RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POBJEDA MODRIH

Video: Dinamo slavio jednim od najbizarnijih golova u povijesti HNL-a! Pogledajte kako je pala Gorica

Momčad Damira Krznara s uspjehom je riješila generalnu probu pred teško euro-gostovanje u Moldaviji.
Piše: Tomo Ničota/SNObjavljeno: 13. kolovoz 2021. 22:01

DINAMO - GORICA 1:0 (Moubandje 36')

Stadion Maksimir. Gledatelja 1282. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Tomas i Knez. Četvrti sudac: Burilo. VAR: Bebek. AVAR: Grgić. Delegat: Kolesarić.

DINAMO: Livaković - Šutalo (od 46. Ristovski), Theophile-Catherine, Perić, Moubandje - Bulat - (od 32. Gojak) - Kastrati, Majer, Jakić (od 85. Franjić), Menalo (od 65. Špikić) - Čop (od 65. Petković).

GORICA: Banić - Doka (od 77. Šroler), Marjanović, Jovičić, Krizmanić, Keita (od 69. Dvorneković) - Delfi (od 46. Mitrović), Babec, Pršir (od 66. Janković), Lovrić - Dieye (od 70. Stojanovski).

Žuti kartoni: Perić (56 - preoštar start), Marjanović (59 - preoštar start), Kastrati (71 - preoštar start).

(Auto)gol koji će sigurno zauzeti mjesto među najneobičnijima u raznim HNL retrospektivama odlučio je dvoboj Dinama i Gorice u Maksimiru (1:0). Modri su prvi put ove sezone u HNL-u pobijedili na svom stadionu, nisu dopustili još jedan kiks, između dvije važne europske utakmice 'natopili' su se novim samopouzdanjem, Krznar je uz to uspio i odmoriti igrače, vjerujemo kako pobjedi, zbog svega toga, neće gledati u zube.

Dinamo i Gorica često su u svojim utakmicama nudili više 'štofa' nego ovoga petka. Barem u prvom dijelu, nije to bila neka posebno sadržajna partija. Damir Krznar ispremiješao je momčad u odnosu na Varšavu i na ono što nas čeka u Tiraspolu, nije u prvih 11 bilo Ristovskog, Franjića, Ivanušeca, Oršića, Mišića, Petkovića... Duje Čop zauzeo je mjesto u špici, ono koje bi bilo rezervirano za Marija Gavranovića da nije otišao u Tursku. Na klupi novopridošli Deni Jurić, Komnen Andrić i dalje je u 'četvrtom planu'. Dominirao je Dinamo, neupitno, pokušavali su Modri, međutim, teško su probijali gorički blok. A kad su i uspjeli, nisu bili konkretni i precizni. U sedmoj minuti bio je na udarcu Duje Čop, ali je pucao visoko preko gola. Marko Bulat preuzeo je od Majera izvođenje prekida s lijeve strane, dvaput ih je opasno izveo, bili su to više udarci nego ubačaji, također bez konačne koristi. Bulat se, inače, ozlijedio nakon pola sata, ušao je umjesto njega Gojak.

Upadao je u oči Francois Moubandje, ali ne nekim lucidnim potezima, već neobičnim propustima. U prvoj minuti već se triput okliznuo i ostao u raskoraku, onda je nekoliko puta prodao sigurne lopte, dao ih u noge Goričanima. Iako, ne može se reći da nije pokušavao, da se nije trudio. I onda, nakon svega, Dinamo je zabio jedan od najčudnijih golova sezone; Moubandje je htio ubaciti, Doka je uklizao, lopta je promijenila smjer i dobila drugačiji 'efej' i prevarila vratara Banića. Gol se piše Doki, a Moubandje kao da se ispričavao Goričanima zbog tog pogotka, ali, Modri su vodili. I to baš u trenucima kad se činilo da se Gorica malo ohrabrila, da gosti pokušavaju nešto i prema naprijed, jednom je Doku lijepo ubacio, Theophile je u pravi tren 'očistio'. Kristijan Lovrić nije imao previše prilika, pamtimo tek udarac u 22. minuti, točno u Livakovića. Modri su ga dobro čuvali, čim je bio blizu svoje pozicija za udarac, dvojica ili trojica izlazila su u blok.

Lovrić je u nastavku privukao pažnju kad je kraj aut-crte mijenjao kopačke, kao i Rebić na Europskom prvenstvu. Ali, za razlike od Hrvatske tada, Gorica nije primila, Dinamo nije iskoristio tu minutu s igračem više. Nije bilo ni u drugom poluvremenu previše uzbuđenja, najbliže pogotku bio je Majer, njegov udarac s 20-ak metara obranio je, inače nesigurni Banić. Ubacio je Krznar u igru i Petkovića i Ristovskog, možda i kao dio pripreme za Šerif, ali malotko je iskočio u takvoj utakmici. Majer i Jakić bili su rijetki raspoloženi u modrom dresu, a Lovrić je potom ipak pokazao da može biti opasan. Lucidno je iz jednog slobodnjaka iskosa gađao prvi kut, zamalo prevario Livakovića, koji je ipak bio spreman i nogom spriječio pogodak. Bila je to, zapravo, jedina ozbiljnija prijetnja Goričana. Dinamo je, pak, imao priliku za 2:0, Petković je izvrsno proigrao Kastratija, bio je sam pred Banićem, gađao suprotan kut, ali je velikogorički vratar spasio mrežu. Banić je, dakle, dvjema lijepim obranama spriječio teži poraz, održao je sjećanje na utakmicu koju je odlučio pogodak kakvoga ne viđamo često. Dinamo nije briljirao, ali je pobijedio, na Šerif u Tiraspol putuje bez nervoze i zabrinutosti.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je! Dinamo slavi pobjedu minimalnim rezultatom u Maksimiru.

90' Do kraja utakmice čeka nas još tri minute sudačke nadoknade.

85' Kastrati! Sjajna akcija, povukao je Špikić po lijevoj strani, vidio samog Kastratija suprotno, a ovaj u akciji jedan na jedan s Banićem gađa vratara Gorice. Bila je ovo meč-lopta Modrih... Bit će i zamjena, zadnja na utakmici. Franjić ulazi umjesto Jakića.

82' Pokušaj Gorice, odnosno Stojanovskog lako kupi Livaković. Ni ovo nije predstavljalo ugrozu po njega, gosti samo pokazuju da se još nisu do kraja predali.

79' Udarac u okvir Majera nakon što je Moubandje dobio dosta prostora po lijevoj strani. Ništa naročito opasno, ali za zapisati - dovoljno.

77' Umjesto Doke ulazi Šroler, peta je to promjena u gostujućim redovima.

76' Stiže i upozorenje službenog spikera za sjevernu tribinu i korištenje pirotehničkih sredstava... Primijetiti se dade da nismo već neko vrijeme napisali nešto o igri. Igre baš i nema u posljednjim minutama.

75' Što pjevaju Boysi? Skandiraju: Ivan Bebek, Ivan Bebek! Inače, Riječanin je danas VAR-sudac na Maksimiru.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

72' Kastrati je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Jovičićem.

70' Dvije promjene kod Gorice. Ulaze Dvorneković i Stojanovski, izlaze Matar i Keita.

69' Kastrati je oprobao udarac s desne strane, ostalo je to u bloku... Naljutio se Ristovski što mu ovaj nije dodao na ubačaj.

66' Izmjena i kod Gorice, umjesto Pršira u igri je Niko Janković.

65' Sjajan udarac Majera, brani Banić! Vrlo dobro je to bilo... Dvije promjene kod Dinama. Umjesto Čopa ulazi Petković, a Menala mijenja Špikić.

63' Novi prekid zbog ozljede, na terenu je ostao Pršir kojem će sudac Bel pomoći da se pridigne... Nove aktivnosti na klupama, uskoro će biti još promjena.

60' Dobru je kontru potegnuo Kastrati, dao u sredinu za Menala, tamo ga ruši Marjanović pa će biti slobodan udarac za Dinamo, i ovo iz dobre pozicije za zaprijetiti. Majer je pucao pored živog zida, ali Banić brani.

58' Lovrić je iz slobodnog udarca pogodio samo živi zid. Bit će korner za goste, htjeli su više, ovo je bila prva izravna prilika za Lovrića iz njegovih pozicija.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

56' Sada se Banić nezgodno poskliznuo, lopta je praktički idealno poslužena bila predodređena za Majera, ali uspio se snaći Banić i od Majera loptu poslati u gol-aut. U nastavku akcije Perić ruši Keitu i dobiva prvi žuti karton na utakmici.

54' Ne uspjevaju zasad svi ti silni ubačaji Modrih iz kornera uroditi plodom. Majerovi pokušaji završavaju obično na prvim preprekama u bijelim dresovima.

51' Dobar ubačaj RIstovskog u kazneni prostor, ali Perić je u skoku napravio prekršaj.

49' Nastavak je krenuo u približno istom tonu u kojem je trajao i dosadašnji period utakmice. Dinamo dominira igrom i posjedom, ali čekamo neki novi konkretniji pokušaj prema Baniću.

46' Počinje drugi dio, a evo i druge Krznarove promjene. U igru će ući Stefan Ristovski, a Šutalo je ostao u svlačionici. Mijenjaju i gosti, ulazi Josip Mitrović umjesto Delfija.

POLUVRIJEME: Ostaje 1:0 nakon prvih 45 minuta. Moubandjeov pogodak zaista će se još dugo vrtiti...

42' Plete Dinamo i dalje mrežu oko gostujućeg gola, Majer šalje prekrasno za Kastratija, ovaj odmah u sredinu, ali to čisti Marjanović... Potom probava i Jakić, bit će korner za Modre.

38' Nevjerojatno je kako se stvari okrenu na nogometnom terenu. Gorica je djelovala sve samouvjerenije, a Dinamo je zabio nakon totalnog šoka.... Sad je Menalo probao zabiti, Banić to brani.

36' GOOOOOOOL! Kako je ovo pogodio Francois Moubandje?? Ma nevjerojatno. S lijeve strane, gotovo s korner zastavice lopta je ušla u mrežu... Dirao je to Doka u bloku, lopta je promijenila smjer...

33' Nije dobro! Krznar mora reagirati, van ide Marko Bulat zbog ozljede, a u igru će Amer Gojak.

31' Nezgodno je sada za DInamove navijače jer je Majer ostao ležati nakon jednog kontakta s Keitom... Kastrati je u nastavku akcije pokušao napraviti dar-mar u kaznenom prostoru, osujetili su to gosti. No, s Majerom je ipak sve u redu.

29' Sjajna lopta Jakića na Kastratija koji se ubacio iza leđa goričkih stopera, no pročitao je to Banić i zahvalno skupio loptu u ruke.

26' Majer je loptu iz kornera poslao na Duju Čopa, ona se nekako čudno odbila i pritom nije završila u okviru gostujućeg gola.

24' Ubačaj Kastratija s desne strane, nitko to od njegovih suigrača nije ispratio, bit će ispucavanje za Banića.

22' Sredinom prvog dijela, možemo secirati onu akciju iz 7. minute kada je Čop pucao preko gola. Očekivali smo i malo više, malo konkretnije od Dinama. Sada je Lovrić pucao izravno u Livakovića.

19' Oslobodili su se Goričani početnog grča, u igru se vratio Delfi koji je uzgred i jedan od najraspoloženijih u njihovim redovima.

17' Nezgodan start Moubandjea na Delfija i upozorenje suca Bela za Dinamovog lijevog braniča. Delfiju se ukazuje pomoć pored terena.

image
Francois Moubandje
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

15' Mislimo naravno na - golove. Pokušavaju gosti zadržati "nulu" što duže na Maksimiru, a Dinamu jasno treba pobjeda. Kiksevi protiv Slaven Belupa i Rijeke još odzvanjaju...

13' Evo prekršaja Menala nad Delfijem na polovici Gorice, u isčekivanju nešto drugačijih događanja...

10' U prvih deset minuta gosti koji su danas u bijelim dresovima, gotovo da i nisu organizirano izašli na Dinamovu polovicu. Pitanje je koliko će uspjeti odolijevati obrana momčadi Krunoslava Rendulića.

7' Krasna akcija Dinama! Fina lopta Bulata kroz sredinu, Majeru je ona pobjegla, ali Čop je zato zapucao - visoko preko gola. Dakle, krasno sve osim završnice...

5' Uh, sada je Moubandje umalo zabio, ali Jovičić je to očistio, gotovo s gol-crte. Pitanje bi li Banić to mogao dohvatiti.

3' Zakuhao je Majer kašu pred vratima Banića, nedostajao je završni udarac pa je vratar Gorice mogao mirno pokupiti loptu.

2' Od samog starta nastojat će Modri zagospodariti terenom. I dalje je vrlo vruće za igru, a na Maksimiru nema mnogo gledatelja.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

20.00 Utakmica je počela!

18.45 Kod Goričana će na desnom beku startati Doka umjesto Muhammeda, a Marjanović i Delfi dobili su prednost nad Mitrovićem i Šrolerom.

18.30 Stigli su sastavi! Krznar se odlučio za Šutala na desnom beku, Jakić i Bulat su u sredini, Kastrati i Menalo uz Majera iza Čopa... Na klupi su ostali Petković, Ivanušec, Oršić, ali i novo pojačanje - Deni Jurić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 15:59