Varaždin - Hajduk

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
VAR SOBA

VIDEO: ‘Ista priča 20 godina! Bruno Marić stalno priča o divnom suđenju, volio bih da netko kaže - ne, loši su‘

Tomislav Juranović i Davorin Olivari raspravili su o ključnim događajima 24. kola SHNL-a
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. veljača 2024. 19:20

U novoj epizodi VAR sobe, emisije Sportskih novosti namijenjene komentarima i analizi ključnih događaja SuperSport HNL-a, drugi tjedan u nizu ugostili smo naše novinare i stručne komentatore. Tomislav Juranović (Jutarnji list) i Davorin Olivari (Sportske novosti) raspravili su o glavnim zbivanjima uzbudljivog 24. kola SHNL-a, gdje je Dinamo proslavio zlata vrijednu pobjedu nad Rijekom (1:0) na Maksimiru.

- Dinamo je u četvrtak i nedjelju poslao snažnu poruku. Svaka im čast na uspjehu. Modri su protiv Betisa pokazali da rastu, a to potvrdili kontra Rijeke, lidera prvenstva. Očekujem super uzbudljivo prvenstvu, a bitno je da je Dinamo u naletu i pokazuje da ima pobjednički gen koji, čini mi se, baš nemaju ni Hajduk ni Rijeka - započeo je Olivari, pa se detaljnije osvrnuo na pobjedu Modrih.

- Rijeka me razočarala, očekivao sam ofenzivniju igru jer pretpostavljalo se da će Dinamo pasti. A kako se to može dogoditi? Da napadaš, trčiš gore-dolje, da ih izmoriš. Rijeka ih je čekala, Dinamo se posjedom lopte mogao odmarati i bilo mi je čudno da Rijeka nije napadala. Nisam vidio Rijeku u šampionskom stilu, a to sam očekivao. Dinamo ide gore, dobili su nevjerojatni poticaj, atmosfera je super. Zasad, Dinamo je glavni favorit za naslov.

Juranović je izdvojio veznu igru Modrih:

- Mišić jako dobro funkcionira u paru sa Sučićem, puno bolje nego s Ademijem ili Bulatom. Mišić je jasna frekventna točka Dinama unazad nekoliko godina. Kad je padao, padao je i klub i igra. Jučer se pokazalo koliko je bitan. S Mišićem je Dinamo pravi, bez Mišića Dinama nema. A moram se posuti pepelom, stavili smo Jakirovića pod točku "hic Rhodus, hic salta". Skočio je, Dinamo je u naletu, bio je uspavani lav koji se probudio i počeo rikati. Sopić je govorio da će Dinamo jako teško pobijediti, nisam u nedjelju vidio Rijeku koja će to pokazati na terenu. Jakirović je pokazao hrabrost i kuražu da odvede utakmicu na Dinamov mlin.

Željko Sopić kod situacije iz koje je Rijeka primila gol prokomentirao je da "trenirate djecu, pa se to tako dogodi". Referirao se na neiskustvo, no Olivari ima drukčiji pogled.

- Nema to veze s neiskustvom, takvu situaciju moraš znati otkloniti i kad si pionir. Primiš loptu, protivnici te napadaju, ti ne znaš što bi s njom... "Šibni" je u aut preko tribine. No, Rijeka igra fantastičan nogomet, i Rijeci i Sopiću svaka čast! Samo me iznenadio što nije krenuo žestoko na umorni Dinamo. Ja da sam umoran, želio bi da se protivnik postavi baš tako kako se postavila Rijeka.

image

Fran Brodić

DAMIR KRAJAC Cropix

Akcije vikenda pokrenule su i pitanje suđenja. Juranović i Olivari apsolutno su se složili da je Rijeka trebala ostati s igračem manje, no posebno interesantna bila je utakmica Varaždina i Hajduka (1:1). Bio je tu niz situacija na koje su se igrači žalili sucu Franu Joviću: Šarlijino hvatanje lopte rukom u protivničkih 16, eventualni prekršaj pri golu Varaždina, crveni karton (dva žuta) Marku Dabri, Hajduk je tražio kazneni udarac zbog ruke Jelenića, poništen gol Hajduka zbog zaleđa... Opsežne situacije, a shodno tomu i - opsežna analiza.

- Hrvatsko suđenje ima ogromnu stigmu još od 90-ih, kada je pokojni predsjednik Tuđman namigivao da bi se sudili kazneni udarci. Pa utjecaj Zdravka Mamića u određenim situacijama... Nažalost, to se preljeva sve do danas. Sudačka komisija nije uspjela uvjeriti javnost da su stvari čiste. Odgovorno tvrdim da imamo jako puno kvalitetnih sudaca, ali okruženje i sporne situacije utječu na njihov kredibilitet. To se preljeva na regularnost lige, koja je ove sezone poprilično dramatična. Svaka odluka je pod velikim povećalom. Broj jedan, nemamo usavršene VAR sustave. Broj dva, sudački kriteriji u određenim situacijama - misli Juranović, a Olivari se nadovezuje...

- Imam odlične suce, pritisak im stvara problem, očigledno su izgubljeni i razmišljaju o pogreškama. I VAR ponekad čudno djeluje.

- Uzmite primjer Frana Jovića, onaj njegov histerični moment kod Šarlijinog igranja rukom. Nevjerojatnih pet sekundi prije opomene igraču Varaždina zbog prigovora. Izgubio je kontrolu, onda se ulazi u razne vrste kompenzacija i dubiozne odluke. Tada sudac gubi kontrolu. Je li zaista bilo zaleđe, možemo li biti potpuno sigurni u linije, otklanjaju li svaku sumnju - ispituje Juranović, dok Olivari smatra da Dabro nije trebao dobiti isključujući karton jer, kaže, nije bilo namjere da udari Livaju.

- Neke stvari Bog više ne zna - navodi Olivari referirajući se na pitanja igre rukom u kaznenom prostoru, te tvrdi da Hajduk nije trebao dobiti penal zbog ruke Jelenića.

Složili su se naši sugovornici da je najveći problem u hrvatskom suđenju - sumnja u iste.

- Koliko god Bruno Marić želi pokazati da je sve divno i krasno, da su suci fenomenalni, ja bih volio da kažu "Ne, loši su". Shvaćate što želim reći? Da u ovakvim situacijama doslovce pokažemo "Da, loši su i treba raditi na ovome i ovome". Mi već 20 godina slušamo da će naši suci sutra biti na Euru i velikim natjecanjima, a to se ne događa. Očito, nažalost, postoji određena kvaliteta dijela tog resora koja ruši kredibilitet cijele organizacije - drži Juranović.

image

Dinamo - Rijeka

DAMIR KRAJAC Cropix

- Priča javnosti je da suci to rade namjerno, a to je glavni problem. Pa u svim ligama gledamo sudačke pogreške, ali kod nas je uvijek "namjerno sudi za ove ili one", da navijaju za Dinamo, Hajduk ili Rijeku. Uvijek - podvlači Olivari.

Sumnjalo se i u problem s loptama u Varaždinu, barem pitate li predstavnika Hajduka.

- Meni to izgleda kao neki skeč - kaže Olivari.

Potom su naši sugovornici prokomentirali i ‘kiks‘ Hajduka u rezultatskom smislu, iznijeli mišljenje o budućnost Mislava Karoglana te detektirali probleme igre Bijelih.

- Karoglan je počeo gubiti živce - misli Juranović, a objašnjenje pogledajte u priloženom videu, kao i nekoliko riječi o izborima u Dinamu, borbi za četvrto mjesto i ostalih dogodovština u kolu SHNL-a koje ćemo po završetku sezone možda okarakterizirati jednim od ključnih...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. srpanj 2024 11:57