Foto: Vojko Basic / CROPIX
UZBUDLJIVI RASPLET HNL-A

VIDEO: EUROPA JE SVE BLIŽE! HAJDUK NAPRAVIO POTPUNI PREOKRET POSLIJE ŠOKANTNOG STARTA NA POLJUDU Sve je opet riješio junak cijele Hajdukove sezone!

Nogometaši Hajduka na Poljudu su u 32. kolu HNL-a dočekali zaprešićki Inter, a slavili su Bijeli s 3:2. Autogolom je Svatok doveo goste u vodstvo, da bi 20 minuta kasnije Muhar također autogolom vratio stvari na početak. Mijo Caktaš je dvama pogocima riješio pitanje pobjednika, a u sudačkoj je nadoknadi Conev smanjio vodstvo Hajduka. Splićani su četvrti na ljestvici HNL-a s 53 boda, jednako kao i Osječani koji imaju utakmicu manje, a Inter je ostao osmi s 28 bodova.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. svibanj 2019. 12:59

HAJDUK - INTER ZAPREŠIĆ 3:2 (Muhar 33' ag., Caktaš 44', 71' / Svatok 13' ag., Conev 90'+3')

HAJDUK: Posavec - Fomitschow, Svatok, Ismajli, Tudor - Hamza, Nejašmić, Jurić - Caktaš, Jradi - Tahiraj

INTER ZAPREŠIĆ: Kelava - Tatomirović, Buljat, Šimunec, Valentić - Conev, Muhar, Postonjski, Haramustek - Brezovec, Serderov

Pobjeda za korak bliže Europi. Tri boda viška ispred Gorice i napad na treću poziciju Osijeka epilog su uspjeha Hajduka nad Interom. Pobjednika je odlučio igrač kojeg smo u najavi titulirali kao ključnog – Mijo Caktaš. Sve je palo na Caktaša u najavi i Caktaš je sve podigao na travnjaku. Zabio je pogodak koji je prelomio utakmicu, potom još jedan opravdavši epitet "Europe na svojim leđima".

VIDEO: Jurica Radić

Bez Jaira i Gyurcsa zabija Caktaš, i to uz asistencije Jurića i Jradija koji se potvrdio kao ozbiljan izvođač prekida. Utakmica koja nije imala osobitu kvalitetu pamtit će se po dva stoperska autogola, dakako, i po hladnoći, neubičajenoj za proljetni Split.

Kišno poslijepodne svibnja izgledalo je kao sredina studenoga. Friško je bilo na Poljudu, vrijeme za zimske jakne u "debelo proljeće". Zato se u skupilo 5236 gledatelja što je najmanja posjeta ove sezone. Torcida se na sjeveru stisnula ispod krova na sjeverozapadu, svi su bježali od kiše i hladnoće.

Brezovec je u 9. minuti pobjegao po desnoj strani obrane Hajduka, došao pred Posavca, ali vratar Bijelih odlično je regairao, odbio šut u korner. Brezovec je pokazao model igre Intera, jer četiri minute kasnije Zaprešićani su poveli iz identične kontre. Samo se ovog puta u glavnoj ulozi našao Serderov.

Iznenađujuće, sretno i spretno iznenađujuće su poveli gosti iz nespretne reakcije Svatoka, ali iznenađujuće samo za one koji nisu uživo promatrali utakmicu.

Hajduk je na početku standardno imao posjed, držao loptu i gradio igru, a Inter bivao opasniji iz kontri. Na prvu šansu Hajduk čekalo se do 23. minute, kada je Tahiraj izašao je sam pred Kelavu iskosa s lijeve strane, ali ima iskustva i čuvar mreže Intera. Skinuo je Kelava "zicer" Tahiraju, ali nemoćan je bio na udarcu svog igrača.

Poravnao je Hajduk iz autogola Muhara, ali pet minuta potom ponovno je "vruće" bilo pred vratima Posavca. Serderov je bio na udarcu, istrčao je Posavec, pucao je Rus, a u zadnji trenutak blokirao Ismajli za korner. Opasno je izgledalo, pokazao je Inter da se neće predati i zadovoljiti remijem. Ali, puno veća ambicija i što je još važnija, veća klasa, bila je u nogama hajdukovaca. U dva poteza matirali su Tudor i Caktaš vratara Kelavu i do poluvremena Hajduk je vratio utakmicu u očekivani okvir.

VIDEO: Jurica Radić

Da je Tahiraj početkom drugogo dijela (52.) bio precizniji, utakmica bi već tada imala riješeno pitanje pobjednika. Sjajnu je prizemnu loptu sa desne strane poslao Jurić, Tahiraj je odmah šutirao, ali slabo je zahvatio i nije pogodio okvir vrata. U sljedećem napadu već je morao intervenirati i Posavec na šut Coneva, a potom je Jradi u izglednoj prilici sa ruba kazneog prostora pucao pored vrata. Iz opisa prigoda jasno je da se obostrano zaigralo otvoreno, bez kalkulacija.

Hajduk je prijetio preko desne strane gdje se Jurić ubacivao ispred Tudora i povratnim loptama pokušavao kreirati opasnost pred Kelavinim vratima. Ozbiljan je Hajduk bio i u prekidima, u 66. je Ismajli na korner Jradija pucao glavom, ali Kelava je neutralizirao taj pokušaj sa šest metara. Hamzin udaraca sa 18 metara okrznuo je Kelava izmamivši uzdahe sa tribina u 69. minuti. Ali, iz kornera sve je riješeno, još jednom je zabio Caktaš i Hajduk je mogao mirno odraditi ostatak utakmice za šestu uzastopnu poljudsku pobjedu nad Interom.

Postigli su Žuti i drugi zgoditak u finišu, u 86. minuti Jurica Buljat je poslao loptu u mrežu nakon ubačaja iz slobodnog udarca, ali Jović je prihvatio signalizaciju zaleđa pomoćnika Modrića i poništio pogodak. Na kraju je Conev zabio za goste koji su nakon peu takmica u nizu na Poljudu ponovno zabili Hajduku. I to je nešto.

HAJDUK - INTER ZAPREŠIĆ 3:2 (Muhar 33' ag., Caktaš 44', 71' / Svatok 13' ag., Conev 90'+3')

HAJDUK: Posavec - Fomitschow, Svatok, Ismajli, Tudor - Hamza, Nejašmić, Jurić - Caktaš, Jradi - Tahiraj

INTER ZAPREŠIĆ: Kelava - Tatomirović, Buljat, Šimunec, Valentić - Conev, Muhar, Postonjski, Haramustek - Brezovec, Serderov

---------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - GOOOL! Čulina je ubacio s desne strane, Mišković propustio za Coneva, a sjajni Bugarin bježi obrani Hajduka i pogađa za smanjenje vodstva! No čini se da je premalo vremena za novo izjednačenje...

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - Posljednju zamjenu radi i Oreščanin. Umjesto Caktaša u igri je Dino Bešarović.

86' - Posljednja zamjena kod Intera. Steven Petar Luštica u igri je umjesto Karla Muhara.

82' - Mijenja odmah i Toplak. U igri je Antonini Čulina, a izašao je Postonjski.

81' - Druga zamjena kod Bijelih. Ušao je Dario Špikić umjesto Jradija.

78' - Prilika za Hajduk. Opalio je Nejašmić s oko 30 metara, no lopta je završila daleko od gola Intera.

75' - Još jedan žuti karton za igrače Intera, ovoga je puta Postonjski dobio opomenu zbog povlačenja za dres Mirka Ivanovskog.

73' - 'Požutio' je Buljat zbog udarca u laktom u glavu Mirka Ivanovskog.

71' - GOOOL! Jradi je izveo korner s desne strane, Jurić je bio najviši u skoku i prebacio loptu na suprotnu vratnicu gdje se našao Mijo Caktaš i silovito zatresao mrežu za 3:1!

70' - Prvu zamjenu radi i Samir Toplak. Izaći će Serderov, a priliku dobiva Robert Mišković.

69' - Bijeli napadaju u serijama. Sada je Hamza isprobao svoj udarac s oko 25 metara, Kelava se ispružio na golu, a lopta je prošla tik uz vratnicu!

67' - Još jedna prilika za Hajduk! Nakon tog kornera Nejašmić je najviši skoku, a Kelava sjajno brani njegov udarac glavom. U nastavku akcije Nejašmić pada u duelu s Conevom, a sudac Jović samo pokazuje da se igra nastavlja.

66' - Šansa za Bijele. Tudor je proigrao Jurića na desnoj strani koji opet šalje povratnu do Jradija, ali Valentić dobro prati i izbacuje loptu u korner.

- Objavljene su službene brojke, na Poljudu je danas 5236 gledatelja, od toga 281 na Obiteljskoj tribini.

60' - Prva zamjena u momčadi Hajduka. Ušao je Mirko Ivanovski koji je bio očekivan od prve minute, a izašao je Francesco Tahiraj koji nije opravdao povjerenje trenera Oreščanina.

54' - Kontra Hajduka! Sijevnula je kontra Bijelih odmah nakon obrane Josipa Posavca, ali na kraju je Jradijev udarac s vrha šesnaesterca bio neprecizan. Šimunec je dobio žuti karton jer je faulirao Caktaša usred kontre.

53' - Uzvraća odmah i Inter! Pucao je Serderov glavom iz blizine, a Posavec to sjajno brani!

52' - Prilika za Hajduk! Jurić je probio po desnom boku i poslao izvrsnu povratnu na vrh šesnaesterca odakle je isprve pucao Tahiraj, no loše je zahvatio loptu, udarac je bio slab i prošao je pored vratnice.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajduk ima inicijativu, posjed lopte je na stranih Bijelih, ali najbolje prilike na susretu imali su gosti iz Zaprešića. Prijetili su Brezovec i Serderov, a Inter je došao u vodstvo kada je Svatok ugurao loptu u vlastitu mrežu. Kapetan Intera Karlo Muhar uzvratio je istom mjerom dvadeset minuta kasnije i donio izjednačenje Bijelima, a za preokret se pobrinuo Mijo Caktaš sjajnim pogotkom glavom u samoj završnici prvoga dijela.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - GOOOL! Tudor je sjajno centrirao ljevicom, a Caktaš je kratkim trzajem glavom s desetak metara majstorski pogodio bliži kut za preokret na Poljudu!

42' - Žuti karton dobio je i Haramustek zbog grubog prekršaja na Hamzi.

38' - Sjajna šansa za Inter! Serderov i Brezovec izigrali su obranu Hajduka, Serderov je pucao po golu, a Ismajli je požrtvovno uklizao i blokirao taj udarac! Čini se da se pritom ozlijedio te mu se ukazuje pomoć.

35' - Ismajli je dobio prvi žuti karton zbog prekršaja na Šimunecu.

33' - GOOOL! Jradi je ubacio iz slobodnog udarca pred vrata Intera, a kapetan Karlo Muhar glavom je skrenuo ubačaj u vlastitu mrežu i anulirao prednost Žuto-plavih! Čak dva autogola vidjeli smo na ovome susretu...

30' - S tribina Poljuda ori se pjesma 'Moja domovina'.

29' - Prilika za Bijele! Jradi je ubacio iz kornera, lopta se odbila do Ismajlija koji je pucao nogom s 10 metara, ali zapelo je to u bloku. U nastavku napada Jurić je tukao glavom iz dosta teške situacije i pogodio vanjski dio mreže.

24' - Prva prava prilika za Hajduk! Tahiraj je došao u mat-situaciju na lijevoj strani s desetak metara iskosa, ostao je s Kelavom 'jedan na jedan', a vratar Intera brani taj zicer!

23' - I opet prijeti Inter! Muhar je ubacio oštar centaršut, Serderov je bio u izglednoj situaciji, ali ostao je prekratak za samo par centimetara!

19' - Zvižduci na Poljudu! Brezovec je napravio grub prekršaj na Barryju Hamzi u trenucima kada se veznjak Hajduka spremao povesti kontru, a sudac Fran Jović samo ga je usmeno opomenuo uz glasno negodovanje s tribina.

13' - GOOOL! Muhar je dugačkom loptom gurnuo Serderova u šansu, Ismajli i Svatok su uspjeli dostići napadača Intera, no u toj je situaciji Svatok neoprezno gurnuo loptu u vlastitu mrežu! Gosti su poveli iz praktički druge šanse na utakmici.

8' - Kontra za Inter! Serderov je dugačkom loptom pronašao Brezovca koji se sjurio prema vratima Hajduka, otišao previše u lijevu stranu i pucao iz mrtvoga kuta, a Posavec je uspio obraniti i izbiti loptu u korner.

1' - Počela je utakmica u Splitu.

---------------------------------------------

16.25: Momčadi su istrčale na travnjak. Glavni sudac je Fran Jović iz Zagreba. Na Poljudu je oko 5000 gledatelja i sve je spremno za početak!

VIDEO: Jurica Radić

16.00: Pogledajte omjer dosadašnjih susreta Hajduka i Intera.

15.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Bijelih Siniša Oreščanin odlučio je priliku dati Basselu Jradiju, iako se u prvoj postavi očekivao Mirko Ivanovski. U vrhu napada zaigrat će Francesco Tahiraj.

U momčadi Intera također nema većih promjena, na vratima je priliku dobio Ivan Kelava, a 'u vatru' će od prve minute i Josip Brezovec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 00:03