MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SPLIĆANIMA JADRANSKI DERBI

VIDEO: Hajduk šokirao Rijeku u završnici! Mijo Caktaš presudio na Rujevici u zadnjim sekundama

U jadranskom derbiju na Rujevici u zaostaloj utakmici 5. kola Hajduk je pobijedio Rijeku 1:0
Piše: Sportske novosti, Predrag JurišićObjavljeno: 10. veljača 2021. 20:05

RIJEKA - HAJDUK 0:1 (Caktaš 90+4')

RIJEKA (3-5-2): Nevistić - Capan (od 89. Lepinjica), Galović, Smolčić - Tomečak, Pavičić, Mudražija (od 61. Menalo), Čerin, Štefulj (od 61. Vukčević) - Kulenović (od 61. Yateke), Andrijašević. TRENER: Simon Rožman.

HAJDUK (3-5-2) Kalinić - Vušković, Simić, Dimitrov - Todorović, Jurić, Nejašmić, Atanasov (od 54. Caktaš), Čolina - Umut, Jakoliš (od 85. Ćuić). TRENER: Paolo Tramezzani.


Pogotkom Mije Caktaša u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, Hajduk je na Rujevici svladao Rijeku 1:0 (0:0) u zaostaloj utakmici 5. kola! Riječani su, eto, ovaj put ostali bez bodova na isti način kojim su ih odnijeli prije nekoliko dana iz Kranjčevićeve, na samom izdisaju utakmice. Jadranski je derbi ponudio malo lijepe igre, drugo je poluvrijeme bilo zanimljivije i sadržajnije od prvoga, ali ipak se očekivalo više od obje momčadi, previše je tu bilo taktičkog nadmudrivanja, a premalo poteza za pljesak. Na kraju su Splićani ipak raspjevani napustili Kvarner...

Malo smo dobrog nogometa vidjeli na kišom opranoj Rujevici u prvom poluvremenu. Samo po dva udarca na vrata, od toga jedan, Hajdukov, u okvir, ponajbolji su pokazatelj jalove igre obje momčadi. Rijeka je držala nekakvu inicijativu, ali sve je to bilo bezidejno i neopasno, brojni su se riječki napadi razbijali u obrambenom bloku gostiju.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Najbolju zgodu za domaćina imao je Kulenović u 15. minuti. Primio je loptu na lijevoj strani i potom došetao s njom desetak metara u sredinu, do ruba kaznenog prostora, dok su ga Hajdukovi obrambeni igrači samo promatrali. I opalio je Kulenović sa 16 metara, ta je lopta bila nedohvatljiva za vratara Kalinića, no sreća je bila na strani Splićana - lopta je „liznula” korijen Hajdukove lijeve vratnice i otišla van.

Pomislili smo da će nakon ovog Kulenovićeva pokušaja obje momčadi zaigrati ofenzivnije, da će zaiskriti u oba 16-erca... Ali, to se nije dogodilo, nitko nije želio preuzeti rizik i gledali smo do kraja poluvremena taktičku, „rovovsku” bitku, u kojoj su jedino treneri mogli biti zadovoljni disciplinom i defenzivnom organizacijom igre svojih momčadi. Ali zato je još kako „šepalo” u igri prema naprijed...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Igračima se, istina, nije moglo zamjeriti na borbenosti i agresivnosti, ali bilo je malo lijepih poteza, no zato smo vidjeli pregršt netočnih i prekinutih dodavanja, niz „sitnih” prekršaja i prekida. Svakome je bilo važnije prekinuti suparnički napad nego organizirati vlastitu, smišljenu napadačku akciju. A kad je tako, jasno je da se do prilike za pogodak može doći samo slučajno, kao plod genijalnosti nekoga igrača, ili nakon teškog previda obrane.

Čak ni prekidi nisu donijeli opasne situacije ispred vratara oba sastava, koji su se u tih prvih 45 minuta dosađivali između svojih vratnica. Istina, riječki je čuvar mreže Nevistić jednom morao reagirati, bilo je to u 40. minuti, nakon što je Jurić udarcem glavom s desetak metara poslao loptu pod gredu. Međutim, bio je to lak posao za domaćeg vratara. S druge je strane prije odlaska na odmor zaprijetio Pavičić udarcem sa 18 metara, ali lopta je otišla preko vrata...

Početkom nastavka, u 49. minuti, Pavičić je opasno zaprijetio Kaliniću udarcem sa 14 metara, no Hajdukov je vratar bio budan i obranio je tu loptu. Hajduk je opasno živio i četiri minute kasnije, ali Simić je pravodobno uspio raščistiti gužvu i izbiti loptu iz svog peterca. Rijeka je, dakle, bolje otvorila drugo poluvrijeme, a trener gostiju Tramezzani u 55. minuti u igru je uveo Caktaša (umjesto Atanasova), kapetan i najbolji strijelac splitskoga kluba posljednje je dvije utakmice, podsjetimo, odgledao s klupe.

Imao je krasnu zgodu i Mudražija u 56. minuti, ušao je u 16-erac iskosa s desne strane, ali Čolina je uspio blokirati njegov udarac s 12 metara i lopta je otišla preko vrata. S druge je strane dvije minute kasnije zaprijetio Caktaš udarcem iz daljine, ali i taj je udarac bio blokiran, pa je Hajduk dobio udarac iz kuta, nakon kojeg se ništa nije dogodilo u domaćem 16-ercu. Reagirao je u 61. minuti i trener domaćina, Simon Rožman, s travnjaka je povukao Kulenovića i Mudražiju, dok su svježu krv trebali donijeti napadači Menalo i Yateke.

Veliku je priliku imao Hajduk u 64. minuti! Umut je u kaznenom prostoru pronašao usamljenog Jakoliša, no uslijedio je loš udarac s desetak metara iskosa s lijeve strane i lopta je gotovo paralelno prošla pokraj vrata. Bio je to težak Jakolišev promašaj, upropastio je najbolju Hajdukovu šansu na utakmici.

Hajduk se otrgnuo pritisku Rijeke i opet smo gledali ravnopravan dvoboj, ali i nešto otvoreniju i bolju igru u odnosu na prvo poluvrijeme. Bilo je „vruće” ispred Kalinića u 70. minuti, no Hajdukov je vratar lako ukrotio loptu nakon pokušaja Andrijaševića s desetak metara iskosa s lijeve strane. A u 81. minuti Vukčević je želio centrirati s lijevoga boka, ali lopta mu je prešla preko noge i potom odsjela na Hajdukovoj gredi, minutu potom isti je igrač snažno tukao s 14 metara iskosa, no Kalinić je obranio tu loptu.

Rijeka je u završnici dvoboja opet pritisnula goste, imao je u 83. minuti i Andrijašević odličnu priliku, ali glavom je s pet metara poslao loptu preko vrata. A onda je, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, stigla Hajdukova kazna za riječke promašaje...


PRIJENOS UŽIVO

90+5' - Utakmica je završila, Hajduk je na kraju slavio s 1:0.

90+4' - GOOOL! Hajduk je zabio, strijelac je kapetan Caktaš. On je pucao nakon ubacivanja, a lopta se sretno odbila do njega koji ne griješi i šalje loptu u mrežu. Kakva drama u završnici.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Nova izmjena kod Rijeke, Capana je zamijenio Lepinjica.

86' - Novi pokušaj Rijeke, ovoga puta iz slobodnog udarca, ali Kalinić brani udarac Andrijaševića.

85' - Prvi požutjeli igrač za Hajduk, Vušković je Menala zaustavljao rukama.

83' - Najbolja prilika za Rijeku dosad. Pucao je Andrijašević koji je ostao neometan na rubu peterca, ali njegov udarac glavom odlazi preko gola. Velika sreća za Hajduk.

81' - Sada je opalio Vukčević snažno iskosa s lijeve strane, ali opet nema gola.

80' - Trese se greda Hajduka. Vukčević je uputio udarac ili ubacivanje.

77' - Drugi žuti karton na susretu i opet za domaće. Sada je opomenut Vukčević.

75' - Utakmica je ušla u posljednjih 15-ak minuta.

71' - Andrijašević se lijepo uspio okrenuti u kaznenom prostoru Hajduka, pucao je desnicom prizemno, ali Kalinić je siguran.

68' - Jakoliš je sada pucao malo izvan ruba kaznenog prostora, ali Nevistić je siguran. 'Bijeli' su prethodno tražili jedanaesterac nakon navodnog igranja rukom u kaznenom prostoru, ali dojam je da je ruka bila uz tijelo i napucana. Uglavnom, igra se nastavila.

64' - Prilika za Hajduk, u dobroj se poziciji malo iskosa s lijeve strane kaznenog prostora našao Jakoliš, ali njegov udarac odlazi daleko od gola.

61' - Rožman se odlučio na izmjene. Yateke, Menalo i Vukčević su ušli, a izašli Kulenović, Štefulj i Mudražija.

60' - Prvi žuti karton na susretu, opomenut je Kulenović.

58' - Odmah po ulasku Caktaš je opasan po gol suparnika. Odapeo je dalekometno, ali udarac je skrenut u korner.

55'- Nova vrlo dobra akcija Rijeke, u dobroj se poziciji našao Mudražija kojem je udarac blokiran u zadnji tren.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

54' - Prva izmjena kod Hajduka, Tramezzani uvodi kapetana Caktaša umjesto Atanasova.

53' - Gužva u kaznenom prostoru Hajduka, udarac Tomečaka, ali Splićani su se uspjeli obraniti.

49' - Pavičić se sada uspio izboriti za udarac s nekih 14 metara, okrenuo se i prizemno pucao, ali uz dosta muke Kalinić je obranio.

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li treneri u nastavku malo otvoriti igru, ili će i dalje vrebati na tuđe pogreške.

45+1' - Završeno je prvo poluvrijeme, na odmor se odlazi bez golova. U prvih 45 minuta gledali smo taktičku bitku dvaju trenera s jako malo prilika. Iako je Rijeka imala bolju priliku, gledali smo siromašan nogomet i po dva udarca sa svake strane. Rijeka statistički nije zapucala u okvir gola.

45' - Andrijašević je sada primio loptu na rubu kaznenog prostora i zapucao ljevicom. Lopta odlazi preko gola.

40' - Prvi udarac Hajduka u okvir Rijekinog gola. Čolina je ubacio, a Stanko Jurić pucao glavom. Nevistić nije imao nikakvih problema.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

36' - Oštra lopta Rijeke na pet metara pred Hajdukov gol s lijeve strane, ali faul u napadu radi Andrijašević.

30' - Novi kratki prekid nakon neopreznog starta Kulenovića, ali igra se nastavlja. Valja reći da se igra u kišnim uvjetima i jako skliskom travnjaku.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

28' - Nastavlja se taktičko nadmudrivanje na terenu. Sada je nakon ubacivanja Štefulja na udarcu bio Pavičić, ali je fulao loptu i spetljao se. Nije bilo prave opasnosti za Kalinića.

25' - Prvi udarac Hajduka prema vratima Rijeke u 25. minuti. Pucao je Umut, ali lopta odlazi daleko od gola.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

20' - U prvih 20 minuta igre vidjeli smo nekoliko neopreznih startova i jednu priliku Rijeke.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

14' - Najbolja prilika dosad na utakmici i to za Rijeku. Pucao je Kulenović i to s ruba kaznenog prostora. Nitko od igrača Hajduka nije pravovremeno istrčao na njega i lopta je očešala vratnicu s vanjske strane.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

12' - Potencijalno opasna akcija i lopta u for pred vrata Rijeke za Umuta, ali Nevistić je pravovremeno istrčao na rub kaznenog prostora i izbio loptu.

8' - Rijeka pokušava visokim presingom oduzeti loptu Hajduku na samom startu. Sada je Pavičić grubo startao na Nejašmića, ali nema kartona, samo upozorenje. Dva vrlo neoprezna starta u prvih osam minuta igre.

4' - U tijeku je početno ispitivanje snaga na Rujevici. Atanasov je na startu faulirao Tomečaka i morat će intervenirati liječnička služba Rijeke. Tomečak se na travnjaku drži za glavu. Čini se kako mu je nastradalo lijevo koljeno.

1' - Krenuo je Jadranski derbi na Rujevici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 19:53