Screenshot: HNTV
DVOJBENA SITUACIJA

VIDEO: POGLEDAJTE VELIKU DVOJBU KOJA JE PODIJELILA SUDAČKE TV EKSPERTE Oko sokolovo tvrdi da je ovo pogreška VAR-a, prva u HNL-u

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. veljača 2020. 00:09

"VAR će pokazati koliko hrvatski suci ne znaju suditi", bila je rečenica koju smo čuli u jednom nogometnom društvu prije njegove premijere u prvom proljetnom kolu HNL-a.

I nakon što je tehnologija "spasila" suce ispravivši tri nedosuđena jedanaesterca za Hajduk u Varaždinu i poništila jedan neregularan pogodak Splićana, u nedjelju je na Rujevici u ogledu Rijeke i Slaven Belupa odluka VAR-a prvi put podijelila stručnu javnost, točnije sudačke eksperte HNTVA-a i HTV-a.

Glavčić je u 76. minuti srušio Halilovića u šesnaestercu, odnosno bilo je kontakta, veznjak Rijeke je pao, a nakona VAR provjere suci su odlučili da to nije za najstrožu kaznu.

U naslovnim ulogama bili su u tim trenucima glavni sudac Marko Matoc i VAR sudac Ivan Vučković.

- Ovo je kazneni udarac. Sad ću hipotetski reći, sudac je procijenio da ne postoji dovoljno intenziteta za prekršaj. Onda je to gledala VAR soba koja provjerava ima li intenziteta ili nema. Međutim, nisam siguran što je VAR soba gledala jer ovdje ne može biti ništa drugo nego prekršaj - rekao je sudački ekspert Mario Strahonja u emisiji Stadion na HRT-u.

Samo po sebi nametnulo se pitanje zašto Matoc nije iskoristio priliku za "popravni" i otišao do ekrana.

- Nije otišao do ekrana zato što mu VAR soba nije dala uputu "Marko, molim vas pogledajte opet ovu situaciju, ovdje postoji nešto drugo u odnosu na ono što ste nam rekli. Ovo je jasna i očigledna pogreška, ako o nečemu razgovaramo i gotovo se svi složimo da je to jedanaesterac onda je to jasno. Imao je priliku drugog pregleda i vjerojatno bi ustanovio da se radi o prekršaju i sve bi bilo ispravno - dodao je Strahonja zašto smatra da je to prva VAR pogreška u HNL-u.

Međutim, analitičar HNTV-a i FIFA-in kontrolor Miroslav Vitković ovu je situaciju u emisiji 'Treće poluvrijeme' procijenio drugačije.

"Nogomet je kontakt igra, nogomet je duel igra. Ovo je na rubu, ali nije evidentno da je čisti kazneni udarac. Znači, u takvim situacijama moramo dati sucu za pravo. Čim je nešto dvojbeno, ne uključuje se ni VAR, znači nije evidentno, nije sigurno. Sudac, vidimo ga na snimci, točno vidi sve. Tu je važno reći da je sudac tijekom cijele utakmice dozvoljavao dosta kontakt igre", objasnio je Vitković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:18