JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
ISKUPLJENJE ZA KUP

Video: Pogledajte veliko slavlje na Poljudu! Hajdukov junior ušao s klupe i zabio najvažniji gol karijere

Jedan gol bio je dovoljan Bijelima da nadigraju Šibenik. Gosti ostali bez jedanaesterca u završnici.
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 20. ožujak 2021. 16:13

HAJDUK - ŠIBENIK 1:0 (Ljubičić 72')

SPLIT – Stadion Poljud. Bez gledatelja. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Pomoćnici: Crnčić i Modrić. Četvrti sudac: Matoc. VAR sudac: Vučković. Pomoćnik VAR: Krmar. Delegat: Roša.

HAJDUK: Kalinić – Vušković, Simić, Mujakić – Todorović, S. Jurić, Fossati, Čolina – Teklić (od 62. Ljubičić) Biuk (od od 76. Atanasov) – Livaja. TRENER: Paolo Tramezzani.

ŠIBENIK: Rogić – Pajić, Mesa, Schildenfeld, Bilić, Kvesić (od 81. Martin) – Ampem (od 65. Alimi), Čurić, Bulat, E.Sahiti (od 75. S.Sahiti) – D. Jurić (od 75. Bailone). TRENER: Krunoslav Rendulić.

ŽUTI KARTONI: Bilić (39- udaranje laktom), D.Jurić (50- preoštar start), Alimi (75- preoštar start), S.Sahiti (81- preoštar start), Rendulić (83- prigovor).

CRVENI KARTON: Alimi (77-drugi žuti karton zbog prekršaja). IGRAČ UTAKMICE: Marin Ljubičić

Hajduk se provukao pogotkom 19-ogodišnjeg debitanta Marina Ljubičića, juniora koji je protiv Šibenika premijerno zaigrao za prvu momčad Bijelih. U teškoj, tvrdoj utakmici slavili su Bijeli Tramezzaniju omiljenim rezultatom 1:0. Malo prilika, puno muke po hladnoći, ali na kraju se samo pišu tri boda. Šibenik je u zadnjoj minuti imao preko Bailonea šansu za poravnanje, sa pet metara Argentinac je pucao paralelno sa gol-linijom, a Čuljak je potom preko VAR-a čekao provjeru je li Todorović igrao rukom, međutim nije se na kraju odlučio za bijelu točku, već je samo pokazao na udarac iz kuta.

Pozitivna serija se nastavlja, u zadnjih pet utakmica Hajduk ima četiri pobjede i remi, Bijeli nedjeljno jutro ponovno čekaju na četvrtom mjestu. Uz to, Tramezzani može bi ohrabren činjenicom da je roster proširio sa dva mlada igrača, osim Ljubičića u obećavajućem izdanju predstavio se i krilni napadač Stipe Biuk. Bez njih juniori u subotu nisu pobijedili, odigrali su remi s Rudešom, ali su zato doprijenili uspjehu prve momčadi.

Hajduk sa Teklićem i Biukom umjesto Dolčeka i Jaira na pozicijama polušpica iza prvog napadača Livaje. Tramezzani je u odnosu na kup-susret sa Goricom promijenio i veznjaka Atanasova čije je mjesto zauzeo Jurić. Očekivano malo promjena, jer trener je u više navrata naglasio "zadovoljan sam igrom, ali ne i rezultatom". S druge strane Šibenik je krenuo bez prvog vratara Labrovića koji je ustupio mjesto 25-ogodišnjem Zadraninu Lovri Rogiću. Nekadašnji vratar biogradskog Primorca dobio je priliku za ovosezonski debi, a razlog premještaja Labrovića na klupi nije ozljeda, već činjenica da nije s klubom okončao razgovor oko produljenja ugovora koji mu ističe na kraju prvenstva.

Ali, za Šibenik u prvom dijelu nije ni bilo važno tko je na vratima, jer Hajduk nije u 45 minuta zapucao u okvir vratiju Šibenika. Siromašno je bilo prvo poluvrijeme, tek jedan udarac Kvesića kojeg je u 26. minuti obranio Kalinić bilježi se kao unikatni pokušaj udarca u okvir vrata. Hajduk do 20. minute bez ikakvog udarca, a tada je Teklićev pokušaj sa 17 metara prohujao pored lijeve vratnice. Tri minute kasnije Jurić je šutirao prema Rogiću, ali pomoćnik je Modrić, poštujući pravila, tek u smiraju akcije podigao zastavicu označivši evidentno zaleđe iz začetka prigode. Igra se uglavnom pozicionirala na polovici Šibenika, ali Hajduk nije imao rješenje kako doći u 20-ak metara gostiju, kako probiti gusti obrambeni blok Šibenčana. Sve se svodilo na dodavanja po širini, ali daleko od vrata Rogića. Potpuno bezopasno izgledao je Hajduk, a Šibenik se zadovoljio sa "mrtvom nulom" u prvom dijelu. Remi bez stresa za goste u prvih 45 minuta.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

Šibenik je prvo poluvrijeme igrao niz buru, a u drugom dijelu tu je privilegiju imao Tramezzanijev sastav. Iskoristio je Stipe Biuk tu činjenicu uputivši u 46. minuti prvi udarac u okvir vrata Šibenika. S druge strane zaprijetio je Čurić nakon pogreške Tordorovića, ali na 15 metara blokirao je Fossati. Sljedeće kratko uzbuđenje donijela je 58. minuti kada je Čuljak preko VAR-a provjeravao situaciju u kaznenom prostoru Šibenika nakon udarca Simića glavom. Naposlijetku je Čuljak samo odmahnuo rukom i nastavio igru. Za prvom izmjenom Tramezzani je posegnuo u 62. minuti uvođenjem 19-ogodišnjeg Ljubičića, još jednog debitanta među Bijelima. Izvukao je Teklića, na njegovo mjesto iza napadača Livaje stavio Ljubičića i upravo je mladiu napadač donio veliku radost Hajduku. I treći susret sa Šibenikom završen je sa 1:0, a drugi zaredom otišao je na stranu Bijelih.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završila je utakmica na Poljudu, pobijedio je Hajduk uz minimalnu prednost.

90+2' Nije uspio Livaja naći nikoga od svojih suigrača u petercu, Schildenfeld je izbacio.

89' Dobra prilika Šibenika! Bailone nije iskoristio ubačaj s lijeve strane, sa svega par metara nije pogodio... Todorović je igrao rukom, gleda se VAR... Je li bilo prekršaja koji je tome prethodio? Igra se dalje, to je konačna odluka, nema jedanaesterca.

87' Prekršaj Ćurića na Čolini, lopta za Hajduk. Protestirala je šibenska klupa smatrajući da tu faula nije bilo.

84' Žuti za Vuškovića zbog odugovlačenja s igrom.

82' Udarci u okvir zasada? 1:1. Ali, ovaj jedan domaći je i ušao u gol Rogića.

80' U igru će sada ući Alvaro Martin kod gostiju, izlazi Kvesić.

77' Crveni karton! Alimi je dobio drugi žuti u svega dvije-tri minute. Udario je Vuškovića u glavu i zbog toga zaradio drugu javnu opomenu. Sad će gostima biti još teže doći do remija.

75' Krasno je to pogodio 19-godišnji Ljubičić. A sada, žuti za Alimija koji neće igrati u sljedećem kolu. Potom i zamjene. Bailone umjesto Jurića, a jedan Sahiti (Suad) umjesto drugog (Emira). Da upotpunimo priču, mijenja i Tramezzani. Atanasov ulazi umjesto Biuka.

72' GOOOOOL! Evo Hajduka! Kakav pogodak Marina Ljubičića! Ušao je s klupe i sjajno pogodio na ubačaj Vuškovića. Marin Ljubičić!

71' Još uvijek ništa od pogodaka na Poljudu, dvadeset minuta vremena ima Hajduk da se vrati pobjedama u HNL-u nakon remija s Goricom.

68' Situacija kakvu je Šibenik čekao! No, kontra nije prošla, probali su Jurić i društvo nešto pokrenuti, nakon čega upisujemo novi neprecizni pokušaj Livaje na drugoj strani.

65' Ampem ide van, Alimi će unutra. Još će malo zgusnuti sredinu Krunoslav Rendulić.

64' Opet je Biuk dobio loptu, tražio je Jurića u sredini, ubacio to s desne strane, ali sve kupi danas vrlo mirni i koncentrirani Rogić. Šibenska klupa sprema prvu zamjenu.

62' Umjesto Teklića u igru je ušao Marin Ljubičić.

60' Nije bilo jedanaesterca... Mada, jako je dvojbena ta situacija... Biuk je maločas ubacio za Teklića, nije prošlo... A još malo pa će u igru ući i novi Hajdukov mladić.

57' Tražio je Hajduk sada igranje rukom, gleda se VAR. Lopta je pogodila Pajića u ruku nakon šuta Simića poslije kornera.

54' Hrabri su gosti, doimaju se i sve odlučnijima u namjeri da i dodatno, možda kakvim pogotkom zakompliciraju život Hajduku.

51' Žuti karton za Jurića nakon uklizavanja na Fossatija s leđa. U nastavku akcije Mesa je spriječio udarac domaćih iz kaznenog prostora.

49' Dobra prilika za Šibenik! Ćurić je uputio šut s ruba kaznenog prostora nakon Kvesićevog ubačaja, prevario je svog prvog čuvara. ali se onda ispriječio blok i odbio u korner.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

48' Ako je suditi po uvodnih par minuta nastavka, neće se ništa bitno promijeniti u samoj fizionomiji utakmice. Zatvoreni Šibenik, s Hajdukom koji je i suviše inertan da nešto napravi. Sada Biuk prodire s lijeve strane, a onda Bulat blokira Fossatijev udarac iz daljine.

46' Drugo poluvrijeme je započelo. Nema promjena, ostavili su Tramezzani i Rendulič iste snage na terenu.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na Poljudu nakon prvih 45 minuta. Ništa - ništa...

45' Koškanje između Simića i Pajića nakon što šibenski igrač nije dobro pobjegao u jednoj kontri pa ga je Simić zagradio ne bi li lopta izašla u aut.

42' Još jedan pokušaj Jurića završio je u bloku Hajdukove obrane. Ulazimo u samu završnicu prvog dijela. Čvrsta utakmica zasad, nismo vidjeli previše od onog materijala koji je ugodan za oči nogometnih sladokusaca.

39' Žuti karton za Bilića! Dlanom je po licu u pokušaju zagrađivanja pogodio Todorovića po licu. Neće Bilić biti na dispoziciji treneru Renduliću u sljedećem kolu zbog suspenzije.

36' Korner za Šibenčane izveo je Bulat, stigla je lopta do Ampema, pa do Kvesića koji je šalje oštro unutra, ali ona odlazi u aut.

33' Razdoblje nešto mirnije igre prekinuo je Teklić dobrom dubinskom loptom za Livaju. Predosjetio je to Rogić i na vrijeme pokupio.

30' Nije jednostavno Hajduku napasti pored gustog dvostrukog bedema narančaste boje. Upravo stoga nema previše prilika, morat će Hajduk koristiti svaku želi li doći do vodstva. Čolina je sada nagazio Mesu koji se ostao previjati na terenu.

26' Prvi nešto ozbiljniji udarac Šibenčana. Kvesić je bio opasan s lijeve strane. Oštro je pucao, ali Kalinić je bio na pravom mjestu.

23' Nova šansa! Livaja je dobio loptu na desnoj strani, bio je sam, a zaleđa nije bilo... No, Livaja je vidio da iz pozadine dolazi Stanko Jurić koji puca, a Rogić brani. Tek naknadno, sudac Čuljak signalizirao je da je zaleđe prilikom slanja lopte na Livaju ipak postojalo.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

22' Je li to bila najava opasnijeg Hajduka ili samo znak da se mogu opustiti u fazi napada... Vidjet ćemo.

20' Evo prve prijetnje! Teklić s ruba šesnaesterca, nije to bilo daleko od lijeve Rogićeve stative. Trajala je akcija dugo, preko Livaje i Jurića stigla je lopta do veznjaka koji nije okljevao kod udarca.

18' Start Todorovića na Sahitiju označio je prekršajem sudac Čuljak. Zasad nemaju previše problema Šibenčani u obrani, očekivali smo žustriji Hajdukov početak.

16' POVRATAK TEKLIĆA

Nakon utakmice u Rijeci čekao je 21-godišnji Tonio Teklić novu HNL minutažu, čekao je novi ulazak u početnu postavu i dočekao je u dvoboju sa Šibenikom. Ovog proljeća igrao je tri prvoligaške utakmice, sve tri u startnoj postavi. Ali, nije uspio uhvatiti kontinuitet nastupa, jer nijednom nije povezao dva susreta u nizu. Igrao je protiv Šibenika na početku drugog dijela, zatim kontra Lokomotive i naposlijetku u ogledu sa Rijekom krajem veljače na Rujevici. Tri tjedna su prošla od tog zadnjeg nastupa Teklića, četiri utakmice je odgledao s klupe da bi ponovno šansu dobio sa Šibenikom.

13' Neloš pokušaj Biuka iz daljine. Otišlo je to pored Rogićeve desne stative, ali mladić je probao... U sljedećoj akciji, sa slične udaljenosti na suprotnoj strani gađa Jurić, također ne u okvir gola.

11' Znali su Šibenčani šokirati Bile na Poljudu, a to domaćima danas ne bi prijalo s obzirom da su i dalje u velikoj borbi s Rijekom za četvrto mjesto. No ono možda i neće voditi u Europu, ovisno o tome tko osvoji Kup.

8' Prekršaj nad Mujakićem na sredini terena, izgledalo je dosta opasno i nezgodno. Stoper Hajduka i dalje šepa, sudac Čuljak neće davati žuti karton.

6' DEBI BIUKA

Baš kako smo i najavili, od prve minute je Tramezzani u momčad uvrstio Stipu Biuka, 18-godišnjeg krilnog napadača iz juniorskog sastava. Biuk je dosada imao dva nastupa u Kup-dvobojima, a Šibenik će ostati zapisan kao njegov debi u prvoligaškoj konkurenciji. Ove zime Biuk je potpisao petogodišnji ugovor s Hajdukom u trenutku kada je ušao u zadnju polusezonu stipeNdijskog ugovora s Bijelima. Inače, Biuk kao i Lovre Kalinić i Tonio Teklić, dolazi iz Solina odakle je početkom 2011., sa osam godina preselio na Poljud.

4' Prvi pokušaj za Šibenčane, točnije za Sahitija, blokirala je to domaća obrana na putu prema Kaliniću. Bez sustezanja krenuli su gosti, kao i prema najavama, tražeći pobjedu i, kako se čini, što raniji pogodak.

2' Prvi prekid imali su Šibenčani nakon prekršaja Todorovića. Bulat je ubacio s lijeve strane, Vušković je to skrenuo u korner.

17.05 Počeo je dvoboj na Poljudu! Hajduk ulazi kao apsolutni favorit, vidjet ćemo hoće li to i potvrditi.

16.55 AIK želi Jradija

Do 31. ožujka traje prijelazni rok u Švedskoj, a prvoligaš iz te zemlje zainteresiran ja za 27-godišnjeg veznjaka Hajduka Bassela Jradija. Libanonac je trenutno u drugoj momčadi Bijelih zbog neproduljenja ugovorne obveze koja mu ističe u ljeto ove godine, a švedski mediji tvrde da je transfer izgledan do kraja mjeseca. AIK je prošle sezone prvenstvo završio na devetom mjestu, za novo prvenstvo se žele pojačati i jedna od "meta" je Jradi koji je prije dolaska u Hajduk igrao za norveški Stromgodset.

16.45 Ovako pak izgleda šibenska postava večeras.

16.30 Evo sastava Hajduka u grafičkom prikazu...

16.00 Stigli su sastavi za današnji dvoboj na Poljudu. Šarenu je jedanaestorku odabrao Paolo Tramezzani. Od prve minute kreću mladi krilni napadač Biuk i Teklić, na klupi je ostao Atanasov. Gostujući strateg Rendulić u stoperskom je trojcu prednost nad Batarelom dao Mesi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:25