GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
Susjedski derbi

Video: Pogledajte golove! Penal za Rijeku, ali i crveni karton! Kapetan zabio dva gola i presudio

Rijeka se ipak vratila pobjedama nakon "debakla" u Varaždinu, pala je "stara mušterija"
Piše: SNObjavljeno: 27. siječanj 2021. 14:12
Istra 1961 – Rijeka 1:2

Stadio Aldo Drosina. Sudac Ivan Vučković (Zagreb) 6, pomoćni Mihalj (Velika Gorica) i Vuković (Zagreb). 4.sudac Cestarić (Sisak). Var: Gabrilo (Split), Avar Krmar (Zagreb). Delegat Stanković (Zagreb)

Istra 1961: Lučić 7, Hujber 6, Šutalo 6,5, Bosančić 6 (od 46' Paez 5,5), Perković 6,5, Sergi 6 (od 43' Sane 6), Ivančić 6 (od 68' Gyu-), Perera 6 (od 81' Halilović), Lončar 6, Gržan 6,5, Špoljarić 6,5 (od 68' Guzina-). Trener Fausto Budicin 6,5

Rijeka: Nevistić 6, Capan 6, Galović 6,5, Smolčić 6, Tomečak 6,5, Čerin 6, Pavčičić 6 (od 86' Arsenić-), Lončar 5,5 (od 46' Menalo 6,5), Štefulj 6, Andrijašević 7, Kulenović 5,5 (od 63' Murić -). Trener: Simon Rožman 6

Strijelci: 0:1 Andrijašević (29'), 1:1 Špoljarić (39'), 1:2 Andrijašević (66'-11m)
Žuti kartoni: Ivančić (33' nesportsko ponašanje)
Crveni kartoni: Smolčić (83' –prekršaj u izglednoj prilici za pogodak)
Igrač utakmice: Franko Andrijašević (Rijeka)

U odgođenoj utakmici 12. kola Prve HNL Rijeka je na stadionu Aldo Drosina pobijedila Istru 1961 sa 2-1.

Bila je to zanimljiva utakmica s mnoštvo prilika na obje strane, a na koncu je slavila Rijeka koja je od 82. minute igrala s igračem manje.

Gosti su poveli u 29. minuti pogotkom Franka Andrijaševića. Lončar je izveo korner, Smolčić prebacio na drugu vratnicu, gdje se nalazio Capan koji je povratnom loptom uposlio Andrijaševića za vodstvo Rijeke.

Puljani su deset minuta kasnije uspjeli izjednačiti. Hujber je ubacio, a Josip Špoljarić na petercu mirno primio loptu i svladao Nevistića.

Na otvaranju drugog dijela Rijeka je prva zaprijetila, no Štefulj nije uspio zabiti. Uzvratio je domaćin koji je imao dvije sjajne prilike. Prvo je Ivančić pucao preko gola, a potom Špoljarić s par metara promašuje gol.

U 59. minuti sudac Ivan Vučković je dosudio kazneni udarac za Rijeku nakon starta Perere na Kulenoviću, no promijenio je odluku nakon konzultacija s VAR sobom jer se pokazalo kako je Kulenović bio u zaleđu.

U 69. minuti Vučković je ponovo pokazao na bijelu točku, ovoga puta ispravno. Paez je napravio prekršaj na kapetanu Rijeke, koji je s bijele točke svojim drugim golom na utakmici osigurao novo vodstvo svojoj momčadi.

U 82. minuti Rijeka je ostala s igračem manje nakon što je Smolčić kao posljednji igrač obrane oborio Gržana. Gržan je iz slobodnog udarca pogodio živi zid.

U 90. minuti Luka Menalo je mogao sve razriješiti nakon što je izašao sam ispred domaćeg vratara, ali je Lučić sjajno obranio.

Rijeka je ostala na četvrtom mjestu sa 26 bodova, dok je Istra na devetoj poziciji sa 13 bodova, jednim bodom više od Lokomotive.

---------------------------------------------------------------------------

ISTRA 1961 - RIJEKA 1:2 (Špoljarić '38; Andrijašević '29, '64 - 11m)

ISTRA 1961: Lučić; Gonzalez (od 43. Sane), Bosančić (od 46. Paez), Šutalo, Hujber: Lončar, Perera (od 81. Halilović), Perković, Gržan, Ivančić (od 68. Ivančić); Špoljarić (od 69. Kim)

RIJEKA: Nevistić; Smolčić, Galović, Capan; Štefulj, Čerin, Lončar (od 46. Menalo), Tomečak; Pavičić, Kulenović (od 63. Murić), Andrijašević

---------------------------------------------------------------------------

Kraj utakmice - Zaslužena pobjeda Rijeke koja je mogla biti i uvjerljivija da je bilo više preciznosti u redovima nogometaša s Kvarnera.

90' - Kakva prilika za Luku Menala pred kraj utakmice! Sjajna lopta za njega koji se u trku sjurio u šesnaesterac, ali tamo mu Lončar skida zicer!

81' - Crveni karton za Smolčića! Gržan je bio prebrz tamo s lijeve strane, i Smoličić ga je nepropisno zaustavio na rubu šesnaesterca.

78' - Menalo je dobro raspalio po vratima s nekih 20 metara i morao se domaći vratar dobro rastegnuti nebi li izbacio tu prijetnju u korner.

72' - Povratna lopta za Štefulja koji je imao dobru poziciju s ruba šesnaesterca, ali lopta odlazi u "oblake"...

64' - Novi potencijalni penal? Ovoga puta da! Bio je prekršaj u šesnaestercu, slažu se svi i Franko Andrijašević ima priliku zabiti drugi gol na utakmici! I uspio je. Lopta u jednu stranu, Lučić u - drugu.

59' - Penal za Rijeku!? Čini se da je, sudac je svirao, ali ne, VAR soba daje - drugačije instrukcije (zaleđe). Ništa od prilike za Rijeku... Kakvo razdoblje utakmice, dosta događaja u samo nekoliko minuta.

58' - Špoljarić tik uz vratnicu! Lako je mogao zabiti i drugi gol na utakmici, ali malo je nedostajalo! Kakva prilika...

57' - Ivančić je pucao s nekih 10-ak metara, gađao je gorni lijevi kut i za malo je promašio okvir vratiju. Bila je ovo dobra prilika za Istra 1961 nakon što su razvili situaciju iz polukontre.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

54' - Tri pokušaja u jednoj akciji, a od toga je dva puta Štefulj. Pavičić je prvo pogodio blok iz peterca, lopta se odbila do Štefulja koji je gadno uzdrmao vratara i kad mu se lopta vratila na "popravni", ovaj puca lijevo od vratiju prizemnom loptom.

52' - Povratna lopta za Andrijaševića nekih 16 metara od gola, ali kapetan ovoga puta, baš kao i Kulenović iz prethodne akcije, gađa - tribine.

48' - Kulenović pokušava s nekih osam metara lijevo iskosa u šesnaestercu, ali odlazi ta lopta nekih dva metra iznad grede.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Nekako je dojam da je ovo i najpravedniji ishod, iako je Rijeka nešto više prijetila. Vidjet ćemo može li momčad s Kvarnera pronaći put do pobjede ne bi li nekako "izbrisala" podbačaj iz Varaždina nakon maestralne pobjede protiv Dinama.

38' - Gooool! Evo i gola u mreži Rijeke! Sjajno je Špoljarić reagirao na ubačenu loptu s lijeve strane u šesnaesterac, u padu je efektno razvalio mrežu nemoćnog Nevistića.

29' - Gooool! Franko Andrijašević za vodstvo gostiju! Ubačaj iz kuta, lopta je došla do Capana uz desnu vratnicu koji pronalazi usamljenog Andrijaševića. Ovaj s lakoćom zabija i gosti vode 1:0!

24' - Pavičić glavom pored gola. Bila je ovo solidna situacija za Rijeku, ali nema promjene rezultata nakon pokušaja iz šesnaesterca.

20' - Žestok sudar i igra je zaustavljena, sudac Vučković pozvao je oba liječnička stožera na travnjak. Hujber je u punom naletu dosta nespretno naletio na Čerina negdje 20-ak metara iskosa od vratiju domaće momčadi. Lončar je pucao iz slobodnog udarca, ali i ova odlazi u živi zid.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

12' - Hujber je sjajno potegnuo s nekih 18 metara malo iskosa, ali pogodio je svog igrača u protivničkom šesnaestercu, pa je lopta za Riječane.

6' - Pavičić je sjajno prošao kroz sredinu i Ivančić je napravio prekršaj negdje na 20-ak metara po sredini od gola. Bila je ovo moguća sjajna situacija za Lončara, ali iz slobodnog udarca pogodio je - živi zid.

1' - Počela je utakmica.


Za Rijeku je poraz u Varaždinu bio direkt posred čela, ružna spoznaja da su prosuta još tri boda protiv momčadi s dna, a kako je Istra 1961 momčad istog ranga kao Varaždinci, mora biti i poziv na potpunu mobilizaciju. Nastavi li gubiti od društva sa začelja, rezultatske ambicije mogle bi opasno doći u pitanje.

- Nije dobro previše gledati unatrag, analizirali smo što je bilo bitno, a imamo dovoljno pametne igrače koji su shvatili što nije valjalo. Pogotovo u utakmici protiv Varaždina. Pozitivna je stvar što su svaka tri-četiri dana novi susreti, ljudi će te uvijek pamtiti po zadnjem, a ne što je bilo prije nekoliko nastupa… Istra je jako dobro startala, ima u dvije utakmice četiri boda. Malo se teže pripremiti na nju zato što neki igrači Istre imaju kartone, pojedini su bolesni, ne znamo kakav će izvesti sastav. Dosta rotiraju - kazao je trener Simon Rožman, te konstatirao:

- Vodit ćemo brigu o sebi, biti pravi, surađivati i prepoznavati situacije na terenu. Pogotovo u startu utakmice moramo biti daleko bolji nego u posljednjem nastupu. Nadam se da ćemo opet odigrati na vrhunskoj razini i osvojiti tri boda.

Prepoznali loše stvari

Rožman će ponovno imati prvu obranu jer vraćaju se Capan, Galović i Smolčić, koji su odradili žute kartone, kao i lijevi bek Štefulj. Pomoći će mu i kad jednom završi prijelazni rok jer Štefulj i Nevistić proteklih su dana glavama vjerojatno više bili u Dinamu nego u Rijeci. To odnosi pozornost...

- Igrači su prepoznali što nije bilo dobro, vidio sam na treninzima da su ponovno djelovali kvalitetno, da su vratili koncentraciju na ono što je najbitnije i nadam se pravoj utakmici.

Kako će se postaviti protiv Puljana? Rijeka se iskazala u utakmicama u kojima je suparniku prepustila ulogu favorita, u Europi i primjerice protiv Dinama. Defenzivnim blokom i brzim napadima lijepo je funkcionirala. No, drugo je kad treba kontinuirano napadati i lomiti obrambeni bedem suparnika, to joj teže ide. Barem je dosad bilo tako.

- Znali smo da će biti oscilacija, mlada smo momčad, ali moramo ih svesti na minimun. Jako je bitno da se nametnemo s posjedom lopte i držimo ih daleko od gola zato što imaju dovoljno kvalitete da mogu iznenaditi. Na puno toga moramo pripaziti, ali najbitnije je da razumijemo sebe, kako se želimo ponašati na terenu, s kojom suradnjom i idejom doći do njihovih vrata. Pritom i realizacija mora biti bolja - konstatirao je Rožman i rekao da postoji malo umora kod igrača.

- Svi su zdravi i fokusirani. Osim što nam od prije nedostaju Velkovski, Nwolokor i Ristovski. Ostali su spremni i maksimalno motivirani.

Protiv Istre 1961 Rijeka ima jako dobru tradiciju. Naviknula je dobivati i to traje već duže vrijeme. Je li to naznaka povratka na pobjednički put? Ili ne? Za odgovor će se u prvom redu pitati Bijele.

POTPISAO MUDRAŽIJA Rijeka je pravi potez za mene

Dok neki odlaze s Rujevice, neki na nju i dolaze. Primjerice, Robert Mudražija, 23-godišnji veznjak, koji je u utorak odradio liječnički pregled i pridružio se Rijeci kao posuđeni igrač Kopenhagena. Posudba mu vrijedi do ljeta 2022. giodine, Rijeka ima mogućnost otkupa ugovora.
- Zadovljan sam što se sve završilo. Jedva čekam sljedeći trening i utakmice da upoznam ekipu i trenera - rekao je Mudražija, nogometaški školovan u Dinamu i Zagrebu, nakon potpisa ugovora.
- Rijeka me htjela, to je najbitnije. Mislim da je ovo pravi potez za mene.

U sudar s Rijekom bez osam, devet igrača

S uobičajenom mu dozom ironije, Fausto Budicin bori se protiv svih stresova. Otkako je na klupi kluba u kojemu je bio igrač, stresova ima za izvoz. No, četiri boda u prve dvije utakmice odale su da se dobro uhvatio u koštac s problemima. Ozljede, koronavirus, a sada i administrativne zabrane, sve to odlučuje s kojim igračima može nastupati u ritmu kojeg se ne bi postidjeli ni elitni europski klubovi.

Istri je “ubacivanjem” četiri termina zaostalih utakmica zbog korone, simbolički rečeno, privezan teret oko nogu. I nalazi se u neravnopravnom natjecateljskom položaju jer nema vremena za osvježenje između utakmica, a njeni odsutni igrači zbog korone gube više utakmica nego što je to slučaj bio u drugačijim pravilima jesenskog dijela... U srijedu tako Istra 1961 igra protiv Rijeke, koja je u Puli u 22 gostovanja 12 puta pobjedila i uz 6 remija izgubila samo 4 utakmice. Posljednji bodovi Zeleno-žutih dogodili su se još u vrijeme Keka, 2017. godine, kada je golom Puclina upisana pobjeda. Od tada sami porazi, i to uz okvir povijesne katastrofe 0:7 iz 2019...

- Tradicija je na strani Rijeke, ali na nama je da se borimo koliko god možemo i da prekinemo tu seriju poraza - kazao je sportski Budicin.

- Derbi susjeda puno znači i nama i navijačima. Ovog trenutka još ne znam s kojim ćemo igračima moći istrčati na teren. Iz dana u dan, iz kola u kolo, problemi s kadrom su sve veći i veći. Nije to stvaranje alibija, nego gola činjenica. Za sada je sigurno da neću imati u zapisniku barem 7 igrača, a još 2-3 će na klupu iako su praktično izišli iz karantene ili se vratili iz duže ozljede.

Rijeka je s druge strane kompletirana, a kako obično gubi s konkurentima Istre u ovoj sezoni (Lokomotiva, Šibenik, Varaždin), dojam je da ste predodređeni za njihovo vađenje?

- Oni će biti kompletni i to je za trenere uvijek sreća. Volio bih i ja da mogu osjećati isto, pa da se muški pofajtamo. No, tako je kako je. Oni koji će biti u kadru, siguran sam, dat će sve od sebe i učiniti što god mogu za pozivitan ishod.

Sastav ćete slagati nakon posljednjeg treninga?

- Možda i kasnije, vidite da nam se zbog nedaća dogode izostanci i na dan utakmice. No, dobro, nešto ćemo izmisliti. Moramo kalkulirati s igračima koji su bili u izolaciji ili odsutni, rasporediti snage. Još je mnoštvo utakmica ispred nas i svaki nam je igrač važan. Gržan? - Tu je, na raspolaganju. Ništa se nije promijenilo, on nam je super važan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 07:08