DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
MODRI VRATILI VRH

VIDEO: Dinamo tijesno slavio, Gorica u nadoknadi pogodila vratnicu! Petković presudio, pa se ozlijedio

Modri su uspjeli doći do pobjede, ali Gorica se svojski borila do samog kraja.
Piše: Davorin Olivari/Sportske novostiObjavljeno: 21. ožujak 2021. 16:55

DINAMO - GORICA 1:0 (Petković 47')

Maksimir. Bez gledatelja.

Sudac: Dario Kulušić (Osijek). Pomoćnici: Pataki i Rođak-Karšić. Četvrta sutkinja: Martinčić. VAR: Bel. AVAR: Petrović. Delegat: Ivić.

DINAMO: Livaković - Ristovski, Theophile-Catherine, Perić, Čabraja - Jakić (od 63. Franjić), Mišić - Ivanušec (od 63. Atiemwen), Majer (od 82. Ademi), Oršić (od 90. Tolić) - Petković (od 81. Gavranović). Trener: Damir Krznar.

GORICA: Banić - Musa, Steenvoorden (od 64. Keita), Jovičić, Krizmanić - Babec, Suk (od 53. Nimely) - Špikić (od 64. Dvorneković), Kalik (od 73. Junior), Lovrić (od 73. Hamad) - Dieye. Trener: Siniša Oreščanin.

Žuti kartoni: Musa (13 - prigovor), Petković (19, preoštar start), Dvorneković (68, preoštar start), Dieye (70, preoštar start), Babec (79, preoštar start), Mišić (90, preoštar start).

Nakon veličanstvenog trijumfa nad Spursima, Dinamo je pobijedio i u derbiju hrvatskog prvenstva. Gorica je zaista odlična momčad, ali je postala omiljena mušterija Modrih. U jedanaestom obračunu ova dva kluba, Dinamo je došao do desete pobjede, samo je jednom završilo neodlučeno. Lovrić i društvo ne nalaze načina nauditi Zagrepčanima. Aktualni prvaci su se tako, nakon prospavane noći na drugom, opet vratili na prvo mjesto HNL-a. Iako su se Krznarovi dečki tjelesno i psihološki istrošili protiv Mourinhove momčadi, odigrali su utakmicu u solidnom ritmu, nismo primijetili posebni umor niti kod jednog Dinamovog igrača. Dečki Siniše Oreščanina su s druge strane iskazali veliku ambiciju, ali kad im Kristijan Lovrić nije u svojem pravom izdanju kao jučer, nisu tako opasni, teško dolaze do pogotka.U posljednjim sekundama su bili blizu poravnanja, ali Matar nije pogodio 'zicer'! Zanimljivo, u najavi derbija najavili smo obračun hrvatskih reprezentativaca Oršića i Lovrića, ali obojica su danas bili u 'drugoj brzini', nismo ih previše vidjeli..

Startalo je eksplozivno, vatreno... Već u tridesetoj sekundi Mišić je gurnuo loptu kroz obranu Gorice koja je skroz ispala, Bruno Petković je krenuo sam prema vratima, s njegove lijeve strane trčao je Oršić. Bila je to matna situacija, ali Petko je odlučio sve riješiti sam. Pucao je, ali je Ivan Banić obranio nogom. Eh, da je reprezentativni napadač dodao do junaka utakmice protiv Spursa, Dinamo bi vjerojatno poveo. Ali Petković je sam zabiti.

No, nije obrana Banića bila kraj te prve Dinamove akcije. Obranjena Banićeva lopta se odbila do Lovre Majera koji jako puca po zemlji, ali lopta pogađa - vratnicu! Početni show program se nastavio nešto kasnije, Matar je u kontri probio bok, centrirao, ali je ispred Lovrića loptu odbio Livaković.

Pet minuta kasnije, Majer je opet bio u dobroj poziciji, ali je njegov udarac završio pored vratnice.

Nakon tog početnog petominutnog vatrometa, jedni i drugi su malo zakočili, igra je poprimila mirniju konotaciju. Više smo vidjeli u prvih minuta, nego do konca prvog poluvremena. Modri su očekivano imali loptu više u nogama, Gorica se postavila u visoki blok, ali je po oduzetoj lopti, brzom tranzicijom igre kretala prema Livakoviću. Momčad Siniše Oreščanina nudila je ona po ćemu je znamo, to su pravi 'španeri', kad imaju loptu znaju što će s njom, kod njih nema panike. Nisu se previše gosti uzbuđivali niti kad su ih Modri stiskali presingom. Fino su to oni odigravali od noge do noge, onako kulerski. A onda su bljesnuli i skoro poveli. Nakon pola sata igre, Matar je pobjegao Periću, ušao je iskosa u šesnaeseterac i kad smo očekivali udarac, zavrnio je u sredinu, ali Čabraja to mirno počistio. U istoj minuti, sudac Kulušić je malo zastao i poslušao društvo iz VAR sobe nakon duela Majera I Lovrića. Brzo je pokazao da se igra nastavi, ništa od jedanaesterca za Goricu.

Modri su poveli početkom druge dionice pogotkom Petković a ubrzo nakon toga, naklon starta Čabraje,u 50-toj minuti, s terena je iznesen Joey Suk. Izgledalo je grdo, nalikovalo je na težu ozljedu, neki dečki iz Gorice primali su se za glavu i vikali da je noga slomljena. Lovrić je prvi put na utakmici oprobao svoj sjajni udarac s nekih dvadesetak metara, ali je pogodio živi zid.

Odmah nakon toga, Matar je pucao glavom, ali Livaković je sjajno obranio. Baš kao i u prvom dijelu, start drugog bio je identično vatren. Bruno Petković je nakon sat vremana igre bio u izglednoj situaciji iskosa, nekih desetak metara je pucao, ali je Banić obranio. A onda u zadnoj minuti sudačke nadoknade Gorica je mogla do boda, Matar je pogodio vratnicu! Nije pogodio s nekoliko metara.. Modri su se tako ipak dokopali značajne pobjede.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završilo je na Maksimiru minimalnom pobjedom Dinama, pogotkom Petkovića. Ali DInamo je opasno živio do samog kraja... Bio je i korner za Goricu, Livaković je uhvatio i sačuvao Modre.

90+5' KAKVA PRILIKA ZA GORICU! Matar je pogodio vratnicu, nakon prebačene lopte u kazneni prostor. Mogli su gosti potpuno šokirati Dinamo u samoj završnici.

90+4' Ulazak Marka Tolića u igru umjesto Oršića, samo taktička promjena Damira Krznara za posljednje sekunde. Inače, Mišić je sada zaradio žuti karton.

90+1' Igra se prva od četiri minute sudačke nadokande. Kakav promašaj Atiemwena! Prazan gol... Gavranović je pobjegao obrani, odigran je dupli pas s Ademijem, Banić je obranio, a Atiemwen s nekih dvadesetak metara puca kraj gola.

89' Matar pored vratnice! Plete mrežu Gorica već neko vrijeme, izvukao se Matar desno, iskosa opalio... Bilo je to dosta opasno za Livakovića, no ostaje minimalno vodstvo Dinama.

86' Nema još puno do kraja, Siniša Oreščanin želi da njegova momčad pokuša doći do izjednačenja.

82' Gavranović unutra, Petković van. Petković jest izašao na nogama, vidjet će se je li s njime sve u redu. Ulazi i Ademi umjesto Majera.

79' Uh, kakav nezgodan start Jovičića, a onda i Babeca na Petkoviću koji se sjurio u "oršićevskom" stilu u kazneni prostor. Ni Petković ne izgleda dobro, valjda se nije ozlijedio... Žuti za Babeca, naravno.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

76' Keita radi faul u napadu, srušio je Atiemwena... Skočila je cijela gorička klupa, misleć da prekršaja nije bilo, ali Keita se podmetnuo Atiemwenu i tako zapravo napravio medvjeđu uslugu Hamadu koji bi nekako došao do lopte...

73' Još je jednom Lovrić imao priliku iz slobodnog udarca, sada malo više s desne strane, ali i to je otišlo pored vrata. Sprema se Hamad za ulazak, dogodit će se on upravo sada, i to umjesto - Lovrića!. Zanimljivo... Orešćanin je izvadio i Kalika, a ubacio Ngoualija..

71' Matar je dobio žuti karton nakon starta nad Theophileom, bilo je to dosta bolno za Dinamovog stopera.

68' Dvorneković je već zaradio žuti karton, bio je to prekršaj nad Franjićem. Dobio je Dvorneković sada treći žuti karton, neće ga biti zbog suspenzije u sljedećem kolu.

65' Keita umjesto Steenvoordena, a Dvorneković ide u igru umjesto Špikića, to su dvije gostujuće izmjene.

64' Izvan igre će Ivanušec, ući će Atiemwen. Izlazi i Jakić, unutra će Franjić. S druge strane, Goričani će svoje odraditi nakon Dinamovog kornera.

62' Kakva prilika za Dinamo! Majer je mogao, možda i morao sam završiti ovu akciju u kojoj je sudjelovao i Petković, ali to je na kraju ispalo jako loše. Išao je dodavati loptu - nikome.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

59' Spremna se sada mnoštvo promjena, jako su aktivne obje klupe. U zadnjih pola sata utakmica bi se glede fizionomije mogla uvelike promijeniti.

57' Udarac Petkovića nakon krasne asistencije Majera lijevom nogom, Banić brani. Nova "jedan na jedan" situacija koja se potpuno iznenada dogodila... Ukazuje se pomoć Steenvoordenu koji je sada lakše ozljeđen.

55' Dobra prilika glavom za Matara, ubacio mu je Muhammed, ali kakva sjajna refleksna obrana Livakovića! Evo i Gorice koja prijeti.

53' Suk je naravno i izašao iz igre, umjesto njega ušao je Nimely. Sada će Lovrić imati dobru priliku iz slobodnjaka. No, živi zid je to blokirao.

52' Kamiončić je odveo Suka iz igre, noga mu se nezgodno okrenula prilikom kontakta s Čabrajom.

50' Uh, sada jedan nezgodan duel Suka i Čabraje pred šesnaestercem Dinama! Suk je punom nogom pri udarcu potegnuo Čabraju i udario ga po koljenu. Obojica su ostala u bolovima, ali deblji kraj izvukao je veznjak gostiju koji se teže ozlijedio... Kulušić je na koncu dosudio slobodan udarac za Goricu. Liječnici su na terenu. Suk će izaći iz igre, vjerojatno neće moći nastaviti. Čabraja je dobio žuti karton.

47' GOOOOOL! Ristovski ubacuje na povratno dodavanje Ivanušeca, Petković zabija pored zakašnjelog Steenvoordena! Brzo je to Dinamo riješio, lagana zadaća za Makedonca, a čini se i još lakša za Petkovića. Sedmi pogodak u HNL-u ove sezone.

46' Počinje nastavak utakmice, nema promjena u sastavima.

POLUVRIJEME: Istekla je jedna minuta sudačke nadoknade. Nema golova na Maksimiru, a moglo ih je biti već nakon dvije minute, i to na obje strane.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

43' Bilježi se i pokušaj Ivanušeca, ali i nova obrana Banića. Dinamo nije u završnici prvog dijela iskoristio prilike koje je imao, makar one nisu bile toliko izražene kao one s početka.

40' Slobodni udarac za Oršića s oko 25 metara, ide to preko gola.

36' Mirnije razdoblje, Dinamo zaista igra - na mahove. Prodorni su Oršić i Ivanušec u trenucima kada je to potrebno, a Modri u svakom trenutku nastoje izgraditi svrsishodnu akciju pa se može očekivati neki brzi udar.

33' Možemo ustvrditi da je pravo čudo kako je još uvijek 0:0 na Maksimiru. Dinamo prijeti i dalje, Theophile je donio loptu jako visoko, nisu ga pripazili u Gorici sve dok se nije približio završnoj trećini.

30' Kakva prilika za Goricu! Matar je kao metak prošao pored Perića, ubacio u sredinu, tamo Čabraja čisti, praktički s gol-crte.

28' Probao je maločas i Mišić iz daljine, bio je to poprilično nezgodan udarac, ali i to je Banić ukrotio.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

26' Još uvijek uspješno odolijevaju gosti, a sad se dogodila i jedna komplikacija pred vratima Dinama koju je Livaković rezolutno riješio ispucavanjem.

23' Bilo je dobro od Majera to ubačeno, Theophile je bio u dobroj poziciji za udarac, završilo je u bloku.

22' Pa opet Oršić! Došao je u novu prigodu nakon duplog pasa s Majerom, Banić je izašao s vrata i skratio kut te dobro to obranio. Bit će korner za Modre.

18' Udarac Oršića preko gola. Probao je sa svoje, ljevokrilne pozicije, no bio je nagnut previše unatrag tako da nije mogao najbolje poklopiti loptu.

16' Steenvoorden je sada uspio zadržati Petkovića, ali ga je zahvatio po lijevom gležnju... Bit će slobodni udarac na polovici terena.

13' A sada na drugoj strani Theophile zagrađuje Matara. Dakle, i gosti mogu biti opasni, a to će svakako trebati koristiti. Evo nam i prvog žutog kartona, dobio ga me Musa Muhammed zbog prekršaja nad Oršićem. Nije bilo ništa strašno, nema ozljede za heroja Dinama od ranije ovoga tjedna. Opaska: Muhammeda neće biti u sljedećem kolu, ovo mu je bio treći akumulirani žuti karton.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

11' Steenvoorden je danas zadužen za Petkovića, upravo ga je jednom zaustavio u pokušaju prolaska pred šesnaestercem. Morat će gosti danas igrati "u kost", jer drugačije će teško zaustaviti Modre.

9' Pokušat će sada Gorica zadržati loptu nešto duže, ali Modri su krenuli željni nove pobjede u ovaj susret, pitanje je koliko će dugo napadima Modrih odolijevati Banić i društvo ispred njega.

6' Nešto mirnije minute nakon strahovitog početka, Dinamo kontrolira loptu, a onda je Majer s ruba kaznenog prostora opalio, bit će korner za domaće.

4' Jako je vatreno počela ova utakmica. Mogli su zabiti i jedni u drugi u nepune dvije minute.

2' Odmah prilika i za Goricu! Matar je probio desnu stranu, zavrnuo u sredinu no ispred Špikića se pojavio Livaković i uklizavanjem spriječio možda i pogodak.

1' Dvije prilike Dinama u prvoj minuti! Petković je nakon pogreške gostiju, odmah po kretanju s centra te asistencije Ivanušeca sam izašao pred Banića koji mu je obranio, a onda se zatresla i vratnica! Pogodio ju je Majer!

17.30 Utakmica na Maksimiru upravo je započela.

17.20 Gorica će večeras pokušati iznenaditi Modre. Možda će, rekli su iz kluba, igrači Damira Krznara biti umorni nakon rušenja Tottenhama.

17.10 Dinamo se naravno, večerašnjom pobjedom protiv Gorice može vratiti na vrh ljestvice.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

16.50 Stigli su sastavi za današnji ogled. Damir Krznar je napravio tri promjene u odnosu na Tottenham. Od prve minute kreću Čabraja, Mišić i Perić.


Najava utakmice: piše Nikola Lipovac / Jutarnji list

Još se nisu smirile strasti i euforija nakon Tottenhama, ukrcavanje u pobjednički plavi vlak još traje, a u nedjelju u 17.30 na stanicu Maksimir dolaze gosti iz Velike Gorice.

U prošle dvije utakmice Velikogoričanima su na klupi bili različiti treneri, Valdas Dambrauskas odnosno Siniša Oreščanin nasuprot Zorana Mamića, no kao što je poznato ulogu glavnog trenera preuzeo je dosadašnji pomoćnik Damir Krznar, koji je tako postao „nazočan” i u medijima.

- Već na rekuperacijskom treningu spuštamo loptu. Prvi razlog što je Gorica jedna od najboljih momčadi u našem prvenstvu, pokazuje to i tablica, a drugi što su uvijek najteže utakmice poslije europskih izazova - naglašava trener „modri” uoči derbija 26. kola hrvatskog nogometnog prvenstva. I dodaje:

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Povečerje u 1.00

- Pogotovo je teško nakon europskih utakmica koje pobijediš, jer veće je i emocionalno pražnjenje, eventualno se podrazumijeva i fešta, koju su dečki zavrijedili, ali nisu puno bančili, u jedan smo već ugasili svjetla, kako se ono kaže. Potrošili su se u tih 120 minuta, nije se lako oporaviti, običaj je da su oba dana nakon takvih utakmica treninzi rekuperacijski, što znači da treninga za Goricu ne bi ni bilo, no morat ću nešto pripremiti, ići ćemo u kompromis. Odradit ćemo taj trening koji će ih malo i umoriti, no imamo rezerve u onim igračima koji nisu nastupali cijelu utakmicu, morat ćemo koristiti i njih – nabrojao je aktualne probleme i rješenja Krznar.

Osim fizike, problem je i psiha, ali preduvjet je trenutno ipak fizika.

- Samo fizički spremni igrač može neke taktičke varijante ispoštovati, a mentalno, u motivacijskom dijelu, treba uvjeriti umornog igrača da može. Problem je uvijek prvih 10-15 minuta utakmice, dok njih, kako mi to kažemo, ne probije, no morate ih uvjeriti da i kad misle da ne mogu, da mogu, jer to je i znanstveno dokazano. Nitko još nije umro na terenu zato što je umoran!

Gorica je u zamahu, Krznar je dan ranije rekao „za nas je ona sad Arsenal i Manchester United”., Jesenas u Maksimiru „hat-trickom” ju je riješio Mario Gavranović (3-2), nakon što su se gosti vratili sa 2-0, na 2-2, a nedavno u Turopolju Kevin Theophile-Catherine u zadnjim sekundama sudačke nadoknade potvrdio preokret (4-3 nakon 2-3, a prije toga 1-2 nakon 1-0 za Dinamo).

- Da! Gorici apsolutno sav respekt. Izuzetno dobra momčad, sklona nadigravanju, momčad otvorenoga garda, ako je 2-0 za njih ili protiv njih utakmica im nije gotova, vrlo su dinamični, ali znaju biti i pragmatični. Znaju nadoknaditi, ali i sačuvati prednost. Mi smo im uspjeli uzeti tu prednost u Velikoj Gorici, ta utakmica nam je sigurno na pameti barem da broj primljenih golova svedemo na minimum, odnosno na nulu – kazao je Krznar.

Doista, ima Gorica nešto "dinamovsko" u sebi s tim vraćanjem nakon 0-2.

- Da – nasmijao se Krznar i zaključio: - Ali nadam se da će u nedjelju ona biti Tottenham.

Priprema za Kup

Siniša Oreščanin, trener trećeplasirane momčadi i polufinalista Hrvatskog kupa, u kojem gostuje u Maksimiru (termin još nepoznat), ističe da se momčad uspjela odmoriti od utorka, svi konkuriraju.

- Iskrene čestitke Dinamu, igračima i stručnom stožeru, vrhunska predstava koja puno znači i za HNL. Dinamo ima na svakoj poziciji dva, čak i tri igrača, ne očekujem da će im utakmica od četvrtka nešto puno poremetiti, vidjelo se i po izjavama svih nakon Tottenhama koliko cijene Goricu i na tome im hvala. Dinamo ima pritisak rezultata zbog borbe za 1. mjesto, a mi idemo svojim putem, tražit ćemo od igrača da u prvom redu uživaju, ali iskoristit ćemo je i kao pripremu za polufinale Kupa – poručio je Oreščanin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 07:37