NATASA SUNDARA/CROPIX Cropix
FINIŠIRANO PRVO KOLO

VIDEO: Istra furiozna u prvom nastupu, Dragovoljac još i dobro prošao, pogledajte pogotke iz Pule

Istra je na domaćem terenu svladala H. Dragovoljac s 3:1 na otvaranju sezone HNL-a
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 18. srpanj 2021. 21:04

ISTRA - H. DRAGOVOLJAC 3:1 (Bande 10', 17', Matić 45'+3' / Veljača 90'+3')

ISTRA (4-3-2-1): Lučić - Navarro, Matić, Perković, Marin - Perera, Blagojević (od 74. Lisica), Mlinar (od 66. Mišković) - Ivančić (od 85. Siljan), Bande - Iličić (od 74. Drena Beljo)

H. DRAGOVOLJAC (4-2-3-1): Šubarić - Majstorović, Ivkić, Bagadur, Valentić - Bašić (od 90.+4. Beloša Fijan), Roca - Petković (od 55. Viduka), Jazvić (od 55. Veljača), Teklić (od 46. Skorup) - Sekulić (od 29. Perić)

Pula - stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 713. Sudac: Mario Zebec (Cestica)


Dominantnom igrom tijekom svih 90 minuta Istra 1961 je uvjerljivim rezultatom svladala povratnika u ligi. Nogometaši Hrvatskog dragovoljca očito se moraju tek prilagoditi prvoligaškoj razini, drugim ritmovima trke i agresivnosti u odnosu na drugu ligu. To ne umanjuje vrlo dobro izdanje Zeleno-žutih koji su unatoč nekompletnosti i tek mjesec dana rada s trenerom Gonzalom Garcijom djelovali vrlo uvjerljivo.

Igra je bila na tragu onog što urugvajski trener traži, a to je brzi pas, posjed i okomica kada se otvore koridori. Protiv HD-a su se ti prostori prilično često nudili, dijelom zato što su domaći igrači dobro trčali bez lopte i time prisiljavali goste da napuštaju svoje (obrambene) pozicije.

Rani pogodak Hassanea Bandea, koji je ovog ljeta došao u potpuno drugačijem pristupu (aktivnijem), samo je osnažio samopouzdanje Istrinih igrača, koji su igrali dopadljivo i po guštu publike. Puno pljeska u prvoj utakmici s publikom gotovo pa da je bila zaboravljena atmosfera na Drosini. Na tribinama se skupilo 713 gledatelja koji su očito bili zadovoljni, a pogotovo činjenicom da je Istra nakon prvih 45 minuta vodila s 3:0. Bande je bio strijelac drugog pogotka nakon sjajne akcije Ivančića-Iličića-Navarra, potvrdivši da je u odličnoj formi. S obzirom na to da je VAR zbog prvog gola uzeo 3 i pol minute, uz jednu izmjenu gostiju, sudac je produžio poluvrijeme 5 minuta. U trećoj minuti te nadoknade Matić je iskoristio odličan centaršut Mlinara i glavom pogodio mrežu HD-a…

Visoka prednost bila je odraz viđenog na terenu u prvih 45 minuta, iako je prvi šansu zapravo imao HD. Petković je u 6.minuti pobjegao po desnoj strani, a onda si je namjestio loptu na lijevu nogu i pucao s 13-14 metara neprecizno. Mogao je to bolje riješiti u okomitom prodoru. To je zapravo bilo sve od momčadi iz Sigeta kojoj Istra nije davala puno prostora za razmahivanje.

U drugom dijelu, uz dosta izmjena na obje strane, odnosi snaga se nisu mijenjali. Štoviše, Istra je igrala još dopadljivije, koristeći prostore koje su ostavljali gosti odlazeći u napad. Bilo je mnoštvo šansi i zanimljivosti. Među inima sudac je dosudio kazneni udarac za Istru u 71.minuti, ali je na sugestiju VAR suca Bebeka išao pogledati snimku i odlučio da ipak nije bilo kažnjivog igranja rukom.

Istra je u 77. minuti pogodila prečku, nakon sjajnog slobodnjaka Miškovića, a debitant u domaćim redovima, Luka Marin, imao je zicer s 5-6 metara, ali šut glavom bio je neprecizan.

Lisica je u 84. sjajno uposlio Ivančića samog pred Šubarićem, ali je golman gostiju odlično obranio njegov šut… U sudačkoj nadoknadi počasni je pogodak zabio Mario Veljača.

Garcia je šansu na kraju dao i još dvojici tinejdžera, uz startera Perkovića, i to Lisici i Siljanu, kao i novacima Miškoviću i Belji, uz startera Marina. Takav je bio dan, sve je sjajno prošlo.

Dobar start Istre, ali svakako ne za bilo kakvu euforiju. Hrvatski dragovoljac je imao tešku dobrodošlicu u prvu ligu, ali ima još 35 kola maratona u Ligi 10, promijeniti se sve može…


KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - Za kraj je još posljednje minute upisao Beloša Fijan, izašao je Bašić.

90'+3' - GOOOL! Valentić je pokazao veliku upornost i uz puno muke probio desni bok, a lopta dolazi do Veljače koji lijepim udarcem pogađa suprotan kut za počasni pogodak povratnika u HNL!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90' - Malo je nedostajalo do počasnog zgoditka! Perić je prvo opalio s pet metara, skinuo mu je to Lučić, a zatim odbijanac Perić šalje visoko preko gola...

85' - Mogao se upisati u strijelce Ivančić, a sada će izvan igre... Mijenja ga Antonio Siljan.

84' - Velika šansa za Puljane! Lisica je atraktivno potkopao i prebacio obranu gostiju, pronašao je Ivančića na pet metara, a sjajni Šubarić požrtvovno skida loptu s noge veznjaku Istre!

78' - Strašan udarac Roberta Miškovića! Prekrasno izveden slobodnjak, lopta je preletjela živi zid i pogodila gredu od koje se odbila u peterac... Ispružio se tu Šubarić maksimalno, ali ništa ne bi mogao da je išlo u mrežu, još se trese spojka!

77' - Roca je dobio žuti karton zbog prekršaja s leđa na Bandeu koji prijetio sjuriti se prema vratima Dragovoljca...

74' - Nove promjene kod Istre. Ušli su Lisica i Drena Beljo umjesto Blagojevića i Iličića.

image
NATASA SUNDARA/CROPIX Cropix

74' - Dva velike šanse sada je skinuo Šubarić! Prvo je Perera pokušao iz daljine, a vratar HD-a istaknuo se atraktivnom paradom, da bi u nastavku Marin tukao glavom i ponovno fantastično brani taj zicer Šubarić!

70' - JEDANAESTERAC ZA ISTRU! Ivančić je izveo slobodan udarac, a Bagadur nehotice ispred svoga gola igrao rukom... opet dugo traje VAR provjera. Zebec odlazi sam pogledati je li to dovoljno za kazneni udarac. IPAK NIŠTA! Procijenio je Zebec da je ruka bila u prirodnom položaju te da nema govora o jedanaestercu!

67' - Pokušao je sada Majstorović iznenaditi Istru, ali koncentriran je Lučić, brani nogom u padu Majstorovićev udarac iz mrtvoga kuta.

66' - Shvaća i trener Istre Gonzalo Garcia da je vrijeme za izmjene. Ušao je Robert Mišković umjesto Mlinara.

65' - Trener Dragovoljca Miroslav Kuljanac uspio je ovim promjenama konsolidirati redove, ali je zato tempo igre u potpunosti zamro. Ništa se vrijedno spomena ne događa na Aldo Drosini...

57' - Napokon su gosti odigrali jednu uigranu akciju... Valentić je lijepo pronašao Perića koji je 'zavrnuo' povratnu na deset metara, ali stiže to očistiti obrana Istre.

55' - Dvostruku promjenu radi Dragovoljac. U igri su Viduka i Veljača, na klupu će Petković i Jazvić.

53' - Mlinar je sada bio u naletu, mogao je i bolje reagirati s lijeve strane iskosa, ali uspio je barem izboriti korner. Perera tuče glavom nakon tog kornera - samo preko gola.

49' - Prvi opomenuti igrač Istre je Frano Mlinar zbog prekršaja na Jazviću.

46' - Drugo poluvrijeme počinje novom promjenom u sastavu Dragovoljca. Ušao je branič Dino Skorup umjesto ofenzivnog veznjaka Tonija Teklića koji je stigao na posudbu kao pojačanje iz Hajduka.

image
NATASA SUNDARA/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Katastrofalno je počela sezona za povratnika u prvoligaško društvo. Hrvatski dragovoljac primio je tri gola već u prvome dijelu, dvaput je strijelac bio Bande, a jedan je u sudačkoj nadoknadi dodao Matić. Trener Kuljanac čak je i promijenio jednog igrača, no nije pomoglo. Uz to, igrači Dragovoljca zaradili su i tri žuta kartona što dovoljno govori o nervozi s kojom su ušli u susret.

image
NATASA SUNDARA/CROPIX Cropix

45'+3' - GOOOL! Potpuni raspad Hrvatskog dragovoljca... Matić je bio najviši u šesnaestercu okružen cijelom obranom gostiju, izvrsno se snašao i glavom pogodio suprotan kut za treći gol Istre u prvome dijelu!

45'+2' - I treći žuti karton za goste! Jazvić je pao u jednom duelu i tražio prekršaj, a nakon što je Zebec odmahnuo rukom, protestirao je napadač Dragovoljca te zaradio opomenu.

45' - Igrat će se čak pet minuta sudačke nadoknade zbog višeminutne VAR provjere kod prvoga pogotka.

44' - Pokušali su gosti zaprijetiti iz slobodnjaka, mlako je to bilo i čiste tu situaciju Puljani...

40' - Nova šansa za Istru! Mlinar je izbio pred Šubarićeva vrata, ali napravio je potez previše i pokupila je to obrana gostiju.

35' - Žuti karton za Bašića. U želji da dođe do lopte, s leđa je 'pokupio' Lučića koji pada na travnjak... bit će sve u redu s vratarom Istre.

29' - Trener gostiju Miroslav Kuljanac shvaća da mora nešto mijenjati... ulazi Karlo Perić umjesto Sekulića, a to je upravo i bila dvojba uoči susreta. Sekulić je netom prije toga dobio i žuti karton zbog opasne igre, vidi se da je ušao dekoncentriran u prvoligaško društvo.

25' - TRESE SE GREDA! Nakon centaršuta s lijeve strane najviši je bio Jazvić, a njegov udarac glavom odsjeo je na gredi! Mnogo uzbuđenja u Puli...

23' - DVOJBENA SITUACIJA! Marin je pao na rubu šesnaesterca u duelu s Ivkićem, skočili su ekspresno Puljani i tražili najstrožu kaznu... međutim, nakon VAR provjere Zebec je procijenio da je situacija bila čista.

image
NATASA SUNDARA/CROPIX Cropix

17' - GOOOL! Ponovno je izigrana obrana Dragovoljca, izvrsno su kombinirali Iličić i Navarro... opet se sjajno snašao Bande, s lijeve strane pogađa mrežu za novo vodstvo!

10' - GOOOL! Ili ipak ništa... Pregledava se VAR snimka. Bande je sjajno prošao po lijevoj strani, driblingom se riješio Majstorovića i pogodio bliži kut, ali možda je bio u zaleđu kad je prihvatio loptu. Dugo traje ova VAR provjera, čak četiri minute. Čuju se i zvižduci s tribina. IPAK JE GOL! Istra vodi 1:0!

6' - Prva šansa pripala je Dragovoljcu! Vaelntić je probio desni bok i gađao suprotni kut, odlazi to pored gola.

1' - Počeo je susret na pulskoj Aldo Drosini. Glavni je sudac Mario Zebec iz varaždinske Cestice.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:54