SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
SLAVLJE VARAŽDINA U PULI

VIDEO: Pobjeda s igračem manje u zadnjim minutama! Pogledajte što je napravio Dinamov golman na posudbi

Susret 22. kola Prve HNL između Istre 1961 i Varaždina u Puli završio je 1:0 pobjedom gostiju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. veljača 2021. 14:28

ISTRA 1961 - VARAŽDIN 0:1 (Senić 88')

ISTRA 1961 (4-1-4-1): Lučić, Navarro (od 86' Šipoš-), Šutalo, Tomašević, Sergi - (od 26' Hujber), Galilea, Gržan, Blagojević, Lončar (od 60' Špoljarić), Vuk (od 60' Bande), Guzina. Trener Danijel Jumić.

VARAŽDIN (5-4-1): Horkaš, Memija, Stolnik, Grgec (od 87, Pellumbi-), Urata, Peco (od 61' Senić), Postonjski, Đurasek, Glavina (od 46' Herrera), Obregon (od 90' Tkalčić-). Trener Zoran Kastel

Žuti kartoni: Grgec (50'preoštra igra)), Galilea (65' preoštra igra), Obregon (70' preoštra igra), Tomašević (87' preoštra igra), Urata (90+ odugovlačenje), Herrera (90' preoštra igra)

Crveni kartoni: Stolnik (58' prekršaj u izglednoj šansi za gol

Igrač utakmice: Dinko Horkaš (Varaždin)


Nakon ove utakmice sasvim je jasno da je Istra 1961 pečatirala status favorita za pad u drugu ligu. I to ne samo radi izgubljena tri boda u direktnom sudaru sa konkurentom, nego zato što je način na koji je izgubljen i drugim domaći ogled sa Varaždinom slika i prilika svih jalovosti pulskog ofenzivnog potencijala. Varaždin se čvrsto branio i pokušavao iz kontranapada ugroziti Lučića. Činjenica da je pulska momčad stvorila 5-6 prilika za pogodak, pogodila dva puta stativu te propustila kazneni udarac vrlo jasno odaju boljeg suparnika u polju, ali u nogometu prevagu donose golovi.

Da ga ne dobiju Varaždinci su imali daleko najveći adut u golmanu Horkašu. Ne samo zato što je obranio kazneni udarac Lončaru u 32' minuti, nego i zato što je "skinuo" nekoliko teških udaraca koji su išli prema mreži.

Kada Horkaš nije stigao onda je sreću gostiju spasio okvir gola. Kako to obično biva, a o čemu se na tribinama počelo glasno komentirati u posljednjih desetak minuta, Istra je kažnjena. Bespotrebni prekršaj Tomaševića na aut liniji, lopta za Postonjskog koji ima sjajan centaršut. I Senić, koji je gol postigao i jesenas za 1:0, a sada se ponovio nakon što je u nastavku ušao na teren, te u najslađe vrijeme za pobjednika, pogodio glavom mrežu domaćih. Bila je to prestroga kazna za Istru, ali to je nepisani zakon nogometa.

Varaždin je u Puli uzeo 6 boda i to će lako moguće biti ključni epilozi koji će donijeti onaj konačan, odnosno spas Varaždincima a put u drugu ligu domaćih. Jest da ima još 15 utakmica za Puljane, ali znakovi sudbine jasno daju naslutiti da joj se Istra 1961 negdje gadno zamjerila...

Glede igre možemo kazati da to nije bila ljepotica, ali je razumljivo obzirom na ulog. Varaždinci u gustom bloku 541, sa Obregonom koji se hrvao sa braničima domaćih, i u tome je bio vrlo uspješan. Jumić je izveo Istru u 4141, sa rješenjem Blagojevića više prema naprijed, nego što je uobičajeno bio u paru sa Galilea na tandemu pivota. Da je pao neki gol u mrežu gostiju onda bi se prevlast Istre vjerojatno drugačije (do)živjela, i mogla bi iiz kontre koristiti više slobodnog prostora. No, crveni karton kojeg je kao posljednji igrač obrane zaradio Stolnik, zaustavivši Gržana u prodoru prema golu, zapravo je bila dodatna muka za napad domaćih. Varaždinci su se još više povukli i zgusnuli. Jumić je reagirao tako da je na teren poslao Bandea i Špoljarića, ali po nama je ključni propust što je ostavio 4 braniča iako je prema naprijed bio usamljeni Obregon.

Tako je zagušen prostor ispred šesnaesterca gostiju, a 4 braniča posljednje linije Istre, plus Galilea, imali su najviše loptu u nogama. I sukladno profilu igrača, najmanje ideje što sa njom raditi. Kazna koja je došla pogotkom Senića bila je logična posljedica ofenzivne nepreciznosti.

Varaždin je uzeo sve i zaslužuju čestitke za borbenost, te su sa pravom glasno pjevali nakon utakmice u svlačionicama podno zapadne tribine...


PRIJENOS UŽIVO

90+7' - Završila je utakmica u Puli. Varaždin je pobijedio Istru s minimalnih 1:0.

90+5' - Opet prilika Istre, sada je s nekih šest, sedam metara pucao Špoljarić, ali lopta odlazi preko gola, a domaći se igrači hvataju za glavu.

90+3' - Nova velika prilika za Istru, sada se nakon gužve u šesnaestercu i ubacivanja iz prekida zatresla vratnica. Nevjerojatno što su sve promašili domaćini u susretu.

90' - Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

88' - GOOOL! Varaždin vodi 1:0, zabio je Senić glavom s ruba peterca nakon ubacivanja Postonjskog. Cijelu situaciju provjerava VAR.

82' - Utakmica ulazi u samu završnicu. Nižu se prekidi pred vratima Varaždinaca, traje pritisak.

76' - Kakva prilika za Istru. Lijepo je prizemno opalio Blagojević, ali Horkaš sjajno brani nogom.

69' - Novi slobodni udarac za Istru i nova opomena za Varaždin. Sada je žuti karton zaslužio Obregon. Bio je to dobar udarac Blagojevića, ali Horkaš je spreman i brani.

58' - Dobra prilika za Istru iz slobodnog udarca. Stolnik je oborio Gržana i Jović mu je pokazao izravan crveni karton. Ipak, udarac je bio neprecizan i nema gola.

52' - U drugom poluvremenu Istra je nastavila s inicijativom i opasnija je momčad, ali gola i dalje nema.

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme.

45' - Igrat će se četiri minute nadoknade.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

42' - Nakon promašenog jedanaesterca Istre, odnosno obrane Horkaša, nastavila se inicijativa Istrijana. Sada je nakon lijepe kombinacije pucao Guzina, ali Đurasek je skrenuo u korner.

31' - Horkaš je obranio udarac s bijele točke Lončaru.

30' - Kazneni udarac za Istru i poništavanje kartona Gržanu. Jović je presudio da je Gržan prvi bio na lopti i dosuio najstrožu kaznu.

28' - Istra je u ovim trenucima tražila kazneni udarac nakon kontakta vratara Horkaša i Gržana, ali sudac je mislio drugačije. Gržan je zbog protesta kažnjen žutim kartonom. U tijeku je ipak pregledavanje video snimke. Sudac Fran Jović ide provjeriti situaciju.

22' - Dobra situacija Istre pred vratina Varaždina. Guzina je lijepo prošao, proigrao Lončara koji je u dobroj situaciji radije asistirao Gržanu nego pucao. Pokazalo se kao loša odluka.

17' - Lijepa akcija Varaždina, možda i njihova najbolja u dosadašnjem dijelu susreta. Lopta je došla do Obregona koji je imao priliku za neometan udarac s vrha kaznenog prostora, ali loše je zahvatio loptu i nema opasnosti za domaćine.

7' - Već u sljedećem napadu nova prilika za Istrijane, ali udarac Blagojevića malo izvan šesnaesterca odsjeo je na vratnici.

6' - Prva prilika na utakmici. Istra je lijepim nizom dodavanja došla u peterac Varaždinaca, pucao je Guzina, ali nema gola jer je Horkaš sjajno reagirao i obranio.

1' - Počela je utakmica u Puli.

14.00 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Nema kod Istre Bosančića u prvom sastavu, u odnosu na najave krenut će Šutalo. S druge strane Pellumbi kreće od prve minute, baš kao i Memija dok je Senić za početak dvoboja ostavljen među pričuvama.


Najava: pišu Robert Matteoni i Ivica Herceg

Na online press-konferenciji Istre 1961 nastupao je, pored trenera Danijela Jumića, branič Josip Tomašević. Stoper rodom iz Virovitice, koji je do danas igrao u Osijekovoj omladinskoj školi, uz jedan seniorski prvoligaški nastup, potom u Graničaru, Novigradu, Cibaliji i velenjskom Rudaru, drugu je sezonu na Drosini.

Prošle je sezone odradio 31 nastup i dao doprinos zadržavanju prvoligaškog statusa kroz dvije play-off utakmice s Orijentom. U ovoj sezoni Josip Tomašević je imao određenih zdravstvenih problema, a i par utakmica je bio u drugom planu kod Budicina. Skupio je ipak 12 nastupa i, kako se čini po prvim potezima Jumića, bit će u prvom planu i protiv Varaždina. U prvom dvoboju jesenas, kojeg su Varaždinci riješili u svoju korist, igrao je 84 minuta, u uzvratu, završenom 1:1, bio je na klupi. O trećem sučeljavanju sa suparnikom u borbi za ostanak Tomašević je bio jasan.

- Bitno nam je za početak da svatko da svoj maksimum. Što se tiče mene osobno, a vjerujem i ostatka ekipe, ne zanima me ništa drugo osim tri boda. Znamo da je Varaždin dobar, kao i sve momčadi u prvoj ligi, ali mi ćemo gledati sebe i idemo na tri boda.

U pristupu Zeleno-žutih ne osjeća se naglašena samouvjerenost, nego više stav koji priliči realnosti trenutka. Varaždin ima pet bodova prednosti i za sada 4:1 bodova u međusobnim ogledima. Svaki drugi rezultat osim pobjede za Istru znači produbljivanje jaza u odnosu na konkurenciju. Taj jaz sada prema Varaždinu iznosi pet bodova, uz utakmicu manje Istre, a prema Lokomotivi minus četiri (nedostaje zaostali međusobni ogled u Puli). Logično je da je težina subotnjih bodova i više od tri boda.

- Očekujemo veoma zahtjevnu utakmicu - kazao je trener Jumić. - Dolazi nam natjecateljska ekipa i naš direktan konkurent. Znamo njihove prednosti i mane, dobro smo se pripremili i ono što je jako bitno jest kako mi izgledamo. Dobra je energija, igrači jako dobro rade i prihvaćaju ideje koje stavljamo pred njih. Imamo kvalitetu i nadamo se da će bodovi ostati u Puli.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Čitav su tjedan u Varaždinu iščekivali ishod ozljeda većeg broja igrača u dvoboju s Lokomoitivom. Tek su jučer u podne, neposredno pred odlazak prema Istarskom poluotoku, sve dileme razriješene. U autobus koji je krenuo prema Medulinu nisu se ukrcali Boban i Posavec...

Iskusni napadač iz Slavonije bio je na putu oporavka, da bi se pokazalo da je njegova želja bila iznad mogućnosti, točnije, bolova koje je prouzročio hematom. Mladi Posavec, pak, dulje vrijeme ima upalu tetiva i predah će mu dobro doći. Iskusni Tkalčić je većinu tjedna pauzirao, ali su srećom Obregon i Đurasek osposobljeni.

Prinudne izmjene u sastavu izazvat će i možebitne korekcije u sustavu pred utakmicu za koju trener Zoran Kastel kaže:

- Nemamo mjesta za nikakve kalkulacije, bilo bi to pogubno. Moramo biti pametni i hrabri.

Jasno je da Varaždinci u derbiju začelja žele što više, ali isto tako uvjereni smo da bi ih i podjela bodova zadovoljila jer dolaze na travnjak Alda Drosine s četiri boda viška...

- Bit će to utakmica od posebnog značaja, u njoj mi pobjedom možemo napraviti veliki iskorak prema ostanku u Prvoj HNL - kaže Dario Jertec, mlađi u trenerskom tandemu na varaždinskoj klupi.

U karijeri je prošao bezbroj utakmica sličnog značaja, pa stoga upozorava:

- Za nas je Pula uvijek bila teško gostovanje, ništa lakše neće biti niti sada. Osobno sam uvjeren da imamo kvalitetniju momčad i zato mislim da nismo bez izgleda ponoviti prošlu jesen kada smo uspjeli osvojiti sva tri boda.

Jertec pojašnjava svoj optimistički pogled:

- Gledali smo utakmicu Istre 1961 kod Rijeke, Puljani su stvarno bili odlični. Međutim, danas to neće biti ista utakmica. S Rijekom im je bilo lakše, baš kao i nama kada igramo protiv momčadi iz gornjeg dijela tablice. Očekujem utakmicu 50:50, u kojoj ćemo mi pokušati iskoristiti njihovu očekivanu ofenzivu i realizirati naše protunapade.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 14:17