MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
BORBA ZA OPSTANAK

VIDEO: Lokomotiva slavi veliku pobjedu! Pogledajte golove, dvaput zabio i sin slavnog Vatrenog

Nogometaši Lokomotive pobijedili su Varaždin s 4:0 u derbiju začelja u 30. kolu Prve HNL
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 21. travanj 2021. 15:36

LOKOMOTIVA - VARAŽDIN 4:0 (Maleš 3', Papadopoulos 32', Šimić 84'-11m, 86')

LOKOMOTIVA: Hendija - Marić, Papadopoulos, Lešković, Pivarić (Cipetić 68') - Petrak (Čokaj 55'), Maleš, Kačavenda, Musa - Chajia (Šimić 68') - Hadžić (Marković 90')

Trener: Samir Toplak

VARAŽDIN: Horkaš - Memija (Novoselec 66'), Čelić (Senić 59'), Pëllumbi, Tkalčić (Posavec 46') - Postonjski, Guerra Djou - Herrera, Đurasek, Peco (Benko 66') - Obregon

Trener: Zoran Kastel


Uzdah olakšanja preplavio je Kranjčevićevu, napokon su i nogometaši Lokomotive osjetili slast pobjede! Nakon šest uzastopnih poraza, Lokosi su„potopili Varaždin uvjerljivom 4:0 (2:0) pobjedom i sad je borba za ostanak posve zakomplicirana, Varaždin Istra i Lokomotiva grčevito će se boriti za očuvanje prvoligaškog statusa.

Nadareni Roko Šimić bio je na travnjaku posljednje 22. minute, ali i to mu je bilo dostatno da s dva pogotka (prvi iz kaznenog udarca kojeg je Mellundi na njemu skrivio, bio mu je to prvoligaški prvijenac!) postane junak dvoboja. Uz bok 17-godišnjaku, bio je iskusni Papadopoulos, asistirao je Malešu za prvi, potom je zabio i drugi gol. Posljednju su pobjedu prije ove, Lokosi upisali 12. veljače baš kod Varaždina u 21. kolu (1:0), predugo je trajao taj post, što se, dakako, odrazilo i na ljestvici.

Bila je ovo prva pobjeda Lokosa u petom trenerskom nastupu Samira Toplaka, a Varaždinci će se pozivati na statistiku i čuditi ovako teškom porazu. Naime, posjed lopte bio je 65:35 za goste, koji su izveli 15 udaraca iz kuta, a domaćin samo pet. Udarci u okvir vrata bili su izjednačeni, 5:5, no Lokosi su zabili četiri pogotka i tu prestaje svaka priča o statistici. Istaknimo i da su Lokosi ostvarili prednost u odnosu na Varaždin u slučaju da na kraju prvenstva ta dva klubu budu imala isti broj bodova. U međusobnim su dvobojima, naime, Lokosi dva puta slavili (1:0, 4:0), dok su dvije utakmice okončane remijima (1:1, 2:2)...

Sjajno otvaranje utakmice i postignuti pogodak u 3. minuti, prvi nakon 515 minuta igre(!), dao je krila Lokosima, pa je veliku priliku imao i Chajia u 8. minuti, međutim njegov je udarac s 15 metara vratar Horkaš obranio. Varaždinci su bili uzdrmani, nisu očekivali ovako loš početak i trebalo im je vremena da dođu k sebi.

Malo-pomalo gosti su hvatali niti igre i nakon 20. minute nametnuli su se kao momčad koja diktira ritam i tempo, imali su više loptu u svom posjedu i stvorili su dvije prilike, no lopta je nakon udaraca Guere Djoua glavom s pet metara (23. minuta), te Đuraseka nogom s 20 metara (27.), otišla pokraj vrata.

Lokosi su se, pak, orijentirali na čuvanje svojih vrata, postavili su pokretljivi i zgusnuti defenzivni blok, a u pokušajima prema naprijed preskakali su igru i dugim su loptama tražili Hadžića i Chajiu. I kako to obično biva, u vrijeme najvećeg pritiska gostiju (ali jalovog!), Lokosi su u 32. minuti zabili drugi pogodak, bio je to Papadopoulosov drugi ovosezonski zgoditak, oba je zabio – Varaždinu!

Veliku prednost domaćina mogao je smanjiti Postonjski četiri minute prije odlaska na odmor, ali iz slobodnog je udarca s 20-ak metara iskosa s lijeve strane pogodio vratnicu.

Nastavak je počeo napadima gostiju i Pivarić je u 47. minuti izbacio loptu sa crte, a pet minuta kasnije Hadžić je povukao „kontru” i izvrsnim je udarcem s 20 metara pogodio gredu! Milimetri su spasili Horkaša, a u protunapadu je Peco izvrsno tukao s 12 metara iskosa, no Hendija je još bolje obranio.

Varaždin je nastavio napadati, dominirao je, no bez prave zgode sve do 76. minute. A onda je, nakon ubacivanja Postonjskog i loše procjene Hendije, Novoselac udarcem glavom sa sedam metara poslao loptu pokraj vrata. U igru je kod Lokosa u 68. minuti ušao Roko Šimić i raspucani je mladi, 17-godišnji napadač, s dva pogotka u 84. i 86. minuti, zapečatio visoku pobjedu Lokosa.

Trener Lokomotive Samir Toplak nije skrivao sreću nakon važne pobjede.

"Iznimno sam sretan, trebao je mojim igračima ovakav poticaj. Kad se sve sagleda, pobjeda je malo previsoka u odnosu na ono što se događalo na terenu, Varaždin ipak nije bio toliko slabiji. Međutim, mi smo se izvrsno branili, posebno smo dobri bili u defenzivnom skoku prilikom udaraca iz kuta. I za to smo bili nagrađeni, a drago mi je da smo prva dva pogotka postigli nakon prekida koje smo intenzivno uvježbavali na treninzima. Sve nam se poklopilo, presretan sam, ali nema euforije, ovo je veliki poticaj u borbi za ostanak, uvjeren sam da smo na dobrom putu".

Zoranu Kastelu, strategu Varaždina, teško je pao ovakav poraz.

"U pripremi utakmice upozoravali smo igrače baš na prekide, u kojima je Lokomotiva izrazito opasna. A mi nakon prva dva prekida primimo dva pogotka! Teško je to prihvatiti... Nakon tih zgoditaka, pokušali smo igrati i rezultatski se vratiti u utakmicu, dominirali smo, ali nismo iskoristili svoje šanse. Da smo postigli pogodak kod 0:2 minusa, možda bismo se uspjeli i vratili, ali ovako treba čestitati Lokomotivi i okrećemo se prema dvoboju s Istrom".

REZULTATI

Lokomotiva - Varaždin 4-0 (Maleš 3, Papadopuolos 32, Šimić 84-11m, 86)
Istra 1961 - Rijeka (18:05)
Osijek - Dinamo (20:30)

U utorak:
Šibenik - Gorica 1-1 (Sahiti 40 / Delfi 88)
Slaven Belupo - Hajduk 1-1 (Krstanović 66 / Dimitrov 9)


PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Završena je utakmica, Lokomotiva je pobijedila 4:0.

90+2' - Imao je Roko Šimić sada priliku za hat-trick, ali je udarac otišao preko gola. Na kraju je označeno i zaleđe.

90' - Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

86' - GOOOL! Lokomotiva vodi 4:0, opet je zabio Šimić, prizemnim udarcem s vrha šesnaesterca. Šimiću je to 16. nastup u Prvoj HNL i drugi gol.

84' - GOOOL! Roko Šimić siguran je realizator i to mu je debitantski gol u Prvoj HNL!

84' - Jedanaesterac za Lokomotivu. Pellumbi je srušio Šimića i domaći će imati jedanaesterac.

81' - Utakmica je ušla u posljednjih deset minuta plus sudačka nadoknada.

76' - Novoselec je sada pucao glavom nakon ubacivanja Postonjskog, ali lopta odlazi pokraj vratiju.

68'- Šimić ulazi umjesto Chajie, a Cipetić umjesto kapetana Pivarića. Traku je sada preuzeo Papadopoulos.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

63' - Guerra Djou sada puca glavom nakon ubacivanja iz kornera, ali ravno u vratara Hendiju.

61' - Varaždin je sada izborio svoj 11. korner na utakmici. Gosti pritišću, prijete, ali nikako da probiju obrambeni bedem domaćina.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

56' - Prva izmjena kod Lokomotive, umjesto Petraka je ušao Čokaj.

52' - Trese se greda Varaždinovog gola, pucao je Hadžić između četvorice. Odmah je uslijedila kontra na drugoj strani, pucao je Peco, ali Hendija sjajno brani. Igra se vrlo živo i otvorenog garda, redaju se prilike.

49' - Varaždinci su u nastavku odmah krenuli s ofenzivom na vrata Lokomotive. Naravno, to je očekivano, gube i nemaju što za izgubiti, vremena je sve manje, a bodovi im izmiču iz ruku.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

47' - Kakva gužva pred vratima Lokomotive. Pivarić je spašavao praktički s crte, a zagrebački se klub na kraju uspio obraniti.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, nema promjene u kadrovima dviju momčadi.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

45' - Završeno je prvo poluvrijeme. Lokomotiva na odmor odlazi s vodstvom 2:0.

41' - Igra se sama završnica prvog poluvremena. Domaći su sada imali sreće jer je Postonjski pogodio vratnicu.

32' - GOOOL! Lokomotiva vodi 2:0, zabio je Papadopoulos! Nakon krasnog ubacivanja Pivarića, Papadopoulos je najviši u skoku i glavom šalje loptu u mrežu.

26' - Postonjski je pokušao dalekometno ugroziti vrata Lokomotive, ali lopta je završila u bloku Maleša i Papadopoulosa. U nastavku akcije pokušao je i Đurasek, ali lopta je prohujala tik do vratnice Hendijinog gola.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

23' - Prva prilika za Varaždin na utakmici. pokušao je Guerra Djou, ali mreža domaćina nije se zatresla.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

16' - Obregon je nakon duela s Papadopoulosom pao u kaznenom prostoru. Igrači Varaždina su tražili jedanaesterac, ali Pejin je pokazao da se igra nastavi.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

13' - U prvim minutama utakmice Lokomotiva je bila opasnija i uspjela je zabiti gol. Čeka se odgovor Varaždinaca.

8' - Nova prilika za Lokomotivu, Chaija je lijepo povukao i odapeo prizemno s ruba kaznenog prostora, a Horkaš je uz krajnji napor uspio obraniti.

3' - GOOOL! Lokomotiva vodi, zabio je Maleš iz peterca koji je ugurao loptu u mrežu. Papadopoulos je nakon ubacivanja iz kuta skrenuo loptu do njega koji ju iz blizine šalje u gol. Zanimljivo, ovo je Lokosima bio prvi gol nakon 515 minuta posta.

2' - Prilika za Lokomotivu, Hadžić je pokušao pucati, ali je njegov udarac blokiran.

1' - Počela je utakmica u Kranjčevićevoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 16:30