ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Nevjerojatni Osječani preokrenuli u Varaždinu i zasjeli na prvo mjesto HNL-a, zabio i Ivan Santini

Domaći su imali 2:0, ali nisu osvojili baš ništa. Fenomenalni Bjeličin tandem sve je okrenuo.
Piše: Goran Čičin - Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 26. veljača 2021. 17:32

VARAŽDIN - OSIJEK 2:3 (Peco 15', Herrera 21' / Mierez 52'-11m, 79', Santini 68')

VARAŽDIN – Stadion Varteks. Bez gledatelja.

VARAŽDIN: Horkaš – Tkalčić, Čelić, Grgec (od 84. Boban), Pellumbi, Urata – Postonjski, Senić (od 84. Benko), Đurasek – (od 11. Posavec), Peco (od 48. Petković) – Herrera (od 72. Guera). Trener Zoran Kastel.

OSIJEK: Ivušić – Silva (od 46. Jurčević), Škorić, Lončar, Miloš – Jugović (od 90+1. Vuković), Žaper, Kleinheisler (od 46. Santini) – Bočkaj, Mierez (od 85. Čeberko), Bohar (od 82. Erceg). Trener Nenad Bjelica.

Sudac: Goran Pečarić (Zagreb). Pomoćnici: Mihalj i Marić. Četvrti: Bionda. VAR: Pajač. AVAR: Krmar. Delegat: Matošić.

Žuti kartoni: Lončar (8 – start s leđa), Pellumbi (30 – igranje rukom), Grgec (52 – preoštar start), Jugović (71 – preoštar start), pomoćni trener Varaždina Jertec (74 - prigovor).

Sjajna utakmica u Varaždinu! Pet pogodaka, preokret, veliki povratak Ivana Santinija. Na kraju priče Osijek je opet vodeći na ljestvici, s tri boda više od Dinama, ali i dvije utakmice više. Varaždin je imao idealno otvaranje, ali nije izdržao nakon jako dobrih 45 minuta. Bjeličina je momčad zasluženo slavila.

Prvo uzbuđenje na Varteksovom stadionu viđeno je u 3. minuti, kad su domaći izveli kontranapad koji je obećavao, ali nije bio dobro izveden. No, bila je to samo najava onoga što će uslijediti malo kasnije. S obzirom na to da se Varaždin u fazi obrane postavio prilično duboko, Osijek je morao iza i visoko, podići zadnju liniju do centra i tako je ostavio dosta prostora iza svojih leđa.

Problemi za Varaždince u 10. minuti, ozlijedio se Đurasek, zamijenio ga je Posavec, no koncepcija je ostala ista. Osijek u početnim minutama potpuno bezopasan, bez ideje kako probiti domaći 'bunker', ali i bez efikasnih rješenja u branjenju varaždinskih protuudara. Tako je u 15. minuti stiglo i vodstvo za koje dio zasluga ima i konfuzna Osijekova obrana, koja je ostala dva na tri u skoku.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

U takvim situacijama obično se izvuče deblji kraj, tako je i bilo. Čelić se odlično ubacio na bok i školski centrirao, a odlični Demir Peco je na drugoj vratnici bio najviši te je matirao Ivušića. Bio je to tek drugi gol kojeg je Osijek primio u 2021. godini. Prvog je dobio u Maksimiru, ali uskoro je uslijedio i treći, odnosno drugi Varaždinov.

Super-raspoloženi Peco napravio je dar-mar na lijevoj strani, s lakoćom se riješio Silve i Jugovića i onda pronašao Jesusa Herreru čiji udarac nije uspio blokirati Škorić, ni obraniti Ivušić.

Nakon što su povisili prednost, nastavili su Varaždinci disciplinirano igrati obranu. Svi iza lopte, na 40 metara od svojih vratiju, s dva 'zida' i Herrerom kao naijsturenijim čovjekom. Imao je Osijek par pokušaja u završnici prvog poluvremena, ali malo je bilo pravih opasnosti. Bočkaj je pogodio živi zid, Mierez tukao pokraj gola.

A kad bi lopta otišla na drugu stranu, opet vatra. Tako je u 35. minuti Peco zamalo iskoristio nesporazum Škorića i Ivušića, tukao je glavom sa 17 metara, ali je Lončar na gol-crti spasio čisti gol. Bočkaj je u 37. tukao opasno, ali metar od vratnice, a u 44. Bohar tuče iz slobodnog udarca, no Horkaš spašava boksanjem.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Bjelica je odmah reagirao, na početku nastavka umjesto Kleinheislera i Santinija koji je prvi put zaprijetio u 50. minuti, opasno je tukao glavom, malo pokraj vratnice. Samo minutu kasnije Grgec je rukama srušio Santinija, bio je to čisti kazneni udarac kojeg je u svoj 15. prvenstveni pogodak pretvorio Ramon Mierez, čime je preuzeo i vodstvo na ljestvici strijelaca ispred Lovrića sa 14.

Velika prilika za Osijek u 54. minuti, kad je Bočkaj pogodio gredu, a Bohar odbijenu loptu poslao glavom pokraj gola. Posavec u 60. minuti nije dobro zahvatio loptu u obećavajućoj situaciji, malo kasnije stigla je i kazna u izvedbi Bjeličinih jokera, asistenta Jurčevića i strijelca Santinija koji je 2009. svoje prve prvoligaške golove zabio – Varteksu.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Nastavio je Osijek s napadima, što mu se isplatilo u 79. minuti. Škorićev ubačaj naoko je bio bezopasan, ali Mierez i 'iz ničega' može izvući maksimum. Učinio je to ovom prilikom, s desetak metara je glavom poentirao uz pomoć vratnice. Pajač je u VAR-u pregledavao snimku, ali sve je bilo čisto. Do kraja je ostalo 2:3, velika pobjeda Osijeka koji se vratio iz ponora i pokazao visoku razinu kvalitete i koncentracije.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Osijek nosi bodove iz Varaždina i preuzima vodstvo u HNL-u!

90' Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade. Posljednja izmjena Bjelice. Jugović izlazi, umjesto njega u igru će Josip Vuković.

88' Sada je Cheberko dobio po glavi... No, i to je cijena koju će Osijek htjeti platiti s obzirom na rezultat koji ga, barem zasada, s dvije utakmice više od Dinama vodi na prvo mjesto HNL-a.

84' Grgec ide van, Boban unutra kod Varaždina. Također, Benko ulazi umjesto Senića. Maločas je Erceg kod Osijeka zamijenio Bohara. Također, Cheberko ulazi umjesto Miereza zatvoriti obranu Osijeka.

81' Sve je čisto! Gol vrijedi, Osijek sada i službeno ima vodstvo od 3:2.

80' Provjerava se sve u VAR-sobi... Je li bio prekršaj Miereza kod skoka za gol glavom...

79' GOOOOOL! Potpuni preokret u Varaždinu! Mierez glavom za 2:3 na ubačaj Škorića... Nevjerojatan gol, od stative... Ovo je 16. pogodak El Tora u HNL-u.

76' Imali su Varaždinci 2:0, veliku prednost na poluvremenu... Ipak, taktički je u svemu pogodio Bjelica... Sada dosta sudara, prekida igre, na travi leže Senić i Žaper... Sudar glavama. Srećom, neće biti većih posljedica za igrače.

71' Dobio je sada Vedran Jugović žuti karton. Punih je 20 minuta preostalo gostima za potpuni preokret.

68' GOOOOOOL! Ivan Santini! 2:2 je u Varaždinu. Ubacivanje Jurčevića, Santini glavom za poravnanje. Pogodio je Bjelica s izmjenama na poluvremenu.

65' Novi slobodan udarac čeka Osijek. Slijedi nova opasnost koju može proizvesti Petar Bočkaj.

62' Stao je sada i Horkaš u probleme s ozljedom, dogodilo se to u jednom skok-duelu s Mierezom nakon ubačaja Jurčevića s lijeve strane. Za to vrijeme Nenad Bjelica je u žustroj raspravi s četvrtim sucem Tomislavom Biondom iz Zaprešića.

59' Ozljeda sada i Postonjskog u neposrednoj blizini domaće klupe. I tu je sve u redu, neće trebati raditi nove prisilne izmjene Zoran Kastel, trener Varaždina.

57' Više su gosti napravili u desetak minuta nastavka no u čitavom prvom dijelu... Tkalčić leži na travi, igra je zakratko prekinuta. Možemo reći da je Santini zaista napravio razliku.

54' Kakva prilika za Osijek! Bočkaj iz velike daljine gađa gredu, Bohar na odbijancu glavom šalje loptu pokraj gola... Nije bilo zaleđa, Horkaš je već bio savladan...

52' GOOOOL! Mierez je zabio i skočio na čelo ljestvice strijelaca. Horkaš nije imao šanse...

51' Jedanaesterac za Osijek! Nakon slobodnog udarca Bočkaja, Grgec ruši s dvije ruke Santinija - Pečarić pokazuje na bijelu točku.

50' Santini! Možda i najveća prilika za Osijek. Boharov korner, Santini glavom - centimetri su odlučivali, ali nema gola...

48' Gol Miereza, ali poništen. Prethodno je prekršaj napravio Ivan Santini... Mijenja Varaždin, umjesto Pece ulazi Vinko Petković.

46' Dvije promjene napravio je Bjelica u odnosu na prvo poluvrijeme. Ulaze Jurčević i Santini, a vani su Igor Silva i Kleinheisler. Miloš prelazi na desnu stranu, Jurčević će igrati lijevog braniča, a Mierez i Santini bit će zajedno u vršku napada.

POLUVRIJEME: Odlazi se na odmor u Varaždinu s 2:0 za domaće... Niže u tekstu pogledajte golove Pece i Herrere, Osijek je i dalje u šoku. Mogu li se Bjeličini momci vratiti?

44' Bohar je pucao iz slobodnjaka, Horkaš je obranio. Nije bio loš udarac. Nakon svega, Žaper puca u blok, novi korner za Osijek. Pritisak uoči poluvremena pred golom Varaždina.

43' Dvije minute kasnije, drugačiji ishod. Čelić ruši Kleinheislera, nekoliko metara dalje od prijašnjeg starta.

41' Nije bilo prekršaja nad Kleinheislerom u polukrugu ispred kaznenog prostora, no čini se da je dobio po nogama od Čelića... Sudac Pečarić imao je dojam da je Čelić prije odnio loptu.

37' Bomba Petra Bočkaja! Namjestio se na lijevu nogu i uputio udarac s ruba kaznenog prostora, zamalo pored vrata Dinka Horkaša. Blizu...

35' Najprije Mierezova prilika koja nije išla u gol, a onda je Lončar izbacio novi pokušaj Pece sa same gol-crte... Zapeo je pritom nogom za vratnicu, bit će podbacivanje na centru terena. Peco igra utakmicu karijere...

30' Žuti za Pellumbija nakon igranja rukom. Spriječio je Jugovića da krene prema šesnaestercu, ali sad će Bočkaj tamo moči poslati loptu iz prekida.

28' Nisu se povukli Varaždinci, dapače, i dalje prijete i nastoje organizirati neku novu ubojitu akciju.

25' Bočkaj je imao slobodni udarac na nekih 25 metara od gola, svojom je bombom pogodio Čelića koji se odmah srušio, ali se ubrzo i vratio na travnjak nakon kratkotrajne intervencije fizioterapeuta.

23' Rekli smo da su se domaći postavili hrabro, a sada su iz prva dva udarca na utakmici zabili dva pogotka.

21' GOOOOL! Varaždin ima 2:0! Peco je asistent, a strijelac je Herrera! Kakav šok za goste.

20' Drugi je ovo primljeni pogodak Osijeka u 2021. godini, a prvi Pecin u HNL-karijeri... No, slijedi korner za Osijek nakon nesigurne reakcije Pellumbija.

18' Nije se Osijek ovome nadao, očekivali su mirnije odigrati barem početni dio susreta, no sada će se morati koncentrirati isključivo na hvatanje rezultatskog zaostatka protiv Varaždina koji se postavio prilično hrabro.

15' GOOOOOL! Vodi Varaždin! Kakav ubačaj Čelića s desne strane na drugu stativu, kakav pogodak glavom Demira Pece!

14' Jugovićev slobodni udarac s lijeve strane sadržavao je dobar ubačaj u sredinu, ali lopta je zapela negdje u gužvi pa je zbog prekršaja pripala domaćem vrataru Horkašu.

11' Umjesto Nevena Đuraseka u igru je ušao Ivan Posavec.

9' Nakon duela s Lončarom i rušenja Đuraseka, kapetan Varaždina ostao je u bolovima zbog pada na lijevo rame... Trebat će zamjenu Đurasek.

7' Nema još opasnijih pokušaja na varaždinskom stadionu, traje bitka za prevlast na sredini terena. Domaći se nadaju kakvoj ranoj kontri, maločas je to Đurasek i pokrenuo, a Lončar ga ruši i dobiva žuti karton.

4' S gostujuće strane, klupa je dobro popunjena... Priliku čekaju Gyurcso i Santini, nada joj se i Ante Erceg.

2' Za današnju utakmicu dakle, Varaždinci ne mogu računati na Jorgea Obregona koji odrađuje suspenziju zbog tri žuta kartona. Jako će nedostajati domaćima... Čekamo prvu priliku, Osijek će, kako se čini, kontrolirati posjed.

18.00 Utakmica u Varaždinu je krenula. HNL-ludlo se nastavlja...

16.45 Stigli su sastavi za današnju utakmicu. Dok će Nenad Bjelica na teren u Varaždinu poslati najavljenu jedanaestorku, kod Varaždina će startati Herrera umjesto Petkovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 00:18