ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE POGOTKE

VIDEO: Istra iščupala bod u Koprivnici, Slaven se propisno ispromašivao, tresla se vratnica u 92. minuti

Nije Glavčić zabio jedanaesterac za domaće, a onda je u sudačkoj nadoknadi uzdrmao okvir gola.
Piše: Goran Čičin/Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 20. ožujak 2021. 14:16

SLAVEN BELUPO - ISTRA 1961 1:1 (Iličić 26' / Gržan 45'-11m)

KOPRIVNICA – Gradski stadion 'Ivan Kušek Apaš'. Bez gledatelja.

SLAVEN BELUPO: Filipović – Božić, Hyunwoo, Goda – Bosec, Lulić, Paracki, Glavčić, Gamarra (od 67. Van Bruggen) – Knöll, Iličić (od 74. Etoundi). Trener: Tomislav Stipić.

ISTRA 1961: Lučić – Šutalo, Silva, Perković – Navarro, Ivančić (od 62. Halilović), Blagojević, Špoljarić (od 90+1. Lončar), Gržan – Bande (od 79. Lisica), Hara (od 79. Guzina). Trener: Danijel Jumić 6.

Sudac: Fran Jović (Zagreb). Pomoćnici: Đurak i Zobenica. Četvrti: Krečak. VAR: Zebec. AVAR: Križarić. Delegat: Juretić.

Žuti kartoni: Blagojević (25 – preoštar start), Goda (44 – prekršaj za kazneni udarac), Bande (50 – preoštar start), Perković (56 – preoštar start), Knöll (59 – preoštar start), Bosec (80 – preoštar start), Glavčić (85 – prigovor), Paracki (85 – prigovor).

Najavljivali su Farmaceuti pobjedu, bili su joj bliže, u drugom poluvremenu potpuno su izdominirali Istru 1961, no propustili su svoje prilike i na kraju je važan ogled u borbi za opstanak završio remijem.

Puljani su se predstavili u formaciji 3-5-2, kao i njihov domaćin, a u prvom dijelu napadali su niz vjetar. Već u 1. minuti Bande se našao u iznenadnoj prilici, ali je poslao loptu pokraj gola. Lulić je na drugoj strani zakuhao frku u kaznenom prostoru Istre, čija je obrana ipak uspjela otkloniti opasnost.

Knöll je u 14. minuti izbio sam pred Lučića koji je obranio njegov udarac, suci su potom označili zaleđe. Ivančić izvodi korner u 21. minuti, no Hara iz blizine promašuje loptu.

Uslijedila je serija uzbuđenja pred gostujućim vratima. U 22. minuti Silva je srušio Knölla, sudac Jović pokazao je na bijelu točku, ali je na intervenciju VAR-a pogledao snimku. Mišljenje nije promijenio, no Glavčić nije realizirao kazneni udarac. Tukao je u donji lijevi kut vratara Lučića koji je izvrsno reagirao i obranio.

Ipak, samo minutu nakon toga gosti su kapitulirali. Glavčić je izveo slobodni udarac s desne strane, a Miroslav Iličić je iz neposredne blizine postigao svoj drugi prvenstveni pogodak, uz Šutala i Lučića kao promatrače.

Činilo se da će Farmaceuti s prednošću na odmor, ali jedna je kontra za njih ispala kobna. Blagojević je gurnuo loptu u dubinu za Navarra koji je pobjegao Godi, ali mu je zicer skinuo Filipović. U nastavku akcije lopta se opet odbila do Navarra na kojeg je s leđa startao Goda i sudac Jović pokazao je na jedanaesterac. Za razliku od Glavčića, Gržan je bio siguran realizator. Izjednačenje u pravo vrijeme za goste.

Nastavak su domaći otvorili novim valom napada, a nevjerojatnu je priliku u 49. minuti promašio Knöll. Lulić mu je idealno servirao loptu, no njemački je napadač s pet metara promašio okvir gola.

Gosti su se sve više povlačili prema svojim vratima, a njihovi napadači Hara i Bande nisu uspijevali zadržati loptu kako bi se ostatak momčadi priključio napadu. Farmaceuti su imali loptu u nogama, strpljivo su gradili akcije i čekali da im se ukaže nova prilika.

Pokušao je u 73. minuti Glavčić iz slobodnog udarca, lopta je otišla iznad grede. Nakon kornera je Van Bruggen u 77. minuti opasno zaprijetio, ali je s crte loptu izbio Navarro. U 88. minuti Glavčić je uposlio Lulića čiji je udarac nogom obranio Istrin vratar. Nisu Farmaceuti imali ni sreće, u 2. minuti nadoknade Glavčić je ušao u kazneni prostor i tukao desnom nogom, no pogodio je vratnicu i na kraju je svakome pripao po bod.


IZJAVE TRENERA

Tomislav Stipić, Slaven Belup:

- Žalim za dodatna dva boda jer nam gosti u drugom poluvremenu praktički centar nisu prošli dok smo mi samo u nastavku imali četiri stopostotne prilike. Nažalost, nismo imali dovoljno mirnoće. S ovom ekipom bih mogao sve jer mi vjeruju. U samo sedam dana odigrali su tri utakmice. Energetski su bili top i držali su se tehničko-taktičkih zahtjeva. Iako glupo zvuči u ovom trenutku, zaista sam ponosan.

Danijel Jumić, Istra 1961:

- Velik bod za nas. Nismo mogli parirati u pojedinim dijelovima utakmice, vidljiv je i umor. Ranije bi ovakve utakmice završavale pobjedom suparnika, ali izvukli smo pozitivan rezultat i sad možemo konačno malo odmoriti pa nastaviti u ovom ritmu. (gčm)


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završeno je na Gradskom stadionu u Koprivnici. Ostalo je 1:1, Puljani će objeručke prihvatiti ovaj bod.

90+2' Vranica! Nemanja Glavčić gađa okvir gola! Izvukao se na desnu, slabiju nogu i s nekih desetak metara pucao i uzdrmao stativu. Istra se, očito, spasila!

90+1' Umjesto Špoljarića ulazi Lončar, nova zamjena u Istri.

90' Pred nama je sudačka nadoknada od tri minute.

88' Zicer za Slaven! Opet brani Lučić, bio je to udarac Lulića, nisko dolje nakon kombinacije s Knollom i Glavčićem. Samo korner za Farmaceute.

85' Žuti za Parackog, nagazio je Bogojevića. Neće Paracki igrati u sljedećem kolu zbog trećeg akumuliranog, jako je protestirala klupa domaćih.

83' Goda puca pored gola. I jedni i drugi traže bodove, no hoće li ih netko i dohvatiti?

81' Žuti karton je sada zaradio Antonio Bosec. Po tri javne opomene imaju Slaven i Istra danas.

79' Umjesto Hare ulazi Guzina, a u igru će i Lisica i to umjesto Bandea.

77' Opet prilika iz kornera! Lulić je izveo udarac iz kuta, pucao je van Bruggen s pet metara, a Navarro je na gol-crti očistio...

76' Opasna lopta u kazneni prostor Istre. Silva je promašio loptu, ali Perković je uspjeva izbiti u korner.

73' Glavčić iz slobodnog udarca preko gola, a onda i nova promjena. Etoundi mijenja Iličića.

71' Bodovi su dakle, i dalje na stolu. Ostane li ovako, bit će i dalje današnji suparnici izjednačeni s 24 boda, četiri više od posljednje Lokomotive. Farmaceuti imaju i odgođenu utakmicu s Hajdukom na Poljudu, igrat će se to 7. travnja.

69' Ona prilika Knölla s početka drugog dijela, barem kako se čini, i dalje proganja domaće. Od tada, zapravo, nismo vidjeli ozbiljniju šansu za pogodak.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

66' Umjesto Gamarre ulazi Van Bruggen. Goda će se prebaciti na liijevog braniča, Paracki će se spuštati na stopera... Vidjet ćemo hoće li nove taktičke zamisli domaćih uspjeti.

64' Izgledalo je sada i da domaći strateg Stipić priprema koju zamjenu, no ona se barem zasad neće dogoditi.

62' Prva zamjena kod Istre. Ulazi Dino Halilović umjesto Antonija Ivančića.

59' Čeka nas još izuzetno zanimljivih zadnjih pola sata. Tri boda su na stolu, igra se gotovo potpuno otvoreno... Knöll je opet bio u kaznenom prostoru, pokušao je odglumiti rušenje Lučića pa ga i faulirao, a onda je sudac Jović stigao sa žutim kartonom za njemačkog napadača.

57' Još jedan žuti, ovoga puta za Perkovića, bio je to opasan start na Luliću koji je jako uzviknuo... Baš neugodni startovi.

54' Jako je puno kontakta, gotovo da nema razdoblja od svega par minuta a da se u njemu ne dogodi neki malo teži prekršaj.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

51' Žuti karton za Istrinog Bandea. Slobodni udarac za Lulića, zahvatila je lopta Šutala u bloku, na putu do sigurnog ulova vratara Lučića.

49' Knöll! Ma kakav je to bio zicer. S par metara, promašaj koji bi mogao skupo koštati domaće u uvodu drugog dijela, Lulić mu je dodao, imao je praznu jednu stranu gola, trebalo je doslovce, samo dotaknuti loptu i ona bi ušla u gol... Otišla je pored stative.

47' Malo su se Gržan i Iličić potezali međusobno, ništa nije svirao Jović. Dakle, nastavit će se dvoboj s jednakim intenzitetom.

46' Počinje drugo poluvrijeme, nema promjena u sastavima.

POLUVRIJEME: Po jedan pogodak sa svake strane vidjeli smo dosad, ali i jedan nerealizirani kazneni udarac.

45' GOOOOL! Zabio je Gržan za 1:1. Blizu je bio Filipović, ali nije uspio obraniti. Inače, možda je prekršaj Gode bio i izvan kaznenog prostora, no VAR to nije provjeravao.

44' Penal za Istru! Goda ruši Navarra, a prethodno je Špoljarić imao matnu situaciju pred vratima FIlipovića. Ovaj mu je to obranio, ali se onda na odbijancu dogodio taj faul.

41' Odgovorni su sada domaći u fazi obrane onda kada se to od njih traži. Važan pogodak su postigli, mogli su i nešto ranije, no ispriječio se Lučić...

38' Goda je sada dobio jedan udarac no neće trebati liječničku pomoć. Lopta se korektno vraća Slavenu u posjed.

36' Ponovno nešto mirnije razdoblje. nakon zaista furioznih minuta. Istra će probati izjednačiti, dolaskom Hare i Bandea Puljani su svakako dobili na jačini i karakteru.

32' Novi korner za Istru, Filipović je opet siguran na lopti.

29' Svašta se događalo u posljednjih desetak minuta, Slaven je poveo i prethodno promašio jedanaesterac. Sada je Iličić promašio loptu nakon ubačaja Boseca pa je Lučić, vratar Istre, to zahvalno pokupio.

26' GOOOOL! Nisu zabili iz jedanaesterca, ali jesu iz tog skraćenog kornera koji je uslijedio. Zabio je Iličić nakon sjajnog ubačaja Glavčića. Drugi pogodak za Riječanina u dresu Farmaceuta ove sezone u HNL-u.

25' Žuti karton sada za Blagojevića, bit će skraćeni korner za Slaven s desne strane.

24' Nema gola! Ivan Lučić je obranio jedanaesterac Nemanji Glavčiću! Bacio se vratar Istre u pravu stranu...

22' Jedanaesterac za Slaven! Silva ruši Knölla. Perković je izgubio loptu u sredini, morao je zakrpati Silva rupu, učinio je to prekršajem i bit će najstroža kazna za domaće. Doduše, VAR je to pregledavao dosta pomno, a onda je to provjeravao i Fran Jović i pokazao opet na bijelu točku.

21' Imala je Istra sada jedan ubačaj iz kuta, Ivančić je to izveo vrlo dobro, a Hara nije uspio glavom zahvatiti loptu pa je sve završilo samo ispucavanjem za Filipovića.

20' Uh, sada je Paracki napravio prekršaj nad Ivančićem. Rođeni Puljanin u dresu Slavena, čiji je i kapetan, nezadovoljan je jer je ranije on tražio prekršaj Istrinog igrača.

18' Nakon kraćeg prekida suci nisu pokazali karton Šutalu, a Glavčić je imao slobodan udarac, ubacio, ali samo do Perkovića koji to čisti. U nastavku akcije lopta dolazi u for za Gržana, izletio je Filipović i odbio u aut. Nije bilo "stopostotno", ali trebao je vratar domaćih to ispratiti.

15' Zasad Puljani ne uspjevaju iskoristiti pomoć vjetra koji im puše u leđa. Glavčić i Šutalo su se sudarili glavama, čini se da je veznjak Slavena izvukao deblji kraj.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

13' Gamarra ruši Haru, bit će sada slobodan udarac za goste. Već je Slavenov Argentinac napravio nekoliko prekršaja... Ivančić ubacuje u sredinu, Goda glavom u korner.

10' Nakon vrlo žustrih prvih par minuta, stvari su se malo "ohladile" u ovim trenucima. U prvom dijelu Istra igra "niz vjetar" koji puše jako, jako...

7' Istra je, podsjetimo, u strašnoj formi u posljednje vrijeme. Nanizali su tri prvenstvene pobjede u nizu, prošli i Oriolik te se plasirali u polufinale Kupa u kojem će 7. travnja igrati protiv Rijeke. I danas će, vjerujemo, imati svojih prilika u ovoj, za obje momčadi vrlo bitnoj utakmici za ostanak.

4' Još jednom Gamarra i Navarro u duelu, ponovno leži nogometaš Istre. A onda, poluprilika za Slaven, no nije Glavčić uputio šut nakon što je vratar Lučić morao izletjeti pred Lulića koji je bio u dobroj poziciji.

2' Prva prilika za Istru, no Bande je loše šutirao nakon krivog dodavanja Parackog, a onda i prva nervoza. Navarro i Gamarra bili su u jednom startu, požalio se igrač Istre da je dobio po nozi, malo je i zaiskrilo, no brzo je to smirio sudac Fran Jović.

15.00 Utakmica u vjetrovitoj Koprivnici upravo je počela.

14.45 Evo i postave gostiju koji su u velikoj formi.

14.30 Sastav Farmaceuta je pred vama.

14.15 Poznati su sastavi za ogled u Koprivnici. Pogledajte u kakvim će sastavima istrčati Slaven Belupo i Istra 1961.


Najava utakmice: Napisali Goran Čičin - Mašansker i Robert Matteoni

Iz dvije utakmice s Rijekom uspio je Slaven Belupo osvojiti jedan bod. Riječani su kiksali na domaćem terenu, ali su potom u koprivničkom “uzvratu” pronašli izlaz iz višetjedne krize i napokon ostvarili pobjedu te još jednom naglasili podjelu Hrvatske nogometne lige na gornji i donji dom.

Zvijezde i mulj

Farmaceutima ostaje realnost kakvu nisu očekivali ovog proljeća, a to je borba za ostanak u elitnom društvu.
- Drago nam je da nismo imali vremena za razmišljanje o prošloj utakmici. Kad pogledate na ljestvicu, pet momčadi se bori za zvijezde, a pet je zastalo u “mulju” i koprcaju se, bore se za opstanak. No, takva je situacija, takva je liga, to tako treba i prihvatiti. Što prije akceptiramo stvari kakve jesu, onda ćemo i tu situaciju u kojoj smo se našli prije uspješno riješiti - rekao je Tomislav Stipić, trener Slavena Belupa.

Donedavno su Istru 1961 mnogi već “jednom nogom” vidjeli u Drugoj ligi, ali je momčad s Drosine podignula formu, te se s dvije pobjede protiv Lokomotive vratila u život.

- Ljudi koji su došli u Istru 1961 imaju dugoročni plan i prije ili poslije će dovesti klub u vrh hrvatskog nogometa. Međutim, Istra je cijelu ovu sezonu bila iza nas na ljestvici, trenutačno je iza nas, a tako će ostati i nakon ove utakmice kojoj se veselimo. Naravno da respektiramo suparnika koji se podigao i vratio samopouzdanje, čeka nas jedna vrlo specifična utakmica. Moramo biti mudri i strpljivi. Želimo, moramo i hoćemo ostvariti pobjedu!

Stanje u koprivničkoj momčadi nije idealno, i dalje su izvan stroja trojica iskusnih od kojih bi, da su zdravi, najmanje dvojica vjerojatno pronašli svoje mjesto u početnoj postavi. Bačelića Grgića i Mlinara muči koljeno, dok Krstanović ima probleme s leđima.

- Moramo prihvatiti ovu situaciju. Istina je da nam nedostaju neki igrači koji donose vrijednost, iskustvo i mentalitet, koji su navikli pobjeđivati u takvim utakmicama, ali moramo i možemo i bez njih. Činjenica je da smo izgledali jako dobro u većem dijelu protiv Dinama i u tri poluvremena protiv Rijeke, dvije ponajbolje ekipe u Hrvatskoj...

Može li vam utakmica s Riječanima dati određene smjernice i za Istru?

- Mi smo protiv Rijeke od 15. do 68. minute izgledali jako dobro na terenu, ali nismo uspjeli kazniti protivnika. Nakon vodstva smo imali priliku i za 2:0, mogli smo se nagraditi, no nismo uspjeli odvesti utakmicu u drugom smjeru. Previše smo toga propustili u odnosu na prikazanu igru u dvije utakmice s Rijekom, vrijeme je za naplatu tih dobrih izdanja. Naravno, za to će trebati odigrati još jednu dobru utakmicu u kojoj trebamo nastojati ubrati plodove tog našeg rada - poručio je na kraju trener koprivničkih nogometaša Tomislav Stipić.

Lulić: Uvijek smo bili pravi kad je bilo najteže

Ne treba igračima Slavena Belupa posebno objašnjavati kolika je važnost današnje utakmice. Oni to najbolje znaju. Pobjedom bi si stvorili mir uoči prvenstvene stanke, remi bi ostavio status quo, a eventualni poraz dodatno zakomplicirao tešku situaciju.
– Utakmicu s Rijekom smo ostavili iza nas, a sada nam slijedi jedna od najvažnijih u sezoni. Uvijek smo bili pravi kad je bilo najteže i vjerujem da će tako biti i ovog puta. Igramo dobro, stvaramo prilike, ali nam je u prethodnim kolima nedostajalo malo sreće. Sutra je vrijeme da je isprovociramo još jednim maksimalnim angažmanom na terenu svih 90 minuta i osvojimo sva tri boda – poručio je veznjak Karlo Lulić.

Slaven Belupo nas je jesenas rasturio, ali ovo je sada drugačija Istra

U svibnju će taj mirni i pristojni zagrebački dečko navršiti 26 godina. Ozbiljne igračke godine. Antonio Ivančić, odrastao u HAŠK-u, pa HD-u, Trnju, Rudešu, stigao je u Istru 2018.
Nakon što je s baskijskom ekipom u Rudešu upisao proljeće snova, sudjelujući u velikom nizu sjajnih uspjeha tog kluba u Prvoj HNL, preselio je u Pulu. Nakon dvije i pol godine činilo se da će to biti to. Ivančić je bio otpisan od kluba i zimus je trebao otići. Naposlijetku je ostao...
- S Koprom se nismo našli u uvjetima. S Hermannstadtom je sve bilo dogovoreno, ali su oni inzistirali da odmah dan poslije dođem u Rumunjsku. Njima se žurilo jer su bili u borbi za ostanak. To me poljulalo jer nisam se odmah mogao resetirati i otići preko noći. Kao da mi se nije išlo iz Pule, u kojoj sam se fantastično snašao. Jako mi paše taj pulski ritam življenja, a moja djevojka Mateja, koja se sprema za diplomiranje na faksu marketinga, naprosto obožava Pulu. Ona bi ostala tu i živjeti. Imam ugovor još godinu dana, ali u klubu mi ništa ne govore. Neću se opterećivati sada, najvažnije je da mi završimo dobro posao ove sezone.
Stvari danas izgledaju drukčije...
- Sve je drukčije. Što se mene osobno tiče, do utakmice sa Šibenikom nije me bilo na mapi. Da Sahiti nije postigao onaj gol na Drosini u 44. minuti, vjerojatno ne bih ni ušao u tu utakmicu. Kad me trener pozvao pomalo sam bio iznenađen jer sam prije toga bio bez minute nastupa kod njega...
Ali, očito ste bili spremni?
- Jesam, jer treniram uvijek maksimalno i profesionalno, svjestan da se upravo to može dogoditi. Ne slušam one priče igrača da im je uvijek netko kriv što ne igraju, klub, trener, konkurencija, teren... Kad dođe prilika, moraš biti spreman i to je to.
Vi ste po našem skromnom sudu ključan okidač iskoraka Istre u borbi za ostanak?
- Osjećam da sam dao doprinos jer nakon što je bio kazneni udarac na meni, sve je za nas krenulo posve drugačije. Dao sam i gol, potom još dva i protiv Lokomotive. Oživjelo je to i mene kao igrača, ali što je najvažnije, i Istrinu sezonu. S tri uzastopne pobjede, međutim, tek smo se vratili u realnije prilike za ostanak. Ništa još nije učinjeno. Ovo je teška liga, u dva kola se drastično mogu mijenjati odnosi.
Treba rudariti
Slaven Belupo čeka Istru kao ozebli sunce da bi se domogao pobjede i prebrodio krizu?
- Tradicija nam je u Koprivnici očajna, ali se nadam da ćemo i po tom pitanju početi s promjenama. Slaven Belupo nas je jesenas rasturio (1:5) i to jasno ukazuje što mogu. Ovo je, doduše, drugačija Istra. Igramo dobro, na treninzima je posve druga atmosfera i učinkovitost, grupa je homogena. U ovoj ligi treba rudariti za baš svaki bod i to nas očekuje i u Koprivnici. Nema opuštanja, štoviše, moramo dati još jači gas sada kada smo u formi - zaključio je skromni i ponizni Ivančić, ogledalo kako bi se profesionalac trebao ponašati u svakoj fazi sezone i karijere.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 04:58