RONALD GORSIC/CROPIX
SPAŠAVANJE NA MAKSIMIRU

VIDEO: Kako je heroj dana spasio Dinamo, ali i Mamića! Jedan potez trenera Modrih bio je veliki promašaj

U derbiju 8. kola Prve HNL Dinamo je nakon nepotrebne drame svladao drugoplasiranu Goricu s 3:2.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. listopad 2020. 17:24

Još jedan vatromet u Maksimiru, još jedna utakmica s preokretima, uzbuđenjima, reklo bi se uvriježenim rječnikom, predstava dostojna borbe prvog i drugog na ljestvici. Slavi Maksimir Marija Gavranovića, u velikoj je golgeterskog formi, zabija kao na traci. Prvi put u Dinamovom dresu zabio je hat-trick, prvi i treći pogodak bili su uistinu sjajni, kod prvog je natrčao i pogodio iz voleja, kod trećeg odlično reagirao na Oršićev ubačaj, onaj drugi zabio je glavom...

Za reprezentaciju je prošlog tjedna zabio tri pogotka, sad tri protiv Gorice, ukupno već 11 ove sezone, a sa sedam golova vodeći je i na listi strijelaca HNL-a. Spasio je bodove, spasio je svoju momčad neočekivanog šoka, jer jedna riješena, sigurna utakmica opet je otišla u nemirne vode. No, Dinamo je opet preživio, zabio gol više, pobijedio i osamostalio se na vrhu prvenstvene ljestvice.


Gorica je stigla u Maksimir bez najboljeg igrača, bez Kristijana Lovrića, ali Gorica nije došla s potpisanom presudom, nije se branila i čuvala nulu dokle ide, već je Dambrauskas želio igrati, nadigravati se. U prvih 25 minuta nismo vidjeli puno opasnosti po vratare, igralo se ravnopravno između dva šesnaesterca, tada je Oršić pokušao glavom, preko gola. Mogao je potom zabiti Gavranović, nespretno mu i nehotično dodao Hamad, Gavranović pred Kahlinom nije dobro reagirao, osujetio je Goričin vratar njegov pokušaj. No, zato je u idućoj akciji Gavranović zabio.

Ubacio je Stojanović, Lauritsen spustio loptu glavom, a Gavranović iz prve pogodio kut. Samo četiri minute kasnije ubacio je Kastrati, iz drugog pokušaja, Gavranović na drugoj vratnici glavom matirao Kahlinu. Štimalo je sve u tim trenucima u Dinamovoj igri, stoperski par Theophile-Lauritsen bio je siguran i točan, prednost je bila uvjerljiva, ništa nije ukazivalo na to da bi se nešto moglo u nastavku drastično promijeniti. Dinamo bi napokon mogao odigrati utakmicu bez primljenog gola, napokon slaviti bez stresa?


Ipak - ne. Zoran Mamić ubacio je na startu drugog dijela Joška Gvardiola, time je Dinamo od Leipziga zaradio još 70 tisuća eura. Ovog puta nije Gvardiol zamijenio Leovca na lijevom boku, već je izišao Kastrati i Dinamo je zaigrao s trojicom stopera.

Ako je to trebao biti eksperiment za utakmicu s Feyenoordom, onda nije uspio. Jer, u samo četiri minute Gorica je izjednačila. Prvo je ubacio Muhammed, Livaković je bio nesiguran kod istrčavanja, što je zbunilo Theophilea. Odbila se lopta od njega na nogu Mudrinskog, koji je zabio šesti gol ove sezone.

A Dinamo je i desetu utakmicu zaredom primio pogodak, samo Lokomotiva i Istra na samom startu sezone nisu zatresle Modru mrežu. Nije se ta obrana s trojicom uspjela uštimati, već je bilo 2:2. Odlični Kalik proigrao je Hamada, on na tlo 'bacio' Lauritsena za izjednačenje. Od rutinske i sigurne pobjede do drame u samo četiri minute. I nije to bio kraj. Dinamo je bio potpuno ošamućen, Gorica je krenula i po treći gol, držala lekciju Dinamu, Mudrinski je imao veliku šansu sasvim okrenuti susret, s desetak metara pucao je preko gola.

Uhvatio se za glavu, svjestan kakvu je priliku imao...

Bila je promjena sustava igre veliki Mamićev promašaj, uvidio je i sam grešku, vratio opet na staro, Gvardiola gurnuo umjesto Leovca na bok, ušao je Ivanušec. I Gvardiol je imao prste u akciji kod trećeg gola, koji je završio još jednom, efektnom majstorijom Gavranovića!

I, to je bilo to, ispuhala se Gorica, nije više uspjela priprijetiti, niti je Dinamo zabio četvrti. Odahnuli su svi na Dinamovoj klupi, bio bi veliki šok da je nakon sigurnih 2:0, Gorica iz Maksimira odnijela bod(ove). Sreća je da Gavranović može zabiti više no što obrana može primiti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. lipanj 2024 16:30