TOM DUBRAVEC/ CROPIX
NEVIĐENA DRAMA

VIDEO: Hajduk prošao u Europu, veliki trijumf Rijeke, nakon 15 minuta nadoknade ispao Varaždin!

Nakon trilera Gorica ostala bez europske vize, Lokomotiva i Istra se spasile unatoč porazima
Piše: Sportske novosti, HinaObjavljeno: 22. svibanj 2021. 19:02

Nakon dramatičnog raspleta posljednjeg kola Prve HNL prvaku Dinamu i doprvaku Osijeku u europskim natjecanjima pridružit će se Rijeka i Hajduk, dok je Varaždin ispao iz elitnog razreda hrvatskog nogometa. Tijekom zadnjeg kola situacija na ljestvici se neprestano mijenjala, a na koncu su Europu uz Dinamo i Osijek izborili Rijeka i Hajduk, dok je Gorica potonula na peto mjesto, dok u niži rang seli Varaždin.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE DOLJE U TEKSTU!

Rijeka i Gorica su u direktnom okršaju na Rujevici odlučivali tko će u Europu, a na koncu su slavili domaćini sa 2-1. Rijeka je povela već u 10. minuti. Menalo je ubacio, Drmić spustio loptu, a Andrijašević u svom 101. nastupu u dresu Rijeke poentirao za vodstvo domaćina. Međutim, 10 minuta kasnije Gorica je izjednačila. Nakon ubačaja Matar je spustio loptu glavom, a Babec zabio iz blizine. Sudac Bel je pregledavao snimku zbog navodnog prekršaja nad Andrijaševićem koji je prethodio golu, ali je na kraju priznao gol gostiju.

U samoj završnici prvog dijela Gorica je bila i korak do vodstva, no Lovrić je fantastičnim udarcem uzdrmao vratnicu. U nastavku susreta Gorica se uspješno branila do 79. minute kada je Menalo ubacio, lopta je preletjela sve i završila u mreži za vodstvo 2-1. U posljednjim trenucima susreta Gorica je imala priliku za 2-2, ali je Doka pucao pored gola.

Hajduk je na Poljudu dočekao Lokomotivu koja se grčevito borila za prvoligaško spas i ostvario pobjedu 2-0. Domaćin je inicijativu naplatio u 29. minuti golom Marka Livaje. Bila je to sjajna akcija najboljeg igrača splitskog sastava. Livaja je prošao nekoliko igrača, odigrao dupli pas s Jurićem, te sa sedam, osam metara svladao Santinija. Splićani su u 71. minuti mogli riješiti pitanje pobjednika, Umut je izbio sam ispred golmana Lokomotive, ali je pucao pored gola. On što nije uspio Umut popravio je Biuk postigavši u 82. minuti gol za 2-0.

U Koprivnici je Slaven Belupo pobijedio Varaždin sa 1-0 gurnuvši susjede u drugu ligu. Bila je to utakmica koja je trajala 115 minuta, a čak tri gol su poništena nakon VAR provjere. Slaven je zabio u 57. minuti, no pogodak Krstanovića je poništen zbog zaleđa. U 68. je poništen i gol Varaždincima, Herrera je zabio, ali je igrao rukom. Serija poništenih golova u Koprivnici nastavila se u 82. minuti. Ponovo su zabili domaćini, no Delić je bio u zaleđu. Ipak, u 88. minuti vidjeli smo i jedan regularan pogodak. Zvonarek je zabio za Slaven gurnuvši susjede iz Varaždina u drugu ligu.

U Osijeku domaćin je pobijedio Istru 1961 sa 2-1. Osijek je poveo u 34. minuti lijepim golom Kleinkeislera koji je sa 17 metara i pogodio donji desni kut ispruženog, ali nemoćnog Lučića. Istra je ekspresno stigla do izjednačenja, samo sedam minuta nakon primljenog gola, Ivančić je zabio za 1-1. U posljednjim trenucima susreta hrvatski doprvak je golom Belje stigao do pobjede.

RIJEKA - GORICA 2:1 (Andrijašević 10', Menalo 79' / Babec 20')

RIJEKA: Nevistić - Capan, Galović, Escoval - Gnezda Čerin, Lončar, Vukčević - Murić, Andrijašević, Menalo - Drmić.

GORICA: Banić - Doka, Steenvoorden, Jovičić, Keita - Babec, Ngouali - Špikić, Dvorneković, Lovrić - Dieye

--------------------------------------------------------------

HAJDUK - LOKOMOTIVA 2:0 (Livaja 29', Biuk 82')

HAJDUK: Kalinić - Ševelj, Vušković, Simić, Čolina - Jurić, Atanasov - Jairo, Livaja, Biuk - Umut

LOKOMOTIVA: Santini – Marić, Papadopoulos, Osmanković, Čeliković – Petrak, Maleš – Chajia, Kačavenda, Pivarić – Šimić

--------------------------------------------------------------

OSIJEK - ISTRA 1961 2:1 (Kleinheisler 34', Drena Beljo 90'+3' / Ivančić 41')

OSIJEK: Ivušić - Jurčević, Gutieri, Škorić, Barišić - Žaper, Kleinheisler - Bohar, Pilj, Bočkaj - Gyurcso.

ISTRA 1961: Lučić - Hujber, Šutalo, Galilea, Tomašević - Gonzales, Blagojević, Ivančić, Gržan - Špoljarić, Vuk.

--------------------------------------------------------------

SLAVEN BELUPO - VARAŽDIN 1:0 (Zvonarek 88')

SLAVEN BELUPO: Filipović - Božić, Van Bruggen, Prce - Bogojević, Lulić, Mlinar, Glavčić, Goda - Krstanović, Knöll

VARAŽDIN: Zelenika - Memija, Novoselec, Senić, Pellumbi - Postonjski, Đurasek, Elezi - Peco, Herrera - Obregon

--------------------------------------------------------------

TIJEK UTAKMICA POSLJEDNJEGA KOLA HNL-a:

KRAJ U KOPRIVNICI! Nadoknada je trajala čak 15 minuta, Bebek je u tom razdobolju u suradnji s VAR-om negdje oko 100. minute provjeravao je li bio penal za Varaždin, penal koji bi im donio bod vrijedan spasa. Nije bilo penala, rekao je Bebek. I vrlo vjerojatno bio u pravu. Golema tuga Varaždinaca!

KRAJ U RIJECI! Riječani su uspjeli svladati Velikogoričane i izboriti Europu... Gorica od prvoga kola nije pala ispod četvrtoga mjesta, da bi u posljednjem kolu pala na peto mjesto. Nevjerojatan peh za momčad Siniše Oreščanina.

KRAJ U OSIJEKU!

90'+3' - GOOOL! Osijek je došao do pobjede u sudačkoj nadoknadi, strijelac je Dion Drena Beljo!

Pogledajte gol Belje za pobjedu:

KRAJ U SPLITU! Hajduk osigurao Europu, ide u Konferencijsku ligu!

88' - GOOOL! Nakon tri poništena pogotka napokon jedan priznati. Zvonarek pogađa za vodstvo Farmaceuta!

Pogledajte gol Zvonareka:

82' - GOOOL! Livaja je majstorski 'podvalio' za Biuka koji u maniri rasnoga strijelca rutinski pogađa malu mrežicu za povećanje vodstva... 2:0 na Poljudu!

Pogledajte gol Biuka:

80' - GOOOL! Poveo je Slaven Belupo. Opet ništa, i treći pogodak poništen u Koprivnici!

79' - GOOOL! Menalo vodi Rijeku u Europu! Ubacio je loptu u sredinu s lijeve strane, u petercu je bio Drmić, ali nije dirao loptu koja je prevarila Banića i ušla u gol... 2:1 za Rijeku!

Pogledajte gol Menala:

76' - Lijepa polukontra Gorice koju je udarcem sa 7-8 metara završio Dieye. Međutim, bio je neprecizan.

73' - Velika šansa za Rijeku. Nakon jednog ubačaja iz kuta glavom je dobro pucao Menalo, ali je Banić obranio i zadržao loptu nekoliko centimetara ispred gol-linije.

71' - Kakva šansa za Hajduk! Livaja je sjajnim dodavanjem gurnuo Umuta u prigodu, no turski ofenzivac pogađa samo vanjsku stranu mreže...

70' - Rijeka je sada u situaciji da mora postići gol kako bi izborila Europu, ali u drugom poluvremenu domaćini su bez pravih prilika. U zadnjih nekoliko minuta Rijeka drži loptu u svojim nogama, no pravog udarca na gol nema. Sad je iz daljine pokušao Escoval, a lopta je otišla visoko iznad gola.

63' - GOOOL! Varaždin vodi u Koprivnici. Herrera je bio strijelac, no nakon pet minuta VAR provjere Ivan Bebek poništava pogodak zbog zaleđa!

59' - Nova šansa za Lokomotivu. Chajia je zaprijetio s dvadesetak metara, ali lako to hvata Kalinić.

57' - GOOOL! Slaven Belupo vodi. Ipak ništa od gola! Poništen je pogodak Farmaceutima...

54' - Lijepa akcija Hajduka. Livaja je probio kroz sredinu, izbacio Biuka na lijevoj strani, ali je Santini za malo bio brži na lopti.

52' - Početkom drugog dijela Gorica je bolja u Rijeci, Lovrić je još jednom zaprijetio iz slobodnjaka s 20-ak metara, no promjene rezultata i dalje nema.

51' - Prijete Bijeli. Dugo je putovala lopta oko šesnaesterca, kombinirali su Livaja i Jairo, na kraju udarac Atanasova odlazi preko gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dramatična je završnica HNL-a! Osječani su poveli na Gradskome vrtu, da bi Gorica sredinom prvoga dijela izjednačila. U Rijeci je također uzbudljivo - poveli su domaći pogotkom Andrijaševića, a susret je na početak vratio Babec. U sudačkoj nadoknadi šest minuta je trajala VAR provjera kada je Capan srušio Dvornekovića, no sudac Dario Bel dobio je informaciju da je prije toga ipak označeno zaleđe. Na Poljudu je Livaja majstorskim potezom doveo Bijele u goste. U Koprivnici se u susretu Slavena i Varaždina mreže još nisu zatresle.

45'+2' - TRAJE PROVJERA VAR-a ZA GORICU! Šest minuta trajala je provjera je li bio penal za Goricu. Jedanaesterac je bio, Capan je srušio Dvornekovića, ali je igrač Gorice prije toga, prema prosudbi VAR-a, bio u zaleđu!

45'+1' - Šansa za Goricu! Lovrić je silovito opalio sa 17 metara i pogodio gredu!

45'+1' - Kakva šansa za Lokomotivu! Jurić je strašno pogriješio i sijevnula je kontra, Šimić je oštro pucao s vrha šesnaesterca, a Simić je u posljednji trenutak to blokirao!

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade na Poljudu.

41' - GOOOL! Antonio Ivančić pogađa za izjednačenje Istre u Osijeku! Ivančić je izveo korner, lopta mu se vratila, ušao je u šesnaesterac i opalio iskosa, Ivušiću je lopta prošla kroz noge, veliko slavlje Puljana...

Pogledajte gol Istre:

38' - Strašna prilika za Lokose! Kačavenda je poslao povratnu do Chajije koji šutira malo pored vratnice!

34' - GOOOL! Kleinheisler zabija za vodstvo Osijeka. Mađar je preciznim udarcem s 20-ak metara iskosa matirao Lučića.

Pogledajte gol Osijeka:

33' - Promjene kod Gorice. Siniša Oreščanin je napravio dvije izmjene u redovima Gorice u prvom poluvremenu. U 33. je ušao Krizmanić umjesto Steenvoordena, a u 39. je ušao Hamad, a izašao Špikić.

30' - Velika šansa za Rijeku u 30. minuti! Ubacio je Murić s desne strane, a Andrijašević je za sekundu zakasnio u petercu.

29' - GOOOL! Maestralni Livaja sjurio se u kazneni prostor, odigrao dupli pas s Jurićem i zatim s pet metara silovito zatresao mrežu! Potpuno je izigrana obrana Lokosa...

Pogledajte gol Livaje:

28' - Livaja i dalje prijeti. Njegov udarac ovoga je puta uhvatio Santini.

22' - Isprobao je Jairo svoj udarac, odlazi to preko grede.

20' - GOOOL! Gorica je izjednačila! U 20. minuti strijelac je Babec. Dugo je trajala provjera pogotka Gorice. Čak dvije minute sudac Dario Bel je gledao VAR, ali na kraju je pokazao na centar.

Gol Babeca:

20' - One-man show! Livaja je ispremiješao obranu Lokosa, no završni udarac je blokiran.

17' - Šansa za Bijele. Biuk je glavom spustio za Jaira, a Papadopoulos reagira na vrijeme i izbacuje daleko izvan šesnaesterca.

14' - Rijeka i dalje prijeti! Riječani nisu stali nakon pogotka, traje opsada na gol Gorice, promjene rezultata zasad nema.

10' - GOOOL! Rijeka je povela protiv Gorice! Odlična akcija Rijeke za vodstvo. Počeo ju je Menalo koji je ubacio loptu u sredinu, Drmić ju je spustio, a na nju žestoko naletio Andrijašević koji je doveo svoju momčad u vodstvo.

Gol Andrijaševića:

10' - Nova šansa za Lokose! Uigranu kombinaciju nakon slobodnjaka izveli su gosti, Pivarić je 'zavrtio' u petarac, no Kalinić je bio najbrži na toj lopti.

6' - Problemi za Toplaka. Već u ranoj fazi ozlijedio se Petrak kod one intervencije. Spreman je Branimir Stipetić i ulazi u igru.

2' - I odmah uzbuđenja na Poljudu! Pivarić je bio u sjajnoj poziciji, ali obrana Bijelih uspijeva to blokirati... uslijedio je kontranapad, Jairo je tražio Umuta, a Santini i Petrak zajedničkim snagama zaustavljaju turskog napadača.

1' - Počele su utakmice posljednjega kola HNL-a.


16.00: Objavljeni su službeni sastavi Hajduka i Lokomotive. Pomalo iznenađujuće, kod Bijelih će startati Jairo umjesto očekivanog Kačaniklića. Trener Paolo Tramezzani u ovoj utakmici sigurno neće moći računati na Marca Fossatija i Darka Todorovića koji su u Šibeniku dobili treći žuti karton.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 09:44