Matija Djanjesic / CROPIX
VEČER UZBUĐENJA U HNL-U

VIDEO: DOMINACIJA RIJEKE ZAMALO ZAVRŠILA PORAZOM Rijeka zabila nakon desetak velikih prilika, bivši dinamovac 'zapucao' pobjedu u zadnjim minutama

Nakon smjene Igora Bišćana riječka je Armada ponovno bila 12. igrač na Rujevici. U 11. kolu HNL-a u Rijeci igrala je Lokomotiva koja je dugih šest godina čekala na prve bodove protiv Bijelih. Veliki test za novog trenera Slovenca Simona Rožmana počeo je obećavajuće, a onda su Lokosi ekspresno uzvratili. Mrežu je za 1:0 zatresao Franko Andrijašević, no na početku drugog dijela izjednačio je Myrto Uzuni i rezultat se do kraja nije mijenjao. Riječani su sada četvrti na ljestvici s 19 bodova, a Lokosi na šestome s četiri boda manje.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. listopad 2019. 20:59

RIJEKA - LOKOMOTIVA 1:1 (Andrijašević 45'+1' / Uzuni 49')

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo – Kvržić, Župarić, Escoval, Smolčić – Halilović, Lončar (od 90. Babić) - Acosty (od 64. Pavičić), Andrijašević, Gorgon (od 89. Iglesias) – Puljić

Trener: Simon Rožman

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Grbić – Moharrami, Karačić, Kolinger, Marković – Cokaj, Jakić (od 66. Assane) – Uzuni, Sammir (od 84. Tolić), Kastrati (od 79. Drožđek) – Budimir

Trener: Goran Tomić

RIJEKA Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 4835. Sudac: Igor Pajač (Zelina)

Nogometaši Rijeke i Lokomotive podijelili su bodove (1:1) u posljednjoj utakmici 11. kola ishodom kojim će puno zadovoljniji biti gosti iz Zagreba.

Simon Rožman u HNL-u je na klupi Bijelih debitirao remijem nakon kojeg će sigurno imati što za raditi tijekom reprezentativne stanke. Realizacija nije bila na razini budući da su Riječani stvorili pregršt prilika koje nisu uspjeli realizirati, ali morat će Rožman puno pažnje posvetiti i defanzivnoj tranziciji budući da je Lokomotiva lakoćom okomito izlazila na riječke braniče. Ta dva elementa mogli su Bijele stajati i tog jednog boda budući da je Prskalo u završnici morao spašavati svoju mrežu pred Budimirom.

Simon Rožman ostao je pri onoj da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja i na Lokomotivu krenuo s identičnom postavom kao i protiv Varaždina. Njegova je ideja da Rijeka igra na prednji pogon, tih 4-2-3-1 nerijetko u fazi napada izgleda kao 4-2-4, ali i iziskuje veliku potrošnju veznjaka Lončara i Halilovića. Ipak, još je jednom to izgledalo dobro, Rijeka je u prvom poluvremenu stvorila pregršt prilika pa je minimalno vodstvo moglo biti i izraženije, ali je početna prednost mogla otići i na stranu Lokosa.

Bijeli su rezervirano ušli u utakmicu, a gostujući trener Goran Tomić naglasak stavio na krilne pozicije, ciljajući na brzinu Kastratija i Uzunija, dubinsku loptu Sammira, ali i neiskustvo Smolčića koji je na lijevom boku dobio prednost pred Mamićem.

I djelovalo je to obećavajuće u prvih 15-ak minuta, Lokomotiva je bila okomita budući da je Rijeka u sredini bila bez duela pa je Sammir lako odigravao lopte s očima od kojih je najbolja bila ona za Kastratija u 15. minuti kada je izašao sam pred Prskala pa u stopostotnoj situaciji pucao pored gola.

Ipak, zicer Lokosa kao da je resetirao Riječane koji su sve više počeli ličiti na momčad iz Varaždina od prije sedam dana. Napadi Bijelih počeli su se sve brže izmjenjivati, a Grbić čuvati nulu. Acosty (18'), Escoval (22'), Andrijašević (25', 28', 43'), Kvržić (30', 35'), Puljić (31') i Gorgon (33') imali su dobre situacije u kojima ili nije bila precizna završnica ili je Grbić bio dobro postavljen.

Napadačka igra i pritisak na zadnju liniju Lokomotive koje je tražio Rožman na kraju su se isplatili Bijelima zahvaljujući reakciji Franka Andrijaševića koji je izmaknuo pažnji obrane Lokomotive i lako poentirao iza Grbića.

Rijeka je odlično zatvorila prvo poluvrijeme, ali jako loše otvorila drugo. Escoval je u 49. minuti gotovo na centru izgubio duel s Kastratijem, Uzuni ostao na širokom prostoru i dobio loptu pa neometan potentirao okrunivši bolji ulazak Lokosa u drugo poluvrijeme.

Rijeci je trebalo 15-ak minuta da ponovo dođe na radnu temperaturu, odličnu priliku imao je i Budimir čiji je pokušaj na putu prema praznom golu zaustavio Župarić, prije nego je Grbić ponovo morao spašavati. Najprije je Smolčićev udarac poslije odbijanca skrenuo u korner, pa onda pogledom ispratio Kvržićev udarac koji je odsjeo na vratnici. Rožman je ubacio Pavičića za Acostyja, Rijeka prebacila težište igre na polovicu Lokomotive, prijetila Grbiću preko Halilovića, vratar gostiju spriječio je i autogol Karačića pa završni pritisak Bijelih nije dao rezultata. Nije bezopasna bila ni Lokomotiva, imala je nekoliko obećavajućih otvaranja, ali kao da im je nedostajalo malo više hrabrosti da ozbiljnije ugroze Prskala. Kada su izašli s dva okomita pasa dobili su zicer u 89. minuti preko Budimira, ali Prskalo je sjajno reagirao.

Tomić: Unatoč šansama, remi je najrealniji

Rijeka je remizirala četvrti put u ovom prvenstvu na Rujevici istim rezultatom (1:1), koji domaće neće zadovoljiti iako je Andrej Prskalo u završnici spašavao bod.

- Zadovoljan sam većim dijelom utakmice, u ovom kratkom periodu željeli smo od igrača pravu energiju na igralištu i mislim da smo to dobili, pogotovo u završnici prvog poluvremena kada je bilo ritma i dinamike, a šteta što nismo zabili drugi gol. Znali smo da je Lokomotiva dobra iz kontre, ali kada igramo kući moramo ići na drugi gol. Čestitke igračima, zahvala publici i navijačima... Mi ćemo doma uvijek igrati napadački, kontinuirani napad treba automatizma i na tome ćemo raditi - rekao je trener Rijeke Simon Rožman.

Goran Tomić imao je puno više razloga za zadovoljstvo, iako se nije mogao sjetiti kada je njegova momčad na Rujevici imala toliko zicera.

- Veliki bod za nas, tradicije su tu da se ruše. Nama je ovo neugodno gostovanje i napokon smo prekinuli negativan niz. Odlično smo ušli u utakmicu, Rijeka je nakon toga preuzela konce, imala prilika i poluprilika, postigla pogodak u najnezgodnijem trenutku za nas. Drugo poluvrijeme smo odigrali odlično, bili smo kompaktni i strpljivi, naravno da je Rijeka imala dominaciju, ali dali smo sve od sebe i mislim da je remi najrealniji rezultat, iako je mogao otići na obje strane. Imali smo dosta izrazitih prilika i moramo biti koncentriraniji, ali zadovoljan sam jer ih nije lako stvoriti protiv momčadi kakva je Rijeka - rekao je Goran Tomić. (msu)

RIJEKA - LOKOMOTIVA 1:1 (Andrijašević 45'+1' / Uzuni 49')

RIJEKA: Prskalo - Smolčić, Escoval, Župarić, Kvržić - Lončar, T. Halilović - Gorgon, Andrijašević, Acosty - Pujlić

LOKOMOTIVA: Grbić - Marković, Karačić, Kolinger, Moharrami - Jakić, Cokaj - Uzuni, Sammir, Kastrati - Budimir

--------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - Kakva šansa za Rijeku! Babić je bio u skoku, a njegov udarac glavom s desetak metara odlazi pored vratnice! Bila je to posljednja prilika da Riječani dođu do tri boda...

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

90' - Dvostruku zamjenu radi Simon Rožman u posljednjim minutama susreta. Izašli su Gorgon i Lončar, u igri su Iglesias i Babić.

89' - Što je sada promašio Budimir! Tolić je fantastično uposlio napadača Lokosa koji je izbio sam pred Prskala, mogao je pucati kako i gdje je htio, a vratar Riječana čudesno skida tu stopostotnu šansu!

85' - Posljednji put mijenja Tomić. Umjesto indolentnog Sammira u igri je Marko Tolić.

83' - Žuti karton dobio je strijelac izjednačujućeg pogotka Myrto Uzuni zbog udaranja laktom Stjepana Lončara. Uzuni smatra da tu nije bilo prekršaja i nikako se ne može pomiriti sa sučevom odlukom...

79' - Druga zamjena u momčadi Lokomotive. Izašao je Kastrati, u igri je Domagoj Drožđek.

79' - Zamalo je sada Karačić prevario vlastitog vratara! U namjeri da izbije loptu, branič Lokosa skrenuo ju je prema svome golu, a spretni Ivo Grbić još se jednom istaknuo fenomenalnom reakcijom i spriječio siguran pogodak!

- Na tribinama Rujevice večeras je 4785 gledatelja.

77' - Opet je Rijeka ubacila u višu brzinu! Silovito je opalio Halilović s dvadesetak metara, a udarac je prošao malo pored gola!

75' - Veliku su šansu imali Riječani! Assane je skrivio prekršaj u zoni udarca i zaradio žuti karton, izveo je to Gorgon i kratko dodao Puljiću koji puca precizno, ali slabo, prošlo je to pored živog zida, no Grbić se nije dao iznenaditi!

68' - TRESE SE VRATNICA NA RUJEVICI! Opalio je Kvržić ljevicom s vrha šesnaesterca, Grbić se ispružio na golu, a lopta se od vratnice odbila u peterac! Uspjeli su to nekako raščistiti gosti...

66' - Mijenja i Goran Tomić. Izašao je Jakić, zamijenit će ga Senegalac Pape Assane.

64' - Prvu zamjenu radi Rožman. Iz igre će Acosty, priliku dobiva Domagoj Pavičić.

58' - Ne predaje se Lokomotiva! Sada je zaprijetio Budimir, a Župarić je to glavom skinuo praktički s gol-linije!

49' - GOOOL! Šok na Rujevici, stigao je brzi odgovor Lokomotive! Sijevnula je brza kontra i ostala je prorijeđena riječka obrana, a lopta je došla do Uzunija koji je s vrha šesnaesterca fantastičnim udarcem matirao Prskala!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Lokomotiva je pokazala veliku želju u otvaranju utakmice, nekoliko su puta gosti uspjeli zaprijetiti, ali nakon furioznog starta na terenu je postojala samo jedna momčad - Rijeka! Pod novim trenerom Slovencem Simonom Rožmanom Bijeli su stvorili pregršt prilika i samo zahvaljujući sjajnom vrataru Lokosa Ivi Grbiću rezultat nije veći. Prijetili su Riječani iz svih pozicija, stvarali su šanse iz minute u minutu, a pogodak je uslijedio u sudačkoj nadoknadi. Obrana gostiju nije izdržala, strijelac je bio Franko Andrijašević.

45'+1' - GOOOL! Nisu izdržali Lokosi! Sijevnula je kontra Riječana, sjurio se Acosty u šesnaesterac i pucao po golu, Grbić je to uspio obraniti, no na odbijanac je naletio Andrijašević i pospremio loptu u mrežu! Velika dominacija i zasluženo vodstvo Bijelih...

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Kakav je ovo bio zicer... Smolčić je centrirao i pogodio Andrijaševića 'u trepavicu', a njegov udarac glavom s tri-četiri metra opet hvata Grbić! Bliži se poluvrijeme i Lokosi jedva čekaju predah.

40' - Pokušao je i Puljić iz slobodnjaka, otišlo je to visoko iznad grede. Lokosi nikako da dođu do daha...

37' - Prvi žuti karton za goste. Marković je neoprezno kopačkom pogodio u glavu Acostyja i opravdano dobio žuti karton.

35' - I još jednom šutira Kvržić i opet prolazi lopta pored vratnice... Lokosi su 'na aparatima'!

33' - Strašno igra Rijeka pod novim trenerom! Gorgon je sjajno ciljao s dvadesetak metara, bio je to izvrstan udarac i prošao je malo iznad grede! Rujevicom se ori 'Rijeka! Rijeka'! Fantastična je atmosfera večeras u Rijeci, prava navijačka...

Rijeka, 061019.
Stadion Rujevica.
Utakmica 11. kolo, 1. HT HNL, HNK Rijeka - Lokomotiva.
Na fotografiji: navijaci Armade.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

31' - Pogodak visi u zraku, pitanje je dokad će se gosti držati... Andrijašević je sjajnim centaršutom pronašao Puljića, a njegov udarac glavom hvata Grbić! Nesavladiv je zasad vratar Lokosa...

30' - Lokosi su pod pravom rafalnom paljbom! Zaprijetio je Kvržić s ruba šesnaesterca, udarac je prošao malo pored vratnice!

29' - 'Požutio' je sada i drugi igrač Bijelih, Acosty je nagazio Uzunija i opravdano ušao u Pajačevu knjižicu.

28' - Riječani su preuzeli dominaciju... Opalio je Franko Andrijašević iz daljine, no hvata to Ivo Grbić.

22' - I još jedna šansa za Bijele! Sada je Escoval bio najviši u skoku, a njegov udarac glavom sa šest-sedam metara odlazi malo iznad grede!

18' - Uzvraćaju i Riječani! Acosty je potegao s dvadesetak metara, bio je to opasan udarac, dobro se ispružio Grbić na golu i izbacio to u korner!

16' - Kakva šansa za Lokose! Sammir je majstorskom asistencijom izbacio 'pola' riječke obrane i gurnuo Kastratija u šansu, a kosovski je nogometaš promašio zicer nad zicerima, prošlo je to malo pored vratnice!

14' - Zaoštrilo se na Rujevici... Cokaj je vukao za dres Tibora Halilovića, zatim je Halilović uzvratio udarcem laktom u čeljust Lokomotivina veznjaka, a glavni je sudac pokazao prvi žuti karton na utakmici.

10' - Počelo je žestokim tempom na riječkom stadionu, prilike se izmjenjuju na objema stranama i prepune tribine uživaju u dinamičnom okršaju. Zasad bez opasnijih šansi, ali vidjeli smo dosad pregršt sjajnih poteza...

1' - Počela je utakmica na Rujevici!

--------------------------------------------------

18.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona na Rujevici. Glavni sudac je Igor Pajač iz Zeline. Armada je u velikom broju pohrlila na sjever i očekuje se fantastična atmosfera na večerašnjem susretu!

18.00: Objavljeni su službeni sastavi. Novi trener Riječana, Slovenac Simon Rožman, u početni je sastav uvrstio Hrvoja Smolčića, dok je donedavni strateg Bijelih Igor Bišćan u toj formaciji forsirao Ivana Tomečaka kojemu to nije bila prirodna pozicija. Iako se očekivao nastup Antonija Mirka Čolaka, čini se da prvi napadač Rijeke još uvijek nije spreman za povratak nakon ozljede, tako da će isturenu špicu igrati Jakov Puljić.

Trener Lokosa Goran Tomić na klupi je ipak ostavio Dinu Halilovića tako da na Rujevici nećemo gledati 'bratski' okršaj, barem ne od prve minute... Umjesto njega startat će Enis Cokaj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 05:49