GORAN MEHKEK/CROPIX
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Luda utakmica na Maksimiru! Dinamo primio dva gola u pet minuta, junak Gavranović spasio Modre

Nogometaši Dinama potvrdili su prvo mjesto pobjedom protiv Gorice u 8. kolu HNL-a
Piše: Kazimir Guberina, Tomo NičotaObjavljeno: 17. listopad 2020. 14:19

DINAMO - GORICA 3:2 (Gavranović 32', 36', 66'/ Mudrinski 46', Hamad 50')

DINAMO: Livaković; Leovac (od 62. Ivanušec), Lauritsen, Theophile, Stojanović; Jakić; Oršić, Franjić, Majer (od 86. Burton), Kastrati (od 46. Gvardiol); Gavranović (od 67. Petković)

GORICA: Kahlina; Čabraja, Jovičić, Musa, Krizmanić; Suk; Babec; Kalik (od 73. Pršir), Hamad (od 70. Doka), Špikić (od 69. Golubickas); Mudrinski (od 73. Dieye)


KRAJ
Dinamo je morao raditi 'prekovremeno' da bi dobio već dobivenu utakmicu. Na poluvremenu je bilo 2:0, a Gorice nije bilo nigdje. Međutim, malo slučajnosti - iz koje je zabio Mudrinski - malo opuštenosti Zorana Mamića koji je već u 46. minuti krenuo s pripremama za Feyenoord smatrajući da je ova utakmica završena, Gorica se vratila u život i bila je blizu velikog boda. Međutim, Gavranović je ove jeseni neumoljiv u realizaciji te zabija iz polušansi. I to majstorski. Dinamo je tako upisao tri boda, na ljestvici ima tri boda više od Gorice, ali i utakmicu manje. Gorica je u drugih 45 minuta pokazala da nije slučajno visoko na ljestvici i da će do kraja sezone biti konkurentna za mjesta koja vode u Europu.

90' - Lijepa akcija Gvardiola koji je dugo vukao loptu, a onda pucao u Kahlinu. Taj dečko doista zna igrati nogomet.

86' - Opasno je zaprijetila i Gorica, ali odličan ubačaj Dieyee, ostao je bez konkretnog učinka. Gorica je opet malo živnula.

81' - Petković je lijepo proigrao Ivanušeca, ovaj se sjurio u kazneni prostor, te pucao iz dosta teške pozicije, ali ravno u Kahlinu.

78' - Vidjeli smo dobar pokušaj Majera s više od 20 metara, ali je lopta prohujala pokraj gola.

74' - Kako se Dinamo vratio igri s četvoricom u zadnjoj liniji, tako se momčad ustabilila i Gorica već duže vrijeme ne uspijeva zaprijetiti domaćinu. Dinamo je s druge strane življi nego što je bio u prvih 45 minuta.

67' - Trostruki strijelac Gavranović izašao je van, a ušao je Petković. Mamić očito ne želi previše potrošiti švicarskog reprezentativca, jer ga u četvrtak čeka Feyenoord.

66' - 3:2 Gavranović ⚽
Gvardiol se sjajno pridodao napadu, odigrao odličnu loptu za Oršića, koji je otišao do korner linije te povratnom loptom pronašao Gavranovića koji odlično zabija za 3:2.

62' - Zoran Mamić očito je spoznao da je mu momčad nije dobro prihvatila novi sustav igre ta je izvadio Leovca, uveo Ivanušeca.

58' - Promašaj Mudrinskog
Špikić je ubacio s lijeve strane, a Mudrinski je u jako dobroj poziciji pucao preko gola. Dinamo se očito nije snašao u obrani s trojicom, a Gorica izgleda preporođeno.

ZORAN MAMIĆ KAŽNJEN ZA OPUŠTENOST
Nije logično u poluvremenu utakmice tako drastično promijeniti taktiku, a da za takav potez nije postojao niti jedan argument. Zoran Mamić očito je mislio da je utakmica završena te je krenuo s pripremama za Europsku ligu koju Modri igraju u četvrtak. Gorica ga je brzo kaznila zbog takve opuštenosti.

50' - 2:2 Hamad ⚽
Hamad je primio odličnu loptu od Kalika u kaznenom prostoru, lažnjakom na travu poslao Lauritsena i efektno zabio uz prvu vratnicu.

DINAMO S TROJICOM U OBRANI
Zoran Mamić očito želi vidjeti kako će mu momčad izgledati s trojicom u obrani pa je u poluvremenu izvadio Kastratija, a uveo Gvardiola koji s Lauritsenom i Theophileom igra u zadnjoj liniji. No, Gorica je neočekivano zabila i na neki način se vratila u utakmicu pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se Mamiću 'igranje' s taktikom možda obiti o glavu.

46' - 2:1 Mudrinski ⚽
Ubacila je Gorica s desnog boka, Livaković je istrčao u prazno i usput zbunio Theophilea, kojeg je lopta pogodila u tijelo i odbila se do Mudrinskog koji je lako zabio u praznu mrežu.

POLUVRIJEME
Dinamo će nakon ovog kola imati tri boda više od Gorice, ali i utakmicu manje. Ništa neočekivano, jer i danas smo u prvih 45 minuta mogli vidjeti koliko je Dinamo jača momčad, Gorica bez Lovrića nema igrača koji je u stanju napraviti višak igrača na terenu, ili s jednim potezom izbaciti suparnika iz igre. Dinamo je doista rutinski došao do čvrstih 2:0, iako je jako sporo i nekako mlako ušao u utakmicu.

Gavranović sa šest golova prvi topnik lige
Mario Gavranović ljetos se pokupio iz Maksimira, ali se brže bolje vratio i očito - pogodio. ovo mu je već šesti pogodak u sezoni i prvi je strijelac lige, a u međuvremenu je zabio i tri gola za Švicarsku. Gavranović je potpuno drugačiji napadač od Petkovića, koji Dinamu jako puno znači u građenju igre i šansi, ali zato jako malo zabija. Gavranović je igrač kaznenog prostora...

Razlika u klasi
Dinamo je nakon mlakog uvoda u utakmicu u jednom trenutku krenuo sa žešćim pritiskom i odmah se vidjelo da Gorica neće dugo izdržati. Dva brza pogotka plod su razlike u klasi između ove dvije momčadi.

36' - 2:0 Gavranović ⚽
Kastrati je s desne strane iz drugog pokušaja ubacio loptu na drugu vratnicu, a tamo je na mjestu bio Gavranović koji je iz blizine glavom lako pogodio za 2:0.

32' - 1:0 Gavranović ⚽
Prva prava akcija Dinama i odmah pogodak. Stojanović je ubacio izravnu loptu u kazneni prostor gostiju, Lauritzen je bio najviši u skoku te je proslijedio loptu prema Gavranoviću koji je odlično utrčao a onda desnicom iz prve, iz poluvoleja pospremio loptu u mrežu. Gavranoviću je ovo već peti pogodak sezone.

31' - Sve veći posjed lopte imaju domaći igrači, ali i dalje bez dovoljno energije i brzine. Međutim, dojam je kako gosti ipak lagano popuštaju.

27' - Iznenada se Gavranović našao u velikoj prilici, jer je jedna odbijena lopta zalutala do njega. No, Kahlina mu je na vrijeme zatvorio kut i obranom spriječio vodstvo domaćih. Gavranović se u toj prilici upustio u dribling pa je otišao previše iskosa.

25' - Spori su ti Dinamovi napadi, zato ih Gorica bez problema brani. Dinamo nema probojnost na krilima, a kroz sredinu je previše zgusnuto. Tek u 25. minuti vidjeli smo i prvi udarac domaćih, pokušao je glavom Oršić, ali nije to bio opasan pokušaj.

20' - I dalje na terenu čekamo pravo uzbuđenje. Dinamo napada, gosti čekaju svoj trenutak iz kontri, a za to vrijeme se dobro brane.

Bartol Franjić prvi put u ovoj sezni u postavi

Bartol Franjić (20) dobio je prvi put priliku u ovoj sezoni zaigrati u Prvoj HNL za Modre, do sada je imao šest nastupa za drugu momčad. Franjić je velika maksimirska nada, mladić koji podjednako dobro igra u veznom redu, ali i na poziciji stopera. Otac mu je godinama igrao za Dugo Selo.

14' - Dinamo je nešto bolje otvorio utakmicu, ima posjed lopte, ali za sada nismo vidjeli opasniju situaciju pred gostujućim vratima.

1' - Počela je utakmica

14.15 - Poznati su sastavi za Okršaj Dinama i Gorice. Dinamo će zaigrati bez kapetana Ademija i Petkovića u početnih 11, dok kod Gorice nema najboljeg im igrača Lovrića.

Litavski stručnjak na klupi Gorice respektira prvaka, ali za njega je to samo jedna utakmica u nizu u dugom hrvatskom prvenstvu.

- Ozračje u momčadi je dobro, ali tek smo se kompletirali. Neki igrači su trenirali svaki dan, a neki će s momčadi do dvoboja protiv Dinama imati samo jedan zajednički trening, ali to je nešto što jednostavno moramo prihvatiti. Vrlo smo motivirani i uzbuđeni zbog današnjeg derbija - istaknuo je Dambrauskas koji je ipak podosta smanjio važnost posjeta Maksimiru i trenutno drugog mjesta Gorice na ljestvici.

Veliki izazov za klub

- Naše trenutno drugo mjesto je vrlo relativan pojam, jer se nakon samo sedam odigranih kola ne mogu davati nikakve sudbonosne procjene. O našoj kvaliteti sud će dati samo daljnje igre i ono što moramo popraviti da bismo bili još bolji, prvenstveno u fazi obrane i naše tranzicije iz obrane u napad. Rezultati su bili dobri, ali bilo je i nedostataka zbog kojih smo mogli biti kažnjeni i podosta bi toga bilo drukčije. Očekujem da ćemo danas vidjeti Goricu puno bolju u fazi obrane i momčad koja će pokušati da ništa ne pokloni suparniku. Ovo je za sve nas u klubu veliki izazov. Igramo protiv najbolje momčad u ligi i ne treba nam veći motiv iako se ne radi o gradskom derbiju s obzirom na to da nismo iz Zagreba već iz Velike Gorice.

Dambrauskas respektira Dinamo, ali ne želi potencirati posebnu opasnost niti od jednog igrača modre momčadi.

- Respekt postoji, ali maksimalno sam fokusiran samo na svoju momčad. Najgore što možete napraviti je da se posebno plašite kvalitete nekog suparničkog igrača. U nogometu nema poraza, već samo treba izvući pouke iz svake utakmice i ispraviti ono što je bilo loše. Nemamo nikakav strah, zašto bismo ga i imali? Želimo se ravnopravno natjecati s Dinamom i jedva čekamo da utakmica počne.

Eventualna pobjeda velikogoričkog sastava u Maksimiru sasvim sigurno ostala bi zlatnim slovima zapisana u povijesnim knjigama turopoljskog nogometnog ponosa, no kada je u pitanju trener Gorice barem prema dojmu, slavlje protiv Dinama Dambrauskas ne bi tretirao kao nešto posebno dostignuće i možda najveću pobjedu u dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

Poseban način

- Ne želim razmišljati na takav način pomalo dramatički. Koliko god respektirali Dinamo, to je samo jedna od 36 utakmica koliko ćemo odraditi u prvenstvu - zaključio je Dambrauskas, no sumnjamo da tako razmišljaju i njegovi igrači.

Ne dolazi se na Maksimir igrati protiv Dinama derbi svaki dan s drugog mjesta na ljestvici i to je ovoga puta za Goricu puno više od samo jedne utakmice u nizu, ma koliko litavski stručnjak razmišljao na pomalo poseban način.

Dinamov trener Zoran Mamić je u najavi susreta komplimentirao suparniku.

- Čestitam im na rezultatima, napravili su, da tako kažem, ni iz čega, odličan posao i očekujem odličnu utakmicu. I našu pobjedu, idemo po tri boda.

Koji su Dinamu najveći rivali ove sezone? Je li to Osijek?

- Osijek ima jako trenersko ime i jako dobar roster, ali ne treba otpisati ni Rijeku, Hajduk, Goricu... Ima puno dobih momčad i nije lako predvidjeti tko će biti najveći suparnik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 21:35