VLADO KOS/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: HNL ima novog lidera! O pogotku Mađara još će se pričati, Santini spasio goste od potopa

Aktualni viceprvak Hrvatske ostao je na dnu s vrlo nezgodnim rasporedom u nadolazećim tjednima.
Piše: Darko Ružić/Sportske novostiObjavljeno: 19. ožujak 2021. 17:17

OSIJEK - LOKOMOTIVA 2:0 (Kleinheisler 14', Mierez 78')

Osijek - Gradski vrt. Bez gledatelja.

Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar). Pomoćnici: Kezele i Pajić. Četvrti sudac: Linić. VAR: Zebec. AVAR: Križarić. Delegat: Bogdanović.

OSIJEK: Ivušić - Lončar (od 50. Gutieri 6), Škorić, Čeberko - Silva, Vuković, Žaper, Kleinheisler, Bočkaj - Mierez, I. Santini (od 55. Bohar). Trener: Nenad Bjelica.

LOKOMOTIVA: K.Santini - Cipetić, Papadopoulos, Lešković, Čeliković (od 76. Chaija) - Cokaj, Marić (od 76. Petrak) - Aliyu, Kallaku (od 76. Pivarić), Marin - Šimić. Trener: Samir Toplak.

Žuti kartoni: Šimić 13. start s leđa, Marin 24. preoštar start, Lešković 66. prekršaj, Vuković 68. prekršaj, Cokaj 75. potezanje

Vratio se Samir Toplak na mjesto nesreće. Svoju je, naravno do ovog susreta Osijeka i Lokomotive posljednju utakmicu vodio još u 15. kolu ovog prvenstva 5. prosinca prošle godine. Tada je bio trener Varaždina, a nakon što je u Gradskom vrtu njegova momčad doživjela poraz minimalnim rezultatom nakon pogotka kojeg je postigao Bohar doživio je smijenu. No, nakon loših rezultata Lokomotive koju je nedavno preuzeo u misiji spašavanja ostanka u Prvoj HNL dočekao je novu prigodu za novo dokazivanje svoje neprijeporne trenerske stručnosti. Međutim, Osijek je bio siguran i nemilosrdan. Izborio je zasluženu pobjedu a s novim bodovima Nenad Bjelica s svojim učenicima i dalje drži korak s Dinamom.

Bez kalkulacija, žustro, vrlo agresivno i otvoreno su akteri susreta otvorili svoje nadmetanje. Osijek je očekujuće, domaćinski, bio onaj koji je odlučno krenuo u napad, ali Lokomotiva je odgovorila na pravi način, tvrdo i odlučno ne pokazujući nikakvo strahopoštovanje i kompleks u srazu s izrazitim favoritom. Ipak, već u 14. minuti domaćin je iznimno lijepim pogotkom Kleinheislera došao u vodstvo.

Pritisak koji je primijenio od početka igre brzo je urodio plodom. Odgovor Lokomotive bio je u više otvorenosti u nastavku igre, čak i nekih napadačkih pokušaja koji doduše nisu bili ozbiljna prijetnja domaćoj obrani. Ipak, igra se obostrano otvorila i postala vrlo zanimljiva. Bila je i prije toga, ali živnula je još i više. Zasigurno i zbog činjenice da je gostujući sastav morao mijenjati početni plan i više nije morao i trebao uglavnom voditi računa da mu se mreža ne zatrese. Cokaj je u 40. minuti uputio udarac glavom, ali nije u njemu bilo preciznosti pa ni posla za vratara Ivušića.

Agresivnost igrača Lokomotive koju su primijenili pred kraj prvog poluvremena kao da je iznenadila Osječane pa su izgubili dotadašnju sigurnost i teško kontrolirali tečnost predaje lopte. Mirnije su ušli u nastavak utakmice, a ubrzo ih je snašao zajednički problem jer je zbog ozljede izašao vrlo dobri i zapaženi Lončar. Bjelica je u svoju obranu potom poslao Gutierija. A morao je povući i novi potez. Dobro je uočio kako igri njegove momčadi nedostaje brzine. Pokušao je to riješiti uvođenjem Bohara a u tom je trenutku svoju minutažu zaključio asistent za Kleinheislerov gol I. Santini. Ipak i dalje njegovi Bijelo-plavi nisu uspijevali kontrolirati igru u onoj mjeri kako su to činili do vodećeg gola.

Lokomotiva je svoju borbu za goli prvoligaški život i nužnu potrebu za svakim bodom pretočila u hrabre pokušaje koji su joj donijeli očitu nadmoć ali bez konkretnog napadačkog učinka. Razlika u načinu igre bila je i te kako primijetna. Lokomotiva je svoje akcije gradila strpljivo, od noge do noge, a Osijek brzim prebacivanjem lopte iz zadnje linije. Imali su gosti dobru prigodu u 66. minuti kada je Šimić s petnaest metara snažno pucao, ali se tada obranom njegovog udarca istakao vratar Ivušić. Uzvratio je na drugoj strani Bočkaj, ali K.Santini je iz dva pokušaja umirio loptu. Imali su u posljednjim minutama još velike prigode Osječani za uvjerljiviju pobjedu ali Bohar, Erceg i Žaper su ih propustili. Bodovne štete na svu sreću po njihovu momčad nije bilo. Poslije svega Lokomotiva je još i dobro prošla.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Osijeku, domaći su slavili postignuvši po jedan pogodak u svakom poluvremenu. Momci Nenada Bjelice lideri su HNL-a, mada imaju dvije utakmice više od Dinama.

90+2' Još jedna velika obrana Santinija. Miloš ubacuje s desne strane, Žaper s par metara ne pogađa jer se golu ispriječio vratar Lokomotive.

90+1' Samo u zadnjih pet-šest minuta Osijek je imao tri stopostotne prilike za treći pogodak, no ostalo je 2:0, barem zasada.

90' Čekaju nas još tri minute sudačke nadoknade. Erceg promašuje matnu situaciju! Santini to brani i čuva Lokomotivu od pravog potopa.

89' Kakve dvije prilike za Osijek! Prvo Bohar koji je htio atraktivno završiti jednu akciju daje loptu u ruke Santiniju, a onda je u nastavku akcije Erceg bio u zaleđu.

86' Tek što je ušao u igru, moguće je da se Pilj i lakše ozlijedio. U nastavku, Bohar pokušava, ali nije odveć precizan.

84' Trostruka izmjena kod Osijeka. Bočkaj ide van, Miloš ide unutra. Umjesto Miereza ulazi Erceg, a Pilj je unutra umjesto Kleinheislera.

80' Baš kad je Lokomotiva počela s prijetnjama, kad se igra preselila pred vrata Ivušića, Osijek je pobjegao na dva pogotka prednosti.

78' GOOOOL! Mierez, naravno! Bočkajev centaršut s desne strane iz slobodnog udarca, Mierez glavom, Santini je nemoćan. El Toro, 18. put ove sezone!

76' Išlo je to pored vrata. Evo trostruke zamjene u momčadi Lokomotive. Izlazi Marić, ulazi Petrak. Izlazi i Čeliković, umjesto njega u igru će Chajia. Treća izmjena - Kallaku van, Pivarić unutra.

75' Žuti i za Cokaja! To je i treći igrač, uz Šimića i Leškovića koji neće moći igrati protiv Hajduka u sljedećem kolu zbog suspenzije. Bit će sad i slobodni udarac za Osijek iz jako dobre pozicije za Bočkaja.

73' Pitali smo se tamo negdje oko 30. minute hoće li Lokomotiva izdržati svoj tempo, a ne samo da ga izdržava, već trener Toplak i dalje vjeruje istim igračima koji su krenuli u utakmicu.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

70' Posjed lopte u potpunosti je prešao na stranu gostiju. Sprema sada prve promjene Samir Toplak. Žuti karton dobio je i domaći veznjak Josip Vuković.

68' Imao je Krševan Santini dosta problema s Bočkajevim slobodnim udarcem, Čeliković je u gužvi nakon odbijanca dobio udarac u glavu pa je igra prekinuta.

66' Roko Šimić! Kakav udarac, ali i još bolja obrana Ivice Ivušića. Bit će odmah na drugoj strani žuti za Leškovića, neće ni on moći protiv Hajduka u sljedećem kolu.

63' Kombinacija Kallaku - Aliyu unijela je loptu u domaći peterac, raščistila je to osječka obrana, moraju sada Bjeličini momci dosta raditi prema nazad.

60' Dobar ubačaj Čelikovića s lijeve strane prema Aliyuu u sredinu, stigao je Silva to izbaciti na vrijeme. Sve je više lopta u nogama ZG-momčadi. Trude se, rade i pokušavaju, ali to je zasad nedovoljno za rezultatski napredak.

57' Sad je i Čeberko dobio udarac po gležnju, i dalje su dueli česta pojava i to dosta čvrsti.

55' Ivan Santini će izaći iz igre, a unutra je Damjan Bohar.

54' Probao je sada Mierez škaricama nakon ubacivanja Igora Silve s desne strane. Nije bilo loše, izblokirao je Lešković i odbio u korner.

52' Neće gosti odustati od potrage za izjednačenjem do samog kraja. I u nastavak su krenuli odlučni, ali nedostaje im nekoliko elemenata koje bi trebali povezati kako bi se našli u izglednijoj prilici za pogodak.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

50' Evo i te promjene, umjesto Lončara ulazi Gutieri Tomelin.

49' Novi problemi za Osijek, Lončar je ostao ležati nakon jednog duela... Bio je upitan za ovaj dvoboj, uspio je stisnuti zube i odigrati ovih pedesetak minuta, no kako stvari stoje, neće moći nastaviti.

47' Santini je već uputio prvi udarac prema svom bratu na vratima Lokomotive, lopta je zastala u bloku, a cijeli je domaći sastav tražio igranje rukom. Nije se oglašavao Marin Vidulin, glavni sudac današnjeg dvoboja, a ni VAR to nije gledao.

46' Počinje drugi dio utakmice. Toplak je gotovo sve svoje igrače s klupe zagrijavao u intervalu, no zasad nema izmjena u sastavima.

POLUVRIJEME: Vodi Osijek eurologom Kleinheislera protiv Lokomotive.

45' Osim toga da će se igrati još jedna minuta sudačke nadoknade, više nemamo što za zapisati iz prvog poluvremena s Gradskog vrta.

40' Prvi pokušaj Lokomotive? Roko Šimić glavom, ništa teško za Ivušića. Ali, idemo i to zapisati. Odmah potom i Cokaj, isto tako glavom nakon kornera, preko gola.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

37' Ostao je u bolovima sada Mile Škorić, pružaju liječnik i fizioterapeut Osijeka pomoć klupskom kapetanu. Bole ga leđa, ali moglo bi biti sve u redu.

35' Evo još jednog pokušaja Kleinheislera. Otišlo je pored vrata... No, možda se mogao uposliti Santini koji je stajao desno, gotovo potpuno sam? Sad je kasno...

33' Pogodak mađarskog reprezentativca Kleinheislera bio je zapravo jedna od rijetkih izglednih šansi koju smo do sada vidjeli. No, Osijek je tom situacijom stekao sasvim solidnu podlogu za rezultatsku nadgradnju kasnije kroz dvoboj.

30' Za primijetiti je da Lokomotiva igra dosta agresivno u oba pravca. Broj prekršaja je već razmjerno velik, a dojam je da se Toplakov sastav i dosta energetski troši. Pitanje je hoće li tako moći i u preostale dvije trećine utakmice.

27' Novi centaršut Santinija s desne strane, imao je opet na radaru Kleinheislera, no drugi pomoćni sudac Luka Pajić sudi zaleđe, potpuno opravdano.

25' Dobio je sada i Antonio Marin žuti karton, srušio je Lončara u pokušaju oduzimanja lopte.

22' Konačno je Lokomotiva izašla, ali... Cipetićev ubačaj nije ispratio Marin. Kao da igrač Dinama na posudbi na Kajzerici nije shvatio da zapravo i može potrčati za loptom.

20' Prvi žuti karton na dvoboju dobio je Roko Šimić, on zbog suspenzije neće konkurirati za sljedeće kolo.

18' Nedvojbeno je da će se sada gosti morati otvoriti. Nemaju više što izgubiti, posljednji su na ljestvici i mogu samo prema naprijed. Ali, treba nešto i odigrati.

16' Pogodak Kleinheislera još će se dugo gledati... I zaista, svaki puta kada on zabije, to su golovi za špice nogometnih TV-emisija.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

14' GOOOOOL! Kakav pogodak Kleinheislera! Volej, volejčina. Santini je ubacio a mađarski reprezentativac prekrasno pogodio.

13' Dobio je sada udarac Kleinheisler, bio je to duel s Marićem koji je morao kratko izaći izvan igre zbog ozljede, bilo je ponešto i krvi, no ništa strašno.

10' Mirno zasad, bez pravih prilika. Kao da se Osječanima ne žuri povesti, iako je jasno da će danas tražiti puni ulov protiv fenjeraša HNL-a.

7' Deseti puta večeras vodi Nenad Bjelica neku svoju momčad protiv Lokomotive. U dosadašnjih devet nastupa kontra Lokosa, Bjelica ima čak osam pobjeda i jedan remi. Ovdje njegova momčad ima blagu terensku inicijativu, sada je Santini probao potegnuti volejem, no nogom je pogodio samo Cokaja pa će biti prekršaj za goste.

5' Počelo je čvrsto, tvrdo... Podsjetimo, ovo je duel i iz zadnjeg kola prošle sezone kada je Lokomotiva u izravnom dvoboju izborila drugo mjesto i nastup u Ligi prvaka.

2' Posebno će zanimljivo biti vidjeti kako će se večeras sučeliti braća. Naime, Krševan Santini je na vratima Lokomotive, a Ivan je uz Ramona Miereza u napadu domaćih.

18.00 Utakmica je počela.

17.45 Lokomotiva će se večeras pokušati pomaknuti s mrtve točke...

17.20 Sastav Osijeka je dakle, s jednom zamjenom u odnosu na najave.

17.00 Stigli su sastavi za današnju utakmicu u Gradskom vrtu. Nenad Bjelica izostavio je iz zapisnika Vedrana Jugovića, a umjesto njega od prve minute krenut će Josip Vuković. S druge strane, Samir Toplak je na klupi ostavio Pivarića, umjesto kojeg kreće Čeliković. Prednost je ispred Chajie dobio Antonio Marin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 03:49