RONALD GORSIC/CROPIX
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Iznenađenje na Maksimiru! Novi udarac za hrvatskog prvaka, Istra zaustavila Dinamo

Istra je na Maksimiru iznenadila Modre i u 13. kolu HNL-a remizirala 1:1
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 24. listopad 2021. 17:14

DINAMO - ISTRA 1961 1:1 (Perić 84' / Drena Beljo 79')

DINAMO: Livaković - Franjić, Perić, Theophile-Catherine, Moharrami - Mišić, Bulat (od 60. Gojak) - Špikić, Baturina (od 60. Ivanušec), Oršić - Andrić

ISTRA 1961: Lučić - Marin, Silva, Galilea, Hujber - Abdallahi, Blagojević (od 85. Serderov), Perera - Mišković, Drena Beljo (od 87. Desio), Lisica

Zagreb - stadion Maksimir. Gledatelja: 1,347. Sudac: Mario Zebec (Cestica kraj Varaždina)


Nastavljaju se Dinamove muke, nisu Modri 'izvukli inat' nakon poraza u Beču i nisu se iskalili na Istri. Očekivalo se da će Puljani platiti 'ceh', da će oni biti lijek za Dinamovu bol.

Međutim, baš naprotiv, u samoj završnici spašavali su se od poraza (1:1). To je sad već ozbiljan niz, tri utakmice bez pobjede, frustracija i nervoza sigurno će se dodatno gomilati pod maksimirskim Jugom. Istra je sasvim zasluženo ulovila remi u Maksimiru, tek treći put je to uspjela, prvi put nakon pet godina.

Nije to u prvih 45 minuta bio neki atomski nogomet, više u nekoj, trećoj, brzini. Od prve minute uloge su bile jasne, Dinamo će napadati, Istra se braniti, pa tko bude spretniji. Činjenica da su Puljani na odmoru imali 0:0 znači da su bolje odrađivali svoj posao, premda, Dinamo je imao svoje šanse.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

U nekoj drugoj utakmici možda bi ubačaji Moharramija i Špikića na glave Oršića i Baturine bili dovoljni za sigurno vodstvo Dinama, međutim, to nije bila ta utakmica. Ili, to nije ta razina forme, kako se uzme. Oršić je glavom pucao u Lučića, Baturina je u padu, s nekoliko metara gađao donji kut, promašio je vrata.

Najviše je Dinamo ordinirao po desnoj strani, ubacivali su Moharrami i Špikić, angažiran je pred golom bio Andrić, koji je dosta 'radio', otvarao se, prijetio, jednom i zabio. No, bilo je zaleđe, nije bilo nikakve dvojbe. Jednom je Andrić pucao iz okreta pokraj gola, jednom je pucao snažno, Lučić je obranio. Pokušao je i Oršić s lijeve strane, onako kako on zna, desnom nogom, ali pokraj gola.

Sve u svemu, Dinamo jest bio bolji, bliži pogotku, međutim, nije to bila neka ubojita, veličanstvena predstava. Puljani su rijetko dolazili u poziciju sa uopće zaprijete Livakoviću, najopasnije je bilo kad je nakon centaršuta Lisice skočio visoki Beljo i pucao glavom, ali je skočio i Theophile i blokirao taj udarac.

Nastavak je počeo još jednim Andrićevim udarcem, s 18 metara u Lučića, a bliže je golu bila Istra. Prošao je lukavo po desnoj strani Lisica, ušao u kazneni prostor, namjestio se na lijevu nogu i pucao. Prošlo je dosta od Livakovića.

Nešto kasnije do šesnaesterca je došao i Luka Marin, ali završnica je bila loša, visoko preko gola. Ali, bili su to signali da su Puljani 'živi' i da znaju priprijetiti kad im se ukaže prilika.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Uzvratio je Franjić, s lijeve strane pokraj gola. Morao je Krznar s klupe uvesti Ivanušeca, a Istra je bila sve opasnija. Prvo je Franjić na 20-ak metara od gola zaustavio prodor Abdallahija, Blagojević je iz slobodnjaka pogodio živi zid, a onda je opet pobjegao Lisica, u zadnji je tren Theophile presjekao dodavanje prema Belji u matnoj poziciji.

Držala je Istra 'nulu', Krznar je slao nove adute s klupe, a Komnen Andrić nije imao svoj dan. Još jedan ubačaj, još jedan udarac glavom. Andrić mogao bolje pucati, ovako je pretvorio u junaka Istrina vratara Lučića koji je i taj udarac ukrotio.

I onda, potpuni šok u Maksimiru, ali, sve je nekako i išlo u tom smjeru. Odlična, filigranska kontra Istre, Beljo je bio sjajni, hladnokrvni egzekutor. Dinamo je bio pred porazom, ipak neočekivano...

No, spasio se u završnici, Ivanušec je ubacio, Perić glavom poentirao i malo se iskupio za neke lošije obrambene reakcije. Bilo je dramatično do kraja, u zadnjoj minuti je Abdallahi dobio loptu i krenuo sam prema golu, Theophile ga je zaustavio. Skočila je pulska klupa, tražila faul, shvatili su Puljani da su mogli uzeti i više od boda...

image
RONALD GORSIC/CROPIX


KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Iz igre će i Mateo Lisica koji je odigrao izvrsnu partiju, mijenja ga Mauro Perković.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

87' - Mijenja sada Gonzalo Garcia. Ušli su Serder Serderov i Gonzalo Desio, na klupu će Blagojević i strijelac Drena Beljo.

84' - GOOOL! Nije izdržala obrana Istre. Ivanušec je ubacio iz slobodnjaka, a Perić se školski 'naklonio' i pospremio centaršut u mrežu... Dinamo dolazi do izjednačenja u ovoj drami na Maksimiru!

82' - Gojak je izvrsno opalio iz daljine, no odlazi to pored gola, a i Lučić je bio spreman na golu...

79' - GOOOL! Marin je probio lijevi bok i zatim idealno uposlio Drenu Belju koji vara Livakovića - lopta u jednu, Dinamov vratar u drugu stranu i Puljani vode 1:0!

74' - Što je sada skinuo Ivan Lučić!!! Slobodnjak izvodi Oršić, Perić glavom prebacuje do Andrića koji u naletu, s pet metara gađa glavom, a vratar Istre zaustavlja njegov udarac na samoj gol-liniji! Spektakularna Lučićeva obrana, tko zna koja u nizu...

72' - Nove dvije promjene u momčadi Dinama. Izlaze Josip Mišić i Dario Špikić, priliku dobivaju Marko Tolić i Luka Menalo.

66' - Pokušali su dinamovci zaprijetiti iz kornera, no obrana Istre i dalje stoji vrlo homogeno i disciplinirano.

60' - Krznar je procijenio da je došlo vrijeme za promjene. Ulaze Luka Ivanušec i Amer Gojak umjesto Martina Baturine i Marka Bulata.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

57' - Blagojević je izveo taj slobodnjak, nije uspio prebaciti ni živi zid... Očekivalo se ipak više od ove šanse.

56' - Franjić ruši Mahmouda na samom rubu šesnaesterca i dobiva žuti karton! Bit će ovo opasan pokušaj Istre...

54' - Ubacio se Bartol Franjić iz drugoga plana, nadmudrio svog čuvara i ljevicom poslao oštar, prizeman šut tik uz suprotnu vratnicu... dobro se brani Istra u dosadašnjem dijelu dvoboja.

50' - Najveća šansa Istre na suretu! Lisica je pokazao raskoš svog talenta, ispremiješao obranu Dinama i zatim opalio ljevicom - malo pored gola! Livaković je samo pogledom ispratio taj pokušaj i bio bi spektakl da je ušlo...

48' - Vidno je raspoložen Komnen Andrić, gađa iz svih pozicija i željan je gola, no Lučić je zasad nesavladiv.

46' - Vraćamo se na Maksimir. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su imali inicijativu tijekom cijeloga prvog dijela, no valja istaknuti i da je u završnici nedostajalo koncentracije. Zagrebački Plavi nisu imali pravu ideju u ofenzivnome segmentu igre, uz to je na golu Istre briljirao vratar Ivan Lučić. Moguće je da će Krznar već na startu drugoga poluvremena potražiti svježe krvi među rezervama.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Novi pokušaj Dinama i nova Lučićeva obrana! Špikić lijepo petom ostavlja za Andrića koji šutira isprve, a vratar Istre još jednom spašava mrežu gostiju! U nastavku je Oršić majstorski gađao suprotan kut i fijuknulo je to pored gola!

38' - Dugo, dugo ništa, a onda je sijevnulo nakon ubačaja Matea Lisice za Drenu Belju, a od Theophilea se odbija u korner...

image
RONALD GORSIC/CROPIX

29' - Dobro gađa Baturina, silovito s ruba šesnaesterca, a sjajni Lučić još jednom izlazi kao pobjednik.

26' - Zatresla se mreža, Andrić je uspio realizirati novi dobar Moharramijev ubačaj, ali Zebec je ispravno pokazao da se tu radilo o zaleđu.

22' - Lisica je nadmudrio Franjića i izborio slobodan udarac gotovo uz samu gol-aut liniju... Marin je to izveo, međutim nije se proslavio, propala je i ta izgledna šansa Puljana.

14' - Moharrami dijeli lopte kao na pladnju, ovo je već treći njegov dobar ubačaj, a ovog puta mladi Baturina gađa glavom u padu i prolazi to tik uz samu vratnicu!

image
RONALD GORSIC/CROPIX

12' - Uzvraća sada i Istra! Nitko nije uspio iskoristiti jedan opasan centaršut koji je sletio na pet metara, zaspala je domaća obrana.

6' - I nova šansa za Dinamo! Ovaj je udarac bio opasniji, pokušao je Andrić iz okreta, no brani vratar Lučić nogom na samoj gol-liniji!

image
RONALD GORSIC/CROPIX

5' - Prijete Modri na samom startu! Oršić je tukao glavom, a Lučić sigurno hvata taj pokušaj.

1' - Utakmica je počela! Glavni je sudac Mario Zebec iz Cestice kraj Varaždina. Dinamo standardno u modrome dresu, a Istra u novoj garnituri - 'magenta' dresovima.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 11:57