Slavlje Šibenika, trenutačno vode 2:1
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KAKVO IZNENAĐENJE

Video: Pogledajte ‘golčine‘ s kojima je Šibenik šokirao Dinamo na Maksimiru! ‘Hajdukovac‘ pokorio Zagreb

Šibenik u 18 susreta na Maksimiru u povijesti nije osvojio niti bod! Danas su pobijedili Modre...
Piše: Tomo Ničota/SNObjavljeno: 30. siječanj 2021. 18:55

Emir Sahiti pokorio je čitav Zagreb, prvo neki dan Kranjčevićevu, sad i Maksimir! Lokomotivi je zabio dva gola, Dinamu jedan, briljantan, uz pobjedničku asistenciju, hrabri Šibenik slavi, a Dinamo je u velikim problemima. Nitko ovo u Maksimiru nije očekivao, nakon što se Dinamo izvukao u Gorici, a onda uzeo tri boda u derbiju, čekala se stabilizacija, poznata Dinamova rutina.

No, stigao je hladan tuš, nakon kojega će u Maksimiru sigurno upaliti alarm. Matematički, Dinamo ima najbolje prolazno vrijeme, točno na polovici prvenstvene utrke aktualni prvak je vodeći na ljestvici, ali samo zahvaljujući boljim međusobnim susretima s Osijekom i jasno je da će se Modri morati za naslov oznojiti mnogo više nego prijašnjih sezona.

Nekad su, bez podcjenjivanja, ovakve utakmice Dinamu dobro došle da se neki igrači odmore, neki drugi dobiju šansu. Napravio je to i Zoran Mamić protiv Šibenčana, međutim, daleko je to bilo od običnog dana u uredu i rutinskog posla, štoviše, pamtit će se kao senzacija. Ako je išta u HNL-u ove sezone senzacija.

A da će biti 'čupavo' pokazale su već prve minute. Šibenik nije 'parkirao autobus', ali malotko ga u zadnje vrijeme i parkira u Maksimiru, već je pokazao želju - zabiti gol. U drugoj minuti Bulat je zbog lakta u Majerovo lice dobio karton, tri minute kasnije s druge strane i Atiemwen, kao najava da neće to biti nikakva šetnja. A onda je šibenske namjere otkrio Jurić. Dobio je loptu na vrhu šesnaesterca, pucao, Gvardiol je ušao u blok i spriječio da bude opasnije. Ali, nisu gosti stali, više su bili pred Dinamovim šesnaestercem, što bi se moglo desiti upozorio je Kvesić jakim udarcem s dvadesetak metara iskosa. Otišla je lopta pokraj gola, no minutu kasnije odsjela je u mreži.

Brza akcija Šibenika, Dinamova obrana 'u leru', Sahiti je opalio s 25 metara u Livakovićev kut. Četvrta Dinamova utakmica proljeća i četvrta u kojoj Modri prvi primaju gol, a samo Rijeka im nije zabila u prvih 15 minuta. Zašto Dinamo tako loše kreće u utakmice, to je pravo pitanje za Zorana Mamića!? Nakon toga ipak su se domaći malo probudili, krenuli po gol, ali bez prave šanse. No, brzo je stiglo izjednačenje, ukazao se u šesnaestercu Atiemwen i zabio, vratio Modre u igru. Ipak, koju minutu poslije, opet je bilo opasno na drugoj strani.

Deni Jurić bio je u šansi, ponovno su konfuzni bili Theophile i Gvardiol. Šibenski napadač nije pogodio. Do kraja prvog dijela nisu gosti dopustili da Dinamo sasvim preokrene, iskusni Schildenfeld kvalitetno je držao obranu, a Dominik Livaković održao je glasnu bukvicu Jošku Gvardiolu nakon još jedne krivo dodane lopte u noge Šibenčanima. Nije to bio Gvardiolov dan, na poluvremenu ga je Mamić zamijenio, ušao je Franjić. A izišao je i strijelac Atiemwen, priliku je dobio Kastrati.

Krenuo je Dinamo po drugi gol, Šibenčani su sad uglavnom teško izlazili iz svog kaznenog prostora, no zasjao je Labrović. Nakon nekoliko odbijanja od jednih i drugih, lopta je došla do Mišić, snažno je pucao sa sedam osam metara, a šibenski vratar sjajno obranio. Nakon sat vremena vidio je i Mamić da je vrag odnio šalu, u igru je poslao Ademija i Petkovića. Međutim, baš je Petković izgubio loptu na centru u jednom duelu, nova kontra Šibenika, Sahiti za Jurića i - 1:2.

Do kraja je Dinamo pokušavao, ubacivao u šesnaesterac, bez prave prilike, Šibenčani su se odlično branili. Pričat će se u Maksimiru opet o jednoj sudačkoj odluci, Bulat je u šesnaestercu odgurnuo s leđa Majera, ali i sudac Bel i VAR Bebek ostali su nijemi. Nije da se Dinamo na to može vaditi, nisu uspjeli Modri pronaći drugi put šibensku mrežu, ako kažemo da su najopasniji bili Theophileovi udarci s 25 metara izvan okvira gola, sve smo rekli.

------------------------------------------------------------------------

DINAMO - ŠIBENIK 1:2 (Atiemwen 22'; Sahiti 12', Jurić '65)

Stadion Maksimir. Bez publike. Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Pataki i Šarić. Četvrti sudac: Lovrić. VAR: Bebek. AVAR: Zobenica. Delegat: Bućan.

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Gvardiol (od 46. Franjić), Leovac - Jakić (od 61. Ademi), Mišić (od 69. Tolić), Majer, Atiemwen (od 46. Kastrati), Oršić - Gavranović (od 61. Petković). Trener: Zoran Mamić.

ŠIBENIK: Labrović - Mesa, Schildenfeld, Bilić - Pajić, Ćurić (od 61. Rak), Bulat, Kvesić - Ampem (od 61. Alimi), Sahiti (od 74. De Frias) - Jurić (od 74. Laća). Trener: Krunoslav Rendulić.

Žuti kartoni: Bulat (2, preoštar start), Atiemwen (5, preoštar start), Mesa (23, preoštar start), Schildenfeld (81, preoštar start). Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Emir Sahiti.

-------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

Kraj utakmice - Apsolutno nitko ovo nije očekivao! Da, Šibenik je djelovao moćno nakon razbijanja Lokomotive (4:0), ali ipak od Sahitija i društva ovo se nije očekivalo. Zaslužili su bod svakako, Dinamo je prijetio, mogao je zabiti, a ovako imaju pun plijen. Prvi put u povijesti na Maksimiru. Zasluženo.

84' - Umalo izjednačenje. Loptu je na 30-ak metara od gola Šibenika primio stoper Dinama Kevin Theophile-Catherine, prošao je dvojicu igrača pa silovito tukao u bliži kut, ali otišlo je to nekoliko centimetara pored gola, ostaje 2-1 za Šibenik.

78' - Majer pada u šesnaestercu, traži Dinamo penal! Ali sudac ostaje hladan na ovaj pokušaj, ništa od kaznenog udarca. Ruka Bulata je bila na leđima Majera, ali čini se da je nogometaš Dinamo malo previše teatralno odigrao ovo...

65' - Gooool! Kakva nova lijepa golčina na Maksimiru. Sudac je pustio prednost, lopta dolazi do Sahitija koji sjajno prolazi Jurića, a ovaj s ruba šesnaesterca "razvaljuje" Livakovića! Nikad u povijesti Šibenik nije uzeo niti bod na Maksimiru, u čak 18 susreta niti - bod. Kako igra ovaj Šibenik, čini se da bi mogli do jednog...

59' - Mišić sjajno gađa iz peterca, ali Labrović je opet spreman. Stisnuo je Dinamo u zadnjih desetak minuta, traži se gol...

55' - Ubačaj Kastratija sa desne strane u peterac, odlična lopta za Mišića koji gađa iznad okvira vratiju. Najozbiljnija prijetnja Modrih u drugom dijelu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

52' - Oštra Oršićeva lopta u peterac nakon sjajnog prodora, ali nikog nije bilo u blizini da zaprijeti gostima u šesnaestercu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Gvardiol je nekoliko puta "naživcirao" Livakovića lošim rješenjima, pa je za njega utakmica gotovo, a gotova je iznenađujuće i za strijelca gola za Modre...

Kraj 1. poluvremena - Zanimljiv prvi dio utakmice, gosti drže bod. Iako je Dinamo više prijetio, niti ovo nije nezasluženo, je Šibenik je, osim gola, kreirao još nekoliko šansi preko raspoloženog Sahitija koji je zabio već pet golova u HNL-u.

40' - Atiemwen je primio loptu na desnoj strani, pokušao je proći Kvesića, ali usput je zaboravio na loptu, o dohvatio ju je i proslijedio za Lovru Majera koji traži Gavranovića, no ništa opasno za Labrovića.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

31' - Atiemwen je raspoložen, nakon driblinga na centru potegnuo je sjajnu dijagonalu lijevo na Oršića, a ovaj je bio dosta neodlučan i na kraju mu je loptu oduzeo Ćurić.

22' - Gooool! Izdržao je Šibenik, ali tek 10 minuta. U pravo vrijeme našao se Atiemwen na pravom mjestu i s nekih pet metara lakoćom zabija za 1:1. Lovro Majer započeo je akciju po desnoj strani, pokušao je odigrati petom, lopta je u gužvi došla do Nigerijca, a ovaj s pet metara nije imao težak posao te zabija u donji lijevi kut. Prvi gol ove sezone...

12' - Gooool! Sahiti je u fantastičnoj formi! Potegnuo je s nekih 20-ak metara i iznenadio Livakovića, Dva gola zabio je nedavno Lokomotivi i čini se da ga ide zadnjih tjedana...

8' - Evo i prve ozbiljne prilike Dinama. Mislav Oršić sjajno je gađao s nekih deset metara niskom prizemnom loptom, ali ovoga puta (Hajduk) nije ušlo.

7' - Sjajna prilika za Šibenik! Lopta za Jurića na nekih 17 metara po sredini, odlično puca, ali Gvardiol spašava Modre, lopta od bloka u korner.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

5' - Dva žuta kartona već u utakmici i to zbog identičnih razloga. Ruka u lice Bulata (Majer), a iz istog razloga "nastradao" je i Atiemwen.

2' - Prekršaj nad Sahitijem koji je u odličnoj formi, Stojanović ga je zaustavio na nekih 25 metara iskosa od gola. Ubačaj u šesnaesterac, ali nije bilo ozbiljnije prijetnje. Kolumbijac Mesa u - blok.

1' - Počela je utakmica.


Najava: pišu Tomo Ničota i Davor Trutin

Još se priča o Hajduku, o derbiju, suđenju, Oršićevim golovima... A već je na redu nova utakmica u Maksimiru. Gotovo 10 godina prošlo je od zadnjeg dolaska momčadi sa Šubićevca, 1. listopada 2011. godine, Kruno Jurčić sjedio je na klupi Modrih, a Goran Tomić na gostujućoj. Slavio je Dinamo 2:1, zabili su Sammir i Beqiraj, za Šibenčane Antonio Jakoliš. Njegov brat Marin neki je dan zamalo svladao Livakovića, imao je priliku glavom...

Dobri, kvalitetni i brzi

Igrao je tada za Dinamo Šibenčanin Ante Rukavina, nije drugi, onaj koji je i danas u Maksimiru, Arijan Ademi. I koji možda ni ovaj put neće biti u momčadi, moguće je da će ga Zoran Mamić odmoriti nakon tri teške utakmice.

Koliko god Šibenik bio nominalno slabiji od dosadašnja tri suparnika u nastavku prvenstva, toliko su u Maksimiru ipak svjesni da moraju ozbiljno dočekati momčad, koja je bila tvrd orah Hajduku, a onda i protutnjala Kranjčevićevom, 0:4 kod Lokomotive.

- Šibenik je pokazao da se radi o vrlo ozbiljnoj i dobroj momčadi koja igra lijep, dobar i brz nogomet. Imaju odlične pojedince. Rekao sam i nakon utakmice s Hajdukom da moramo biti jako dobri da bismo tu utakmicu dobili. Jako ih respektiramo, ali se koncentriramo na sebe i na zadatke koji su ispred nas. Vjerujem da će rezultat na kraju biti onakav kakav želimo, a to su tri boda - rekao je u najavi utakmice Zoran Mamić, još malo analizirajući suparnika.

- Imaju kombinaciju starijih iskusnih igrača dobrih karaktera i mladih igrača kao što su Bulat, Sahiti, uz nekoliko stranaca koji dobro igraju. Istaknuo bih napadača Jurića, koji je jako dobar igrač i može biti vrlo opasan. Kao kolektiv djeluju doista jako dobro.

U kakvom je Dinamo stanju? Nema Moharramija iduća dva mjeseca, nema Ivanušeca, Gavranović je zbog problema s mišićem protiv Hajduka izišao na poluvremenu pa ni on neće biti u momčad, a moguća je još pokoja promjena.

- Moharramija, nažalost, nećemo imati jedan period, ali srećom nije ozbiljno kao što smo mislili u prvom trenutku. Bit ćemo neko vrijeme bez njega, ali imamo dovoljno velik kadar. Vjerujem da će igrači koji će igrati umjesto njega na toj poziciji biti jednako dobri, ako ne i bolji - kazao je Zoran Mamić.

Bit će zanimljvo vidjeti koga će Mamić gurnuti u prvu momčad, koliko će biti novih igrača u odnosu na utakmicu s Hajdukom. A onda i po rezultatu ima li doista tako širok igrački kadar.


Šibenčani nakon pobjede u Kranjčevićevoj nisu ni imali poštenog vremena za neko veliko slavlje. Uvjerljiv i važan trijumf nad rivalom u borbi za ostanak proslavili su odmah nakon utakmice, prvo u svlačionici, a potom i u busu na putu za Šibenik.

Odradili su nekoliko treninga i u petak su opet bili u busu, te zasnježenom Dalmatinom za metropolu. Tamo ih čeka goropadni Dinamo, koji je dobio derbi s Hajdukom, i sada sigurno već knjiži nova tri boda protiv autsajdera sa Šubićevca. A još kada se pogleda i tradicija, onda Šibenčanima i ne treba ići put Maksimira. Jer, u njemu nikada nisu osvojili niti bod!?

- Iskreno, nisam znao za taj podatak. Ispada kako je Maksimir neki začarani teren za Šibenik, neosvojiva tvrđava. Ali, tradicije su tu da ruše. Znamo da nam je utakmica s Dinamom u Zagrebu najteža u ligi, ali idemo probati odigrati dobru utakmicu i nadati se bodu ili bodovima. Ne vidim razloga da baš mi u subotu ne srušimo tu neugodnu tradiciju koju Šibenik ima u Maksimiru. Znate, u nogometu ne pobjeđuje uvijek objektivno kvalitetnija ekipa - kaže u najavi maksimirskog dvoboja Martin Pajić.

Hitronogi Međimurac imat će poseban zadatak, izravno će paziti trenutno najopasnijeg Dinamovog napadača Mislava Oršića.

- Imao sam s Oršićem izravni dvoboj u prvom dijelu sezone na Šubićevcu. Poslije te utakmice sam shvatio da se radi o top igraču, a trenutačno je još i u vrhunskoj formi. Mogu se samo nadati da protiv nas neće biti toliko raspoložen kao kontra Hajduka, a vjerujem da ću i ja tome pridonijeti - nada se desni bočni šibenske momčadi.

Dvoboj s Lokomotivom, kao i onaj prethodni s Hajdukom, pokazao je da Šibenik ima pobjednički gard, i da ne respektira odveć papirnate favorite. Stoga trener Rendulić najavljuje sličan stil i na Maksimiru.

- I u Maksimiru ćemo istrčati s tri napadača, u takvoj formaciji se dobro osjećamo. Dinamo nam je najveći mogući izazov, najkvalitetnija su momčad u Hrvatskoj. Međutim, nemojte misliti da mi idemo na izlet u Zagreb. Idemo pokušati pobijediti, zašto ne? - opet emitira zarazni optimizam učitelj Šibenika.

Nećemo se žaliti

Prije susreta s Lokosima pričalo se o jalovosti napadača, pa su eksplodirali i zabili četiri gola. Jesu li se možda ispucali prije dvoboja s Dinamom?

- Ha, možda bi bilo bolje da je četiri puta bilo po 1:0, ali nećemo se žaliti - sa smiješkom će Rendulić.

Na podsjetnik da će Mamićev sastav biti bez nekoliko standardnih prvotimaca, uzvraća...

- Znam da će Dinamo biti bez par igrača. Ali, imaju oni u kadru i više od 20 kvalitetnih igrača. Ti svi koji fale su nadoknadivi. Njihovi problemi su lakše rješivi od naših - zaključio je strateg Narančastih. D. Trutin

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. srpanj 2024 06:49