Vojko Basic / CROPIX CROPIX
ROĐENDANSKA FEŠTA U SPLITU

VIDEO: POLJUD SLAVI POBJEDNIČKI TUDOROV POVRATAK Pogledajte kakav je rođendanski poklon dobio Hajduk! Novo pojačanje na kraju spasilo Bijele

U susretu 21. kola HNL-a na Poljudu je Hajduk svladao Lokomotivu s 1:0. U povratku Igora Tudora i proslavi 109. rođendana Hajduka dvoboj je presudio pogodak Samuela Eduoka iz 28. minute. Bijeli su i dalje drugi s 41 bodom, dok je Lokomotiva ostala na petome mjestu s deset bodova manje.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. veljača 2020. 17:44

HAJDUK - LOKOMOTIVA 1:0 (Eduok 28')

HAJDUK (3-4-1-2): Posavec - Ismajli, Radić, Mujakić - Juranović, Jurić, Hamza, Jakoliš (od 79. Tahiraj) - Caktaš - Eduok (od 74. Blagaić), Jairo (od 46. Kreković)

TRENER: Igor Tudor

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Grbić - Karačić, Mersinaj, Kolinger, Marković - Jakić, Petrak (od 74. Tolić) - Kastrati, Sammir (od 46. Cokaj), Uzuni - Budimir (od 46. Tuci)

TRENER: Goran Tomić

SPLIT - Stadion Poljud. Gledatelja 11.870. Sudac: Igor Pajač (Zelina)

Uz puno muke pobjedom je Tudor obilježio povratničku premijeru, a Hajduk je učvrstio drugu poziciju. Bijeli su vodili 1:0 i naizgled kontrolirali utakmicu, ali pravu dramu vidjeli smo u posljednjih pet minuta. Isključen je Mujakić zbog prekršaja na Uzuniju koji se u 85. minuti sam sjurio prema kaznenom prostoru Hajduka. Slobodni udarac sa 17 metara izveo je Tolić i pogodio u "živi zid" Splićana. Hajdukov igrački manjak podigao je publiku na noge, međutim Lokomotiva je napadala i u pet minuta nadoknade kada je i Grbić došao skakati pred vratima Posavca. No, sačuvali su Bijeli vrijednu pobjedu i još vrijednija tri boda u proslavi 109. rođendana.

Dominantnom Hajduku zasluženo je pripalo prvo poluvrijeme, iako Bijeli nisu odigrali 45 minuta za pamćenje. Bilo je to pravo poluvrijeme pragmatične nogometne postavke u kojoj se vidjelo da Hajduk "melje", ali nedostajalo je konkretnosti u akcijama Splićana. Igru su pomaknuli duboko na polovicu Zagrepčana, pokušavali su preko bočnih pozicija stvarati višak, ali teško su uspijevali napraviti prave opasnosti po Grbića. Eduokov pogodak stigao je nakon polukontre, a Nigerijac je još tri puta bio u glavnoj ulozi pred gostujućim vratima.

Jakoliš je u 9. minuti prošao po lijevoj strani, uposlio Eduoka koji je iz okreta s 10-ak metara samo dodao loptu u ruke Grbića. Devet minuta kasnije u slalomu je Jairo prošao kroz obranu Lokosa, a ispred Eduoka u petercu je očistio Kolinger. Najbolju akciju prvog dijela vidjeli smo u režiji Jairo-Juranović, a realizator je trebao biti Eduok. Da, trebao, jer Grbić je s pet metara nogom skinuo njegov pokušaj upisavši tako jedinu obranu u prvom dijelu, ali pokušaj iz 42. minute bio je pravi "zicer".

Što je Lokomotiva radila dok je Hajduk napadao prvo poluvrijeme? Baš ništa. Nijedan udarac prema vratima Posavca nisu uputili, čak štoviše, jednom su tek došli do kaznenog prostora Hajduka. Pobjegao je Kastrati iza leđa Jakolišu, ali nije u petercu pronašao Budimira. I to je bilo sve od gostiju u prvih 45 minuta.

Smjestili su se na svojoj polovici, ugnijezdili u obrambenoj utvrdi svi iza lopte, svi iza središnje linije. Nije iz tog bloka jednostavno istrčavati Budimiru i Sammiru, igračima u dubokom smiraju karijere.

Agresivniji Hajduk nastavio je napadati i u nastavku, a Tudor je za drugi dio u svlačionici ostavio Jaira ponudivši prigodu napadaču budućnosti Bijelih, Leonu Krekoviću. Jairo se sprema za transfer, a Kreković je "gladan" svake minute, tim više što mu je susret s Lokomotivom bio i poljudski debi u HNL-u.

Lokomotiva je prvu ozbiljniju opasnost kreirala preko Jakića u 53. minuti. Umakao je Jakić Radićevoj pozornosti, sjurio se prema Posavcu, ali u posljednji je trenutak uklizao Ismajli očistivši gužvu u petercu Bijelih. Lokomotiva je u drugom dijelu došla do daha, gosti su postali ravnopravni sudionik utakmice koja je ipak izgubila draž i zanimljivost pa su se gledatelji više zabavaljali bakljadom Torcide negoli zbivanjima na terenu. Akcija Lokomotive iz 73. minute počela je probojem po desnom boku i završila prizemnim ubačajem koji se sretno odbio do Posavca. Na kraju je Uzuni umalo pokvario rođendansko slavlje Hajduka i novu proljetnu pobjedu, ali u konačnici se samo bodovi pamte.

HAJDUK - LOKOMOTIVA 1:0 (Eduok 28')

HAJDUK: Posavec - Ismajli, Mujakić, Radić - Juranović, Jurić, Barry, Jakoliš - Caktaš - Eduok, Jairo

LOKOMOTIVA: Grbić - Karačić, Mersinaj, Kolinger, Marković - Petrak, Sammir, Jakić - Kastrati, Budimir, Uzuni

-------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se čak pet minuta sudačke nadoknade.

87' - Izveli su Lokosi taj slobodnjak, pucao je Tolić, no završio je taj pokušaj u živome zidu.

85' - CRVENI KARTON ZA DEBITANTA MUJAKIĆA! S leđa je zaustavio Uzunija na samome rubu šesnaesterca i opravdano zaslužio isključenje! Pritom je 'požutio' i Lokomotivin veznjak Kristijan Jakić zbog protestiranja sucu Igoru Pajaču, smatrao je da je prekršaj bio unutar 16...

80' - Posljednja promjena kod Hajduka. Izašao je Marin Jakoliš, ulazi Francesco Tahiraj.

79' - Još se jednom Jakoliš izborio za udarac i opalio po golu, no Grbić je opet fantastično reagirao...

75' - Mijenja odmah i Tomić. Iz igre je izvadio Olivera Petraka, zamijenit će ga Marko Tolić.

74' - Druga zamjena u momčadi Hajduka. Izlazi strijelac jedinoga pogotka Samuel Eduok, mijenja ga mladi Jakov Blagaić.

69' - Kastrati se sjurio prema vratima Hajduka, a Jakoliš je napravio taktički prekršaj kako bi ga zaustavio te zasluženo dobio žuti karton.

63' - Tuci je nehotice laktom u skoku udario Radića kojemu je odmah prokrvario nos i privremeno je izvan terena. Napadač Lokomotive pritom je dobio žuti karton.

55' - I opet prijeti Uzuni! Prošao je Hamzu kao da ga nema, zatim opalio s ruba šesnaesterca, a dobro postavljeni Radić blokira taj pokušaj.

53' - Kakva šansa za Lokomotivu! Uzuni i Jakić izigrali su obranu Hajduka i napravili pravu pomutnju... na kraju je Jakić izbio sam pred Posavca, nastala je velika gužva nakon koje je pokušao i Uzuni, no mreža je ipak ostala netaknuta.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Splitu. Dvije je promjene napravio trener Lokomotive Goran Tomić. U svlačionici su ostali Sammir i Mario Budimir, ući će Enis Cokaj i Indrit Tuci. Mijenjao je i Igor Tudor. Umjesto Jaira ušao je Leon Kreković.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bijeli su od prve minute krenuli furiozno i zagospodarili terenom. Prepune tribine podivljale su kada je u 28. minuti mrežu gostiju načeo Samuel Eduok nakon pogreške Lokomotivine obrane. Lokosi u prvome dijelu nisu uputili niti jedan udarac na gol Bijelih.

45' - Igrat će se minuta sudačke nadoknade.

42' - Fantastična obrana Ive Grbića! Jairo je pronašao Eduoka na desetak metara od gola, a njegov udarac maestralno u padu brani vratar Lokosa!

38' - Kolinger je dobio žuti karton zbog prekršaja na Eduoku.

35' - Šansa za Lokomotivu! Kastrati i Budimir izvrsnom su akcijom zamalo nadmudrili obranu Bijelih, međutim napadač Lokosa bio je u zaleđu. Gosti i dalje bez udarca na gol, bilo u okvir, bilo izvan njega.

28' - GOOOL! Bilo je pitanje vremena kada će pasti gol... Mujakić je pokrenuo akciju, Caktaš je pokušao do Juranovića, međutim Petrak je presjekao to dodavanje i pritom nehotice uposlio Eduoka koji izbija pred Grbića i neumoljivo pogađa malu mrežicu! Hajduk vodi 1:0 na Poljudu!

24' - Prilika za Hajduk. Nakon kornera najviši je bio Stanko Jurić, a njegov udarac glavom odlazi pored gola.

20' - Tribinama odzvanja slavljenička pjesma: 'Sretan ti rođendan!'

15' - I dalje traje opsada Lokomotivina gola, prijete Juranović, Jakoliš i Caktaš, no zasad gosti iz Zagreba uspješno odolijevaju napadima. Usput je Torcida stvorila zavidnu zvučnu kulisu i atmosfera je zaista fantastična.

9' - Strašna šansa za Hajduk! Nakon mlakog početka sijevnula je brza akcija hajdukovaca, Jakoliš je pronašao Eduoka na desetak metara koji šutira iz okreta, a Grbić to sjajno brani!

4' - Bijeli su krenuli odlučno. Mirisalo je na opasnost u Lokomotivinom šesnaestercu, ali gostujuća je obrana riješila situaciju.

1' - Počela je utakmica na Poljudu. Održana je minuta šutnje zbog smrti bivšeg Hajdukovog igrača Ive Valentina Tomaša.

-------------------------------------------

17.20: Spektakularna je atmosfera na Poljudu, navijači Torcide u velikom su broju došli proslaviti Hajdukov 109. rođendan i pozdraviti Tudorov povratak na splitski stadion. Glavni sudac utakmice je Igor Pajač, pomoćnici su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak, a četvrti sudac je Dario Kulušić. VAR sudac je Ivan Bebek, a asistent VAR je Robi Kezele.

16.40: Stigli su sastavi, Igor Tudor se u svojoj povratničkoj utakmici odlučio na tri promjene u odnosu na Varaždin.

Umjesto Jradija (tri žuta kartona), u vezni red upao je Jurić, dok je Jakoliš zamijenio Tahiraja na lijevom boku. Također, treba naglasiti da će priliku od prve minute dobiti ovozimsko pojačanje Nihad Mujakić, koji će igrati umjesto Vučura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 01:39