Osijek ima vodstvo u Gradskom vrtu
 VLADO KOS/CROPIX
NOVA TRI BODA

Video: Osijek poveo iz penala, ali u nastavku ga spašavao čudesni golman! Gosti promašili zicer

Mierez je zabio iz penala u 30. minuti i bio je to jedini gol na utakmici u Gradskom vrtu
Piše: Darko RužićObjavljeno: 30. siječanj 2021. 13:29
Osijek - Istra 1961 1:0

Osijek: Ivušić 7 - Miloš 6, D.Lončar 7, Caro 6,5, Jurčević 6 - Žaper 7, Pilj 6 (od 56. Brlek) - Bočkaj 7 (od 90. Lopa-), Jugović 6,5 (od 71. Kleinheisler-), Bohar 6 (od 71. Erceg-)- Mierez 7. Trener: Nenad Bjelica 7.

Istra 1961: Lučić 6,5 - Hujber 6, Šutalo 6, Tomašević 6,5, Galilea 5,5 (od 78. Sane-), Vojković 6 (od 69. G.Kim-) - S.Lončar 7, Perera 6 (od 78. Halilović-), Ivančić 6 (od 60. Guzina- ) - Vuk 5,5, Špoljarić 6. Trener: Fausto Budicin 6,5.

Strijelci: 1:0 - Mierez (30 - 11 m)

Teže, puno teže od očekivanog Osijek je izašao na kraj s Istrom 1961 i minimalnim rezultatom ipak došao do zaslužene pobjede. Gosti su se predstavili kao vrlo dobra i čvrsta momčad a njima pripadaju i zasluge što je u drugom poluvremenu za razliku od prvog igra postala gledljivija, zanimljivija i uzbudljivija. Samo, sve im je bilo uzalud jer Ivica Ivušić je tri puta spasio svoju mre\u.

Propala je želja trenera Bijelo-plavih da u Gradskom vrtu u utakmici s Istrom 1961 predstavi, barem u jednom dijelu utakmice, ovozimsko napadačko pojačanje Mihreta Topčagića. Od kako je došao među Bijelo-plave ima problema s bolovima u leđima. Ipak, treninge je izdržavao i pripremao se za igru, ali na posljednjem je opet zastao i zbog obnovljenih problema jučerašnji nastup svojih novih suigrača odgledao s tribine u društvu Mile Škorića koji nije mogao igrati zbog žutih kartona, te Igora Silve i Erosa Grezde. Koji su ovu utakmicu nisu bili u kadru kojeg je izabrao trener Bjelica.

Uvod nadmetanju Osijeka i Istre 1961 bio je da su igrači obje momčadi izašli na travnjak u majicama s natpisom Hrvatski navijači za Banovinu. prodajom majica i prikupljenim novcem navijačke će skupine dati prilog brojnim donacijama za obnovu potresom stradalog dijela Hrvatske, a dakako da su u nju uključene i navijačke skupine jučer sučeljenih momčadi, dakle i osječke Kohorte i Demoni Istre 1961.

Domaćin je utakmicu počeo u najavljenom sastavu i svojoj standardnoj taktičkoj formaciji 4 - 2 - 3 - 1, a gosti iz Pule su izabrali formacijski raspored 5 - 3 - 2. Iz toga se moglo pretpostaviti kako će Istra 1961 imati gustu obranu i oslanjati se na kontranapade. Tako je i bilo jer je potvrda tome došla u prvim minutama igre. Bijelo-plavi su krenuli odlučno. Visoko su pritisnuli obranu svojih protivnika u Žuto-zelenoj opremi i malo im ostavili prostora za kretanje u napad. A već u 6. minuti sudac Strukan je potegnuo žuti karton. Pokazao ga je domaćem napadaču Mierezu zbog preoštrog starta nad pulskim stoperom Tomaševićem koji je, usput rečeno, u svojoj igračkoj karijeri prošao nogometnu školu u osječkom Gradskom vrtu.

Umirili su gosti elan s kojim je Osijek ušao u igru, a nisu se ni sami ustručavali pokazati, kakvu takvu, napadačku poduzetnost. Težište se igre zbog toga prenijela na sredinu igrališta, a stečeni je dojam bio da se igra tvrdo, obostrano čvrsto bez očekivane tečnosti i točnosti u međusobnom dodavanju pa su izostale i akcije koje bi pred vratima donijele opasnost. Istra 1961 je doduše preko Vuka uputila prva udarac ka vratima, ali lopta u 22. minuti koju je uputio nije otišla od njega u željenom pravcu već pokraj vrata Osijeka.

U bilježnicu je sudac Strukan kao novog vlasnika žutog kartona Istrinog Lončara. Onda je došao i trenutak kada su domaćini izvođenjem najstrože kazne koju je realizirao Mierez iz drugog pokušaja došli u vodstvo. Njegov je prvi pokušaj vratar Istre 1961 zaustavio na nepropisan način, a kod drugog nije pogodio stranu u koju mu je Mierez smjestio loptu u mrežu. Kod tog događanja s klupe za tehničko osoblje je isključen trener gostujučih vratara Tihomir Bulat koji je najglasnije protestirao zbog ponovljenog jedanaesterca. A u 34. minuti sudac Strukan je propustio još jednom pokazati na bijelu točku nakon što je Šutalo u kazenom prostoru loptu skrenuo rukom.

Vodstvo Osijeka navelo je gostujući sastav na sasvim otvorenu igru, jer više nije imala razlog ostajati u čvrstom obrambenom bloku. A i domaćini su napokon došli u mogućnost napadanja njihove obrane na širem, ne više kao do tada gustom prostoru. Samo nisu to na pravi način koristili.

Dva puta su zaprijetili gosti početkom nastavka igre. Prvo je Špoljarić poslužen od S.Lončara bio sam pred vratarom Ivušićem, ali ovaj je sjajnom reakcijom loptu odbio u korner. A nakon ubačaja s desne strane glavom mu je u okvir vrata uputio Perera, ali i ovaj puta je izvrsno zaustavio težak udarac. Istra 1961 je zaigrala hrabro u drugih 45 minuta, potpuno se otvorila i tražila poravnanje rezultata. Novu je prigodu imao Vuk u 57. minuti, ali opet se istakao vratar domaćih Ivušić. Sasvim neočekivano domaćini su se našli u okolnostima kada su bili primorani čuvati stečeno minimalno vodstvo. Momčad Istre 1961 baš se bila razgoropadila i postala silno napasna svojim napadima. Bjelica je reagirao uvođenjem prvo Brleka, a onda još dvojice svježih igrača Kleinheislerom i Ercegom. I gostujući je trener Budicin potražio među svojim pričuvama dodatnu energiju. Ali, do promjene onog najbitnijeg, rezultata nije više došlo.

---------------------------------------------------------------------------------

OSIJEK - ISTRA 1961 1:0 (Mierez 30')

OSIJEK: Ivušić, Jugović (od 71. Kleinheisler), Bočkaj, Mierez, Caro, Žaper, Jurčević, Lončar, Pilj (od 56. Brlek), Bohar (od 71. Erceg), Miloš

ISTRA: Lučić, Hujber, Galilea, Špoljarić, Perera, Ivančić (od 60. Guzina), Vuk, Lončar, Tomašević, Vojković, Šutalo

------------------------------------------------------------------------------------

Kraj utakmice - Bjelica može biti sretan bodovima, ali ne i igrom svoje momčadi u drugom dijelu. Gosti su zaslužili izvući bod, ali nije bilo preciznosti. No i to je odlika velikih da pobjeđuju i kad igraju loše...

88. minuta - Istra stišće u zadnjim minutama. Korner za goste, gužva na petercu, ali nekako su to domaći izbili! Ivušić je refleksno skinuo tu loptu...

75. minuta - Gol, ali ipak zaleđe! Samo četiri minute nakon što je ušao u igru Kleinheisler je zatresao mrežu, ali doslovno za dlaku je bio u zaleđu. Dobio je odličnu loptu na ulazak u šesnaesterac i silovito je zatresao mrežu, ali VAR je potvrdio ispravno mahanje linijskog suca.

57. minuta - Opet Ivušić spašava Osijek! Bljesnula je kontra gostiju, Vuk je jurišao gotovo sam prema šesnaestercu, ali je pucao već s nekih 18 metara što mu Ivušić sjajno brani! Osijek mora nešto mijenjati, nije ovo dobar period igre za domaću momčad.

50. minuta - Kakva prilika za Istru! Špoljarić je dobio idealnu loptu u šesnaestercu na nekih pet metara od vratiju, ali sjajno je reagirao Ivušić. I to dvaput nakon kornera...

48. minuta - Prva opasnija situacija ispred Lučićevih vrata, Mierez je sjajno proigrao Bohara na rubu šesnaesterca, a ovaj dodaje Pilju koji je otišao previše lijevo i nije uspio ugroziti vrata gostiju.

46. minuta - Počelo je drugo poluvrijeme

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

44. minuta - Pucao je snažno Bočkaj svojom poznatom lijevom nogom, ali lopta je otišla pored gola

34. minuta - Tražili su domaćini još jedan jedanaesterac, ali ovog puta od toga neće biti ništa

GOOL 30. minuta - Mierez je promašio penal, ali je sudac pokazao kako će se jedanaesterac ponoviti obzirom da je vratar Lučić prerano s obje noge izašao sa crte. U drugom je pokušaju Mierez bio precizan

27. minuta - Bočkaj je krenuo u proboj po desnoj strani, Galilea je potom promašio loptu i nagazio veznjaka. Sudac je odmah pokazao na bijelu točku

22. minuta - Prilika za Istru! Vuk je primio lloptu na desetak metara, pucao iskosa, ali lopta je otišla pored vratnice

15. minuta - Gosti iz Istre za sada dobro stoje na terenu i ne dopuštaju močadi Nenada Bjelice da stvore ozbiljniju priliku pred njihovim vratima

5. minuta - Loš početak za Osijek. Tek što je počela utakmice 'požutio' je Mierez kojeg tako neće biti u susretu protiv Slavena

1. minuta - Počela je utakmcia!


Najava: piše Darko Ružić

Današnjom utakmicom s Istrom 1961 u Gradskom vrtu, momčad Osijeka započinje niz od tri uzastopna domaća prvenstvena susreta. Ali, u startu trener Bijelo-plavih odlučno odbija razgovarati o “paketu” predstojećih utakmica.

- Uvijek naglašavam baš to, sve po redu, od utakmice do utakmice. Moj je fokus, a to želim da i moji igrači imaju u mislima, samo Istra 1961. O onome što slijedi nakon toga razgovarat ćemo potom - kazao je Nenad Bjelica.

Neće biti puno promjena

Izrazito je zadovoljan trenutačnim stanjem svojih učenika i njihovim odnosom prema radu.

- Jako dobro su trenirali u ovom tjednu. Pobjeda nad Lokomotivom u prošlom kolu im je svima dobrodošla zbog dodatnog samopouzdanja. Mogu reći da mi je momčad spremna. iako ima nekih pojedinaca koji nisu na potrebnoj tjelesnoj razini zbog toga što su propustili jedno vrijeme rada dok su liječili ozljede. Uz to, danas s nama neće biti ni našeg kapetana Škorića zbog žutih kartona, ali imamo mi rješenja.

Način njegovog ponašanja, ophođenja u javnim istupima i odnos prema igračima, takav je da momčad koju misli izvesti na igralište početkom utakmice prvo njima kaže. Zbog toga su i jučerašnju presicu novinari koje je zanimala njegova početna postava napustili neutažene znatiželje.

- Neće biti previše promjena naspram prvog kola. Samo ono što je nužno. Za stopersku poziciju u situaciji kada nema Škorića imamo tri igrača - Lončara, Caru i Gutierija. No, tu je i mladi Adrijan Leon Barišić, kojeg smo priključili iz druge momčadi tijekom priprema. Zadovoljan sam s njim, već je pokazao da se i na njega treba i može ozbiljno računati - izjavio je Bjelica.

Podsjetio je da je uvjeren kako današnja utakmica neće biti laka zadaća za njegove učenike. Ali, baš kao i prije susreta s Lokomotivom, opet je iz njega navirao veliki optimizam.

- Ako budemo, a vjerujem da ćemo biti na našoj razini i kvaliteti igre, onda ćemo pobijediti. Mi imamo momčad koja može pobijediti svakoga u HNL. Trebat će nam danas i strpljenja, ali sve drugo potrebno za osvajanje sva tri boda neće izostati - naglasio je Bjelica.

Istra 1961 je jedan od davljenika na tablici, a samim time je za očekivati njen obrambeni način postavljanja igre u Gradskom vrtu.

- Ne samo ona, nego i sve druge momčadi iz donjeg dijela tablice kada dolaze nama u goste, obranu postave nisko i brane se. Nije to lako probiti, a za to i kažem da će nam trebati strpljenja. U svakom slučaju računam s našom pobjedom - veli Bjelica.

Sretan zbog Špoljarića

Na račun današnjih gostiju, ne samo kao pusti kompliment, izgovorio je niz pohvala.

- Ima Istra 1961 kvalitetne pojedince, ima dobru momčad, koja je u dvije odigrane utakmice pokazala da se stabilizirala i moramo biti svjesni da nam dolazi sa svojim ambicijama i ciljem. Ali, opet kažem, naša momčad može pobijediti svakoga u HNL-u i to je već u ovom prvenstvu dokazala.

Stav je prvoligaša s Drave dugo već znan. Igrači koje je posudio drugim klubovima, znači i Josipa Špoljarića Istri 1961, nemaju zapreka igrati protiv Osijeka.

- Drago mi je da je Špoljarić postigao tri gola u dvije utakmice. Želim mu da tako i nastavi, a mi ćemo, nadam se, spriječiti da se u strijelce upiše i danas protiv nas - rekao je Bjelica.

Nešto će još biti...

A Osijek sada već dugo na vrhu svojih želja ima Šimu Gržana, najboljeg igrača upravo Istre 1961. Ima li u njegovom mogućem transferu nešto novo?

- Za sada ne. Gržan je i dalje igrač Istre 1961 - kaže Bjelica.

Iako, iz provjerenih izvora bliskih Gradskom vrtu sve ide u pravcu da bi Gržan već u ponedjeljak mogao postati Bijelo-plavi, no s Drosine dolazi potpuno oprečna tvrdnja.

- Vidjet ćemo. Prijelazni rok traje još četrnaest dana - podsjetio je Bjelica.

Otkrio je okupljenim novinarima i da je Osijek i dalje u zimskom mercatu jako aktivan.

- Nešto će biti. Dva su igrača na odlasku iz naših redova, a očekujem i dva dolaska novih igrača. Imena ne mogu otkrivati, još ne. Ali, reći ću kako smo malo u vremenskoj stisci jer u nekim zemljama prijelazni rok traje još samo tri dana, pa sve što planiramo moramo obaviti do ponedjeljka - izjavio je Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 13:28