mladić o kojemu se zadnjih dana puno pričalo u nogometnim krugovima, posebice u Koprivnici. Njega nije bilo, ali je Damir Krznar u prvih 11 gurnuo svog mladića, Martina Baturinu. Jedan od najtalentiranijih Dinamovih klinaca, 18-godišnji sin nekadašnjeg napadača Hajduka, Zagreba, Šibenika... drugi je put bio starter u seniorskoj momčadi u službenoj utakmici. Prvi put u zadnjem dvoboju prošle sezone, protiv Šibenika, u utakmici koja po važnosti nije bila ni približno toliko bitna. I, nakon nekoliko nesigurnih poteza i dodavanja, pokazao je Baturina da svoj talent, lijepo je ušao u šesnaesterac i asistirao za gol Deniju Juriću. Nije Krznar odustao od svog novog sustava s trojicom u zadnjoj liniji, malo je modificirao napadački dio formacije, Petković, Oršić i Ivanušec često mijenjaju pozicije, ulaze iz drugog plana...

S druge strane, za sličnu se postavku, s trojicom, odlučio i Zoran Zekić. Novost je u toj priči što standardni lijevi bek Bruno Goda igra stopera.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

POLUVRIJEME: Kraj prvih 45 minuta u Koprivnici. Bilo je vrlo uzbudljivo s dva pogotka u mreži domaćih. Ali, mogao je zabiti i Slaven.

Ostanite s nama, očekuje nas uzbudljiv nastavak dvoboja.

45+1' Još jedan udarac Oršića, ovoga puta pored gola na dodavanje Baturine. Dvije minute nadoknade nas čekaju.

45' Ponovio se obrazac s prvog pogotka uoči kojeg je Livaković sjajno branio Krstanovićev udarac. Sada je domaći sastav prvo morao stvoriti priliku za vratnicu da bi mu Dinamo uzvratio golom za 0:2.

43' GOOOOOL! Oršić! Kakav pogodak hrvatskog reprezentativca! Majstorija, vrhunski zgoditak. Oršić je povukao, odigrao dupli pas s Petkovićem i zabio majstorski... Dakle, jednom nogom je primirio, a drugom trenutak kasnije iz poluvoleja pogodio..

.

41' Vratnica! Krstanović je umalo zabio! Ubacivanje Grgića u sredinu, spuštena lopta Kocijana za jednog od najboljih strijelaca HNL-a u povijesti i njegov sjajan udarac gotovo iz okreta.... Livaković se rastegnuo koliko je mogao, ali pogotka nema, samo u okvir gola je to išlo.

39' Čović! Dobra reakcija Dinamovog vratara koji je skratio kut Juriću nakon jedne dobre lopte mu u prostor. Samo korner za Dinamo, moglo je biti i puno više.

38' Fino prebacivanje lopte glavom Grgića na Krstanovića koji se pritom izvukao na desnu stranu završilo je pokušajem udarca potonjeg. Ali, to je završilo u Lauritsenovom bloku. Dinamo drži inicijativu, ali zna se dogoditi i kakav bljesak domaćih. Takvi zasad nisu preopasni, osim one velike Livakovićeve obrane prije gola.

36' Opet je lopta šetala petercem Slavena, dobio je Petković loptu na desnu stranu i zavrnuo je unutra, no nije tamo bilo nikoga od njegovih suigrača. Za to vrijeme, Caimacov je dobio žuti karton. Drugi je to požutjeli igrač Slavena danas.

33' Lakše dišu Modri nakon vodećeg pogotka, ali neće Slaven odustati, dapače, ne izgledaju domaći pomireno s aktualnim stanjem, a sada će se dodatno otvoriti.

28' Samo četiri prekršaja dosad smo vidjeli u Koprivnici danas, vrlo korektna utakmica se igra.

25' Dosta je dugo trajala ta VAR-provjera, nismo u TV-prijenosu mogli točno vidjeti što je bilo sporno, ali prvi pogodak Jurića za Dinamo u HNL-u ostao je vrijediti.

23' GOOOOOL! Vodi Dinamo! Jurić je zabio, ali veći dio posla, uključujući i asistenciju odradio je Martin Baturina. VAR je nešto gledao, ali pogodak vrijedi. Pohvaliti valja i predasistenta Mišića, dobra akcija Dinama je to bila.

21' Još jedna opasnost pred Livakovićem! Kocijan puca iz daljine zamalo pored vrata.

19' Livakovićeva velika obrana! Proigrao je Grgić Krstanovića s desne strane, ovaj se našao oči u oči s vratarom Dinama koji mu je obranio pokušaj. Nikoga iz obrane Dinama nije bilo oko Krstanovića...

15' Još jednom je Petković na travi, nagazio ga je Zirdum... Bilo je to dosta bolno, pokazao je Petković prema klupi da mu neće trebati pomoć liječnika. To je u svakom slučaju dobra vijest.

13' Prekršaj Bruna Gode na Ristovskom kaznio je sudac Kulušić prvim današnjim žutim kartonom.

12' Igra se poprilično lepršavo u Koprivnici, i jedni i drugi traže igru u prostor i okomitost, nedostaju samo pravi završni udarci, onaj posljednji potez...

9' Šut Kocijana, ide to visoko preko gola... Prijetio je Glavčić ubačajem, povratnu loptu u sredinu dao je Marina, ali Kocijanov završni potez nije bio pravi.

7' Srušen je Petković od strane Kocijana, nije se oglašavao sudac Kulušić, no jest nešto kasnije kada je Oršić izborio prekršaj za Dinamo. Inače Modri, danas žuti dopremili su naposljetku loptu do Petkovića, mirisalo je to na opasnost... Dobro je primio desnom i pokušao pucati lijevom nogom, no nije bilo opasnosti za Čovića.

4' Probao je sada Deni Jurić s lijeve strane, bio je dobro čuvan od strane Bogojevića i pogodio samo vanjsku stranu mreže Čovićeva gola.

2' Sastavi? Petković na 'desetki', Oršić s jedne, Ivanušec s druge strane... Pa onda i Baturina, vidjet ćemo kako će sve to izgledati.

Malo loših vijesti, Nemanji Glavčiću odmah se mora ukazati pomoć nakon jednog sudara i neugodnog udarca kojeg je dobio.

17.00 Utakmica je počela

16.00 Poznati su sastavi za okršaj u Koprivnici. Krznar je izabrao 18-godišnjeg Baturinu, kao i Jurića u početnih 11.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 04:38