RONALD GORSIC/CROPIX
POGLEDAJTE GOLOVE

Video: Mijo Caktaš ponovno junak Hajduka! Bijeli u Kranjčevićevoj do pobjede u 90. minuti

Splićani su neporaženi u tri zadnje utakmice, posljednju pobjedu slave u Zagrebu...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. studeni 2020. 15:48

Drugu uzastopnu pobjedu u gostima ostvarili su nogometaši Hajduka, nakon slavlja u Koprivnici svladali su i Lokomotivu u Kranjčevićevoj 2:1 (1:0). Do sva tri boda Splićani su došli na izdisaju utakmice, nakon udarca iz kuta Mijo Caktaš je glavom poslao loptu u mrežu s osam metara, bio je to njegov drugi pogodak na utakmici i tako se prometnuo u prvo ime dvoboja. Lokosi su, eto, skupo platili manjak koncentracije u završnici okršaja u kojem su bili ravnopravni, doživjeli su i šesti prvenstveni poraz, pa su tako ostali u donjem domu ljestvice.

Obostrano oprezan i zatajan početak, u kojem je Lokomotiva u dva navrata zaprijetila udarcima iz daljine (Pivarić), razbio je Hajduk iznenadnim i ranim vodstvom. Taj je pogodak Mije Caktaša usmjerio daljnja zbivanja i u dolazećih desetak minuta Lokomotiva se posve raspala i mogli su Splićani povećati vodstvo, čak i odlučiti utakmicu. Lijepe je prilike u dva navrata imao Jradi, a u 14. minuti Jairo je promašio „zicer”! Natrčao je, naime, na loptu na tri metra od praznih vrata Lokosa i poslao je preko grede! Čini se da je bio prebrz i da je u šansu ušao ispred lopte...

Trebalo je Lokosima 20-ak minuta da opet dođu k sebi i dohvate niti igre. Po tko zna koji put ove sezone Lokomotiva je suparniku rano poklonila prednost i praktički ušla u utakmicu s minusom od jednoga pogotka. To je već postalo uobičajeno na utakmicama Lokomotive, pa je jasno da se onda teško vratiti u igru, kad semafor pokazuje rezultatski manjak.

No, malo-pomalo Lokosi su uspostavljali ravnotežu na travnjaku, zaprijetili su Kallaku i Pivarić udarcima iz daljine, a najbolju zgodu zab izjednačenje domaćin je propustio u 38. minuti. S desnog je boka Karačić poslao visoku loptu u kazneni prostore gostiju, tamo je, na desetak metara od vrata Posavca, bio usamljen Cokaj.

I glavom je poslao loptu prema vratima, Posavec je bio kratak, ali lopta je pogodila desnu donju vratnicu Hajdukova vratara. Potom se prošetala po gol-crti i svoj put okončala – na lijevoj vratnici, od koje se odbila van! A Tuci se zaletio i projurio kraj te odbijene lopte, trebao je samo pričekati „odbijanac” i pospremiti loptu u mrežu. No, bio je brzoplet, nije razmišljao i rezultat se nije promijenio. Hajduk je preživio čudo, malo kad se viđaju ovakve situacije...

Lokosi su silovito ušli u nastavak, pa je tako Cokaj u 52. i 53. minuti imao dvije lijepe zgode, posebno je dobra bila ona prvak, kad je Jakoliš izbilo loptu iz praznih vrata. Izjednačenje je vidjelo u zraku i stiglo je u 56. minuti, posve zasluženo, budući da su Lokosi odlučno i kvalitetno ušli u drugo poluvrijeme, stvorivši nekoliko prilika. Pet minuta nakon izjednačenja, Gyrcso je pokušao dobrim i snažnim udarcem s 25 metara i pogodio je spoj grede i vratnice, sreća je pomazila Lokose.

U posljednjih pola sata nije bilo opasnosti ni pred jednim vratima, igralo se pretežno po sredini, obje su momčadi zatvorile prilaze svom golu, pa su svi pokušaji bili razbijeni i prije dolaska do kaznenih prostora. I kad se činilo da će dvoboj završiti remijem, Hajduk je nakon prekida (udarac iz kuta) u posljednjoj minuti postigao drugi pogodak, strijelac je opet bio Caktaš...

-----------------------------------------------------------------------------

LOKOMOTIVA - HAJDUK 1:2 (Tuci '55; Cktaš '12, 90)

LOKOMOTIVA: Hendija 6 - Karačić 6, Papadopoulos 6,5, Kolinger 6, Pivarić 5,5 - Cokaj 6, Petrak 6 (od 74. Đira -) - Tahiraj 6, Kallaku 6, Chajia 5,5 (Čeliković -) - Tuci 7 (od 90. Jelavić -).
Trener: Goran Tomić 6.
HAJDUK: Posavec 6 - Jakoliš 6,5 (od 68. Todorović 5,5), Simić 7, Dimitrov 5, Dolček 6 - Jurić 6 - Jairo 7 (od 90. Atanasov -), Jradi 6,5, Caktaš 7,5, Gyurcso 6 (od 82. Brnić -) - Umut 5 (od 68. Diamantakos 5).
Trener: Boro Primorac 6,5.
Žuti kartoni: Simić (24 - preoštar start), Petrak (34 - preoštar start), Kolinger (50 - nesportsko ponašanje), Đira (82 - prigovor).

-------------------------------------------------------------------------------

Kraj utakmice! - Zaslužena pobjeda Hajduka! Imao je inicijativu u prvom dijelu, dosta prilika, potom i spoj vratnice i grede u drugom dijelu. Hajduk je igrao dobro, poletno, borbeno, a velika ofanziva na vrata Lokosa u zadnjim minutama im se i naplatila. Vidjet ćemo što će biti u Jadranskom derbiju, prvom sljedećem ispitu za Primorca...

90' - Goooool! Opet kapetan Hajduka zabija! Mijo Caktaš jako voli igrati protiv Lokomotive, to mu je već sedmi gol. Sjajno je reagirao nakon kornera i sjajno zabio glavom!

72' - Primorac traži jači pritisak Hajduka, ali čini se da ponestaje snage kod Bijelih Jairo traži Diamantakosa na drugoj stativi, izbija to domaća obrana!

61' - Trese se okvir gola! Gyurcsooo pogađa spoj grede i vratnice! Bomba s 25 metara, malo je nedostajalo da vidimo spektakularan gol. Opalio je onako "iz ničega" i imalo doveo Splićane opet u vodstvo.

55' - Gooool! Izjednačenje u Kranjčevićevoj! Tahiraj je opasno pucao, obranio je Posavec, ali Tuci je bio u pravom trenutku u pravo vrijeme, naletio je na odbijenu loptu i sigurno ju pospremio za 1:1. Hajduk sad može žaliti za brojnim promašajima u prvom poluvremenu...

53' - Cokaj je imao sjajnu šansu za Lokomotivu! S nekih sedam metara silovito je puca prizemno tražeći donji lijevi kut, ali Jakoliš se ispružio maksimalno i pomogao svom vrataru. Velika šansa Lokosa, još jedna, odlazi u arhivu...

51' - Papadopoulos je uklizao s dvije noge Jairu i odnio loptu, no Denis Kolinger svejedno je požutio i to ne zbog prekršaja, već zbog - prigovora.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

50' - Prema Jairu je išlo ubacivanje s lijeve strane u šesnaestercu, ali uspjela je to Lokomotiva blokirati.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena - Iako su Lokosi imali "ples vratnica" u 38. minuti, Hajduk može žaliti što ne vodi najmanje dva gola razlike u Kranjčevićevoj. Bilo je ovo sjajno prvo poluvrijeme Bijelih uz dosta šansi, prigoda, energije na travnjaku.

38' - Hvataju se igrači Lokomotive za glavu! Dvije vratnice u jednom udarcu na vrata! Cokaj je glavom gađao, a lopta se odbila od obje vratnice! Hvata se i Tomić za glavu, nevjerojatna šansa!

35' - Žuti za Petraka. Pred sucem je preoštro startao na Jradija, čini se da je to bila reakcija na udarac u lice koji je dobio!

25' - Nova sjajna prilika za Hajduk! Jradiiii, pokraj gola! Odlično je Libanonac pucao s nekih desetak metara sa sredine u šesnaestercu, ali čini se da je bio malo u raskoraku, lopta je otišla pored lijeve vratnice.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

23' - Simić je prekršajem zaustavio Tucija i postao prvi igrač sa žutim kartonom na utakmici. Čini se nepotrebno, na sredini, ali dojam je da ga je sudac imao na zubu, da mu je progledao već neke startove od prije...

21' - Pogodak, dosta prilika, puno energije... čini se da gledamo najboljih prvih 20 minuta Hajduka ove sezone. Vidjet ćemo kako će završiti, imao je Hajduk (Tudor, prošle sezone) ovdje i 2:0, pa je ostao bez bodova...

17' - Potencijalni penal ili prekršaj na 18 metara za Hajduk? VAR provjera..., ipak ne. Gyurcso pada u šesnaesterac nakon kontakta koji je bio na 20-ak metara. Sudac Marin Vidulin odmahuje rukom i govori da se igra dalje...

15' - Kakva sad šansa za Hajduk! Jairo s tri metra nakon odbijene lopte promašuje cijeli gol! Nevjerojatno što je propustio Brazilac! Lako su mogli Splićani udvostručiti vodstvo!

12' - Goooool! Mijo Caktaš! Zaboravila je obrana Lokomotive na Caktaša koji dobiva sjajnu loptu u peterac i lako iz blizine gađa silovito pod gredu!

9' - Najozbiljnija prilika dosad, Tuci je sjajno pronašao Pivarića na lijevoj strani u šesnaestercu. Ovaj se namjestio na lijevu nogu i silovito pucao tik iznad prečke, dirao je vratar Hajduka, pa je Lokomotiva izborila i korner. Na kraju sigurna lopta za Posaveca...

3' - Mala panika u šesnaestercu Bijelih, ali Dimitrov čisti potencijalno nezgodnu situaciju, lopta odlazi u aut.

1' - Počela je utakmica.

-----------------------------------------------------------------------------------
Ubrzanim se ritmom nastavlja domaće prvenstvo, pa će tako nogometaši Lokomotive u utorak ugostiti Hajduk (Kranjčevićeva, 17 sati), u zaostaloj utakmici 9. kola. Ni protiv Varaždina Lokosi nisu uspjeli upisati pobjedu, štoviše, “iščupali” su 2:2 remi dvije minute prije kraja, pa je tako nastavljeno tromjesečno čekanje na osvajanje sva tri boda, jedinu ovosezonsku pobjedu zagrebački su nogometaši, podsjetimo, ostvarili 21. kolovoza doma protiv Rijeke (1:0). Stoga je i plasman na ljestvici takav kakav jest, međutim, dojam je da je igra Lokosa u posljednje četiri utakmice neprijeporno bila bolja od ostvarenih rezultata (dva remija i dva poraza)...

- Slažem se, igramo sve bolje, ali ne prati nas rezultat, pogreške skupo plaćamo. Dobro igramo i nekako vjerujem da bismo protiv Hajduka mogli sve naplatiti i napokon upisati sva tri boda. Bilo bi lijepo da ta utakmica bude naša pozitivna prekretnica i da se napokon “sastanemo” s pobjedom - kaže jedan od najboljih igrača Lokosa ove jeseni, desni branič Fran Karačić.

Tromjesečna suša

Opterećuje li vas ova tromjesečna suša bez pobjede? Posebno nakon lanjske sezone, u kojoj ste pobjeđivali u nizu...
- Sve je sad drugačije, ovo je ipak jedna druga, nova momčad, koja je tek u stvaranju i treba vremena kako bi se sve posložilo i sjelo na svoje mjesto. Naravno da nam nedostaju pobjede, ovaj ulov od osam bodova je loš, nitko ne bježi od toga. Ali, u klubu se ne stvara nekakav posebni pritisak, nema dodatnog opterećenja, jer svi smo svjesni situacije i očekujemo da će nas napokon i rezultat “pomaziti”. Gledam, primjerice, taj Hajduk, do pobjede u Koprivnici također je imao dosta problema. Ovaj ih je uspjeh protiv Slavena svakako dignuo i Splićani dolaze u Kranjčevićevu osokoljeni. I nama treba baš jedna takva pobjeda, pa budemo li odigrali na željenoj razini protiv Hajduka, vjerujem da će bodovi ostati u Zagrebu.

Jeste li zadovoljni vlastitim igrama?
- Kad se sve zbroji, moram biti zadovoljan. Bilo je dosta prekida, nemamo kontinuitet igara, u jednom razdoblju zbog reprezentativne stanke i odgode zbog koronavirusa nismo igrali više od mjesec dana. I to mora ostaviti trag, ali načelno sam zadovoljan svojim nastupima. Protiv Varaždina smo često stvarali nered u suparničkoj obrani baš preko desne strane, koja nam je i lani bila najopasnija, kad je ispred mene bio Kastrati. Naravno da može biti i bolje, uvijek dajem sve od sebe, pokušat ću iz utakmice u utakmicu biti na još višoj razini.

Sezona iz snova

Lani ste bili prvenstveni hit i često se isticalo sjajno ozračje u svlačionici, momčadski duh koji vas je nosio do uspjeha. Nekoliko mjeseci poslije u donjem ste domu ljestvice - koliko se raspoloženje u kabini promijenilo, kako prihvaćate tu promjenu, kako živite s novom realnošću?

- Lanjska je sezona bila iz najljepših snova! I teško je ponoviti nešto slično, mnogo bi se toga opet moralo poklopiti. To najbolje znamo mi starosjedioci, primjerice kapetan Kolinger i ja, nas smo dvojica već godinama u klubu, prije njega ja sam bio kapetan. I sve smo to već prolazili, pa ova situacija za nas nije nova, zna se da je godinama naša realnost bila boriti se za peto mjesto, odnosno pokušati se nekako ubaciti u utrku za plasman u Europu. Naravno da nije onako kako je bilo do prije nekoliko mjeseci, nema pobjedničke euforije, ali ozračje je dobro, nema negativnog razmišljanja i svi želimo što prije početi pobjeđivati. Istina, poslije Varaždina bili smo malo frustrirani, jer smo očekivali pobjedu, a na kraju smo morali biti sretni osvojenim bodom! Ali, već smo na sljedećem treningu tu frustraciju izbacili iz sebe i okrenuli smo se prema naprijed. Idemo dalje, znamo da će protiv Hajduka biti dvostruko teže nego što je bilo s Varaždinom, ali vjerujemo u pobjedu! I proljetos je, uostalom, 3:2 pobjeda protiv Hajduka bila naša prekretnica i onaj zamašnjak koji nas je pogurnuo u sjajnu završnicu sezone, nek’ tako bude i sad - kaže Karačić.

U Dinamu bih bio i bolji

Smatrate li da je ova razina vaših igara dostatna da izborite i u Dinamu standardnu poziciju, ispred Stojanovića i Moharramija?
- Teško je to reći. Ali, odlazak u Dinamo svakako bi mi bio veliki iskorak u karijeri i poticaj za još bolje igre. Vjerujem da bih u Dinamu bio i bolji nego što sam sad, to je logično, jer u igranje u jačoj momčadi izvlači sve najbolje što igrač ima u sebi. No, ne želim se time zasad opterećivati, igrač sam Lokomotive i sve su moje misli vezane uz što bolje igre za Lokose – rekao je Karačić.

Bio sam realan i odlučio sam ostati na Kajzerici barem do zimske stanke

U veljači ste potpisali ugovor s Dinamom, ali ostali ste na posudbi na Kajzerici. Hoćete li u majici Lokosa odraditi cijelu sezonu ili...?
- Doista još ništa ne znam. Ljetos sam odlučio da je ipak pametnije ostati u Lokomotivi jer je svakako bolje igrati, nego sjediti na klupi. Ne bih želio da netko pogrešno razumije ove moje riječi, jer nisam defetist, možda bih već ove jeseni u Maksimiru standardno igrao, tko to zna. Ali, realno sam pokušao sagledati situaciju i odlučio sam ostati ovdje barem do zime. Vidjet ćemo što će se događati do kraja jeseni, te kako će se i u Dinamu rasplesti situacija do zimskog prijelaznog roka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:43