Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
VELIKI DERBI NA MAKSIMIRU

VIDEO: DINAMO ZABIO NAJBRŽI GOL SEZONE PA POMEO RIJEKU! Pogledajte što se dogodilo - lopta je krenula s centra, a kapetan je već slavio

Nogometaši Dinama u jednom od dva subotnja derbija na Maksimiru svladali su Rijeku s 4:0 u sklopu 24. kola HNL-a, a strijelci su bili Ademi, Kadzior, Oršić i Gojak. Modri i dalje drže prvo mjesto s 59, dok je Rijeka ostala na trećemu mjestu s 41 bodom. U srijedu na Poljudu Dinamo igra protiv Hajduka u 19.00 h.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. veljača 2020. 17:14

DINAMO - RIJEKA 4:0 (Ademi 1', Kadzior 81', Oršić 85', Gojak 90'+3')

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Moharrami, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Moro - Kadzior, Majer (od 68. Gojak), Ademi (od 82. Đira), Oršić - Kulenović (od 62. Petković)

Trener: Nenad Bjelica

RIJEKA (3-5-2): Pandur - Escoval (od 46. Pavičić), Velkovski, Smolčić - Raspopović (od 69. Tomečak), Halilović, Capan, Lončar, Štefulj - Čolak (od 76. Sterling), Gorgon

Trener: Simon Rožman

ZAGREB - stadion Maksimir Gledatelja: 4.645 Sudac: Duje Strukan (Split)

Modri u Split dolaze s plus 14! Rijeka se u Maksimiru nadala, prijetila i nije se predavala do same završnice, ali na kraju je, u zadnjih desetak minuta, Dinamo dodao gas i uvjerljivo slavio (4:0).

Bjelica je nakon derbija mogao zadovoljno trljati ruke, dobio je u ovih 90 minuta veliki "bingo". Ostavio je Dinamov trener opet na klupi Brunu Petkovića. Bila je to glavna tema do početka susreta, hoće li "hladnjaču" Bjelica parkirati i na Poljudu, ili je Petković položio lekciju? Kasnije je baš Petković s dvama potezima uvelike pripomogao kapitulaciji Riječana.

Međutim, nije puno bilo vremena za razmišljanje o Petkoviću, Dinamo je poveo već u 24. sekundi! Arijan Ademi je bio strijelac, Rijekina obrana još u "leru", na semaforu je pisalo 1:0.

Najbrži je to gol koji je Dinamo u HNL-u zabio u Maksimiru, ukupno najbrži Dinamov još uvijek je onaj Eduardov protiv Slavena Belupa u Koprivnici 2007. (18. sekunda). Najbrži, pak, gol u Maksimiru zabio je Gabrijel Boban u dresu Zagreba 2015. (16. sekunda).

Nemoćno je Rijekin vratar Pandur širio ruke, nije ni njemu bilo jasno kako je tako brzo kapitulirao. Pamte Dinamovi navijači jednog igrača sličnog prezimena, Steauina igrača Basaraba Pandurua, taj je bio koban 1993. u porazu i ispadanju iz Europe. Rijekin vratar u nedjelju nije bio tako goropadan.

Kad tako brzo dođe gol, naravno da mnogi trenerski planovi padnu u vodu. Simon Rožman zamislio je sigurno čvrstu Rijeku, koja neće srljati, ali će prijetiti iz kontri. Spomenimo i da je zbog ozljede iz kombinacije za momčad otpao Franko Andrijašević.

Međutim, taj je pogodak šokirao goste, koji su vrlo, vrlo teško i rijetko dolazili pred Dinamov šesnaesterac, Modri su dominirali i kontrolirali utakmicu. Bili su Bjeličini igrači motivirani i raspoloženi, krenuli su i po drugi pogodak, najbliže mu je opet bio Ademi. Majer je odlično ubacio, kapetan bio sam pred Pandurom, loše zahvatio loptu glavom, pokraj gola. Pucao je prije toga Ademi u Pandura i s 18 metara.

Najbolju i najljepšu akciju Modrih, pogodak za 2:0, poništio je VAR. Kombinirali su Dinamovi igrači, vrlo dobri Oršić proigrao je Kulenovića, on zabio pod gredu. Međutim, sudac Strukan dugo se konzultirao s VAR sobom, trajalo je to više od tri minute. Na kraju je Strukan dobio potvrdu da je Oršić bio u zaleđu, ostalo je 1:0. Ali, Dinamo je nedvojbeno zaslužio drugi gol, Ademi je tjerao suigrače naprijed, Majer podijelio nekoliko kvalitetnih lopti, Oršić "grizao", Kulenović bio uporan, Moro u vrlo dobro izdanju.

Rijeka je preživjela prvih 45 minuta s minimalnim zaostatkom, na odmoru je Rožman ubacio Pavičića umjesto Escovala. I povezali su gosti redove, počeli igrati, zaredali s kornerima, počeli se muvati pred Dinamovim kaznenim prostorom, dok su Modri malo stali, nestala je njihova dominacija. A onda je u 61. minuti, uz pljesak Maksimira, ušao u igru i Bruno Petković.

Ipak, Rijeka je i dalje bila bolja, bez velike prilike, zicera, ali Dinamova obrana bila je na iglama, u strahu od zalutalog metka. Opet se dopao Štefulj, dosta je puta prošao lijevom stranom, centrirao...

Tek je Gojak u 75. minuti zaprijetio s 20 metara, pokraj gola, dotad je Pandur odmarao. No, Rijeka nije iskoristila te trenutke dobre igre, a Petković je ipak pokazao dio svoje genijalnosti. Uz aut crtu, kao da igra krilo, prošao je Velkovskog, ubacio na peterac, tamo je natrčao Kadzior i pogodio za 2:0. Pa još jednom Petković glavom, druga asistencija, odlično za Oršića koji je prebacio Pandura.

Za potpuno Bjeličino zadovoljstvo zabio je i Gojak u sudačkoj nadoknadi. Visokih 4:0 u revanšu za Kup, probudio je Petkovića, zabio je Oršić, koji je u završnici i asistirao Gojaku, uoči velikog derbija na Poljudu sve je u Maksimiru opet pozitivno.

DINAMO - RIJEKA 4:0 (Ademi 1', Kadzior 81', Oršić 85', Gojak 90'+3')

DINAMO: Livaković - Moharrami, Theophile, Dilaver, Leovac - Ademi - Kadzior, Majer, Moro, Oršić - Kulenović

RIJEKA: Pandur - Escoval, Velkovski, Smolčić - Raspopović, Halilović, Capan, Lončar, Štefulj - Gorgon, Čolak

-----------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - GOOOL! Sjajna akcija Dinama... Bruno Petković navukao je na sebe dvojicu igrača Rijeke te pravovremeno uposlio Kadziora koji dugačkom loptom pronalazi Oršića, a krilni napadač Modrih asistira Ameru Gojaku za četvrti gol Dinama na Maksimiru!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85' - GOOOL! Prekrasan pogodak postigao je Mislav Oršić! Opet je Bruno Petković odigrao veliku ulogu u toj akciji, glavom je prebacio jednu 'svijeću' do Oršića koji bježi Velkovskom, a zatim majstorskim 'lobom' zabija treći gol Dinama protiv Rijeke!

82' - Treća izmjena u momčadi Dinama. Umjesto Ademija u igri je Marko Đira.

81' - GOOOL! Bruno Petković odradio je 'lavovski' dio posla, prošao je Velkovskog i centrirao ljevicom u peterac gdje je Damian Kadzior opalio ljevicom i pospremio loptu iza nemoćnog Pandura... Dinamo vodi 2:0!

76' - Posljednja zamjena kod Rijeke. Izlazi Antonio Mirko Čolak, debitirat će 20-godišnji napadač Srednjoafričke Republike Sterling Yateke.

70' - Potpuno blijedo i bezidejno djeluju obje momčadi u nastavku. Nema pravih prigoda, i Bjelica i Rožman odlučili su taktizirati do iznemoglosti...

69' - Odmah reagira Simon Rožman. Izlazi Raspopović, mijenja ga Ivan Tomečak.

68' - I druga izmjena u momčadi Dinama. U igri je Amer Gojak umjesto Lovre Majera.

62' - Prvu promjenu radi Nenad Bjelica. Iz igre vadi Sandra Kulenovića, ući će Bruno Petković.

- Na maksimirskom stadionu večeras je 4.645 gledatelja.

55' - 'Nestao' je Dinamo u drugome dijelu, Riječani su preuzeli inicijativu i nastoje doći do izjednačujućeg pogotka.

46' - Počinje drugo poluvrijeme na Maksimiru. Simon Rožman napravio je jednu izmjenu u momčadi Rijeke, u svlačionici je ostao Escoval, zamijenit će ga Domagoj Pavičić. Kod Dinama nema promjene.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su poveli već u 24. sekundi pogotkom kapetana Arijana Ademija, što je jedan od najbržih golova u povijesti HNL-a. Modri su do kraja uspjeli još nekoliko zaprijetiti - Ademi se mogao i drugi put upisati u strijelce - a mrežu je zatresao i Sandro Kulenović, no njegov je gol poništen nakon intervencije VAR-a zbog zaleđa. Riječani su 'ostali dužni', u prvome poluvremenu nisu uputili niti jedan udarac prema golu Dinama.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

39' - 'Požutio' je sada i Arijan Ademi zbog naguravanja i prekršaja na Raspopoviću.

27' - GOOOL! Ipak ništa od gola! Kulenović je postigao gol, no čini se da je prije toga Mislav Oršić bio u zaleđu... radilo se o milimetarskom zaleđu i prekid je trajao gotovo punih pet minuta.

26' - Strašna šansa za Modre! Majer je fantastičnim centaršutom 'u trepavicu' pogodio Ademija koji s pet metara glavom promašuje cijela vrata!

23' - Žuti karton dobio je Luka Capan zbog prekršaja na Moharramiju, ali i zbog prigovora sucu.

16' - Prilika za Modre. Ademi je opalio s vrha šesnaesterca, a Pandur to sjajno brani.

10' - Rijeka je pohvatala konce nakon početnoga šoka i stvorila nekoliko poluprilika na Dinamovoj strani. Rani je pogodak animirao navijače Modrih te od prve minute na Maksimiru odzvanja: 'Dinamo Zagreb, ale...'

1' - GOOOL! Dinamu je trebalo samo 24 sekunde za pogodak protiv Rijeke! Tek što je lopta krenula s centra, kombinirali su Kulenović i Oršić, a kapetan Arijan Ademi ubacio se iz drugog plana i poentirao pored Pandura koji je udarac zamalo i obranio, no od vratnice se lopta otkotrljala u mrežu... Modri vode 1:0, a stigla je i potvrda - ovo je najbrži pogodak ove sezone u HNL-u.

1' - Počeo je derbi na Maksimiru!

-----------------------------------------------------

17.00: Glavni sudac derbija na Maksimiru je Duje Strukan iz Splita.

Koprivnica, 120317.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 24. kola prve HNL izmedju Slaven Belupa i Osijeka.
Na fotografiji: sudac Duje Strukan.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

16.15: Objavljeni su službeni sastavi. Trener dinamovaca Nenad Bjelica opet se odlučio za prvu postavu bez Vatrenog napadača Brune Petkovića. Umjesto njega u startnoj je postavi Sandro Kulenović. Na klupi će ostati i Amer Gojak, a u veznome će redu uz kapetana Ademija zaigrati Damian Kadzior, Nikola Moro, Lovro Majer i Mislav Oršić.

Dvije su promjene kod Riječana. Umjesto Franka Andrijaševića u napadu će, zajedno sa Čolakom, zaigrati Alexander Gorgon, a u veznome redu neće biti Tomečaka - u udarnoj postavi mjesto je našao Momčilo Raspopović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:35