VLADO KOS/CROPIX Cropix
DVA GOLA MIEREZA

Video: Nevjerojatan kiks jednog od najboljih vratara Hrvatske! Bjeličin Osijek opet poravnat s Dinamom

Nakon poraza od Dinama, Osijek se golovima strašnog Argentinca vratio na pobjedničke staze.
Piše: Darko Ružić/Sportske novostiObjavljeno: 21. veljača 2021. 13:45

OSIJEK - RIJEKA 2:0 (Mierez 25', 69')

Osijek - Gradski vrt. Bez publike.

Sudac: Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Radić i Pepur. Četvrti sudac: Krečak. VAR: Zebec. AVAR: Zobenica. Delegat: Glavina.

OSIJEK: Ivušić - Škorić, D.Lončar, Čeberko - Silva (od 80. Jurčević), Žaper, Brlek - (od 12. Jugović), Miloš - Kleinheisler (od 80. Pilj) - Mierez, Bohar (od 71. Erceg). Trener: Nenad Bjelica.

RIJEKA: Nevistić - Arsenić, Galović, Escoval - Tomečak, Mudražija, Čerin, S.Lončar (od 58. Drmić), Vukčević (od 72. Štefulj)- Andrijašević (od 77. Murić) - Kulenović. Trener: Simon Rožman.

Žuti kartoni: Pavičić 90. preoštar start.

Osijek je pobjedom ostao u utrci s Dinamom za naslov prvaka a Rijeku udaljio od pozicija koje vode u Europu. Bila je to zanimljiva i sasvim dobra utakmica za čega su zaslužni domaćini, a gosti s Rujevice su svojom igrom i neambicioznošću razočarali.

Derbi je počeo srčanom i agresivnom igrom Osječana koji su visoko pritisnuli goste iz Rijeke ne dopuštajući im pravo ni da se presele iz obrane u napad. A već u 5. minuti domaćini su imali i prvu izglednu prigodu. Silva je ubacio pred vrata a Miloš glavom uputio udarac i s loptom pogodio desnu vratnicu. I Mierez je onda pokušao proslijediti je u mrežu, ali razvoj događaja ga je iznenadio pa nije bio u mogućnosti to kvalitetno učiniti. Prvu je pak prigodu Rijeka imala u desetoj minuti kada je Andrijašević poslužio Lončara a ovaj uputio snažan udarac u okvir vrata kojeg je Ivušić sigurno zaustavio. Ubrzo nakon toga domaćini su morali načiniti i prvu zamjenu jer se ozlijedio Brlek koji je napustio igru a umjesto njega u momčad Bijelo-plavih ušao Jugović.

Rastrčali su se, baš dobro, jedni i drugi sredinom prvog poluvremena. Igrali su u visokom ritmu, ali i dalje je Osijek bio opasniji. I došao je u vodstvo pogotkom svog najboljeg strijelca Miereza u 25. minuti.

Ni ta činjenica nije promijenila odnos snaga na travnjaku. Domaćini su i dalje brzim akcijama ljuljali obranu Rijeke ne dopuštajući joj pravo ni da predahne i odahne. Očito u ovaj su derbi ušli s puno odlučnosti i srčanosti koje su ih u valovima nosile u napade. Imponirala je i tečnost u igri Bijelo-plavih koji su uz to svoje akcije izvodili brzo i koliko god je bilo moguće jednostavno. Riječani nasuprot tome nisu pronalazili način umiriti igru a to im je i te kako trebalo jer su se nadmetali s protivnikom koji je najkračim mogućim putem, okomito, jurišao ka njihovom kaznenom prostoru. Prednjačio je u tome svemu Kleinheisler kao pokretač svih akcija Osijeka a kome gostujući igrači nikako nisu mogli stati na kraj.

Na vlas je sve isto bilo i početkom nastavka igre u drugom poluvremenu. Iako je Rijeka odmah stavila do znanja da se ne miri s trenutnim stanjem rezultata i da će ambicioznije nego u prvih 45 minuta organizirati svoje napadačke pokušaje. Međutim, Osijek joj to nije dopuštao. On je tjerao po svom i dalje igrajući agresivno od dva aktera derbija ostavljajući puno bolji i konkretniji dojam. Djelovao je čvrsto i organizirano, a u 53. minuti zamalo i povećao svoju prednost. Žaper je tada pronašao Kleinheislera u blizini vratarskog prostora gostiju ali on je pucao preko vrata. A kada je na ubačaj Čeberka loptu u mrežu Rijeke sproveo Škorić prvi puta je na intervenciju VAR sobe uslijedila provjera. Nije je trebalo ni biti jer u zaleđu su se u toj akciji našla čak četvorica domaćih igrača koja su sudjelovala u završnici. To se i potvrdilo pa se ni rezultat u tom trenutku nije promijenio.

Osijek je dobio boj na sredini igrališta gdje su sve konce igre uz Kleinheislera držali Žaper i Jugović, a nezapaženo nije moglo proči ni koliko su napadači Mierez i Bohar svojom pokretljivošću uništavali zadnji red obrane Rijeke. Napasni poput stršljena neustrašivo su i napasno jurili u svakom trenutku ne dopuštajući Riječanima mirno iznošenje iznošenje lopte ka njihovoj polovici igrališta. Iako, mora se priznati da je Rijeka svoju igru ubacila u višu brzinu i prihvaćala više rizika. Skupo ju je to koštalo jer je Osijek povećao svoju prednost novim golom Miereza nakon velike pogreške vratara Nevistića.

Veliko je nezadovoljstvo domaćih uslijedilo u 82. minuti kada sudac Strukan nije dosudio jedanaesterac zbog očitog povlačenja rukom Miereza duboko u kaznenom prostoru Rijeke, a pri svojoj je odluci ostao i nakon konzultacija s VAR sobom. Jedina je to, ne baš mala, mrlja u inače vrlo dobrom derbiju.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Osijek je zasluženo pobijedio Rijeku, nastavlja se utrka za naslov s Dinamom, ali i crni riječki niz koji sada broji čak četiri utakmice bez pobjede.

90+3' Žuti karton za Domagoja Pavičića, prvi na današnjoj utakmici uopće, ali i treći za veznjaka Rijeke koji stoga neće moći igrati protiv Hajduka u sljedećem kolu.

90+2' Pohitali su Riječani prema naprijed, dogodio se čak i pad Arsenića u kaznenom prostoru suparnika i njegovog bivšeg kluba, prije toga bilo je zaleđe.

90' Čeka nas još čak pet minuta sudačkog dodatka.

86' Žuti karton na klupi Rijeke za Rožmanovog pomoćnika Aleša Kačičnika. Ali, ne samo on, već i sam Nenad Bjelica s druge strane. Ostao je na terenu sjediti Ivušić, ulovio se za kuk pa su na travnjaku liječnici.

83' Pao je Mierez u šesnaestercu Riječana nakon kontakta s Arsenićem, tražila je kompletna domaća klupa kazneni udarac. Provjeravalo se u VAR-sobi, ali rečeno je da se igra nastavi.

80' Igor Silva i Kleinheisler idu van kod Osijeka, a ući će Jurčević i Pilj.

77' Andrijašević će van, ulazi Murić na njegovo mjesto, dok će Pavičić odmijeniti Tomečaka. Svih pet promjena iskoristio je Simon Rožman.

75' Vremena je do kraja sve manje, Silva je probio desnu stranu, ali Escoval je viši od Miereza u zračnom dvoboju. Nakon svega, Miloš gađa iznad grede.

72' Kod Osijeka je Erceg zamijenio Bohara, kod Rijeke Menalo - Kulenović te Štefulj - Vukčević.

69' GOOOL! Kakva pogreška Nevistića! Kažnjava to Mierez za 2:0. Isplatio se trud argentinskog napadača. Htio je riječki vratar nakon povratne mu lopte dodati do svog suigrača ili je ispucati, osujetio je to Mierez i lagano pospremio.

68' Kulenović! Dobar pokušaj glavom nakon slobodnog udarca, nedostajalo je preciznosti u tom udarcu, ali je izgledalo kao da može ugroziti Ivušića.

63' Ulaskom Drmića ostat će on i Kulenović u riječkom napadu, Andrijašević će biti nešto povučeniji. Rijeka nastoji imati loptu što više u nogama.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

57' Gol, ali poništen! Osijek je zabio iz evidentnog zaleđa Škorića nakon prekida, rekao je Strukan uz pomoć VAR-sobe da od novog slavlja domaćih nema ništa. Inače, Drmić je zamjena za Lončara u sljedećem prekidu.

53' Evo Osijeka u nastavku! Žaper ubacuje, Kleinheisler puca preko gola nakon jedne akcije koja se baš lijepo razvijala. Prethodno je Silva pucao u blok.

51' Gužva nakon slobodnog udarca za Rijeku u domaćem kaznenom prostoru. Pada Arsenić, bilo je kontakta njega s lijevom nogom Miereza... Ništa od toga, ali u nastavku Mierez laktom gađa Mudražiju pa će igra nakratko biti prekinuta.

48' Pada Andrijašević na rubu kaznenog prostora nakon kontakta sa Škorićem... Tražio je pogledom suca Strukana, ovaj ništa nije svirao...

46' Počinje drugo poluvrijeme u Gradskom vrtu, nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Vode domaći koji su imali i vratnicu za povećanje prednosti. Čeka nas zanimljivih drugih 45 minuta.

44' Nezgodna lopta Jugovića nakon novog udarca iz kuta, skreće to Andrijašević, a Arsenić izbija izvan šesnaesterca.

39' Opet je Miloš dobro ubacio s lijeve strane, bilo je i kornera, Osijek prijeti, ali na koncu je podignuta zastavica.

33' Osijek je dosad više pokazao na travnjaku. Osim postignutog gola domaćini su pogodili i vratnicu, dok je Rijeka zaprijetila tek jednom, preko Lončara.

25' GOOOL! Osijek je zabio nakon ubacivanja iz kuta, strijelac je Mierez! Prvo je loptom glavom igrao Škorić, proslijedio pred sam peterac gdje ju Mierez šalje u mrežu. To je Osijekovom najboljem strijelcu već 13. ovoszeonski gol.

22' Pokušaj Kleinheislera iz slobodnog udarca s nekih 30-ak metara završio je u živom zidu.

20' Kratko traju posjedi lopte na obje strane. I Osijek i Rijeka igraju visok presing u obrani i ne ostavljaju previše prostora suparniku.

19' Drugi udarac Osijeka prema Rijekinim vratima. Pokušao je Kleinheisler glavom, ali Nevistić sigurno brani.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

12' Problemi za Osijek na samome startu. Zbog zasad nepoznate ozljede domaćinima će Brlek, a zamijenio ga je Jugović. Čini se kako Brlek ima problema s ozljedom koljena.

10' Munjevita kontra Rijeke koju je započeo Andrijašević. Sjurio se Lončar u punom trku, odapeo snažo s dvadesetak metara, ali Ivušić brani.

7' Kratak prekid susreta zbog ukazivanja pomoći Kulenoviću.

5' Prvo uzbuđenje na utakmici. Nakon jednog naizgled bezopasnog ubacivanja Miloš je pucao glavom, a lopta je odsjela na vratnici. Dojam je da Nevistić nije dobro vidio loptu iako je bio na njoj. U nastavku Mierez nije uspio odbijanac pospremiti u mrežu.

1' Nekoliko čvrstih startova na samom početku derbija.

15.00 Krenuo je okršaj u Gradskom vrtu.

14.55 - Igrat će se po lijepom vremenu i temperaturi od 9 stupnjeva Celzijusevih. Sve je spremno za početak derbija, utakmicu koja je jako važna za oba sastava. Papirnati favorit je domaći Osijek.

13.40 Nenad Bjelica kreće s tri stopera? U igri su Lončar, Škorić i Cheberko, uz bekove Miloša i Igora Silvu. Mogla bi to biti dakle, izmjena u sustav 3-5-2, kako bi se pariralo Riječanima u sredini terena. Na klupi ostaje Ante Erceg, a Bohar i Mierez trebali bi biti najistureniji.

S druge strane, kod Rijeke neće krenuti Murić, Pavičić i Menalo, ali hoće Čerin, Lončar i Kulenović.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Bjelica rasporediti svojih pet nominalnih braniča. Lončar može igrati i na boku, ali tu su Miloš i Silva pa pretpostavljamo da će igrati s trojicom odostraga.


Najava: pišu Darko Ružić i Predrag Jurišić

I mponira, u pravom smislu riječi, vjera koju ima Nenad Bjelica u svoje igrače. Ne propušta niti jednu prigodu naglasiti kako ima odličnu skupinu igrača, pa ga ni povremeni izostanak nekog od njih ne dovodi do javnog žala što na raspolaganju nema ovog ili onog. Iako, jasno, kao i svaki drugi trener, volio bi da uvijek ima sve na broju i u kadru, ali jako dobro zna kako to nije moguće ili se događa jako rijetko.

Danas protiv Rijeke, u jako važnom susretu za obje momčadi, a posebno njegovu, neće na igralištu u Gradskom vrtu biti Petra Bočkaja. A on će sigurno nedostajati. Pamti se još kako je u prvoj utakmici kada je Bjelica nastupio kao trener Osijeka upravo protiv Rijeke iz slobodnog udarca postigao izvrstan pogodak i ugradio ga u uvjerljivu pobjedu od 3:0. Bio je strijelac i jedinog gola Bijelo-plavih u neodlučnom ishodu ovih istih protivnika odigranom na Rujevici.

Baš mu ide protiv Rijeke i utoliko je veća šteta što ne može zauzeti svoje mjesto u momčadi.

- Imamo mi širinu u izboru igrača i naći ćemo onog koji će uspješno nadoknaditi izostanak Bočkaja. Vjerojatno će to biti Ante Erceg - kazao je trener Bjelica. Dobra forma Kako će se u krug kandidata za momčad vratiti Mihael Žaper, jasno je da će Josip Vuković preseliti na klupu za pričuve, a ono što je obavijeno najvećom znatiželjom, pa i neizvjesnošću, jest tko će u Osijekovom udarnom sastavu ordinirati na braničkim pozicijama.

U prošlom kolu, u derbiju s Dinamom, Igor Silva je bio desno, a Mato Miloš lijevo. Sada je tu i Mario Jurčević, koji je od početka nastavka prvenstva bio stalni Bjeličin izbor za lijevi bok. Ali, i Miloš je protiv Dinama bio vrlo dobar. Ima i onih koji nagađaju kako će Osijekov strateg disciplinirati Brazilca Silvu zbog pogreške u derbiju s Dinamom, koja je Modrima omogućila jedini postignuti pogodak, pa ga barem u ovoj utakmici s Rijekom posjesti na klupu uz ostale pričuve. O tom se sam nije izjasnio.

Bolje rečeno, mudro je šutio i naglasio kroničarima zbivanja u svom klubu kako ga baš zanima kako će oni složiti njegovu momčad. On sam im to nije otkrio. A velikih dvojbi i nema. Bijelo-plavi su standardizirani u svojoj udarnoj postavi, ali i u formacijskim rasporedima, koje je Bjelica s njima uvježbao. To, uostalom, i nije najbitnije, već je za igru s Rijekom nešto sasvim drugo važno...

- Dobra je forma mojih igrača, a poraz od Dinama ih nije uzdrmao. I sami se žele što prije vratiti na pobjedničku stazu i nadam se, vjerujem, da će to danas i učiniti - izjavio je Nenad Bjelica. Podsjetio je i na činjenicu da je Osijek poražen od Dinama, a igrao je bolje nego u nekim utakmicama u kojima je pobijedio.

- Uvijek može biti bolje i tome treba težiti. Očekujem da će danas biti dobro i da ćemo pronaći način kojim ćemo izboriti nova tri boda. Angažman igrača je za mene uvijek najvažniji, ako je on pravi i na najvišoj razini, onda je put do pobjede uvijek lakši. Ne sumnjam da će danas biti baš onakav kakav i treba biti - veli Bjelica.

Rijeka je zaostala iza Osijeka u poretku na tablici, ali to u Gradskom vrtu nikoga ne zavarava.

- Opasna je ona uvijek, ima kvalitetne igrače, tranzicija koju primjenjuje tijekom utakmice jako joj je oružje. Neće nam biti lako s njom izaći na kraj, ali uvjeren sam da ćemo uspjeti i da ćemo se radovati novoj pobjedi - zaključio je trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica. I nije baš neka novost njegovo neizjašnjavanje o početnoj postavi koju će koristiti, to je već postalo nepisano pravilo, ali štiteći taj svoj stav Bjelica je i dan prije novog derbija u kojem sudjeluje Osijek, trećeg uzastopnog nakon onih s Hajdukom i Dinamom, ponudio i pojašnjenje svoje zakopčanosti o udarnoj momčadi.

- Držim kako je dobro nešto skriti i sačuvati za sebe, nešto čime ću iznenaditi protivnika - kazao je Bjelica.

A tko god dobije njegovo povjerenje od početka derbija ili u nekom drugom njegovom trenutku, mora dati sve od sebe kako bi pridonio željenom rezultatu. Osijekov strateg uvijek od boljeg traži bolje, uvijek se nada izvrsnosti svojih igrača i nepokolebljiv je u golemoj količini optimizma.

ZADNJI HNL-OGLEDI OSIJEKA I RIJEKE U GRADSKOM VRTU

SEZONA 2015. - 2016.
17. kolo Osijek - Rijeka 1:1
35. kolo Osijek - Rijeka 1:1
SEZONA 2016. - 2017.
3. kolo Osijek - Rijeka 0:1
21. kolo Osijek - Rijeka 2:3
SEZONA 2017. - 2018.
4. kolo Osijek - Rijeka 1:0
22. kolo Osijek - Rijeka 2:1
SEZONA 2018. - 2019.
16. kolo Osijek - Rijeka 1:2
34. kolo Osijek - Rijeka 2:1
SEZONA 2019. - 2020.
14. kolo Osijek - Rijeka 3:2
32. kolo Osijek - Rijeka 1:0
SEZONA 2020. - 2021.
4. kolo Osijek - Rijeka 3:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 20:48